KHL:n palkkakatto toi nuoria pelaajia sarjaan − Pistepörssin voitto Moskovaan

KHL / Artikkeli
Dinamon kapteeni Vadim Šipatšov syötteli itsensä pistepörssin voittoon.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
KHL asetti kaudelle 2020–21 tiukan palkkakaton, joka oli 900 miljoonaa ruplaa eli nykykurssilla reilu 10 miljoonaa euroa. Tiukkaan palkkakattoon ei kuitenkaan lasketa alle 21-vuotiaiden pelaajien sopimuksia. Tällä KHL yrittää pitää venäläisiä junioritähtiä pelaamassa pidempään kotimaassaan.

KHL:n tiukasta palkkakatosta tuli heti ensimmäisellä kaudella ilmi loistavia merkkejä. Viime keväänä KHL:ssä alkoi iso siirtoruletti, jossa pelaajia siirtyi KHL:n kärkiseuroista ympäri sarjaa, kun nämä eivät enää sopineet palkkakattoon tai organisaatioiden suunnitelmiin.

Kaudelle 2020–21 palkkakattoon ei laskettu vuonna 1999 syntyneiden tai nuorempien pelaajien palkkoja. Käytännössä joukkueet saivat maksaa näille sen, mitä ikinä halusivat. Tämä näkyi niin, että ympäri sarjaa eri organisaatioissa pelasi yli 50 nuorta pelaajaa yli 30 runkosarjan ottelua eli vähintään puolet runkosarjasta.

Helsingin Jokereissa ja Amur Habarovskissa ei ollut ainuttakaan yli 30 runkosarjaottelua pelannutta pelaajaa, joka olisi ollut vuonna 1999 syntynyt tai nuorempi.

Parhaimmat pelaajat olivat KHL:n kärkiseuroissa kuten Ak Bars Kazan, SKA Pietari, Salavat Julajev Ufa ja Avangard Omsk. KHL:ssä pelasi 26 alle 21-vuotiasta NHL:ään varattua pelaajaa.

Alle 21-vuotiaiden pistepörssi meni kuitenkin Torpedo Nižni Novgorodissa pelanneen Ivan Tšenovitšin nimiin, joka pelaa KHL:ssä lainalla NHL-organisaatio San Jose Sharksista. Tšenovitš naputti 43 otteluun yhteensä 17 maalia ja 34 tehopistettä.

SKA Pietarin superkolmikosta Vegas Golden Knightisin varaus Ivan Morozov otti ison roolin joukkueen hyökkäyksestä ja iski 55 otteluun 31 tehopistettä. Columbus Blue Jacketsin varaama Kirill Martšenko säesti Morozovia 28 pisteellä, ja Vancouver Canucksiin varattu Vasili Podkolzin iski 11 tehopistettä. Podkolzin on Morozovia ja Martsenkoa vuoden nuorempi.

Vadim Šipatšoville pistepörssin voitto, suomalaiset hengittivät niskaan

Dinamo Moskovan tähtikaksikko Vadim Šipatšov ja Dmitri Jaskin hallitsivat pistepörssiä. Šipatšov voitti piste- ja syöttöpörssin. Tähtisentteri iski runkosarjan 57 otteluun tehot 20+46. Maalipörssin 38 maalilla voittanut Jaskin oli pistepörssin neljäs.

Teemu Hartikainen oli yksi KHL:n neljästä yli 60 tehopistettä takoneesta pelaajasta. Hartikainen oli pistepörssin toinen tehoilla 28+36. Pistepörssin kolmannen sijan nappasi Torpedon Damir Žafjarov 61 tehopisteellä. Žafjarov on herättänyt isoa kiinnostusta NHL:ssä etenkin Toronton suunnalla.

Suomalaisista Hartikaisen ketjukaverit Sakari Manninen ja Markus Granlund sopivat myös pistepörssin kärkikymppiin. Manninen iski 52 pistettä ja Granlund 53.

Maalivahdeista voittotilaston 25 voitolla jakoivat Lokomotiv Jaroslavlin Eddie Pasquale ja Severstal Tšerepovetsin Vladislav Podiapolski.

Yli 20 ottelua pelanneista maalivahdeista paras torjuntaprosentti oli Dinamon kokeneella Aleksandr Jerjomenkolla. 40-vuotias maalivahti torjui kiekkoja 93,6 prosentin varmuudella. Kakkoseksi nousi Metallurg Magnitogorskin suomalaismaalivahti, maailmanmestari Juho Olkinuora. Olkinuoran torjuntaprosentti oli 93,5, ja voittoja suomalaiselle kertyi 17 kappaletta.

» Lähetä palautetta toimitukselle