KHL-pudotuspelit: Dinamo Minsk haastajana Pietarin jättiläistä vastaan

KHL / Artikkeli
SKA saa tuulettaa myös pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

KHL:n läntisen konferenssin kakkonen SKA Pietari saa KHL:n pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella vastaansa paluun pudotuspeleihin tehneen Dinamo Minskin, joka oli konferenssin seitsemäs.

Valeri Braginin johtama SKA on ollut yllättävän haavoittuvainen tällä kaudella ja yksi suurimmista syistä on KHL:n tiukentunut palkkakatto.

Craig Woodcroft onnistui toisella päävalmentaja aikakaudellaan Dinamossa viemään  joukkueen viimein pudotuspeleihin. Edellisen kerran Dinamo oli pudotuspeleissä keväällä 2017 ja tuolloin Lokomotiv Jaroslavl oli parempi voitoin 4–1.

13 KHL-kauden aikana Dinamo on yhteensä neljä kertaa selvinnyt pudotuspeleihin ja jokaisella kerralla matka on tyrehtynyt ensimmäiselle kierrokselle.

Runkosarjan lopulla meno on jälleen alkanut ailahtelemaan, sillä vuoden vaihteen Avangard Omsk ja SKA -voittojen jälkeen Dinamo on onnistunut kaatamaan KHL:n kovemman luokan joukkueista ainoastaan Helsingin Jokerit.

SKA:lla alla normaalia vaikeampi kausi

Pietarin jättiläinen on yleensä ollut voitosta voittoon marssiva kone, jota öljytään välillä ja taas mennään, mutta mennyt runkosarja oli joukkueelle normaalia vaikeampi.

Vaihtuvuutta joukkueessa oli jonkin verran sitten viime kauden, kun Sergei Plotnikov, Jori Lehterä, Jarno Koskiranta, Aleksandr Barabanov, Nail Jakupov, Artjom Zub, Andrei Zubarev ja Nikolai Prohorkin lähtivät näin muutaman nimen mainitakseen.

Zubin ja Zubarevin myöden puolustuksen TOP-4 -osastolta poistui kaksi miestä ja suomalaisten vaihtaessa maisemaa keskikaistalta poistui kaksi luotettavaa ratsua. Nämä ovat jopa SKA:n mittakaavalla vaikeasti korvattavissa.

SKA:n hyökkäyksessä on edelleen leveyttä sitä ei kukaan kiistä, mutta terävin kärki on huomattavasti aiempaa tylsempi. Andrei Kuzmenko, Vladimir Tkatšov, Ivan Morozov, Kirill Martšenko ja Anton Burdasov ovat erittäin hyviä pelaajia, mutta eivät niin suuria tähtiä, jonka varaan SKA voisi vain löntystellä.

Keskushyökkääjistä TsSKA:sta hankittu Linden Vey on ollut pettymys. Vain 25 tehopistettä 41 peliin on ykköskorin pelaajalle aivan liian vähän. Miro Aaltoselta voi kysyä samaa, kun 35 otteluun on syntynyt vain 19 tehopistettä.

Puolustuksesta Igor Ozhiganov kantaa suurinta vastuuta yhdessä ruotsalaisten Oscar Fantebergin ja Lukas Bengtssonin kanssa. Vielä pari vuotta sitten nämä samat nimet olisivat olleet kakkos-kolmosparin puolustajia SKA:ssa, joten jokainen ymmärtää joukkueen heikentyneen.

Maalivahtipeli on täysi kysymysmerkki pudotuspelien alla. Magnus Hellberg on huippumaalivahti, mutta myös Jaroslav Askarov on saanut peliaikaa. Lisäksi Aleksandr Samonov on saanut vastuuta SKA:n maalilla, mutta vain päävalmentaja Bragin yksin tietää kuka näistä pelaa SKA:n maalilla, kun pudotuspelit käynnistyvät.

Dinamo ulkomaalaisten varassa

Valko-Venäjän jääkiekko ylpeys elää pitkälti tuonti pelaajien voimin. Tälläkin kaudella kaikki joukkueen sisäisen pistepörssin kärkinimet ovat pohjois-amerikassa kasvatuksensa saaneita jääkiekkoilijoita.

Brandon Kozun, Shane Prince, Ryan Spooner ja Rob Klinkhammer ovat erittäin hyviä pelaajia KHL:n. Sitä on turha kyseenalaistaa, mutta mikäli Dinamo haluaisi menestyä tulevaisuudessa paremmin olisi joukkueen saatava Jegor Sharangovitsin ja Aleksei Protasin kaltaisia NHL:n varattuja kotimaisia pelaajia enemmän riveihin.

Sharangovits aloitti kauden Dinamossa, mutta on sittemmin pelannut erittäin hyvin NHL:ssä New Jersey Devilsin riveissä. Protas on Washington Capitalsin kolmannen kierroksen varaus kesältä 2019, mutta on vuonna 2000 syntyneenä hieman kokematon johtamaan Dinamoa edestä. Keskushyökkääjä on pelannut keskimäärin 13 minuuttia ottelua kohden.

Puolustukseen joukkue onnistui hankkimaan kesällä Brennan Menellin, joka nousi puolustajien tehopisteissä aivan KHL:n kärjen tuntumaan iskemällä 38 pistettä.

Valkovenäläinen kolossi, yli kaksimetrinen puolustaja Stepan Falkovski lähti alle 20-vuotiaana Kanadan OHL:n Ottawa 67'n riveihin keräämään kokemusta ja vietti yhden juniorisarjassa vietetyn kauden jälkeen neljä kautta AHL:ää ja ECHL:ää pelaten ennen paluuta kotimaahan.

Dinamo Minsk hankki tälle kaudelle tsekkiläisen ykkösmaalivahdin, kun Dominik Furch

teki joukkueen kanssa vuoden mittaisen sopimuksen. Aiemmilla KHL-kausillaan Avangardin ja Severstal Tšerepovetsin riveissä onnistuneen maalivahdin kausi on ollut vaikea, mutta Dinamon viisikkopelaaminen ei tue ihan liikaa maalivahdin peliä.

Keskinäiset runkosarjassa tiukkoja - Dinamo heikko alivoimalla

SKA ja Dinamo kohtasivat runkosarjassa toisensa kahdesti. Molemmat ottelut on pelattu vuoden 2021 puolella ja näistä voitot ovat tasan 1–1, kun kumpikin joukkue hoiti kotipelinsä.

Erikoistilanteissa erot kääntyvät entistä selvemmin SKA:lle. Joukkueen ylivoimaprosentti on 21,7 ja alivoima 84,9 prosenttista. Dinamolla vastaavat luvut on 20,4 ja 76,4 eli joukkueen alivoima on kammottavan heikkoa, ja se jos mikä ei lupaa hyvää SKA:n tasoista nippua vastaan.

Ennustus ottelusarjaan

SKA on iso suosikki tähän ottelusarjaan lähdettäessä, mutta Dinamolla voi olla mahdollisuus yllättää yhdessä tai jopa kahdessa pelissä Pietarin jättiläinen. Tämä on kuitenkin epätodennäköistä, sillä Dinamon viisikkopelaaminen ei riitä pitkässä juoksussa neljän ketjun tasolla selkeästi tulivoimaisempaa SKA:ta vastaan. SKA jatkoon voitoin 4–1.

» Lähetä palautetta toimitukselle