Juuso Hietanen palaa Liiga-jäille.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

KHL-konkareita, maailmanmestareita ja ulkomaan arpoja − Jatkoaika koosti Liigan kesäkauden kuumimmat siirrot

Artikkeli
Liigan siirtomarkkinat käyvät kuumina ja joukkueet ovat vahvistuneet nimimiehillä ja hieman tuntemattomillakin pelaajilla. Lue tästä kaikkien seurojen kesäkuulumiset.

Liiga-joukkueet kasaavat kiihtyvään tahtiin tulevan kauden ryhmiään. Jatkoajan toimitus arvioi kunkin seuran tähänastisen onnistumisen ja hankintatarpeet kesämarkkinoilla.

HIFK

Helsingissä pelasi viime kaudella nippu korkean profiilin pelaajia, joten runsas poistuma on luonnollista.

Hyökkäyksestä sopimukset loppuivat Ruotsiin siirtyneellä Jere Innalalla, Petteri Wirtasella, Alex Broadhurstilla sekä Miikka Salomäellä. Kesken kauden Jokereista siirtynyttä Teemu Turusta ei voi laskea suureksi menetykseksi, sillä hyökkääjä pelasi pudotuspelit mukaan lukien vain 11 ottelua punapaidassa.

Toistaiseksi tulopuolella on ollut vain kaksi vuotta sitten Liigan maalipörssin voittanut Julius Nättinen. Vaikka ensimmäinen hankinta oli kova, HIFK:n kannalta vähintään yhtä oleellisia ovat nimet, jotka joukkue onnistui pitämään. Hyökkäyskalusto olisi voinut hajota nähtyä pahemmin, mutta Iiro Pakarinen, Otto Paajanen, Eetu Koivistoinen ja Olli Palola nimekkäimpinä pelimiehinä jäivät vielä Helsinkiin.

Eniten muutos runtelee takalinjoja. Miro Karjalainen, Tobias Winberg ja Rony Ahonen tekivät jo sopimukset muihin Liiga-seuroihin. Ilman sopimuksia ovat vielä ulkomaalaiset Jordan Schmaltz, Yohann Auvitu sekä Sam Jardine. 

Hankittujen pelaajien lista on vielä huomattavasti lyhyempi, sillä Eddie Larsson, Ilari Melart ja Einari Luhanka ovat ainoat joukkueeseen liittyvät puolustajat. HIFK:lla on sopimus kaikkiaan seitsemän puolustajan kanssa, joten odotettavissa on useampi uusi pelaaja. Ennen Larssonin tuloa urheilujohtaja Tobias Salmelainen kertoi seuran omilla sivuilla hakusessa olevan vielä kaksi puolustajaa, joten ainakin yksi mies takalinjoille on vielä hankintalistalla.

Kysymysmerkkejä on myös maalivahtiosaston yllä. Michael Garteig palaa Saksaan ja joukkueeseen jäävät pudotuspeleissä haparoinut Niilo Halonen sekä Roope Taponen. Mikäli HIFK lähtisi kauteen nykyisellä kaksikolla, urheilujohtaja Tobias Salmelainen pelaisi uhkapeliä koko pestinsä suhteen. 

HPK

Hämeenlinnalaisten paketti on ykkössentteriä vaille kohtalaisen lupaavassa kuosissa. Keskikaistalle on saatu lisättyä lähteneiden Tommi Tikan, Henri Kannisen ja Sean Collinsin tilalle vain Matti Järvinen, mutta Aleksi Mustonen ja viime kaudella positiivisesti esiintynyt Artturi Toivola ovat sentään hänen apunaan tarjoamassa jonkinlaista laatua kyseiseen osastoon. Yhtä laadukasta sentteriä pakka kuitenkin kaipaa.

Laituritilanne on valmiimpi. Juuso Ikonen ja Philippe Cornet pettivät pahasti viime kaudella, eikä heitä enää nähdä HPK-nutussa. Myös Patrick Harper ja Miro Ruokonen ovat siirtyneet muualle. Tulijaosastolla on laadukas konkari Steve Moses, turkulaislupaus Eetu Liukas sekä pari peliajasta kilpailevaa liigatulokasta (Niclas Tenhovuori ja Eskil Wold).

Pakisto meni puoliksi uusiksi, mutta on lopulta vahvistunut, kun Juuso Hietanen tulee johtavaan rooliin ja Rony Ahonen, Miro Karjalainen sekä lupaava Jiri Pärssinen saapuvat täydentämään sitä. Niklas Friman on lähtijöistä merkittävin menetys, loukkaantumisista viime kaudella kärsinyt Arto Laatikainen ei vähäisen pelimäärän takia enää niinkään.

Maalivahtioaastolla Sami Rajaniemi on selkeä heikennys Eetu Laurikaiseen verrattuna, mutta Daniel Lebedeffin huippukausi taannee hänelle enemmän peliaikaa Rajaniemen tukiessa taustalla.

Ilves

Ilveksen maalivahtiosasto saattaa vielä muuttua, sillä Vadim Žerenkon NHL-tulokassopimuksen myötä hän voi siirtyä rapakon taakse. Marek Langhamer jatkaa Tampereella, mutta hän sai aisaparikseen maanmiehensä Jakub Málekin.

Puolustuksesta ja etenkin kokemuksesta lohkesi iso palanen Aleksi Elorinteen lähdön myötä. Lisäksi joukkueen jättivät Daniel Gazda, NHL-sopimuksen tehnyt Simon Johansson, Dominik Mašín, uransa polvivammaan lopettanut Niko Peltola sekä Juuso Pulli.

Sen sijaan Les Lancaster, Tuomas Salmela, Jarkko Parikka ja Leo Lööf jatkavat tupsukorvissa myös ensi kaudella. Yhdysvaltalaispuolustaja Lancaster väläytteli etenkin alkukaudesta maalintekotaitoaan ja vuonna 2002 syntynyt Lööf kehittyi peli peliltä. Uusina miehinä pakistoon siirtyvät Otto Latvala ja Peetro Seppälä.

Latvala teki viime kaudella läpimurtonsa Liigassa ja hänen odotetaan nostavan tasoaan etenkin hyökkäysalueella. Seppälä puolestaan teki A-maajoukkuedebyyttinsä keväällä, joten hän on Liigan mittapuulla huippupuolustaja, mikäli pelaa NHL-sopimuksestaan huolimatta vielä vuoden kotimaan jäillä.

Jatkoajan tietojen mukaan myös pitkään ulkomailla viihtynyt Jyrki Jokipakka viilettää ensi kaudella Ilveksen takalinjoilla. 

Mahdollisuus nopeisiin vastahyökkäyksiin ja laadukkaaseen hyökkäyspelaamiseen on myös ensi kaudella, sillä Ilves sorvasi jatkosopimukset muun muassa Eemeli Suomen ja Petri Kontiolan kanssa. Suomi on pelannut Ilveksessä koko uransa ja Kontiola tuo mukanaan kokemusta.

Myös Panu Mieho, Santeri Virtanen, Balázs Sebők, Eetu Päkkilä, Joonas Oden ja Matias Mäntykivi jatkavat Tampereella. Virtanen on parhaimmillaan kovan luokan pelaaja, kunhan terveysmurheet on selätetty ja Mäntykivi osoitti vaarallisuutensa jo päättyneellä kaudella.

Uusina pelaajina mukaan saapuvat muun muassa vuonna 2004 syntynyt Samu Bau, vahvana aloittajana tunnettu Tommi Tikka sekä seuraavia kehitysaskeleita hamuava Aku Räty

Jukurit

Jukurit selviää uuteen kauteen määrällisesti melko vähäisin, mutta sitäkin tuntuvammin muutoksin. Joukkueesta poistuivat kolme parasta pistemiestä, Petrus Palmu, Aatu Räty ja Šimon Stránský sekä ykkösmaalivahti Oskari Salminen. Heidän lisäkseen myös arvokas puurtaja Joachim Rohdin jatkaa uraansa muualla.

Maalivahtiosaston suhteen Jukurit onnistui paikkauksissaan mainiosti. Frans Tuohimaa täyttää ykkösvahdin ruudun ja Markus Ruusukin on suhteellisen kokenut liigavahti, joten he muodostavat tasapainoisen kaksikon.

Puolustuspäässä kysyntää olisi yhdelle kiekolliselle puolustajalle, sillä tällä hetkellä puolustus koostuu vahvoista yleispuolustajista ja oman pään spesialisteista. Parhaiden päiviensä Axel Rindellin kaltainen kiekollinen virtuoosi toisi uudenlaisen mausteen puolustuksen pelaamiseen ja erikoistilanteisiin.

Päävalmentaja Olli Jokinen mainitsi MTV Sportin haastattelussa seuralla olevan valmiita, julkistamattomia sopimuksia. Lisäksi joukkueeseen haetaan muutamaa pelaajaa. Taitoa joukkueeseen on jo hankittu Juhamatti Aaltosen, Miikka Pitkäsen ja tsekkiveljesten Ondřej ja Michal Kovařčíkin muodossa, mutta Rohdinin mukana poistunutta fyysisyyttä ja kamppailuvoimaa vielä kaivataan lisää. Myös Palmun jättämät tuloksentekijän saappaat tarvitsevat täyttäjän.

Joukkueen rakennus on ajankohtaan nähden hyvällä mallilla, mutta kesän aikana pyydyksiin on syytä odottaa tarttuvan pari hyökkäyspään vahvistusta sekä puolustajan.

JYP

Hurrikaanipaidat lähtevät kauteen uusin tuulin, ilman suurempia menetyksiä kokoonpanossaan. Edelliset kaudet ovat menneet JYPiltä nolosti, mutta jyväskyläläiset yrittävät nyt kääntää kurssiaan täsmähankintojen avulla. Hyökkääjistöstä nimet Juuso Puustinen, Robert Rooba ja Kyle Platzer tuovat runsaasti maalintekovoimaa sekä leveyttä. 

Erityisen tyytyväisenä JYP saa olla hankinnoistaan penkin taakse. Jukka Rautakorpi ja Ville Nieminen etunenässä tuovat jo pelkästään seuraan viime vuosina kateissa ollutta uskottavuutta.

Paluumuuttaja Eetu Laurikainen tuo varmuutta maalinsuulle, mutta miten nuoremmat virkaveljet onnistuvat? Topias Leinonen ja Niko Parkkinen ovat vielä melko katsomattomia kortteja aikuisten peleissä.

Seuralla on sopimukset yhdeksän puolustajan kanssa ja heistä on suhteellisen helppoa tiivistää pelaava kuusikko. Mutta täytetäänkö Anttoni Hongan jättämää lovea kiekollisen puolustajan tontilta? Seuran ulostuloissa on viitattu "traktorilätkän" paluuseen ja puolustuksen nimilistan osalta se on helppo allekirjoittaa. Aiemman traktorilätkä-ajan JYPissä ei tilaa ollut Hongan kaltaisille moderneille puolustajille. Aiemminkin Liigassa pelannut Jesper Lindgren voi olla vastaus myös kiekolliseen peliin. 

JYPillä on sopimukset 19 hyökkääjän kanssa. On helppoa jälleen nimetä ne, joiden pääasiallinen pelipaikka ei ole edustusjoukkueen mukana. Joukkueen ollessa terveenä kahteen kärkiketjuun voi olla tungosta. Se saattaa esimerkiksi tiputtaa viime kausina tulosvastuuta kantaneen Jerry Turkulaisen kaltaisen pelaajan kolmosketjuun.

Jyväskyläläisten hyökkäysmateriaali näyttää ainakin laitahyökkääjien osalta jo hyvältä. Toimitusjohtaja Risto Korpelan mukaan kaikki allekirjoitetut sopimukset on julkaistu.

Mutta löytyykö hurrikaaneilta vielä ässiä hihasta ennen kauden alkua? Esimerkiksi Joakim Kemellin tilanne on mielenkiintoinen. Kemell on kesän kuumimpia nimiä NHL:ään varattavista pelaajista. Vielä yksi ehjä kausi ennen isompia ympyröitä?

Robert Rooban tuuletuksia ihastellaan ensi kaudella jälleen Jyväskylässä.
Kuva © Juuso Koro

KalPa

Kuopiolaiset lähtevät tulevaan kauteen melko pienin muutoksin, sillä ydinrunko pysyy hyvin kasassa. Pahimmat menetykset ovat uransa päättänyt maalivahti Eero Kilpeläinen, Pohjois-Amerikkaan lähtenyt puolustaja Kim Nousiainen sekä muihin maisemiin siirtyneet hyökkääjät Matti Järvinen sekä Miikka Pitkänen.

KalPan ykkösprioriteetti kesän siirtomarkkinoille oli uuden maalivahdin hankkiminen. Sen joukkue hankki jo toukokuussa, kun Sparta Prahasta tolppien väliin saapui 28-vuotias Matěj Machovský yksivuotisella sopimuksella (optio lisävuodesta). Machovskýlla on usean vuoden kokemus maansa pääsarjasta ja tilastojen valossa kuopiolaiset näyttävät napanneen riveihinsä erinomaisen maalivahdin.

Puolustukseen KalPa hankki 24-vuotiaan kanadalaisen Colby Sissonsin. Kiekollinen puolustaja pelasi viime kaudella Ruotsin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla HockeyAllsvenskassa, jossa hän iski komeat tehot 11+29. Alakertaan joukkue tarvitsee vielä ainakin yhden täsmähankinnan. KalPalla on tällä hetkellä sopimus seitsemän puolustajan kanssa.

Hyökkäyksen osalta viime kauden runko on säilynyt hyvin kasassa. Joukkue kaipaa kuitenkin vielä ylempiin ketjuihin ainakin yhden laitahyökkääjän, sekä keskushyökkääjän kolmosketjuun Aapeli Räsäsen ja Jaakko Rissasen tueksi.

Kesäkuussa KalPa ilmoitti tehneensä hankinnan hyökkäykseensä, kun 29-vuotias ruotsalaishyökkääjä Max Görtz teki kuopiolaisten kanssa kahden vuoden sopimuksen. Laitahyökkääjä on pelannut muun muassa Saksan DEL:stä sekä AHL:stä. KalPalla on tällä hetkellä sopimukset kasassa 14 hyökkääjän kanssa.

KooKoo

Keväällä pronssiotteluun asti yltänyt KooKoo sai pidettyä runkonsa hyvin kasassa, joten lähtökohdat Olli Salon toiselle kaudelle ovat hyvissä kantimissa. Valmennuspuolella nähtiin isompi remontti, kun Salon ympäriltä lähti koko muu valmennus. Tilalle tulivat mielenkiintoiset ex-liigapelaajat Sami Helenius, Janne Grönvall ja maalivahtivalmentajaksi Tommi Satosaari.

Maalivahtiosasto on Kouvolassa kunnossa, jos ei Nick Malíkia viedä jo nyt Pohjois-Amerikkaan. Todennäköisesti kouvolalaiset saavat kuitenkin nauttia ainakin yhden kauden ajan sensaatiomaisen kauden pelanneesta tšekkivahdista. Lisäksi kirittäjänä jatkaa Oskari Setänen.

Lähtijöissä on tärkeitä palasia viime kauden joukkueesta. Peetro Seppälä teki NHL-sopimuksen Seattle Krakenin kanssa, mutta siirto Ilvekseen oli myös vahvistettu aiemmin. Muita menetyksiä ovat Petteri Nikkilä, Ville Meskanen ja Radek Koblížek. Vielä ilman sopimusta oleva Kim Strömberg jättäisi myös ison kolon paikattavaksi. Myös Aleksi Ainali lähti hyökkääjistä uusiin maisemiin. Lisäksi kapteeni Alexander Bonsaksen palasi takaisin kotimaahansa pelaamaan.

Puolustukseen löytyi erittäin mielenkiintoinen hankinta ECHL:stä. Charles-Edouard D'Astous naputteli maaleja pudotuspeleissä liukuhihnalta, mutta mihin puolustajan kyvyt riittävät Liigassa? Lukosta saapui takalinjoille Miska Kukkonen hakemaan suurempaa roolia. Yhdelle kärkipuolustajalle olisi vielä tilausta Kouvolassa.

Hyökkäykseen on liittynyt pari mielenkiintoista ruotsalaista. Axel Ottosson tuli keskikaistalle hyvän kauden jälkeen HockeyAllsvenskanista. Lisäksi SHL:stä saapui laitahyökkääjä Linus Andersson. Kaksikolle on varmasti piirretty roolia kärkiketjuista. Lisäksi Olli Korhonen teki paluun kasvattajaseuraansa. Hyökkäykseen voisi olla hankintalistalla yksi profiilihankinta varsinkin keskikaistalle.

Kärpät

Oululaisten kokoonpano elää vielä, mutta useampi erittäin kova vahvistus on jo julkaistu. Tärkeää joukkueen kannalta oli Lauri Marjamäen kaksivuotinen jatkosopimus.

Maalivahdeista sopimus on tällä hetkellä vain 2004 syntyneellä Niklas Kokolla, sillä Stanislav Galimov suuntaa Venäjälle, lainapestillä mukana olleet Juha Jatkola ja Libor Kašík jatkavat omissa seuroissaan ja läpimurtokauden pelanneen Joel Blomqvistin tilanne on auki. Blomqvist jatkoi keväällä kauttaan Pohjois-Amerikassa Liiga-kauden loputtua.

Jokereissa pitkään pelannut Tommi Kivistö saapui Ouluun kolmevuotisella sopimuksella. Puolustus ei ole kokenut suurta vaihtuvuutta, sillä Ludwig Byström, Mikko Niemelä, Topi Niemelä ja Atte Ohtamaa jatkavat Kärpissä. Alakerrassa on sopiva määrä kokemusta ja nuoruuden intoa, mutta myös puolustusosaamista ja hyökkäyspään tukea.

Hyökkäyspäässä muun muassa Juhamatti Aaltonen jätti Oulun taakseen ja Mika Pyörälä päätti uransa viime kauden jälkeen. Näiden kahden pelaajan jättämä aukko ei välttämättä näy pistesarakkeessa, vaan etenkin Pyörälän lopettaminen näkyy henkisellä puolella ja pukukopissa. Henkiselle puolelle ison avun tuo arvokisakultaa useampaan otteeseen maajoukkueessa vuollut Marko Anttila, joka siirtyy tutun päävalmentajan alaisuuteen. 

Oululaisten riveissä lainasopimuksella pelanneiden Tuukka Tieksolan ja Ville Koivusen kuviot eivät ole vielä selvillä, mutta heistä olisi varmasti Kärpille hyötyä. Etenkin Koivunen nousi raketin lailla kiekkokansan tietoisuuteen hyvillä otteillaan niin Liigassa kuin nuorten MM-turnauksessakin.

Kärppien valmennusryhmä ja pelaajatarkkailijat löysivät menetetyille hyökkääjille kovat korvaajat, sillä Joonas Kemppaisen paluun lisäksi haaviin tarttuivat Peter Tiivola ja Teemu Turunen. Kemppaisen odotetaan olevan yksi Liigan parhaista senttereistä ja Tiivola sekä Turunen ovat osoittaneet olevansa kärkiketjujen pelaajia Liigassa.

Viime kauden hyökkääjistä uusien pelaajien rinnalla pelaa myös vanhoja tuttuja Julius Junttilan ja Ville Leskisen johdolla. Kärppien tasapaino ei siis horju pienen vaihtuvuuden vuoksi.

Lukko

Raumalaiset menettivät riveistään loppujen lopuksi vain muutamia kärkiketjujen pelaajia.  Vaihtuvuus on paljon pienempi kuin mestaruuteen päättyneen 2020–21 kauden jälkeen, sillä Lukko sai pidettyä joukkueessa jopa hieman yllättäen Thomas Grégoiren ja Sebastian Revon kaltaisia kärkipelaajia.

Kesken viime kauden mukaan tullut maalivahti Artjom Zagidulin jatkaa Raumalla, mutta Lassi Lehtinen siirtyi TPS-paitaan. Samuel Jukurin sopimus kattaa myös ensi kauden, mutta hänen tilanteensa on epävarma loukkaantumisen vuoksi.

Suurin yksittäinen lovi jää ykköspuolustajan paikalle, kun Vili Saarijärvi jättää Suomen taakseen. Hänen tilalleen Lukko etsii vielä paikkaajaa, mutta saappaat ovat suuret täytettäviksi. Tärkeää joukkueelle oli kuitenkin se, että Samuli Piipponen ja Grégoire jäävät Raumalle. He olivat selkeästi kaksi parasta puolustajaa Saarijärven jälkeen.

Takalinjoilta Lukko menetti myös Miska Kukkosen, Vili Laitisen, Noel Pietilän ja Ondřej Slováčekin. Nuoret puolustajat tšekkiläistä lukuun ottamatta lähtivät hakemaan uusia askeleita uralleen muualta. Jatkosopimuksen tehneeltä Niclas Almarilta odotetaan tasonnostoa ja mukaan joukkueeseen liittynyt Tomáš Pavelka on pienoinen kysymysmerkki.

Hyökkäyspäähän Lukko julkaisi jo Antti Saarelan ja Otto Sompin sopimukset. Saarela oli pitkään pelaamatta kauden loppupuolella, mutta hän on kehittynyt kausi kaudelta, joten häneltä odotetaan paljon. Somppi on takonut varmoin ottein pelejä Pohjois-Amerikassa, ja hänellä on kyky nousta jopa joukkueen kärkihyökkääjäksi. 

Menetyksistä suurimmat hyökkäyspäässä olivat Pavol Skalickýn ja Arttu Ilomäen siirtyminen TPS:ään. Lisäksi ajoittain osaamistaan väläytellyt Mikko Petman saattaa hyvin toistaa Heikki Liedeksen tarinan ja nousta uudessa seurassa pistenikkariksi erilaisen roolin myötä.

Hyökkäyksessä vaihtuvuus ei ole yhtä suurta, sillä kapteeni Anrei Hakulinen, Linus Nyman, Scott Pooley ja Sebastian Repo jatkavat Lukossa. Etenkin Revon jatkosopimus oli arvokas, sillä loukkaantumisista huolimatta hän paukutteli maaleja hurjaa tahtia. Hyökkäyksessä odotetaan myös nuorten pelaajien esiinmarssia Oliver Sunin ja Jeremi Tammelan johdolla.

Marko Anttila ja Atte Ohtamaa johtavat ensi keväänä Kärppien pukukopissa.
Kuva © Juuso Pellava - www.jpellava.fi

Pelicans

Pelicansin joukkueeseen tulee reilusti vaihtuvuutta, mutta tärkeistä avainpelaajista on myös saatu pidettyä kiinni. Pahiten kirpaisevat Jiří Smejkalin ja Kārlis Čuksten lähdöt. Nimekkäimmät lähtijät näiden lisäksi olivat Mikko Kousa, Jesse Saarinen ja Brad Lambert. Kolmikon osalta kausi Lahdessa oli odotuksiin nähden tuhti pettymys.

Lisäksi kapteeni Joonas Jalvannin peliuran jatko on täysin auki. Topias Vilén, Mikko Kokkonen ja Henri Nikkanen tekivät NHL-sopimukset.

Jatkosopimuksiin nimensä kirjoittivat niin Lukáš Jašek, Teemu EronenIikka Kangasniemi kuin Patrik Bartošák. Varsinkin sarjan parhaimpiin keskushyökkääjiin kuuluvan Jašekin pitäminen Vesijärven rannalla oli sulka urheilutoimenjohtaja Janne Laukkasen hattuun.

Bartošákin törttöilyt ovat aiheuttaneet seuran toimistolla harmaita hiuksia, mutta seuraukset jatkoa ajatellen ovat vielä epäselvät, sillä Pelicansin toimitusjohtaja Lauri Pöyhösen mukaan seura ei rupea toimenpiteisiin ennenaikaisesti.

Puolustuksesta lahtelaisilta puuttuu vielä useampi pelaaja, kun sopimuksilla on kiinnitetty ainoastaan kolme puolustajaa. Oma kasvatti Vilén todennäköisesti nähdään lahtelaisten joukkueessa lainalla ensi kaudella NHL:stä, mutta Pelicansin alakertaa kaipaa kipeästi lisää puolustajia. Kärkipuolustajat lienevät ensimmäisenä joukkueen hankintalistalla.

Hyökkäyksessä tilanne on määrällisesti erinomainen, mutta joukkue tarvitsee tulosyksikköön lisää tulivoimaa Jašekin ja Kangasniemen avuksi. Tällä hetkellä lahtelaisten kärki on erittäin kapea, jollei uusia vastuunkantajia löydy esimerkiksi Otto Kivenmäestä ja Leevi Tukiaisesta uusien hankintojen lisäksi.

Toistaiseksi ainoat uudet hyökkääjät ovat llveksestä saapunut Joni Ikonen ja Ässistä hankittu Lenni Killinen. Molemmat hankinnat kuvastavat hyvin lahtelaisten nykyistä hankintapolitikkaa, eli joukkueeseen tulee potentiaalisia pelimiehiä hakemaan seuraavaa askelta urallaan. Toisaalta mastokaupungissa on nähty, että Liigassa pelkällä potentiaalilla ei pötkitä pitkälle.

SaiPa

Joukkue lähtee kohti uutta kautta pudotuspelipaikka mielessään. Viime kaudella SaiPa oli ajoittain suurissa vaikeuksissa, ja Pekka Virta haluaa suoristaa kurssin.

Kaudella 2022–23 maalia tilkitsee Niclas Westerholm, joka torjui valtaosan otteluista myös viime vuonna. Juho Markkanen sen sijaan pelaa tulevalla kaudella Berliinissä lainasopimuksella. Westerholm joutui viime kaudella kovan paikan eteen, mutta kehitystä tapahtui siitä huolimatta.

Suuria peliminuutteja illasta toiseen viime kaudella kellottaneet Nuutti Viitasalo ja Kalle Maalahti luutivat myös jatkossa SaiPan takalinjoilla. Joukkue luottaa nuoreen voimaan, sillä kymmenestä puolustajasta puolet on syntynyt 2000-luvulla. Puolustuspään lähtijät Jimi Jalosen ja Simo-Pekka Riikolan johdolla eivät ole sellaisia pelaajia, joita SaiPa ei kykenisi korvaamaan.

Toistaiseksi puolustukseen ovat liittyneet kanadalaispuolustajat Greg Moro sekä Aaron Irving. 26-vuotiaista puolustajista Irving aloittaa jo viidennen kautensa Euroopan kaukaloissa, aiemmin kokemusta on kertynyt Norjan, Tšekin ja Ruotsin pääsarjoista. Morolle kausi on ensimmäinen Pohjois-Amerikan ulkopuolella. 

SaiPan erikoisuus viime kaudella oli se, että etenkin hyökkääjät vaihtuivat kokoonpanossa tiheään tahtiin. Mukana oli niin junioripelaajia kuin ulkomaalaisiakin, joiden sopimukset purettiin kesken kauden. Joukkueeseen on saapunut jälleen pelaajia, joiden ongelmana on ollut ailahtelevaisuus.

Tästä paras esimerkki on Virralle tuttu Kristián Pospíšil, joka jätti Liigan kesken viime kauden. Jaedon Descheneaun otteet TPS:ssä olivat epätasaisia, mutta parhaimmillaan tämä kaksikko voi johtaa hyökkäyspeliä. SaiPaan saapuu myös Kevin Fitzgerald. Yhdysvaltalaishyökkääjä aloittaa ensimmäisen täyden kautensa ammattilaisena, joten hänen suoritustasonsa on vielä arvoitus.

Joukkue vahvistui kauden päätyttyä Kouvolassa edeltävällä kaudella pelanneella Ville Meskasella, jolle on luvassa suuri rooli lappeenrantalaisten hyökkäyksessä. Sen sijaan Mestiksessä tehokkaasti pelannut Nicolas Werbik ja HockeyAllsvenskanissa useamman kauden pelannut raamikas Gustav Olhaver tavoittelevat pikemminkin läpimurtoa Liiga-tasolle kuin pistetilastojen kärkisijoja.

Ville Petmanin kohtalo oli pitkään epävarma nuoren miehen tavoitellessa paikkaa ulkomaan kaukaloista. Lopullinen selvyys kuitenkin tuli, kun Petman solmi NHL-tulokassopimuksen Seattle Krakenin kanssa. 

Viime kauden runkopelaajista mukana jatkavat muun muassa Valtteri Ojantakanen, Valtteri Lipiäinen, Veikko Loimaranta ja Tino Metsävainio, jotka olivat valopilkkuja viime kauden joukkueessa. Heillä on potentiaalia erittäin vahvaan suorittamiseen.

Sport

Vaasalaisjoukkueessa muutoksen tuulet kävivät lähes tasapuolisesti puolustuksessa ja hyökkäyksessä. Lähtenyttä väkeä paikattiin kotimaisella kokemuksella sekä lisäämällä kotkapaitojen ruotsalaista puolta.

Pakistosta Victor Westermarck on ilman sopimusta ja on mahdollista, että Sport palauttaa puolustajan riveihinsä kesän aikana. Ruotsalaispuolustajista Emil Johansson jatkoi sopimustaan yhdellä vuodella, mutta Bobbo Petersson jäänee ilman jatkoa. Leveyttä materiaaliin tuo nuori ja lupaava Aatu Aarnio, sekä jatkosopimuksen tehnyt Bine Mašič.

Hyökkäykseen syntyi kesän aikana kirjaimellisesti isompia aukkoja. Jonne Virtanen ja Filip Riska päättivät kunnioitettavat ja pitkät pelaajauransa, Aaro Vidgren matkasi Jyväskylään, ja Michael Keränen otti suunnakseen Saksan kaukalot.

Ruotsalaisväriä ilmaantui hyökkääjistöön lähes tuplaten. Länsinaapurin kulttuuria ja tehokkuutta mukanaan tuovat Simon Hjalmarsson ja Jens Lööke. Kokemuksen uupumista paikkaavat Vidgrenin kanssa päikseen seuraa vaihtanut Mikko Salmio sekä läpimurtoaan Liiga-jäille Sportin kautta hakevat Mikko Juusola ja Henry Karjalainen. Hyökkäyksen palaset loksahtavat pikkuhiljaa kohdalleen Janne Keräsen tehdessä paluun kotkapaitaan.

Juusola pelasi viime kaudella SaiPassa ensimmäisen täyden Liiga−kauden, tehtaillen 46 otteluun 11 maalia ja 19 tehopistettä. Karjalainen puolestaan voitti viime kaudella sekä Mestiksen mestaruuden ja oli viime kaudella Mestiksen tehokkain pistemies.

Jori Lehterä on yksi Liiga-kesän nimekkäimmistä hankinnoista.

Tappara

Hallitsevan mestarin kokoonpano pysyy harvinaisen hyvin kasassa. Nimekkäitäkin poistujia mahtuu joukkoon, mutta hallitsemattomasta tilanteesta ei voi puhua. Lukumääräisesti kirvesrintojen joukkue on vajaa, mutta tulevan kauden runko on jo hyvin kasassa.

Varsinkin alakerta on Tapparalla jo timanttinen. Mestaruuden torjunut Christian Heljanko jatkaa joukkueen veräjällä. Loppukauden Tapparassa pelannut Otto Leskinen siirtyy Montréal Canadiensin riveihin, mutta korvaajaksi saapuva Valtteri Kemiläinen ei heikennä puolustuskalustoa. Brady Austinin seuraava osoite on vielä auki. Tulopuolella on Kemiläisen lisäksi viimeiset neljä kautta Yhdysvaltojen yliopistosarjasssa pelannut Antti Virtanen.

Viime kauden luottomiehistä sopimukset jatkuvat myös maailmanmestari Mikael Seppälällä, Joni Tuulolalla ja Casimir Jürgensilla. Florida Panthersin kanssa tulokassopimuksen tehnyt Santtu Kinnunen pelannee myös ensimmäisen sopimusvuotensa Tapparassa.

Hyökkäyksestä poistui nippu nimekkäitä pelaajia. Joona Luoto sekä Anton Levtchi allekirjoittivat NHL-sopimukset, Jukka Peltola päätti uransa ja ulkomaalaiskolmikko Tyler Morley, Kyle Platzer sekä Charles Bertrand vaihtoivat osoitetta.

Vaikka Levtchi lähti, taikurien lukumäärä joukkueessa pysyi samana, sillä Jori Lehterä palasi kirvesrintojen riveihin kahdentoista maailmalla vietetyn kauden jälkeen. Tuoreiden näyttöjen perusteella Lehterä on yksi kovimmista hankinnoista Liiga-kentille moneen vuoteen.

Lehterän lisäksi Tappara ei ole tehnyt hyökkäykseen korkean profiilin hankintoja, mutta Veli-Matti Savinaisen jatkosopimus oli seuran kannalta tärkeimpiä prioriteetteja. Uusina pelaajina kirvesrintoihin liittyvät Tyler Kelleher sekä Philip Granath.

Myös hyökkäyspäässä runko oli ennalta niin vahva, että akuutti tarve on ainoastaan yhdelle huippuluokan keskushyökkääjälle. Hankintalista saattaa kuitenkin vielä kasvaa, mikäli joukkueeseen tulee muutoksia esimerkiksi NHL-sopimusten vuoksi. Hyökkäyskalusto on myös lukumääräisesti kapea, joten leveyshankintoja on odotettavissa.

TPS

TPS:stä poistui kauden päätyttyä suuri nippu pelaajia. Varsinkin kärkipelaajien Andrei Karejevin, Markus NurmenJuuso Pärssisen, Eemil Viron ja Elmeri Erosen poistumiset tuntuvat. Ulkomaalaisten perään tuskin kukaan kaipailee, mutta Ville Lajusen kokemukselle olisi käyttöä.

Maalivahtiosaston TPS sai pikavauhdilla kuntoon, kun Lassi Lehtinen liittyi turkulaisten riveihin Lukosta. Kakkosvahdin rooli on tälläkin kaudella Eetu Anttilalla, joka kerryttää kokemusta matkallaan liigajoukkueen ykkösvahdiksi.

Lupaavia maalivahteja Turussa on myös tulevaisuuden varalle, kun 17-vuotias Noa Vali, sekä Kiekko-Espoosta saapuva Petteri Rimpinen kehittyvät TPS:n U20-joukkueessa. Viime kaudella U20-joukkueessa päävastuuta kantanut Eemil Vuorio lähti naapuriseura TUTOon hakemaan paikkaa miestensarjassa.

Joukkueen puolustuksesta lähti paljon kokemusta ja taitoa kauden päätteeksi. Kiekollista taitoa ja luisteluvoimaa puolustuksesta edelleen löytyy. Jimi Suomi lunastaa vakiopaikan Liigasta ja häntä voinee pitää Viron korvaajana. Pohjois-Amerikan yliopistosarjoista saapuva Antti Tuomisto on puolestaan mahdollinen kaivattu viivapelote ylivoimapeliin ja voimapelaaja maalinedustan kamppailuihin.

Kokemusta pakistoon tuo hyvän viime kauden pelannut Niklas Arell, mutta menetysten paikkaamiseen joukkue tarvitsee silti kokeneen ja kiekkovarman puolustajan. Puolustukseen ollaan TPS:n pelaajakoordinaattori Tomi Kallion mukaan hakemassa edelleen vahvistuksia.

Turkulaisten hyökkäysosasto koki kovia iskuja, kun kärkiketjun Pärssinen ja Nurmi suuntasivat Pohjois-Amerikkaan. Juraj Slafkoskýn lähteminen NHL-jäille on myös erittäin todennäköinen, koska hyökkääjä varataan kesän varaustilaisuudessa kärkipäässä. Joukkue on kuitenkin tehnyt hyviä hankintoja paikkaamaan menetyksiä ja varsinkin nuorille lupauksille tuntuu imua Turkuun olevan tällä hetkellä.

Hyökkäykseen uusina hankintoina saapuvat Lukosta Arttu Ilomäki ja Pavol Skalický, sekä ICEHL-liigasta kanadalainen Scott Kosmachuk. Ilomäkeä ollaan mahdollisesti Turussa sijoittamassa ykkösketjun keskelle, mutta keskushyökkääjän tontille joukkue silti tarvitsee vielä laadukkaan vahvistuksen.

Joukkueessa on tällä hetkellä kolme selkeää keskushyökkääjää, joista Juhani Jasu jatkaa nelosen keskellä, mutta kolmeen muuhun ketjuun tarvitaan kaveria Aarne Intoselle ja Ilomäelle. Intosen kohdalla voitaneen toki tällä kaudella odottaa mahdollista seuraavaa askelta kärkiketjuihin.

Laitahyökkääjän paikalle TPS on tehnyt hyviä hankintoja, sillä Skalickýn kyvyt on jo nähty kotimaisessa Liigassa. Kosmachukia voi puolestaan pitää potentiaalisena pisteiden tekijänä. Nuoria tulevaisuuden nimiä ryhmässä on useampia, viimeisimpänä kiinnityksenä QMJHL:stä Turkuun saapunut Viljami Marjala.

TPS:n omaa juniorituotantoa nähdään tulevallakin kaudella astumassa Liigaan, muun muassa kovia tehoja U20-joukkueessa nakutellut Vili Munkki nähdään Liigassa, sekä viime kaudella jo muutaman pelin pelannut Kasper Koskinen.

Joukkue on keski-iältään melko nuori, mikä saattaa tuoda kokemuksen puutteena ongelmia taisteltaessa kirkkaimmista mitaleista, kuten myös kovuuden puute. Joukkueelle oli iso menetys, kun Eetu Liukas suuntasi Hämeenlinnaan.

Ässät

Porilaisten kausi päättyi jälleen kerran pettymykseen ja joukkuetta on tuuletettu huolellisesti. Joukkueen runko alkaa hiljalleen hahmottua ja joukkueen nuoriso-osasto saa näyttöpaikkoja. Ässäpalapelistä puuttuu kuitenkin tukku isompia palasia ja vasta viimeiset hankinnat kertovat joukkueen iskukyvystä.

Varsinkin puolustuksessa on pakka levällään. Rami Määtän ja Aleksi Heimosalmen tueksi joukkue tarvitsee vielä useamman puolustajan. Näiden joukossa on joukkueen kiekollinen ykköspuolustaja sekä vähintään pari laadukasta liigatason puolustajaa. Aleksi Laakso ja Roni Sevänen täyttävät loput puolustuksen pelipaikat.

Myös hyökkäyksessä on tapahtunut myllerrys. Jarno Kärjestä tai Sakari Salmisesta ei ollut vastuunkantajiksi, eivätkä he jatka ässänipussa. Eemil Erholtzin, Derek Barachin ja kumppaneiden tueksi on hankittu isoon rooliin Jan-Mikael Järvinen, sekä kamppailuvoimaa ja pistepotentiaalia Roope Talajan sekä Jesse Joensuun muodossa.

Viimeisin hankinta oli keskushyökkääjäosaston täydentävä Will Graber. 26-vuotiaalle jenkkisentterille kausi oli ammattilaistasolla vasta toinen, mutta sitäkin menestyksekkäämpi. 59 ottelussa Graber nakutteli 83 pistettä, jotka toivat niin pistepörssin voiton kuin valinnan ECHL:n arvokkaimmaksi pelaajaksi. Graberin hankinnan jälkeen joukkueen suurin vaje on kärkiketjujen laidalla.

Patapakan maalivahtiosasto on sen sijaan selvillä. Linus Söderströmin ja Konstantin Volkovin korvaavat Frölundasta ykköskassariksi hankittu Niklas Rubin sekä viime kaudella Mestiksessä, AHL:ssä ja Sportissa marinoitunut Rasmus Korhonen.

Artikkelia muokattu 9:13, 22.06.2022: Otto Leskisen uusi seura korjattu.

» Lähetä palautetta toimitukselle