Kärppien pelaaja-arviot 2018–2019: Joukkue jäi ilman Suomen mestaruutta, mutta joukossa oli nippu uusia maailmanmestareita

LIIGA / Artikkeli
Kauden viimeinen maali meni Kärppien kannalta väärään maaliin.
Kuva © Emil Hansson www.hanssonsphoto.net
Kärpät voitti runkosarjan 29 pisteen marginaalilla ja kultajuna näytti olevan kurssissaan. Pudotuspelien tärkeimmällä hetkellä juna kuitenkin putosi raiteilta. Yksilöiden kehityksestä kuitenkin kertoo kärppäpelaajien ja -valmentajien runsas edustus kauden aikana maailmanmestaruuden voittaneissa joukkueissa.

Maalivahdit

6,5
Jussi Rynnäs
Hinta-laatu-suhde ei Rynnäksen kohdalla toteutunut, vaan hänestä tuli tiettävästi sarjan kallein kakkosmaalivahti. Rynnäs oli runkosarjassa vakuuttava, mutta pudotuspeleissä taso laski kriittisen paljon, vaikka pudotuspeleihinkin hyviä pelejä mahtui. Tänä keväänä ei tosin pelannut helmikuun lopun jälkeen enää minuuttiakaan, ensin umpisuolentulehduksen vuoksi, ja sen jälkeen Vehviläisen huippuvireen vuoksi. Voi hyvinkin olla tulevina kausina hieman pienemmissä parrasvaloissa joukkueensa kantava voima.
9,5
Veini Vehviläinen
Laadukkaan Kärppien joukkueen paras pelaaja. Saapui Kärppiin kesällä 2017 epäonnistujan leima päällään. Nousi Kärpissä jo ensimmäisen kauden aikana joukkueensa ykkösvahdiksi ja johdatti Kärpät mestaruuteen. Ari Hillin opit purivat huippulahjakkuuteen, joten Kärpät sai nauttia loistavan maalivahdin otteista kahden kauden ajan. Ensi kauden pelipaikasta ei ole varmuutta, jatko Oulussakaan ei ole täysin poissuljettua. Voitti keväällä maailmanmestaruuden.

Puolustajat

9,5
Jani Hakanpää
Parin AHL-kauden jälkeen Kärppiin saapuneen puolustajan aika Kärpissä oli kaksijakoinen. Kaksi enimmäistä kautta menivät vielä opetellessa, mutta kahdella jälkimmäisellä kaudella Hakanpää oli Kärppien ja koko Liigan eliittiä. Kasvoi peruspakista puolustajaksi, joka taitoi tarvittaessa maalinteonkin. Oli pudotuspeleissä plus-miinus-tilastossa Kärppien paras lukemalla +9. Lähtee Kärpistä ja jättää todella ison aukon Kärpille paikattavaksi. Voitti keväällä maailmanmestaruuden.
8
Shaun Heshka
Tasaisen varmaa suorittamista jo kolmena kautena Kärpissä. Yleensä ei hötkyile tiukassakaan paikassa. Hieman oli paikoin pudotuspeleissä ongelmissa, kuten koko Kärppien joukkue maalivahtia lukuun ottamatta. Jatkaa Kärpissä.
9
Teemu Kivihalme
Englantia äidinkielelään puhuva Kivihalme saapui kaksi vuotta sitten Kärppiin täydestä tuntemattomuudesta. Nappasi try-outilla sopimuksen ja oli toisella kaudellaan puolustajista Kärppien paras pistemies. Hyökkäyspään pelaamisessa ovat vahvuudet, päävalmentaja Mikko Manner letkautti kerran pelin jälkeen, että oliko jopa bobbyorrmaisia peliotteita. Puolustuspäässä välillä liian pehmeä, mutta parantaa varmasti sitä sektoria tulevina kausina. Solmi ensi kaudeksi vuoden sopimuksen Toronto Maple Leafsin kanssa.
7,5
Lasse Kukkonen
Lasse on Lasse. 37-vuotiaanakin pystyi olemaan finaalipeleissä hyvin mukana. Runkosarjassa loukkaantumisen jälkeen meni pitkään päästä riittävälle tasolle, mutta tärkeimpinä hetkinä kolmospakkiparissa taso riitti. Vieraat inhoavat, omat rakastavat. Keskittyminen ennen pelejä pudotuspeleissä ilmeineen oli huimaa. Joku kuvasikin sitä: "Lassea kuvattiin ennen peliä pukukoppikäytävällä. Siinä oli sellanen Ivan Drago -tuijotus, että ensi yön nukun valot päällä". Joukkueen henkinen johtaja ilman C-kirjaintakin. Jatkaa Kärpissä vielä ainakin ensi kauden.
7
Mikko Niemelä
Pelasi Kärpissä miesten joukkueessa Liigaa jo Matti Alatalon kaudella 2008–2009. Aikoinaan kuusi peliä lainassa Lahdessa, mutta muuten Niemelä on pelannut Liigaa vain Kärpissä. Peruspakin tuumiillistuma, mutta tarvittaessa pelisilmää ja käsiäkin löytyy junnuissa hyökkääjänäkin pelanneelta Niemelältä. Lasse Kukkosen uskollinen pakkipari. Täytti taas ruotunsa. Sopimus Kärppiin voimassa vielä seuraavat kaksi kautta.
5,5
Aleksi Mäkelä
Reilu vuosi sitten mestaruuden ratkaisseen maalin tehnyt Mäkelä sai vielä runkosarjassa peliaikaa, mutta pudotuspeleissä pelasi yhteensä alle 40 minuuttia. Joukkueen kaikkien pakkien ollessa terveenä pelipaikka oli tiukassa. 25-vuotiaalla kiiminkiläiskasvatilla on sopimus Kärppiin vielä ensi kaudeksikin.
8
Atte Ohtamaa
Vuosi sitten Ohtamaa valittiin KHL:n finaalien parhaaksi puolustajaksi. Kärppien kapteeniuden Kukkoselta perinyt Ohtamaa oli odotuksiin nähden jonkinmoinen pettymys. Kun KHL:n finaalien paras pakki on seuraavana vuonna Liigan hopeajoukkueen kolmanneksi tai jopa vasta neljänneksi paras pakki, niin pudotus on ollut kova. Olkoonkin, että Kärppien pakisto oli poikkeuksellisen kova Liigaan. MM-kisoissa nosti varsin roimasti tasoaan. Viisivuotinen sopimus Kärppien kanssa sallii vuoden pistäytymisen ulkomaanreissulla, ensi kauden pelipaikasta ei ole varmuutta. Voitti keväällä maailmanmestaruuden.
5,5
Taneli Ronkainen
Pelasi noin 2/3 runkosarjapeleistä ja viidessä pelissä vähällä peliajalla pudotuspeleissä. 24-vuotias kuusamolaiskasvatti tuurasi loukkaantumisia ja oli joukkueensa seiska- tai kasipakki yhdessä Mäkelän kanssa. Ensi kaudeksi Kärppien kärkipakeista lähtevät lähes kaikki, joten tilaa nousta hierarkiassa olisi. Mutta jos Kukkonen ja Niemelä ovat sementoineet paikkansa kolmospakkiparissa, niin kahteen kärkipakkiketjuun Ronkaisen - jonka kehityskäyrä näyttää pysähtyneen - ei ole näillä näytöillä asiaa. Kärpille tämän tason rotaatiopakki on hyvä lisä, Ronkaisen omalle uralle maisemanvaihdos voisi tehdä terää. Sopimusta Kärppiin on kuitenkin vielä pari vuotta jäljellä.

Hyökkääjät

6,5
Sami Anttila
Runkosarjan rotaatiomies pelasi pudotuspeleissä lähes kaikki pelit. On tehnyt urallaan pudotuspeleissä ottelua kohden noin tuplasti tehokkaammin pisteitä, kuin runkosarjassa, joten on siinä mielessä kovien pelien mies. Välillä väläyttelee, mutta on kuitenkin Kärpissä kokoonpanon reunalla heiluva täytemies, eikä tämä kausi tehnyt siihen poikkeusta. 24-vuotiaan ja 171-senttisen kärppäkasvatti Anttilan sopimus Kärpissä jatkuu vielä ensi kaudenkin, mutta suurempi rooli pienemmässä seurassa voisi pikku hiljaa olla uran kannalta hyväksi.
8,5
Aleksi Heponiemi
Oli loistava värväys Kärppiin. Edellisen kauden Kanadan junnusarja WHL:ssä hirmutehot 118 pistettä 57 otteluun antoivat luvan odottaa, että Liigassakin ihan kelpoa tulosta tulee, vaikkakin vielä fyysisesti heiveröisen Heponiemen siirtyminen miesten peleihin saattoi joitakin hieman arveluttaa. Runkosarja sujuikin lähes piste per peli -tahdissa, mutta pudotuspeleissä meno oli hieman liian kovaa. 17 ottelussa tehot 3+0 olivat roima pudotus runkosarjatahtiin nähden. Antoi finaalin kuudennessa pelissä harhasyötön, josta HPK teki voittomaalin. Seitsemännessä finaalipelissä istui tuomarivirheen vuoksi jäähyllä, kun HPK iski jatkoerässä voittomaalin. Runkosarjassa Kärppien toiseksi paras pistemies. Tarvitsee roimasti voimaa kehoonsa tulevia kausia varten, jotta olisi valmiimpi kovempiinkin peleihin. Solmi kolmivuotisen tulokassopimuksen Florida Panthersin kanssa. Voitti talvella U20-kisoissa maailmanmestaruuden.
6,5
Miska Humaloja
Neljännen kauden Kärpissä pelannut sentteri oli jälleen parhaimmillaan pelien kovetessa. Runkosarjassa hiipui pitkäksi aikaa varjojen maille ja menetti välillä pelipaikkansakin. Finaaleissa pelasi kauden parhaat pelinsä. Ärsytti vastustajaa ja oli mukana kahinoissa ja maalinedustaväännöissä. Suoritusvarmuudessa ovat pahimmat puutteet, välillä kulkee pitkään, välillä ei ollenkaan. Jatkaa ensi kaudella Kärpissä.
7
Jussi Jokinen
Kärppälegenda palasi joukkueeseen vakuuttavasti. Runkosarjan 14 otteluun kertyi 20 pistettä ja Kärppien ylivoimapeli alkoi hetken aikaa sujua. Hyytyi pudotuspeleissä todella pahasti. Kauden viimeiset 10 ottelua menivät kiikaritehoilla. Ei halunnut puhua kauden päätyttyä loukkaantumisista, mutta rivien väleistä saattoi ymmärtää, että vaivoja oli, mikä selittäisi kauden loppupuolen totaalisen hyytymisen. Viimeisen pelin jälkeen kertoi, että kaipasi kovasti Floridassa asuvia lapsiaan. Tämäkin saattoi vaikuttaa pelaamiseen. Mainiosti mennyt runkosarja ja todennäköiset vaivat ja huolet huomioiden kuitenkin kelpo suoritus. Ensi kauden pelipaikkaa tuskin tietää vielä kukaan.
7
Otto Karvinen
"Kyttä" Karvinen kulutti runkosarjassa eniten jäähypenkkiä koko Liigasta. Tärkeä pelote Kärpille, jotta taitopelaajat välttyivät pahimmilta kaltoinkohteluilta. Nelosketjussa pudotuspeleissä parhaimmillaan, kiekon itselleen karvattuaan iski kerran tärkeän voittomaalin finaaleissa. Teki sen mitä häneltä odotettiin, ei enempää, mutta ei vähempääkään. Sopimus Kärppiin voimassa kevääseen 2021 asti.
6
Radek Kobližek
Roolia ykkösketjussa tarjottiin pitkin kautta, mutta jo 15-vuotiaana Kärppien organisaatioon tulleen tšekin vaivana olivat maalipaikoissa vaivannut tehottomuus. Runkosarjan 11 maalia melkoisen isolla vastuulla olivat vastuuseen nähden hieman alakanttiin, pudotuspeleissä 17 otteluun tehot 0+3 olivat jo pahasti alakanttiin. Vasta 21-vuotiaan pelaajan seuraava kehitysaskel vaatisi lähinnä tehokkuutta maalipaikoissa. Pelaajatyyppinä muistuttaa nopeuden, koon ja maalipaikkatehokkuuden perusteella hämmentävän paljon entistä kärppäpelaaja Kimmo Koskenkorvaa. Sopimusta vielä kaksi vuotta jäljellä.
8
Michal Krištof
Aiemmin lähinnä Mestistä Suomen sarjoissa tahkonnut pienikokoinen slovakkikeskushyökkääjä on kasvanut Oulussa hyväksi liigatasoiseksi pelaajaksi. Perusvarma pelaaja otti hyvää roolia myös alivoimapelaamisessa. Oli runkosarjassa 39 pisteellään Kärppien kolmanneksi paras pistemies eikä tahti paljoa hyytynyt pudotuspeleissäkään. Sopimus Kärppiin voimassa ensi kaudellekin.
7,5
Rasmus Kupari
Oli Heponiemen tapaan runkosarjassa pääasiassa hyvä, mutta pudotuspeleissä taso laski. Vauhtia oli kevään mittaan usein enemmän kuin ajatusta. Kärppien toinen toistaan auttavan pelitavan murennettua kevään peleissä Kuparin peli meni usein yksin yrittämiseksi. Los Angeles Kingsin viime kesän ykköskierroksen varauksen lähtenee ensi kaudeksi Pohjois-Amerikkaan. Voitti talvella U20-kisoissa maailmanmestaruuden
9,5
Nicklas Lasu
Ruotsalaisen keskushyökkääjän kaksi kautta Kärpissä olivat erinomaisia. Frölundassa lähes koko ikänsä pelanneen halu saada isompaa roolia jossain muualla onnistui Oulussa. Kärpissä Lasu oli jo alussa, mutta koko ajan enenevässä määrin, joukkueensa luottopelaaja. Hoiti puolustussuuntaan hommansa ja oli hyvä hyökkäyssuuntaankin. Voitti tällä kaudella Liigan tehopörssin ja sitä myötä Matti Keinonen -palkinnon. Jerelehtismäinen pelaaja, jonka Kärpät olisi varmasti halunnut pitää joukkueessaan, mutta perhesyiden takia Lasu lähtee takaisin Frölundaan. Erittäin iso menetys Kärpille.
9,5
Ville Leskinen
Voitti pudotuspelien piste- ja maalipörssin sekä taisteli runkosarjassa pistepörssin voitosta viimeiseen peliin saakka. Sai lopulta saman verran pisteitä, 57, runkosarjassa, kuin pistepörssin voittanutkin. Taitoa oli ratkoa yksinkin pelejä. Pudotuspeleissä joukkueen pelitavan sulettua pelaaminen alkoi mennä liiankin yksin puskemiseksi. Mutta kaiken kaikkiaan Leskisen kausi oli lähes täysosuma. Lähtenee ensi kaudeksi hakemaan paikkaa isommasta sarjasta.
6
Jasper Lindsten
Tuli Kärppiin hakemaan isoa roolia isosta ja menestyvästä seurasta, mutta vuosi oli kohtuu vaikea. Ei meinannut millään löytää paikkaansa sopivasta ketjusta. Teki kuitenkin Kärppien johtomaalin finaalien seiskapelissä, joten lopusta jäi hieman parempi muistijälki. Kärppien lähtijöiden vuoksi Lindstenin onnistuminen ensi kaudella saattaa olla Kärppien ensi kauden menestyksen kannalta moneen muuhun pelaajaan nähden tärkeämpää.
6
Tino Metsävainio
Pienikokoinen hyökkääjä on Mikko Mannerin mukaan Kärppien tuleva franchise-pelaaja. Tällä kaudella Metsävainio pelasi noin puolet Liigan runkosarjan peleistä ja oli muutamia pelejä lainassa Mestiksessä. Pudotuspeleissä teki yhdeksään peliin 2+1. Vauhtia ja taituruutta 22-vuotiaalla pelurilla riittää, mutta aika näyttää oliko päävalmentajan ennuste kuitenkin turhan optimistinen. Aineksia kyllä on. Kaksi vuotta sopimusta vielä jäljellä.
7,5
Oskar Osala
Saapui marraskuussa Kärppiin ja oli runkosarjassa Kärppien ehdotonta parhaimmistoa tehden 29 otteluun 15 maalia. Loukkaantui ennen pudotuspelejä ja oli sen jälkeen kuin varjo runkosarjatasostaan. Pudotuspelien 2+1 ja kolmen ottelun pelikielto olivat pettymys. Tuli Ouluun kuitenkin sen vuoksi, että halusi organisaatioon ja kaupunkiin, jossa aidosti viihtyy ja on muutakin tekemistä ja ajateltavaa kuin jääkiekko. Sopimus Kärppiin päättyi, ja tiettävästi ei jatka Oulussa.
9
Mika Pyörälä
Pelasi runkosarjassa 45 ottelua, kunnes helmikuun puolivälissä Raumalla napsahti akillesjänne poikki. Pyörälä otti taksin Ouluun ja tutkimusten jälkeen selvisi, että kausi oli ohi. Valmentajan unelmapelaaja, joka tekee edelleen juuri sen, mitä vaaditaan, vaikka ikää onkin jo 37 vuotta. Nicklas Lasu kertoi, että Ouluun tullessaan halusi yhtä hyväksi pelaajaksi kuin Pyörälä. Sopimus Kärppiin voimassa vielä seuraavat kaksi kautta.
8
Jari Sailio
Neljännen kauden Kärpissä pelannut "Silli" Sailio oli tärkeän nelosketjun varmin lenkki. Hämmentää tarvittaessa, ja pitää huolen, ettei vastustajajoukkue uhkaa Kärppien taitavampia pelaajia. Vaikka pisteitä ei pudotuspeleissäkään paljoa tullut, ainoat pudotuspelien pisteet tulivat yhdessä pelissä Ilvestä vastaan tehoin 2+1, niin silti vei usein ketjunsa kanssa pelin vastustajan päätyyn viemään energiaa pois toisen joukkueen hyökkäyspelaamisesta. Tärkeä roolipelaaja ja velikulta, joka ikään kuin kuuluu jo kalustoon. Sopimus Kärpissä jatkuu vielä vuoden.

» Lähetä palautetta toimitukselle