Kärpät todennäköisin, muttei todennäköinen mestari

LIIGA / Artikkeli
Veini Vehviläinen on haastajien kannalta vähän liian hyvä maalivahti.
Kuva © Valtteri Vainio www.valtterivainio.com
Oulun Kärpät on ylivoimaisesti todennäköisin mestari, mutta pudotuspelikevät – sitten kun sinne asti päästään – on pitkä ja raskas, joten on silti todennäköisempää, että mestari on joku muu.

Kärpät on noussut syksyn mittaan ylivoimaiseksi mestarisuosikiksi. Silti Liigan kärkipäässä ei ole niin isoja tasoeroja, että oululaisten todennäköisyys voittaa kolme pudotuspelisarjaa putkeen olisi lähelläkään 50 prosenttia.

Mutta suurin suosikki, se Kärpät totisesti on. Mikko Mannerin joukkuetta vastaan on ylivoimaisesti hankalinta luoda maalipaikkoja, ja tolppien välissä Veini Vehviläinen on ollut syksyn paras maalivahti. Jussi Rynnäs säestää niin ikään vahvoilla tilastoilla.

Ainoita heikkouksia on ollut ylivoimapeli, mutta senkin kohdalleen saamiseen on olemassa kaikki palikat. Kysymysmerkiksi jää lähinnä kärkihyökkääjien kokemattomuus. Aleksi Heponiemi ja Rasmus Kupari ovat päässeet kelpo lentoon, mutta onko heistä mestarijoukkueen kapellimestareiksi kovissa pudotuspelisarjoissa?

Mestaruustodennäköisyydet joukkueittain
Mestaruus-tn
Kärpät 36 %
TPS 17 %
HIFK 13 %
Tappara 11 %
Ilves 5 %
Pelicans 5 %
HPK 4 %
SaiPa 2 %
JYP 2 %
KalPa 1 %
KooKoo 1 %
Lukko 1 %
Sport 1 %
Jukurit 1 %
Ässät 0 %

Ykköshaastaja on TPS. Tasakentällispelin tehokkuudessa on paljon parannettavaa, mutta tiivis puolustuspelaaminen, huippuluokan maalivahtipeli, erinomainen erikoistilannepelaaminen ja sarjaan parhaat kärkiyksilöt kuulostaa varsin maukkaalta yhdistelmältä pudotuspeleihin.

HIFK:lla on jonkin verran TPS:ää enemmän kysymysmerkkejä, lähinnä maalivahtiosaston ja hyökkäyksen kärkiosaamisen suhteen, mutta paljon voi muuttua vielä ennen kevättä.

Tappara on tietysti mestaruustaistossa mukana, mutta pystyykö Jukka Rautakorpi luomaan joukkueelleen jonkinlaista pelitapaetua, nyt kun pelaajamateriaali ei ole aivan yhtä kova kuin aiempina vuosina?

Alkukauden komeetoista Ilves, Pelicans ja HPK ovat osoittaneet, että pelin taso riittää mestaruustaistoon. Joukkueiden pelaajamateriaali on kuitenkin sen verran neljän kärkeä jäljessä, että kaiken täytyy onnistua lähes nappiin myös jatkossa. Etenkin HPK:n osalta kynnyskysymykseksi saattaa muodostua materiaalin kapeus avainpelaajien osalta.

Yli yhden prosentin klubiin pääsevät myös SaiPa ja JYP potentiaalinsa turvin, jos peli loksahtaa tähän mennessä nähtyä paremmin kohdalleen. Jyväskyläläisten ongelmana on se, että mahdollisuudet nousta runkosarjan kärkipäähän ovat hyvin ohuet, joten pudotuspeliohjelmasta on hyvässäkin tapauksessa luvassa kova.

Kirjoittaja laskee jääkiekkokertoimia Veikkaukselle.

» Lähetä palautetta toimitukselle