Kärpät törmäsi itävaltalaiseen muuriin − RB Salzburg sensaatiomaiseen puolivälierävoittoon

CHL / Artikkeli
RB Salzburg venyi sankaritekoon ja tiputti Kärpät jatkopeleistä sitkeän kamppailun jälkeen.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Kärpät hallitsi täydellisesti ottelua, mutta ei pystynyt hyödyntämään lukuisia maalipaikkojaan. Täysin jyrän alle jäänyt Red Bull Salzburg taisteli maalivahtinsa esimerkillä tasapelin Raksilasta ja eteni CHL:n välieriin yhteismaalein 4−3.

KÄRPÄT

Lähtökohdat

Kärpät hävisi edeltävän viikon tiistaina RB Salzburgille maalein 3−2 ottelussa, jossa itävaltalaiset onnistuivat horjuttamaan vahvasta ja tasaisesta pelistä tunnettua vierasjoukkuetta. Oululaiset tarvitsisivat vähintään kahden maalin voiton päästäkseen Mestareiden liigan välierävaiheeseen.

Joukkue sai otteluun hyviä uutisia lasaretista, sillä joukkueen kärkipuolustaja Shaun Heshka ja Jasse Ikonen palasivat tähän otteluun pelaavaan kokoonpanoon. Lisäksi edeltävään CHL-otteluun verrattuna Kärppien hyökkäystä vahvistaa myös Ville Leskinen.

Maalivahtipelaaminen

Veini Vehviläinen Kärppien maalilla oli kummallisessa tilanteessa, kun vierasjoukkue ei päässyt testaamaan maalivahdin virettä oikeastaan kuin ensimmäisessä erässä. Salzburgin maali syntyi ylivoimalla onnekkaan pompun jälkeen.

Puolustuspelaaminen

Poikkeuksellisen yksipuolisen ottelun takia Kärppien puolustustyöskentelyä ei testattu kunnolla. Sen sijaan joukkueen puolustajat ottivat roolia hyökkäyspelaamisessa, kun joukkue pääsi lukuisiin pitkiin pyörityksiin hyökkäyspäässä.

Hyökkäyspelaaminen

Ottelu alkoi verrattain varovaisissa merkeissä vaikkakin Kärpät oli niskan päällä pitkälti lukuisten ylivoimiensa takia. Kiekollinen peli ei kuitenkaan luonut maaleja ennen toista erää, jossa Oskar Osalan eleetön viimeistely puolittaisesta läpiajosta vapautti kotijoukkueen peliä.

Maalin jälkeen Kärppien hyökkäys virkosi erinomaiseen rytmiin, jonka myötä joukkueen onnistui luomaan vaarallisia maalipaikkoja jatkuvalla syötöllä. Huomattavaa oli, että oululaiset pääsivät lukuisiin pitkiin hyökkäyksiin, jotka rikkoivat voimakkaasti Salzburgin kiekollista peliä.

Kärppien jokainen hyökkäysvitja pääsi loistamaan kiekollisena, mutta erityisesti kolmikko Aleksi Heponiemi - Rasmus KupariMika Pyörälä oli elementissään. Lisäksi ykkösketju Radek Koblížek - Nicklas Lasu - Ville Leskinen oli hyvin esillä.

Vaikkakin Kärppien hyökkäyspelaaminen olikin erittäin näyttävää, niin sen tehottomuus oli kuitenkin ottelun kannalta ratkaisevassa asemassa. Pelin yleisilmeen ja maalipaikkojen määrän perusteella Kärppien olisi pitänyt ratkaista ottelu jo toisessa erässä.

Erikoistilanteet

Kärpät pääsi pelaamaan runsaasti ylivoimaa ottelun ensimmäisessä erässä, mutta se ei päässyt kuitenkaan ylärimaa lähemmäs maalia. Heshkan paluu ylivoiman viivapelotteeksi piristi kotijoukkueen ylivoimaa.

Kotijoukkue pääsi pelaamaan ylivoimaa puolivälissä kolmatta erää, mutta kiekko ei löytänyt tietään Salzburgin verkkoon lukuisista hyvistä yrityksistä huolimatta.

RED BULL SALZBURG

Lähtökohdat

RB Salzburg nappasi kotikentällään erinomaisen suorituksen jälkeen voiton Kärpistä. Tämän lisäksi joukkue kulkee tällä hetkellä voitosta voittoon, minkä seurauksena joukkueen itsetunto on varmasti koholla.

Ouluun joukkue saapuu hyvin latautuneena, mutta altavastaajana. Maalin etumatka ei ole suuri ottaen huomioon kotijoukkueen vahvuuden. Lähtökohtaisesti vieraat joutuvat ottelussa nopeasti puolustuskannalle, jollei Kärpät syystä tai toisesta menetä otetta ottelusta.

Stephen Michalek oli joukkueensa paras pelaaja varsinkin toisessa erässä, jossa Kärpät dominoi kenttätapahtumia päästen luomaan jatkuvasti laadukkaita maalipaikkoja. Vaikka maalipaikkoja oli erittäin paljon, niin varsinaisia loistopaikkoja oli vain rajallinen määrä, mikä osittain helpotti Michalekin kunnioitettavan suurta iltapuhdetta.

Salzburgin puolustuspelaaminen oli paikoitellen suurissa vaikeuksissa Kärppien hyökkääjien pyörittyä väkkärämäisesti ja kiekon liikuttua näyttävästi pelaajalta toiselle. Toisaalta on huomattava, ettei Kärppien hyökkääjät päässeet juurikaan paluukiekoille.

Kärppien ensimmäinen maali oli seurausta huolimattomasta kiekon siirtelystä omalla puolustusalueella. Heponiemi ja Kupari siirsivät kiekon nopeasti Osalalle, joka pääsi yllättäen nokakkain Michalekin kanssa.

Itävaltalaisten vieraiden hyökkäyspelaaminen tukahtui tyystin toisessa erässä, jossa Kärpät sai ottelusta täydellisen otteen. Salzburgin pelaajien ainoaksi vaihtoehdoksi jäi luistella Kärppien pelaaijen perässä ja purkaa kiekkoa ulos omalta puolustusalueeltaan.

Muutos ensimmäiseen osaotteluun oli merkittävä, sillä aiemmin nähty aktiivinen ja kärkäs karvaus peli loisti poissaolollaan. Toki täytyy muistaa, että Kärpät oli tällä kertaa huomattavasti paremmalla peli-ilmeellä liikkeellä.

Salzburg joutui pelaamaan runsaasti alivoimaa ensimmäisessä erässä, mutta Kärppien ylivoima ei ollut aivan parhaassa terässä. Muutamasta maalipaikasta huolimatta vieraat selvisivät alivoimistaan kunnialla.

Salzburgin ylivoima sen sijaan tuotti tulosta, kun Alexander Rauchenwald siirsi yllättävästi ja onnekkaasti takatolpalle pomppineen kiekon puolityhjään maaliin.

Ottelun ratkaisu

Ottelu ratkesi käytännössä Kärppien tehottomuuteen maalintekopaikoissa. Joukkue loi riittävän määrän maalipaikkoja ottelun ja otteluparin voittamiseksi, mutta Kärpät ei kuitenkaan saanut tehtyä kuin yhden maalin.

Erikoista

Ottelun ensimmäisessä erässä tuomittiin yhteensä 12 minuuttia rangaistuksia. Laukaukset merkattiin Kärpille 46-14.

CHL:n kaksiosaiset välierät alkavat 8.-9.1.2019. Toinen osaottelu pelataan 15.-16.1.2019. Finaali pelataan 5.2.2019.