Kärpät−Ilves: Oululainen mestaruusjuna puksuttaa ja sen seuraava pysäkki on Hakametsän vihreä-keltainen pääty

LIIGA / Artikkeli
Kärpät tulee jatkamaan Liigan välieriin.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Kärpät selvitti tiensä Liigan pudotuspeleihin suvereenilla runkosarjaesityksellä. Nyt puolivälierissä oululaiset saavat vastaansa Ilveksen, joka hinasi tiensä kahdeksan parhaan joukkoon pudotuspelien ensimmäiseltä kierrokselta.

Jatkoajan puolivälieräennakossa käydään läpi dialogimuodossa Kärppien ja Ilveksen alkavaa puolivälieräsarjaa. Keskustelemassa ovat Oulun toimituksen Sami Halonen sekä toimittaja Tampereelta, Lassi Seppä.

Kärpät lähtee sarjaan päivänselvänä ennakkosuosikkina, eikä Ilveksellä lähtökohtaisesti ole sanan sijaa. Onko sarja jo valmiiksi taputeltu juttu, vai löytyykö sen sisältä kuitenkin yksityiskohtia, joihin on syytä tarttua?

Oululaisten pelaajamateriaali on Liigan parhaimmistoa, monen mielestä jopa paras. Ilveksen kärkiosaaminen on parhaimmillaan mainiota, mutta Arttu Ruotsalaisen ketjun takana on ollut tamperelaisittain hiljaista. Maalivahtiosastolta molemmilta löytyy osaavia kavereita.

Halonen: Kärppien kokoonpano on tunnetusti laadukas. Mika Pyörälä on loppukauden poissa, mutta kaikki muut ovat viime tietojen mukaan pelikunnossa.

Kärpillä on hyökkäyspäässä kaikissa neljässä ketjussa osaamista, joista mikä tahansa voi ratkoa pelin. Nelosketju Miska Humalojan johdolla saattaa ainakin kotiotteluissa ottaa tehtäväkseen pimentää Ilveksen ykkösketjun. 

Jussi Jokisen tultua Kärppiin tammikuun lopulla Kärpät ei ole hävinnyt yhtään kotiottelua. Jokisen merkitys tiedettiin jo ennalta suureksi, mutta siitä huolimatta hän on ylittänyt odotukset. Pelituntuma löytyi saman tien.

Puolustuskalusto on Kärpillä sarjan paras. Kapteeni Atte Ohtamaan johdolla Kärpät päästi runkosarjassa keskimäärin 1,68 maalia per ottelu. Jani Hakanpää pelasi viime keväänä elämänsä parasta jääkiekkoa ja häneltä voi odottaa paljon tänäkin keväänä. Ja vaikka ikää on jo 37 vuotta, niin Lasse on Lasse. Hänen sukunimeään ei tarvitse edes kertoa, häntä voi kutsua yhdellä nimellä, kuten brasilialaisia jalkapalloilijoita. Pelasi muuten aikoinaan jo Kärppien 1. divisioonajoukkueessa.

Yhdenkään vakiokokoonpanon puolustajan ollessa jäällä Kärppien kannattajien ei tarvitse olla huolissaan. Vain 101 päästettyä maalia runkosarjassa kertoo kaiken, toiseksi paras lukema oli HPK:n 147. 

Seppä: Ilveksen kokoonpanosta on noussut SaiPa-sarjan aikana muutamia tärkeitä tukipilareita myös ykkösvitjan takaa. Esimerkiksi Mark Flood on noussut takalinjojen johtohahmoksi. Oskari Laaksonen palannee Kärpät-sarjaan, mikäli joukkueen tiedotusta on uskominen.

Floodin ja Niko Peltolan kaltaiset kokeneemmat puolustajat ovat nähdäkseni jopa tärkeämmässä roolissa kokonaisvaltaisessa pelissä kuin nuoret Jarkko Parikka ja Laaksonen, vaikka heille on peliaikaa siunaantunutkin yllin kyllin.

Muu pakkikalusto on ollut lähinnä selviytymässä, vaikka esimerkiksi Tuomas Salmela on pelannut useimmiten varmaotteisesti. Lukáš Dostál joukkueen maalilla kantaa tärkeää roolia menestyksen tiellä.

Kärpät on niittänyt mainetta nopealla ja taitavalla joukkuepelillään, eikä sen pysäyttäjää ole näköpiirissä. Ilveksen nopea pelitapa on aiheuttanut monelle vastustajalle hankaluuksia, mutta oululaisia tupsukorvat eivät ole vielä onnistuneet kellistämään.

Hyökkäyspäässä odotan muun muassa Juhani Tammisen ketjun sekä Joona Ikosen pystyvän joka ilta antamaan tukensa kärkimiehille.

Joukkueiden väliset ottelut ovat olleet numerollisesti tasaisia, mutta Ilves on onnistunut kauden aikana tekemään Kärppien verkkoon vain kolme maalia neljässä ottelussa.

Halonen: Viime kaudella keltanokkapäävalmentajana Liigassa ollut Mikko Manner ajautui joukkueensa kanssa jo puolivälierissä pieniin vaikeuksiin Ässiä vastaan. Loppulukemat olivat lopulta kuitenkin selkeät 4−1, mutta Kärppien piti hioa runkosarjan pelitapaansa paremmin pudotuspeleihin sopivaksi. Se, ettei tuo sarja mennyt tuon tiukemmaksi, johtui mielestäni Mannerin nöyryydestä palata pelitavassa ikään kuin taaksepäin. 

Uskon, että viime kevään peleistä on opittu. Tällä kertaa mahdolliset suuret pelitavalliset muutospaineet nähdään entistä aiemmin ja niihin reagoidaan nopeammin.

Ainoa uhka, mikä voisi Kärpille olla kohtalokas, olisi ykkösmaalivahti Veini Vehviläisen loukkaantuminen. Kakkosmaalivahti Jussi Rynnäs on ollut kaikkina kausina Kärpissä ollessaan laadukas runkosarjamaalivahti, mutta pudotuspelien paineissa taso on laskenut selvästi. Yksittäisiä hyviä pelejä on ollut, mutta pudotuspeleissä illasta toiseen suoritusvarmuutta ei ole ollut. Kolmosmaalivahtina Justus Annunen ei vielä tälle tasolle riitä.

Loppujen lopuksi Kärppien koko korttitalo lepää tältä osin siis lopulta yllättävänkin heikoilla kantimilla. Oulussa muistetaan hyvin kevät 2006 ja Niklas Bäckströmin loukkaantuminen.

Seppä: Ilveksen paras, mutta liki ainoa ase tällä kaudella. on ollut sen valtaisa liike. Erityisesti kotiareenallaan joukkue on laittanut vastustajansa ahtaalle pelien alkuminuuteilla. Tähän tamperelaisten on pystyttävä puolivälierissä Pirkanmaan ulkopuolellakin.

Ilveksen puolustuspeli omassa päässä oli SaiPaa vastaan usein isoissa ongelmissa. Matt Generous oli ongelmien ruumiillistuma, sillä jenkkipuolustajan liike ei riittänyt lappeenrantalaisten liukkaiden miesten keskellä. Oululaisten kanssa asetelma on yhä dramaattisempi.

Puolivälierät pelataan paras seitsemästä -systeemillä ja välieräpaikka irtoaa näin ollen neljällä voitolla. Meneekö kupletin juoni kuten 99,9% suomalaisista ennakoi, vai näemmekö vuosisadan yllätyksen?

Halosen arvio: Kärpät välieriin voitoin 4−0.

Sepän arvio: Kärpät välieriin voitoin 4−1.

» Lähetä palautetta toimitukselle