Kärkijoukkueet vahvoilla Naisten Liigan kausipalkinnoissa, paras maalivahti tulee TPS:stä

Naisten Liiga / Artikkeli
Olivia Last palkittiin naisten liigakauden parhaana maalivahtina.
Neljän parhaan joukkoon yltäneet joukkueet putsasivat valtaosan Naisten Liigan kausipalkinnoista Jääkiekkogaalassa. Mestari HIFK vei eniten tunnustuksia. Puolivälieriin jääneen TPS:n australialaisveskari Olivia Last palkittiin parhaana maalivahtina. Jatkoajan naisten jääkiekkotoimituksen päällikkö Lassi Seppä arvioi jokaisen valinnan.

Naisten Liigan kausipalkinnot jaettiin viime perjantaina Jääkiekkogaalassa. Jääkiekkoliitto jakoi tunnustusta niin seuroille kuin yksittäisille pelaajille ja muille toimijoillekin. HIFK:n Suomen mestaruuteen päättyneellä kaudella Stadin Gimmat veivät itseoikeutetusti eniten palkintoja, mutta myös muun muassa KalPa ja HPK olivat hyvin edustettuna. Välieräjoukkueiden ulkopuolelta, puolivälierissä kautensa päättäneestä TPS:stä, tuli kauden paras maalivahti.

Jatkoajan naisten jääkiekkotoimituksen päällikkö ja tiiviisti naisten liigakautta seurannut toimittaja Lassi Seppä arvioi jokaisen valinnan ja tarjoaa tarvittaessa vaihtoehtoja nyt tunnustusta saaneille.

Naisten Liigan palkinnot 2023−24

Mestarijoukkueen valmentaja: Saara Niemi, HIFK

Sepän kommentti: Niemi luotsasi helsinkiläiset toistamiseen Suomen mestaruuteen. Stadin Gimmat on päässyt operoimaan hurjalla materiaalilla, mikä on helpottanut urakkaa. Niemeltä ei kuitenkaan pidä ottaa mitään pois, sillä tuplamestaruus on kovan valmentajan merkki.

Paras valmentaja: Jari RIsku, HPK

Sepän kommentti: Kokenut valmentaja johdatti joukkonsa neljänneksi. Myös hämeenlinnalaisten pelaajamateriaali pullisteli osaamista jokaiselle pelipaikalle, mutta Risku sai tiiminsä kanssa huippuryhmänkin pelaamaan osaamisensa ylärajoilla. Joukkueen tekemisestä paistoi se, että ryhmä viihtyy yhdessä. Siitä on eittämättä kiittäminen myös Riskua.

Jari Risku palkittiin Naisten Liigan parhaana valmentajana.
Kuva © Timo Savela

Jokainen välieräjoukkueen päävalmentaja voisi tietyllä tapaa olla kauden paras valmentaja. Nelikon ulkopuolelta tulee nostaa esiin myös Kärppien Satu Kiipeli, joka tuli puikkoihin kesken kauden ja sai oululaisryhmän pelaamaan nousujohteisen kauden. Pirteä puolivälieräesitys HIFK:ta vastaan jäi mieleen.

Paras seura: HIFK 

Sepän kommentti: Aaro Kivilinnan muistopalkinto myönnetään tietynlaisen pistesysteemin mukaan seuralle, joka on saavuttanut kauden aikana menestystä monessa eri sarjassa. HIFK venyi kautta linjan parhaimmaksi seuraksi, ja Naisten Liigan mestaruus tietysti auttoi matkassa huomattavasti.

Paras erotuomari: Tiina Saarimäki, paras linjatuomari: Salla Raitala

Sepän kommenttiKumpikin valinnan saanut tuomari on varmasti tunnustuksensa ansainnut. AInakaan allekirjoittaneen silmään ei ole osunut kauden aikana kaksikon tekemisestä suurta huomautettavaa.

Paras maalivahti: Olivia Last, TPS

Sepän kommentti: Kun ottaa huomioon joukkueen, jonka tolppien välissä maalivahti operoi on Lastin valinta parhaaksi maalivahdiksi itsestäänselvä. Muun muassa naisleijonavahti Tiia Pajarinen ja HPK:n kanadalaisveskari Kassidy Sauvé pääsevät nauttimaan TPS:n Lastia huomattavasti jämäkämmästä puolustustuesta. 

Paras puolustaja: Siiri Yrjölä, HIFK

Sepän kommentti: Maajoukkueessa paikkansa vakiinnuttanut nuori pakki osoitti kauden aikana hyökkäystehojen lisäksi kyvykkyyttä kokonaisvaltaisessa pelaamisessa. KalPan Sanni Rantala oli pelkästään tehojen valossa liki omaa luokkaansa, mutta kun mietitään nimenomaan parasta puolustajaa, on Yrjölä oikea valinta.

HIFK:n Siiri Yrjölä on naisten liigakauden paras puolustaja.
Kuva © Juha Alamäki

Myös Kiekko-Espoon Ada Erosen kausi on nostettava esiin. Hänkään ei olisi ollut väärä valinta tämän tittelin saajaksi. Kun ottaa tässäkin kategoriassa huomioon sen, mitä joukkuetta puolustaja edustaa, pitää RoKin Alexandra Mateičková ja TPS:n Mette Karru nostaa jalustalle positiivisina ilmestyksinä päättyneen kauden Naisten Liigassa.

Paras hyökkääjä: Elisa Holopainen, KalPa

Sepän kommentti: Alkukauden sivussa loukkantumisen takia ollut tuulennopea Holopainen pääsi kentälle palatessaan uskomattomaan vauhtiin. Hyökkääjä takoi 19 ottelussa älyttömät 57 pistettä ja oli yksin isossa osassa siinä, että kuopiolaiset juhlivat kauden päätteeksi mitalia. Selvästi oikea valinta, mutta tietysti HIFK:n Michaela Pejzlová ja Sanni Vanhanenkin pelasivat tykkikaudet, Kiekko-Espoon Emma Nuutista ja maalipörssin voittanutta Lisette Täksiä unohtamatta.

Paras pelaaja: Elisa Holopainen, KalPa

Sepän kommentti: Holopaisen merkitys joukkueelleen oli ensinnäkin valtavan iso, mutta se merkitys myös vei joukkueen menestykseen siinä, missä esimerkiksi Lastin tapauksessa ryhmälle ei glooriaa siunaantunut. Holopainen teki parhaimmillaan tai pahimmillaan, näkökulmasta riippuen, kentällä oikeastaan mitä tahtoi. Hän suuntaa ensi kaudeksi kovempiin ympyröihin Ruotsin SDHL:ään, mikä on hyvä asia hänen itsensä sekä Suomen maajoukkueen kehitykselle.

Elisa Holopainen oli päivänselvä valinta Naisten Liigan parhaaksi pelaajaksi.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

Fair Play -pelaaja: Johanna Juutilainen, KalPa

Sepän kommentti: Holopaisen joukkuekaveri ja kuopiolaisten kokenut kapteeni Juutilainen on pelityyliltään klassinen keskushyökkääjä. Laajalla syöttövalikoimalla operoiva, siviiliammatiltaan poliisina toimiva Juutilainen pelaa kaukalossa kuten kunnon lainvalvojan kuuluukin eli rehdisti. Hän istui koko kauden aikana vain kaksi jäähyminuuttia.

Niin ikään paljon vastuuta saaneista pelaajista Kiekko-Espoon Tinja Haukijärvi, Kuortaneen Kerttu Lehmus ja Ilveksen Emilia Varpula olisivat voineet olla hyviä valintoja reilun pelin sanansaattajaksi.

Vuoden tulokas: Kerttu Kuja-Halkola, Kuortane

Sepän kommentti: Tyttöleijonien kantava voima otti ensiaskeleensa Naisten Liigassa tyylikkäästi. Hän kirjautti pelaamissaan otteluissa torjuntaprosentikseen mallikkaan 91,2. Muita mainitsemisen arvoisia tulokkaita päättyneeltä kaudelta olivat kärppähyökkääjä Inna Korpi-Halkola, HIFK-puolustaja Nelly Andersson ja Kuortaneen hyökkääjä Erika Kankkunen. Kuja-Halkolan valinta oli kuitenkin selvästi oikea.

Vuoden suomalaianen naiskiekkoilija: Sanni Ahola, St. Cloudin yliopisto

Päivänselvä, auringonkirkas ja kirkossa kuulutettu valinta. Hurjan kauden pelannut Ahola nousi Naisleijonissa päävastuuseen ohi kokeneen Anni Keisalan, torjui maajoukkuessaa läpi kauden yli 91-prosentin varmuudella ja auttoi osaltaan Suomen takaisin MM-mitalikantaan.

Sanni Ahola on itseoikeutetusti Vuoden suomalainen naispelaaja.

Seurajoukkueessa Aholan torjuntaprosentti oli 17 ottelussa älytön 93,5 ja päästettyjen maalien keskiarvo ottelua kohden 1,72. Hänet valittiin myös sarjansa Vuoden maalivahdiksi. Jos Aholan kanssa samaan keskusteluun olisi aivan pakko nostaa toinenkin peluri, olisi se PWHL:n finaaleihin Bostonin kanssa yltänyt Susanna Tapani.

» Lähetä palautetta toimitukselle