Jussi Tapola vai Tommi Niemelä? Kauden parhaan valmentajan palkinto on kahden kauppa

LIIGA / Artikkeli
Pelicansin päävalmentaja Tommi Niemelä ja Tapparan päävalmentaja Jussi Tapola Liigan 5. finaaliottelussa Tappara - Pelicans, Nokia Arenassa, 27. huhtikuuta 2023.
Tämän Liiga-kauden valmentajista kaksi nousi ylitse muiden. Kalevi Numminen -palkinto jaetaan joko Jussi Tapolalle tai Tommi Niemelälle. Mutta kumpi pystin pokkaa?

Harri-Pekka Pietikäinen: Olen ymmärtänyt, Joni, että niin monen muun tavoin myös sinä liputat Tommi Niemelän valintaa vuoden valmentajaksi? Lienetkö astunut lukuisten jääkiekkoromantikkojen tavoin halpaan miinaan?

Toki Niemelä on tehnyt upeaa työtä Lahdessa, sitä ei käy kiistäminen. Eikä hän pöllömpi valinta olisikaan. Loppupeleissä Pelicansin menestys pudotuspeleissä oli silti hiuskarvan varassa. Sarja KalPaa vastaan olisi voinut kääntyä kummalle tahansa, jonka myötä Niemelän sijaan puhuisimme todennäköisesti Tommi Miettisestä. Jääkiekko elää tarinoista.

Niemelän kohtalo on lopulta yhtä tyly kuin Pelicansin. Taso ei riitä, kun vastassa on Euroopan kovimmat luut. Jussi Tapola on osaltaan luonut jatkumon, josta käsin Tapparasta muodostui täysin ylivoimainen joukkue liigajäillä. Kyse ei ollut häikäisevistä yksilöistä vaan ennen kaikkea huippulaadukkaasta valmennuksesta. Sen vuoksi Tapolan sivuuttaminen olisi silkkaa hulluutta.

Joni Perälä: Oikeassa olet ainakin siinä, että liputan Niemelän puolesta. Pelicansilta harva odotti yhtään mitään kauden alkaessa. Esimerkiksi syksyllä kokoamassani 11 toimittajan veikkauksessa Pelicans oli sijoitettu pudotuspeleihin vain kolmella rivillä. Jokaisella niistä kymmenenneksi. Tähän peilaten runkosarjan nelossija ja loppuottelupaikka on joukkueelta ja sen valmentajalta saavutus, jollaisia ei Liigassa ihan joka vuosi nähdä.

On totta, että KalPa laittoi Pelicansin tiukille puolivälieräsarjassa, eikä Tommi Miettisen saavutuksia tule väheksyä. Siksi Miettinen olikin omalla äänestysrivilläni kolmas heti Niemelän ja Tapolan jälkeen. Tulosta pitää kuitenkin kunnioittaa ja muistaa, että Pelicans kaatoi KalPan jälkeen vielä välierissä altavastaajana Ilveksen, vaikka moni ehti pitää Tampereen paikallisfinaalien toteutumista varmana.

Tappara lähti kauteen mestarisuosikkina. Tapola teki silti kieltämättä hienoa työtä johtaessaan joukkonsa vakuuttavaan mestaruuteen, jonka voittaminen ei suosikkinakaan ole helppoa. Käyköön vaikka Tapparan ohella toisen suursuosikin Kärppien kausi esimerkkinä tästä. Edes melko ylivoimainen mestaruus ei kuitenkaan tarkoita, ettei Tapolan voittanutta valmentajakisassa olisi. Niemelä sai joukkueestaan irti enemmän kuin kukaan osasi odottaa ja ansaitsee täten palkintonsa.

Pietikäinen: Totta turiset, kuomaseni. Niemelä puski pussinokat äärirajoille ja sen yli. Tämä toki positiivisessa kontekstissa.

Joskus aiempina kausina vuoden valmentajan palkinto on mennyt oikeutetusti ennakkoon nähden parhaimman tuloksen saavuttaneelle. Tällä kaudella Tapparan liito oli silti niin vakuuttavaa, sekä pelillisesti että tuloksellisesti, että Tapolan sivuuttaminen tuntuu mahdottomalta. Vielä kun lisätään se, että hän valmentajana myös loi ajoittain nahkansa uudelleen. Tapparan pelitapa oli samanaikaisesti koko Liigan selkein, mutta myös joustavin. 

Tapola on tavallaan yhtä tylsä valinta kuin jalkapallossa taannoin Saksa, mutta minkäs teet, parastahan tässä haetaan.

Perälä: Haetaan valmentajaa "joka omalla panoksellaan on merkittävimmin vaikuttanut joukkueensa menestykseen". Lisätään vielä, että nimenomaan menneellä kaudella. Jos lähdetään vahvasti spekulatiiviseen ajatusleikkiin, väittäisin että jokunen muukin valmentaja olisi saattanut valmentaa tämän kauden Tapparan mestariksi. Vaan moniko olisi johtanut Pelicansin loppuotteluun?

Tapola, Jukka Rautakorpi ja kumppanit ovat kieltämättä viime vuosina luoneet Tapparasta lähes pysäyttämättömän koneen. Sen vuoksi Tapola sai tälläkin kaudella nostella Kanada-maljaa ja myöhemmin hänelle jaetaan vielä erillinen mestarijoukkueen valmentajapalkinto.

Voidaan myös spekuloida olisiko Tapolalle kuulunut useampi kuin yksi Kalevi Numminen -palkinto menneinä vuosina. Tämän yksittäisen kauden osalta Tapola saa kuitenkin taipua Niemelälle kun parasta valmentajaa valitaan.

Pietikäinen: Tuohon taivun minäkin, että mitä todennäköisemmin Niemelä pystin pokkaa. Siitä olen kuitenkin vahvasti eri mieltä, että moni muu valmentaja olisi Tapolan tavoin valmentanut Tapparan (tupla)mestariksi. Nähtäväksi jää, minkälaista turbulenssia Grönborgin astuminen ruoriin synnyttää. Vai synnyttääkö minkäänlaista?

Yhtä kaikki, seison Tapolan rinnalla loppuun saakka, mitä tulee vuoden valmentajan pystiin. Hyväksyn silti mukisematta sen, että Niemelä kunnian tulee nappaamaan. Hänkin perustellusti ja ansaitusti.

Perälä: Suluissa kummittelee tupla, joten tartutaan siihen. CHL:ssä jos jossain on kyse pienistä marginaaleista, joten en uskalla sanoa varmana että joku muu olisi onnistunut sen voittamisessa. Ne marginaalit olivat nyt Tapparan puolella, kun esimerkiksi heti ensimmäisellä pudotuspelikierroksella jatkopaikka irtosi vain maalin erolla. Pari pomppua eri suuntaan, ja...noh, kunnioitetaan tässäkin lopputulosta.

Missään ei kuitenkaan oikeastaan mainita, pitäisikö CHL-menestys huomioida Liigan valmentajapalkintoa jaettaessa.

Oli miten oli, suon sinulle mielipiteesi siitä, että Tapola ansaitsisi "kaiken" voittaneena myös Kalevi Numminen -palkinnon. Ensisijaisesti kuitenkin toivon, että olet oikeassa veikkauksesi suhteen ja Niemelä vie pystin.

» Lähetä palautetta toimitukselle