Jussi Tapola painekattilassa ja mestarisuosikki vapaapudotuksessa – NL:n runkosarja päättyy huippujännittävissä asetelmissa

Muut Sarjat / Artikkeli
SC Bern valmistautuu pudotuspeleihin Jussi Tapolan johdolla.
Kuva © Tiia Mahkonen
Sveitsissä kevään pelit ovat jo aivan kulman takana. Vaikka karsintasarjaan menijät ovat jo tovi sitten varmistuneet, sekä suorista pudotuspelipaikoista että kympin sakkiin pääsystä käydään vielä kova kamppailu.

Sveitsin pääsarjan runkosarja on loppusuorallaan jännittävässä tilanteessa. Sarjajärjestelmä on samankaltainen kuin Liigassa, eli kuusi parasta joukkuetta etenee suoraan puolivärieriin. Sijoille 7–10 sijoittuneet joukkueet selvittävät pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella viimeiset puolivälieriin selviytyjät.

Kun runkosarjaa on jäljellä kaksi kierrosta, suoran pudotuspelipaikan on varmistanut kolmen kärki: Zürich Lions, Fribourg Gotterón ja HC Lausanne. Neljäntenä majaileva  EV Zug voi vielä teoriassa pudota kuusikon ulkopuolelle, mutta tämä vaatisi jo jonkinlaista ihmettä.

Viimeinen suora paikka ratkotaan käytännössä Jussi Tapolan käskyttämän SC Bernin, HC Davosin ja HC Luganon kesken. Kaksi viimeksi mainittua ovat sarjataulukossa tasapisteissä sijoilla kuusi ja seitsemän. Davos ja Lugano kamppailevat suorasta pudotuspelipaikasta siis viimeiseen asti.

Sijoista 7–10 käydään astetta kovempi taistelu. Kuten edellä mainittiin, Lugano on varmistanut paikkansa kymmenen parhaan joukossa ja sillä on mahdollisuudet kivuta ylemmäs. Sijoilla kahdeksan ja yhdeksän majailevat viime kauden mestari Genève-Servette HC sekä HC Ambrì-Piotta ja molemmilla on kasassa 73 pistettä. Kymppisijaa pitää hallussaan SCL Tigers, alapuolellaan viime kauden finalisti EHC Biel-Bienne, kummallakin 68 pistettä. Teoriassa kaiken mennessä pieleen tai vastaavasti nappiin, sijat 9 ja 11 voivat vaihtua päikseen.

Pudotuspelien ensimmäinen kierros pelataan runkosarjassa sijoille 7–10 sijoittuneiden joukkueiden kesken. Pelijärjestelmä poikkeaa kuitenkin esimerkiksi Liigasta tutusta ratkaisusta.

Sijoille seitsemän ja kahdeksan sekä sijoille yhdeksän ja kymmenen sijoittuneet joukkueet selvittävät ensin paremmuuden pelaamalla kaksi keskinäistä ottelua. Voittajaksi selviää joukkue, joka on saa otteluista enemmän pisteitä. Maalierolla ei ole tässä vaiheessa merkitystä.

Voittaja sijoitettujen joukkueiden 7–8 otteluparista selviytyy puolivälieriin, kun taas sijoitettujen joukkueiden 9–10 otteluparin häviäjän kausi päättyy. Otteluparin 7–8 häviäjä ja otteluparin 9–10 voittaja pelaavat tämän jälkeen vielä kaksi keskinäistä ottelua. Otteluparin voittaja jatkaa puolivälieriin ja häviäjän kausi päättyy.

Viime kauden finaalitoisintoa tuskin nähdään – Zürich, Fribourg ja Lausanne hyvässä iskussa

Viime kauden finaalikaksikko Genève-Servette ja Biel-Bienne on tuskaillut pelinsä kanssa enemmän tai vähemmän koko kauden ajan.

Genève-Servette on pelannut varsin ailahtelevan runkosarjan. Syyskauden 32 ottelusta hallintokaupunkilaiset voittivat vain 15 ja hävisivät 17 kertaa. Kevätkausi on sujunut hieman paremmin, mutta suoritustaso on aaltoillut. CHL-jäillä peli on sen sijaan kulkenut, ja joukkue nappasikin historiallisen mestaruuden Skellefteå AIK:n nenän edestä.

ECH Bel-Bienne on sekin hakenut uomiaan koko kauden ajan, tason heilahdellessa illasta toiseen. Petri Matikainen sai viime viikolla potkut kolmen ottelun tappioputken päätteeksi. Joukkue kykeni kaapimaan helmikuun kahdeksasta ottelusta vain yhden voiton varsinaisella peliajalla. Bieliläisillä on mahdollisuudet kymmenen parhaan joukkoon, mutta se tarvitsee jo apua muilta joukkueilta.

Runkosarjan kärkikaksikko lähtee hyvässä iskussa kohti pudotuspelejä. Zürichläiset ovat varmistaneet runkosarjavoiton ja Fribourg kakkossijan. Molempien peli on muutoinkin varsin hyvin uomissaan, mikä lupaa hyvää kevättä ajatellen.

Kauden ennakkosuosikkeihin lukeutunut Zug taas on pienessä kriisissä. Luottopakki Niklas Hansson, nuori lupaus Attilio Biasca sekä kokenut ja kaiken nähnyt sotaratsu Gregory Hoffman loukkaantuivat helmikuun aikana. Zug hävisi kaikki helmikuun ottelunsa ja lähtee päätöskierroksille kahdeksan ottelun tappioputki niskassaan.

Asetelmat pudotuspelejä silmällä pitäen ovat varsin mielenkiintoiset ja panokset ovat kovat lähdettäessä kahdelle viimeiselle runkosarjakierrokselle. Runkosarjan kaksi viimeistä kierrosta pelataan lauantaina ja maanantaina. Pudotuspelit alkavat 7.3. ensimmäisen kierroksen otteluilla.

» Lähetä palautetta toimitukselle