Jukurien pelaaja-arviot kaudella 2022–23: Läpimurtoja, pettymyksiä ja Mikkelissä puhaltanut brittiläinen tuuli

LIIGA / Artikkeli
Patrik Puistola jatkoi viime kauden vireestä ja pelasi läpimurtokauden Mikkelissä.
Jukurit valahti Liigan sarjataulukon toiselta sijalta aina sijalle 11, kun mikkeliläiset jäivät ulos pudotuspeleistä runkosarjan viimeisellä kierroksella. Mikkeliläisten kokoonpanossa oli kaudesta huolimatta paljon positiivisia yllätyksiä.

Maalivahdit

7  Frans Tuohimaa
34 ottelua, 89,50%, 2,82
Selkeä ykkösvahti ei onnistunut tilastollisesti. Olympiavoittaja ilmaisi tyytymättömyytensä loppukaudeksi tarjottuun rooliin ja halusi purkaa sopimuksensa siirtotakarajalla. Lähti Ruotsiin helmikuussa.

8  Markus Ruusu
16 ottelua, 91,28%, 2,33
Otti torjuntavastuun yllä mainitun kaksikon poistuttua Mikkelistä siirtotakarajalla. Vahvat suoritukset ykkösvahtina, kunnes bensa loppui viime metreillä. Sopimus jatkuu.

Arvioimatta jäivät:

MV Karolus Kaarlehto

P Saku Forsblom

P Niilo Romppanen

H Miikka Pitkänen

H Samu Tuomaala

Puolustajat

6+  Hannes Häkkilä
25 ottelua, 2+6=8, -4
Tilastollisesti miltei samanlainen kausi kuin edeltävä. Pelillistä kasvua ja kypsyyttä oli kuitenkin nähtävissä, ja parannusta on odotettavissa ensi kaudella. Jatkaa Mikkelissä.

6+  Joni Jurmo
52 ottelua, 5+8=13, -4
Odotettua läpimurtoa ei tällä kaudella nähty. Peliaikakeskiarvo nousi minuutilla edelliskaudesta, ja pisteitäkin syntyi enemmän, mutta puolustussuuntaan on vielä kehittymistä. Jättää seuran – huhut vievät Tampereen vihreälle puolelle.

7-  Oliver Larsen
36 ottelua, 2+17=19, 0
Tehokas kausi ottelumäärään nähden. Tanskalainen nautti toisiksi eniten peliaikaa puolustajista. Pisteet tulivat ryppäissä: merkkautti kolmessa kauden pelissään kaksi pistettä. Sopimus kattaa ensi kauden.

7-  Niclas Lundgren
57 ottelua, 1+7=8, -1
Vastuu tippui ottelua kohden yli kahdella minuutilla edelliskauteen nähden, samoin tuotanto puolittui. Kokenut ruotsalainen on alivoiman luottojyrä ja yksi joukkueen räväkämmistä puolustajista iästään huolimatta. Sopimus jatkuu.

6+  Lucas Nordsäter
37 ottelua, 1+4=5, +4
Saapui Frölundasta marraskuussa Mikkeliin. Ei juurikaan väläyttänyt mitenkään, edes erikoistilanteissa. Lisäaikaa totutteluun uuteen ympäristöön tarjoaa ensi kaudelle käytetty optio. Jatkaa seurassa.

7½  Linus Nässen
56 ottelua, 4+17=21, -17
Peliaikakuningas, puolustuksen miinusparoni, ylivoiman ykköspakki. Termejä kuvaamaan Nässenin kautta riittää, mutta pisteiden valossa vaisumpi kausi, kuin edellinen. Puolustussuuntaan tehtävää plus-miinuslukeman näyttäessä 17 pykälää pakkasella. Sopimus jatkuu.

6½  Niklas Peltomäki
52 ottelua, 4+5=9, +7
Peltomäki sai vihdoin pelata miltei kokonaisen runkosarjan yhdessä seurassa. Pohjaparin puolustaja, mutta alivoimalla käytettävä. Sopimus kattaa ensi kauden.

7  Libor Zábranský
57 ottelua, 3+12=15, +1
Tšekkipakin toinen kausi Mikkelissä muistutti kaikin puolin ensimmäistä. Pisteet, peliaika ja vastuu olivat kuin kopio ensimmäisestä. Kehittymisen varaa on vieläkin, sillä on vasta 22-vuotias. Siirtyy Poriin.

Hyökkääjät

8  Juhamatti Aaltonen
51 ottelua, 10+24=34, -20
Kapteeni näytti syyskaudella pirteine esityksineen käätäneen kelloja kymmenen vuotta taaksepäin. Tuotanto kuitenkin hidastui kalenterivuoden vaihtuessa. Ura alkaa lähestyä loppusointuja, mutta löytänee uuden työnantajan Liigasta. Ei jatka seurassa.

6½  Oskars Batņa
57 ottelua, 4+10=14, -11
Latvialainen otti kaksi suihkukomennusta kauden aikana. Voimahyökkääjä ei tuo paljoa tuloksentekoon, mutta on hyödyksi pohjaketjuihin. Temperamenttiä on parannettava, koska jäähyt maksoivat muutamaankin otteeseen. Sopimus jatkuu.

7½  Konsta Helenius
33 ottelua, 3+8=11, +9
Nuorukainen nosti osakkeitaan kesän 2024 varaustilaisuuteen. Hieman hidas alku, jonka jälkeen näytti pirteältä, mitä pidemmälle kausi eteni. Tapparan sopimuspelaaja jatkaa Mikkelissä lainalla.

9-  Niko Huuhtanen
48 ottelua, 17+13=30, -3
Ehdoton suosikki vuoden tulokkaaksi. Omaa vaarallisen laukauksen, mätti Liigan kolmanneksi eniten ylivoimamaaleja (jaettu sija). NHL-tilanne on mysteeri, mutta sopimus kattaa ensi kauden.

6+  Topias Hynninen
15 ottelua, 3+0=3, 0
Näytti valonpilkkeitä. Pienikokoinen hyökkääjä tarvitsee (ja tulee hankkimaan) lihasta, mutta tulevaisuus on 17-vuotiaalla kirkas. Kauden viimeiseksi jääneessä HPK-ottelussa yksi pirteimmistä. Sopimus jatkuu Mikkelissä.

7  Jarkko Immonen
60 ottelua, 6+9=15, +4
Liigan vanhin pelasi 40-vuotiaana täyden runkosarjan. Sanomattakin selvää, että yksi joukkueen tärkeimmistä johtajista. Veteraani nauttii silti vastuusta, sillä hyökkääjistä kolmanneksi eniten peliaikaa. One more year.

8-  Pekka Jormakka
49 ottelua, 16+13=29, -14
Veteraaniosaston selkeästi paras suorittaja täyttää kauden alkaessa 33, joten valitettava alamäki on todennäköisesti lähellä. Huuhtasen jälkeen toiseksi eniten ylivoimamaaleja. Jatkaa Mikkelissä.

9  Liam Kirk
25 ottelua, 7+12=19, +5
Liittyi tammikuussa joukkueeseen, ja hieman tahmaisen startin jälkeen oli yksi kevätkauden parhaista. Pelinlukutaito Liiga-tasolla on ajoittain kuin toiselta planeetalta. Palaa Arizonan organisaatioon I-divisioonan MM-kisojen jälkeen.

9+  Michal Kovařčík
51 ottelua, 9+18=27, -6
Veljeksistä tehokkaampi. Näytti, että peli kulkee myös ilman veli Ondrejita. Luova ja mainio pelintekijä oli Huuhtasen ohella viime kesän paras hankinta. Sopimus jatkuu.

8-  Ondrej Kovařčík
35 ottelua, 4+13=17, -4
Veljeksistä rikkinäisempi. Loukkaantumiset tekivät kaudesta rikkonaisen, mutta oli erinomaisessa vireessä palattuaan pelikentille. Kahdeksan pistettä kymmeneen viimeiseen jättävät hyvän maun kaudesta. Jatkaa veljensä tavoin Mikkelissä.

6½  Daniel Mäkiaho
38 ottelua, 6+7=13, +2
Isokokoinen hyökkääjä murtautui Liiga-rinkiin pysyvästi. Pisteiden valossa kelpo debyyttikausi, mutta maalit jäivät vuoteen 2022. Jatkaa Mikkelissä.

7+  Otto Mäkinen
55 ottelua, 8+19=27, -18
Uran kehityskäyrä osoittaa ylöspäin, toisin kuin plus-miinuslukema. Helmikuun HIFK-koitoksessa hyytävä -4. Saa ylivoimalla hyvin vastuuta, kuten myös ensi kaudella kaikissa tehtävissä. Jatkaa Jukureissa.

6+  Markus Oden
40 ottelua, 9+7=16, +2
Joukkueen nopein luistelija ei onnistunut murtautumaan toisella täysimittaisella Liiga-kaudellaan tuloksentekoyksikköön. Vakioringin pelaajista huomattavasti vähiten peliaikaa. Pisteitä syntyi peliakaan nähden kuitenkin hyvin, ja Oden tienasi itselleen jatkosopimuksen. Jatkaa ensi kauden. 

7+  Jesper Piitulainen
60 ottelua, 11+13=24, +9
Piitulainen on edustanut Heimoa sen jokaisella Liiga-kaudella. Taso on tippunut taannoisista 30 pisteen ajoista, mutta saa silti edelleen merkittävästi vastuuta etenkin alivoimalla. Solmi tammikuussa kahden vuoden jatkosopimuksen.

9½  Patrik Puistola
60 ottelua, 16+24=40, -8
Lopullinen läpimurto tehty. Istui Jokisen systeemiin kuin nenä päähän. NHL-oikeudet kaupattiin Edmontoniin, joten uusi alku Pohjois-Amerikassa on mahdollinen hurjan kauden jälkeen. Liiga-sopimus jatkuu, mutta ensi kauden seura on mysteeri.

» Lähetä palautetta toimitukselle