Jukka Jalonen on Vuoden jääkiekkopersoona 2019! Takana on valmentajien vuosi

LIIGA, MESTIS, MAAJOUKKUE, NHL, KHL, Suomi-sarja / Artikkeli
Jukka Jalonen on valittu Vuoden jääkiekkopersoonaksi.

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen on Vuoden jääkiekkopersoona 2019. Nimeämisen tekee Suomen suurin jääkiekkoon erikoistunut tiedotusväline Jatkoaika. Valinta ratkaistaan äänestyksellä, jossa kaikilla Jatkoajan noin 180 tekijällä on äänioikeus.

Vuoden jääkiekkopersoona -titteli jaetaan vuoden aikana positiivisimmin ansioituneelle suomalaiselle jääkiekkoihmiselle. Tämä on toinen kerta, kun titteli jaetaan. Vuonna 2018 Vuoden jääkiekkopersoona oli NHL-tähti Mikko Rantanen.

Jalonen on kaikkien aikojen menestynein suomalainen jääkiekkovalmentaja. Hän on ainoana voittanut kolme MM-kultaa. Vuosina 2011 sekä 2019 miehissä ja vuonna 2016 alle 20-vuotiaissa. Tuorein mestaruus napsahti viime vuonna sensaatiomaisesti verrattain erittäin nimettömän pelaajiston kanssa.

Jalonen kantoi vuoden aikana aktiivisesti myös rooliaan kotimaisen jääkiekon valtavana mielipidevaikuttajana. Hän otti julkisesti kantaa muun muassa lajin aivovammaongelmaan, seksuaalivähemmistöjen asemaan lajissa sekä Kansainvälisen jääkiekkoliiton toimintaan.

Jalonen kommentoi saamaansa Vuoden jääkiekkopersoona -valintaa sekä vuottaan erillisessä haastattelussa.

− Totta kai se tuntuu hyvältä, vaikka ei näitä hommia niiden takia tehdä. Mutta kyllä se jostain kertoo ja jotain hyvää on saatu aikaiseksi, Jalonen toteaa haastattelussa.

Kaiken kaikkiaan vuosi 2019 oli suomalaisessa jääkiekossa valmentajien. Vuoden jääkiekkopersoona -äänestyksessä toiseksi sijoittui HPK:n päävalmentaja Antti Pennanen. Hän luotsasi ensin hämeenlinnalaiset erittäin epätodennäköisistä lähtökohdista Suomen mestareiksi ja oli sitten Jalosen apuvalmentajana luotsaamassa Suomen erittäin epätodennäköisistä lähtökohdista maailmanmestariksi. Myös kuluvan kauden syyskausi sujui Pennasen HPK:lta verrattain vähintäänkin mukiinmenevästi.

– Olen otettu ja lämmittää mieltä. Suomessa on paljon hienoja jääkiekkopersoonia, jotka vaikuttavat jääkiekkoon ja jääkiekon asemaan isossa kuvassa, niin totta kai olen kiitollinen, Pennanen kiittelee.

– Molemmat olivat altavastaajajoukkueita, joista syntyi hienot tarinat yhteistyöstä, yhteistyön voimasta ja että jokaisella ihmisellä joukkueessa on oma merkityksensä, hän toteaa erillisessä haastattelussa.

Kolmanneksi Vuoden jääkiekkopersoona -valinnassa Jatkoajan toimitus arvosti Jussi Ahokkaan, joka aloitti vuotensa voittamalla Suomen päävalmentajana alle 20-vuotiaiden miesten MM-kullan. Ahokas on vakuuttanut myös vuoden loppupuoliskolla, sillä hänen luotsaamansa KooKoo lukeutuu Liiga-kauden myönteisimpiin yllättäjiin.

– Totta kai alle 20-vuotiaiden kanssa projekti päättyi hienosti ja muutenkin lopetus liiton kuuden vuoden projektiin oli hieno. Aina kun mestaruus voitetaan, silloin on osunut moni asia nappiin, Ahokas kertaa.

– Nyt on mennyt minun mielestäni ihan kivasti. Kukaan muu ei meihin uskonut, mutta itse kyllä uskoimme. Kausi on toki vasta vähän yli puolen välin ja pinnoja pitää kerätä vielä paljon. Keväällä sitten katsotaan, onko tämä kausi ollut onnistunut, hän kuvailee KooKoon tähänastista kautta.

Ahokkaan erillisen haastattelun löydät täältä.

Muita eniten mainintoja Vuoden jääkiekkopersoona -äänestyksessä saaneita sijoitusjärjestyksessä:

Kaksinkertainen maailmanmestari ja NHL:n kakkosvaraus Kaapo Kakko

Naisleijonien päävalmentaja Pasi Mustonen

Naisleijonien kapteeni Jenni Hiirikoski

Leijonien MM-kultajoukkueen kapteeni ja kulttipelaaja Marko Anttila

Ensimmäinen homoseksuaalisuudestaan julkisuuteen kertonut suomalainen entinen ammattijääkiekkoilija Janne Puhakka

Nuoria lukemaan kannustanut Leijonien MM-kultajoukkueen ykkösmaalivahti Kevin Lankinen

Suomen suurimmalla jääkiekkoon erikoistuneella tiedotusvälineellä Jatkoajalla on yhteensä noin 180 toimittajaa ja kuvaajaa ympäri maata. Heillä jokaisella on äänioikeus Vuoden jääkiekkopersoona -äänestyksessä. Äänestäjä nimeää viisi mielestään vuoden aikana positiivisimmin ansioitunutta suomalaista jääkiekkoihmistä paremmuusjärjestykseen sijoille yksi–viisi. Nimetyt saavat pisteitä sijoituksensa mukaan; ensimmäinen viisi, viides yhden. Äänestys käydään Jatkoajan toimituksen sisällä julkisesti eli annetut äänet ovat kaikkien Jatkoajan jäsenten nähtävillä.

» Lähetä palautetta toimitukselle