Jonglöörausta ja kahvihetkiä - MM-maalivahtien eri rutiinit ja metodit

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Jatkoaika selvitti veskareiden eri metodeja ennen ottelua ja ottelun aikana.
Kuva © Arno Hämäläinen
Kaikki tykkäävät veskareista. Veskarit ovat outoja. Kuinka outoja ovatkaan? MM-kisojen maalivahdeilla on keinoja jos toisiakin saadakseen itsensä latautuneena ja keskittyneenä otteluun ja ottelun aikana.

Onko sinulla tiettyjä rutiineja ennen ottelun alkamista?

Sebastian Dahm, Tanska: Rakastan temppuilla tennispallojen kanssa ennen ottelua. Joukkuekaverit kutsuvat välillä sirkusmieheksi, kun jonglööraan kolmella-neljällä pallolla. Se auttaa minua keskittymisessä. Sen lisäksi laitan aina oikealta vasemmalle varusteet päälleni, oikea luistin, vasen luistin, kilpikäsi, räpyläkäsi.

Veini Vehviläinen, Suomi: Kyllä minulla on aika rutiininomaiset jutut, mitä hallilla teen. Koitan aina samalla tavalla tehdä asiat. Rituaaleja koitan välttää, mutta vakioasiat täytyy tehdä.

Jussi Olkinuora, Suomi: Jonkin verran. Koitan pysyä poissa taikauskoista, mutta niiden raja on häilyvä. Rutiineihin kuuluu päiväunet, lounas ja sen sellaiset.

Denis Godla, Slovakia: Ei mitään erityistä. En halua puhua niistä, ei voi tietää hyvää. Aloitan aina oikealta puolelta pukemaan varusteet päälleni, sen verran voin sanoa.

Thatcher Demko, Yhdysvallat: Ei minkäänlaisia. En ole taikauskoinenkaan. Tykkään potkia jalkapalloa ennen ottelua, ja pelaan parhaimmillani kun olen iloinen. Hengailen tiimikavereiden kanssa, heitetään vitsiä ja ehkä juodaan kahvit.

Matt Murray, Kanada: Minulle on juurtuneet ne tietyt asiat, mitä teen. Ne auttavat keskittymään tulevaan koitokseen.

Ottelussa saattaa mennä helppo veto omaan verkkoon. Onko tiettyjä keinoja saada mieli pois siitä?

Demko: Nauran vain asialle. Luonnollisesti haluat kaikki vedot torjua, mutta joskus niin ei vain ole tarkoitettu ja kiekko löytää tiensä ohitsesi. Se ei ole niin iso asia, miltä se silloin vaikuttaa.

Dahm: Jos menee rankasti, sanon itselleni, että pääset pelaamaan joka päivä urheilua, jota rakastat. Nauti siitä. Samalla mentaliteetillä kuin keskittymisen pitämisessä.

Godla: Sitä sattuu, joten yritän vain pelata omaa tyyliäni. Ehkä heitän pari kirosanaa äidinkielelläni ja keskityn olennaiseen.

Murray: Vedän vain syvään henkeä ja yritän keskittyä seuraavaan vetoon mahdollisimman nopeasti. Niitä sattuu jokaiselle, eikä siinä tilanteessa sille enää voi mitään.

Olkinuora: Helpottaa oloa, kun pystyy toistamaan itselleen, että pelin jälkeen voit miettiä, mitä voisit tehdä toisin. Tässä hetkessä et enää voi tehdä sille mitään. Luottamus ja suhde pelaajiin on rakennettu, ei välttämättä tarvitse konkreettisesti tulla patjaankaan kopauttamaan. Sanotaanko näin, että suomalaiset ovat hyviä käsittelemään asioita sisäisesti.

Vehviläinen: Aika lyhyellä muistilla yritän mennä. Jos/kun niitä tulee, niin ei niihin voi enää sillä hetkellä vaikuttaa. Sitä sattuu kaikille. Ehkä pääsee pieni ärräpää ja katsoo, kun vesipisarat putoavat maahan ja jatkaa siitä.

Keskittyminen voi herpaantua ottelun aikana. Miten pidät fokuksen kiinni?

Godla: Olemme puhuneet tästä valmentajani kanssa. Hän kertoi pari auttavaa niksiä. Kiekon ollessa poissa omalta alueeltani kommentoin ottelun kulkua itselleni ja pidän katseeni kiekossa.

Olkinuora: Siinä on tiettyjä asioita, mihin saa keskittyä kesken ottelun, että sen pystyy jaksottamaan. Esimerkiksi että se ei tunnu yhdeltä isolta köntältä. Varmasti kaikilla on omat niksinsä siihen.

Dahm: Keskityn aina yhteen laukaukseen kerralla ja nautin ottelusta. Nauti kyydistä, ja kovimmassa syynissä näytät kykysi. Rentous pitää saada, ja keskittyä yhteen vetoon kerralla.

Vehviläinen: On useita tyylejä, millä saa itsensä rauhoittumaan ja keskittymään. Tietyssä tilanteessa tietyt keinot, että saa itsestään parhaan irti. Auttaa kun tuntee oman itsensä ja saa kokemusta. Näistäkin otteluista saa jotain oppia.

Murray: Keskityn hengitystahtiini. Yritän pitää sen mahdollisimman tasaisena ja sitä kautta keskittymään seuraavaan tilanteeseen.

Tuulimylly vai kilpiliima?

Murray: Aika paha. Kummatkin ovat kyllä hienoja. Ehkä hitusen enemmän tykkään ottaa kiekosta kopin hanskalla.

Dahm: Olen tuulimyllymiehiä. Rakastan katsoa komeita hanskatorjuntoja Instagramista, ja toivon saavani pari itsekin.

Olkinuora: Kilpiliima ehdottomasti. Se on enemmän hallussa.

Godla: Pidän hanskatorjunnoista. Luulen että valtaosa maalivahdeista tykkää tehdä niitä, joten tuulimyllytorjunta.

Demko: Ei väliä, kunhan olen kiekon tiellä.

Vehviläinen: Jaa-a. Kyllä molemmat ovat aika nättejä, kun pääsee ottamaan, mutta ehkä sen verran eleettömästä tykkään enemmän, että kilpiliimalla mennään.

» Lähetä palautetta toimitukselle