Jonathan Huberdeau on rikkomassa lähes 30 vuotta vanhan syöttöennätyksen – Barkovin maalitahti vahvasti edesauttanut

NHL / Artikkeli
Huberdeaun syöttöklinikka on ollut tällä kaudella ennätystehokas.
Kuva © Getty Images
Vasempien laitahyökkääjien yhden kauden syöttöennätys on 70 maalisyöttöä, jonka Jonathan Huberdeau hyvin suurella todennäköisyydellä laittaa tällä kaudella uusiksi.

Florida Panthersin tähtihyökkääjä Jonathan Huberdeau pelasi jo kolme edellistä kautta yli piste per peli -tahdilla, mutta tällä kaudella 28-vuotias kanadalainen on nostanut pistetehtailunsa aivan uudelle tasolle ja kamppailee jopa pistepörssin voitosta.

Rohkeimmissa arvioissa on spekuloitu jopa runkosarjan arvokkaimmalle pelaajalle annettavasta Hart Trophysta, mutta siihen Huberdeaun loistavakaan kausi tuskin riittää, sillä Toronto Maple Leafsin ykkössentteri Auston Matthews ja New York Rangersin ykkösmaalivahti Igor Šestjorkin ovat dominoineet NHL:ää vielä Huberdeauta näyttävämmin.

Sen lisäksi, että Huberdeau on takonut 58 ottelussa huimat tehot 18+64, huomionarvoista on hänen syöttöpistetilastonsa ja pelipaikkansa eli vasen laitahyökkääjä.

Yhden kauden syöttöennätystä, kuten lähes kaikkia muitakin yksilöennätyksiä, pitää hallussaan Wayne Gretzky, joka keräsi parhaimmillaan käsittämättömät 163 syöttöpistettä yhden kauden aikana. Puolustajien yhden kauden syöttöennätys on yhtä käsittämätön ja ylittämätön Bobby Orrin 102 syöttöä.

Oikeista laitahyökkääjistä Jaromír Jágr ja Nikita Kutšerov ovat yltäneet 87 syöttöpisteeseen, millä mahtuu 40 parhaan joukkoon, kun listataan parhaita syöttöpistesaldoja yksittäisellä NHL-kaudella.

Vasempien laitahyökkääjien kohdalla yhden kauden syöttöennätys on 70, joka on Joé Juneaun hallussa kaudelta 1992–1993. Tulokashyökkääjä ei myöhemmällä urallaan enää yltänyt läheskään vastaaviin tehopisteisiin ja erinomainen tulokaskausikin jäi huomiotta, koska samaan aikaan tulokaskauttaan pelasi muuan Teemu Selänne.

Juneau teki syöttöennätyksensä pelatessaan Boston Bruinsissa.
Kuva © Getty Images

Jos Juneau oman ennätyksensä kohdalla kärsi suomalaispelaajan tehokkuudesta, Huberdeau sen sijaan on hyötynyt Aleksander Barkovin NHL-uran kovimmasta maalitahdista.

Vaikka Huberdeau ja Barkov ovat pelanneet tasaviisikoin yhdessä vain 120 minuuttia, on Panthersin suomalaiskapteeni useimmin ollut maalintekijänä, kun Huberdeau on kerännyt syöttöpisteen.

Barkov on tehnyt 14 maalia Huberdeaun syötöstä, Sam Bennett 12, Anthony Duclair 11 ja Sam Reinhart kymmenen. Barkov ja Duclair ovat tasoissa kymmenellä maalilla, kun tarkastellaan Huberdeaun ykkössyöttöjä.

Huberdeau tarvitsee enää seitsemän syöttöpistettä rikkoakseen Juneaun lähes 30 vuotta vanhan ennätyksen, joten lähes varmasti tällä kaudella nähdään uusi NHL-ennätys. Tasaisen vauhdin taulukolla Huberdeau keräisi kauden päätteeksi 90 syöttöpistettä ja ohittaisi myös oikeiden laitahyökkääjien yhden kauden syöttöennätyksen.

» Lähetä palautetta toimitukselle