Jokerien pelaaja-arviot 2019–2020: Euroopan paras puolustaja, huippuyllättäjä Tšekistä ja 2. kerroksen joukkue

KHL / Artikkeli
Brian O'Neill ja Peter Regin olivat Jokereiden parhaimmistoa läpi kauden 2019-20.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Helsingin Jokereiden kuudes kausi KHL:ssä oli toinen Lauri Marjamäen alaisuudessa. Jokereiden kausi päättyi muiden eurooppalaisten jääkiekkojoukkueiden mukaisesti koronaviruksen myötä ennenaikaisesti, mutta Marjamäen suojatit olivat edenneet pudotuspelien toiselle kierrokselle. Jatkoajan toimittajat Matias Lahtinen ja Nico Oksanen perkaavat jokeripelaajien kauden ja antavat kouluarvosanat nelosesta kymmeneen jokaiselle.

Aloitetaan maalivahdeista.

Jokereiden maalivahtiosastolle tapahtui merkittävä muutos sitten edellisen kauden, kun Ryan Zapolski sai lähteä ja Antti Niemi tuli Pohjois-Amerikasta Jokereihin. Niemestä odotettiin joukkueen selkeää ykkösmaalivahtia, mutta toisin kävi.

#31 Antti Niemi

Nico Oksanen: 5

Niemi alisuoritti koko kauden. Ykkösmaalivahdiksi povattu Niemi ei päässyt missään vaiheessa pelissään sellaiselle tasolle, jota Helsingissä odotettiin. Loppukauden aikana vantaalainen kiillotti kilpeään kahdella nollapelillä ja muutamalla voitolla, mutta kokonaiskuvassa hän jäi kauas odotetusta tasosta.

Matias Lahtinen: 6

Ennakkoon suuret odotukset saanut Niemi ei näyttänyt otteillaan ansaitsevan hänelle kasattuja loistokkaita odotuksia. Alkukausi meni mollivoittoisesti, mutta loppukauden muutamat riemukkaat ottelut kuitenkin puhdistivat mainetta minimaalisesti.

#98 Janis Kalnins

Oksanen: 9

Läpi runkosarjan Lehtonen oli KHL:n paras kiekollinen puolustaja

Latvialainen paransi edellisestä kaudesta huomattavasti ja oli joukkueen paras pelaaja syksyllä, kun Jokerit kynti pahasti. Kalnins torjui runkosarjassa yli 30 voittoa, mutta isot pelimäärät aiheuttivat ykkösmaalivahdille alavartalovamman, joka heijastui pudotuspelien ensimmäiseen kierrokseen. Kalninsia ei vielä testattu, mutta aineksia on KHL:n tason loistavaksi kakkosmaalivahdiksi mestaruutta tavoittelevaan seuraan.

Lahtinen: 9

Latvialaisveskari oli seuran tukipilari, mutta kuitenkin syksyllä otteet olivat kesäterässä. Napattuaan ennakko-odotuksista poiketen ykkösmaalivahdin itselleen, Kalnins näytti kollegalleen, mikä on miehiään. Loppukaudesta tullut alavartalovamma haittasi napsun verran latvialaisen menoa. Silti hän oli yksi KHL:n parhaimmista maalivahdeista. 

Puolustus

Jokereiden puolustus vahvistui kesällä Mikko Lehtosella ja Teemu Erosella. Lisäksi mukaan liittyi kesken kauden David Sklenicka. Kokonaispaketti oli kuitenkin kunnossa.

#44 Mikko Lehtonen

Oksanen: 9

KHL:n puolustajien pistepörssin voitto on iso näyte. Läpi runkosarjan Lehtonen oli KHL:n paras kiekollinen puolustaja. Täyttä kymppiä puolustaja ei kaudesta saa, sillä etenkin isoja joukkueita vastaan turkulaislähtöinen maailmanmestari oli ajoittain puolustusalueella ongelmissa. Tämä toki kertoo enemmän odotuksista Lehtosta kohtaan.

Lahtinen: 10

Lehtonen osoitti olevansa koko Euroopan paras puolustaja. Silti huomautettava, että isompia mahtiseuroja vastaan turkulaispuolustaja haparoi, eikä saanut vahvuuksiaan esille toivotusti. Kuitenkin otteet vakuuttivat koko kauden otannalla täydellisesti. 

#18 Sami Lepistö

Oksanen: 8

Lepistöltä nähtiin perusvahva kausi. Iästään huolimatta edelleen laadukas puolustaja KHL-tasolle. Jalka riittää vielä helposti KHL-peleihin ja sijoittuminen on loistavaa. Kiekottomana mailapuolustaminen parasta, mitä tulee Jokereiden puolustukseen. Ura jatkunee Helsingissä.

Lahtinen: 8

Peruspakki tarjoili totutun vahvan kauden. Kuitenkaan muutamien virheiden vuoksi ei ihan täyden kympin kaudeksi voi arvioida. Auttaa joukkuetta tiukoissa tilanteissa ja kääntää vaikeatkin hetket suotuisiksi.

#4 Tommi Kivistö

Oksanen: 7

Kivistön taso heilu ajoittain rajustikin, mutta kokonaisuutena puolustaja jäi plussan puolelle. Kokenut puolustuspään erikoisluuta pystyy paljon parempaan. Pudotuspeleissä oli jälleen omalla tasollaan.

Lahtinen: 6

Odotin samanlaista Kivistöä näkeväni runkosarjassa kuin pudotuspeleissä. Kuitenkin aaltoileva suoritustaso latisti tunnelmaa. Kevään tosipelit kyllä herättivät taistelijaluonteen Kivistössä jälleen esille. 

#51 Alex Grant

Oksanen: 8

Kanadalainen otti ison askeleen eteenpäin edellisestä kaudesta, jolloin pahimmillaan oli todella huono. Muodosti Lehtosen kanssa yhden parhaimmista pakkipareista KHL:ssä ja tämä oli osaltaan avittamassa molempien huippukautta. Ikävä loukkaantuminen tammikuussa vähän vaikeutti kautta, mutta kokonaisuutena kasin arvoinen laadukas kausi.

Lahtinen: 9

Murheellinen loukkaantuminen tammikuussa toi kanadalaispuolustajan pään ylle tummia pilviä. Ennen tammikuun loukkaantumista hän oli Lehtosen kanssa luonut KHL-kauden yhden vaarallisimmista pakkipareista ja Jokerien onneksi homma toimi taas loukkaantumisen jälkeen.

#7 Oliver Lauridsen

Oksanen: 8

Lauridsenin kautta hankaloitti loukkaantuminen ja runkosarjan peleistä yli puolet jäi pelaamatta, mutta pelatessaan tanskalaisjätti oli alakerrassa erittäin vahva.

Lahtinen: 8 

Mikäli kanadalaispuolustaja Grantin kautta haittasi loukkaantuminen, oli isoin murhe kuitenkin tanskalaispuolustaja Lauridsenin kausi. Loukkaantuminen lopetti Lauridsenin kauden aikaisin.

#42 Teemu Eronen

Oksanen: 6

Eronen palasi Jokereiden riveihin muutaman vuoden tauon jälkeen. Erosen vahvuudet ovat kiekollisessa pelissä, mutta taso ei tunnu riittävän KHL:n kärkiseuroja vastaan. Hyvä rotaatiopuolustaja.

Lahtinen: 6

Kiekollisen puolustajan rooliin kesällä hankittu Eronen ei tuonut samanlaisia kylmiä väreitä kuin aiemmin. Taso heilahteli paljon. Odotukset olivat kovemmat kuin rivipuolustajan roolissa.

#90 David Sklenicka

Oksanen: 9

Joulun aikoihin Jokereihin AHL:stä saapunut tšekkipuolustaja otti paikkansa heti joukkueen alakerrasta. Taitava luistelija, jolla on myös riittävästi kovuutta sekä laadukas laukaus.

Lahtinen: 9

Joulun aikoihin Pohjois-Amerikasta saapui joukkueen alakertaan ripaus kovuutta, taituruutta ja peliälyä, kun tšekkipuolustaja kantoi pukukopin uumeniin varusteensa. Sklenicka vakuutti helsinkiläisseurassa.

#77 Eemeli Räsänen

Oksanen: 5

Räsäsen otteet heittelivät rajusti. Pääsääntöisesti taso ei riittänyt alkuunkaan KHL-tasolle. Uusi alku nuorelle uralle HPK:ssa.

Lahtinen: 5

Näkymätön pelaaja. Ei valmis KHL:ään.

#51 Viktor Lööv

Oksanen: 7

Ruotsalainen säväytti muutamaan kertaan KHL-kauden aikana, mutta pudotuspeleissä Lööv oli joukkueen heikoin lenkki. Pelasi pitkälti Lepistön pakkiparina. Ylivoimalla aikaa ei juuri tullut, mutta alivoimalla miestä nähtiin kentällä. Parhaimmillaan vahva ja taitava luistelija. Yksinkertaisia ratkaisuja olisi puolustajalta nähtävä useammin.

Lahtinen: 7

Ruotsalaispuolustaja odotettiin kuuluvan puolustuksen parhaimmistoon, mutta toisin kävi. Erityisesti pudotuspeleissä nähdyt virheet laskevat arvosanaa.

Hyökkäys

Hyökkäykseen Jokerit sai kokemusta Veli-Matti Savinaisen ja Petri Kontiolan muodossa kesällä. Kesän yksi isoista hankinnoista oli myös NHL-kaukaloissa piipahtanut Henrik Haapala. Syksyllä remmiin liittyi vielä Saku Mäenalanen, joka kärsi loukkaantumisista talvella, mutta oli pudotuspeleissä todella hyvä.

#93 Peter Regin

Oksanen: 8

Tanskalaiskapteeni palasi parhaalle tasolleen. Ykkössentterinä laadukasta peliä läpi kauden, mutta välillä turhautui liikaa pelien sisällä.

Lahtinen: 8

Tiukoissa otteluissa nähdyt aloittelijamaiset virheet kostautuivat jäähyboksin oven saranoiden kuluttamisella. Kuitenkin tanskalaishyökkääjä palasi kauden mittaan sille tasolle, jolla kapteenin kuuluu olla. 

#71 Nicklas Jensen

Oksanen: 8

Jensen oli koko syksyn vuoden vaihteeseen asti sivussa rannevamman takia. Pelasi runkosarjan lähes piste per peli tahdilla läpi. Olisi terveenä ollessaan takonut ison läjän maaleja. 

Lahtinen: 9

Jensenin loistokasta kautta varjosti loukkaantuminen kauden alussa. Se piti hänet sivussa alkukauden otteluista aina vuoden vaihteeseen asti. Terveenä ollessaan hän antoi hyökkäyksessä mainiota tulitukea.

#21 Brian O'Neill

Oksanen: 9

Yhdysvaltalainen oli joukkueen paras hyökkääjä. Laadukasta pelaamista illasta toiseen. Ei anna ikinä siimaa. Vain ysi, koska kukaan ei ole täydellinen.

Lahtinen: 10

Toimittajakollega sanoi, ettei kukaan voi olla täydellinen. Mutta O'Neill oli herra täydellisyys. Tuollaisen hyökkääjän otteista saisi ottaa monet juniorit ja miksei ammattikiekkoilijatkin oppia. 

#6 Jesse Joensuu

Oksanen: 8

Joensuu pelasi kokonaisuutena todella vahvan kauden. Ei enää sortunut turhiin jäähyihin. Pelasi ylivoimalla laadukkaasti maalinedustalla ja tuki vahvalla fyysisellä pelillä ketjunsa peliä.

Lahtinen: 9

Porilaislähtöinen voimahyökkääjä auttoi joukkuetta hyökkäyspäässä ennen kaikkea fyysisellä pelaamisella parempiin suorituksiin. Vahva kausi olisi ansainnut vielä kunnon pudotuspelikevään. 

#27 Petri Kontiola

Oksanen: 6

Kontiola tuli Jokereihin ykkössentteriksi. Teki hyvät pisteet, mutta pelillinen taso ei päätä huimannut.

Lahtinen: 7

Kesällä suurella huomiolla Helsinkiin siirtynyt Kontiola ei täyttänyt kovia odotuksia. Siinä mielessä toisen suomalaisveteraanin, maalivahti Niemen tapainen tapaus. Kontiolan kaudesta jäi läpsyttelyn maku. Kuitenkin tehopisteitä kertyi hyvin ja ajoittain otteetkin olivat loistavia, joten ei arvosanaa kovin alas voi pudottaa.

#80 Saku Mäenalanen

Oksanen: 8

Aloitti laiturina, siirtyi keväällä sentteriksi. Aivotärähdys pilasi suuren osan kaudesta. Keskelle päästyään nousi isoon arvoon koko joukkueelle. Mikäli jatkaa Jokereissa, tulee olemaan merkittävä palanen myös kaudella 2020-21.

Lahtinen: 7

Valmennusjohto teki oivan ratkaisun siirtäessään Mäenalaisen laidalta sentteriksi. Aiemmin lähinnä laitahyökkääjänä nähdyn entisen NHL-pelaajan osaaminen tuli yllättöen vasta silloin paremmin esille, mutta loukkaantuminen sekoitti kauden suorituksia.

#37 John Norman

Oksanen: 7

Norman on laadukas kahden suunnan keskushyökkääjä. Suoriutuu pelissä hyvin, mutta häviää kuvasta, jos laidalla ei ole erinomaisia pelaajia. Hyvä alivoimapelaaja.

Lahtinen: 8

Tasaviisikoin otteet jäivät huomioitta, mikäli ketjun muut pelaajat eivät olleet taitopelaajia, sillä on voimakkaasti perusasioiden työmies. Alivoimalla suoritukset olivat taattua laatua. 

#11 Steve Moses

Oksanen: 6

Yhdysvaltalainen pelasi heikoimman kautensa Jokeripaidassa KHL-aikana. Pelirohkeus- ja ilo puuttui. Parhaimmillaan todella hyvä, mutta näitä hetkiä näkyi liian harvoin. Kahdessa viimeisessä pudotuspelissä pelasi, kuten pitäisi aina pelata, mutta jänne ei kestänyt.

Lahtinen: 6

Menneisyydestä tutuista loistavista otteista päästiin nyt nauttimaan liian harvoin. Parhaimmat pelit Mosekselta nähtiin kahdessa viimeisessä pudotuspelissä, mutta kokonaisuudessaan kausi oli yllättäen pettymys. 

#12 Marko Anttila

Oksanen: 8

Vaikean alkukauden jälkeen Anttilakin nousi tasolleen ja oli loppukaudesta jälleen erinomainen. Kulttipelaaja.

Lahtinen: 8

Hankalahko alkukausi oli muisto vain, kun Anttila taisteli loppukaudesta urhoollisesti. Alkukauden kehnot otteet voidaan pistää maailmanmestaruusjuhlinnan ja MM-kullasta seuranneen valtavan huomion piikkiin. Kiinnostavaa nähdä Anttilan taso ensi kaudella, kun valmistautumisaika on mittava.

#41 Antti Pihlström

Oksanen: 8

Pihlström on sementoinut asemansa Jokereiden neloskentän keskellä. Rytmittää peliä todella hyvin ja on todella arvokas pelaaja Jokereille kokonaisuutena.

Lahtinen: 7

Nelosketjun työmyyräsentteri antoi tuen muille vitjoille. Kokonaiskuva kaudesta oli varsin hyvä, muttei loistokas. 

#9 Ahti Oksanen

Oksanen: 8

SaiPasta Jokereihin siirtynyt entinen puolustaja, nykyinen laitahyökkääjä, oli alkukaudesta vaikeuksissa KHL:n kovuuden, ja vauhdin takia, mutta loppukaudesta löysi paikkansa Jokereiden neloskentän laidasta muodostaen erinomaisen hyökkäystrion. Suoraviivainen pelaaja, mitä Jokereissa näkisi enemmänkin.

Lahtinen: 8

Saimaan rannalta suureen kaupunkiin siirtynyt työteliäs hyökkääjä ei vakuuttanut alkukaudesta, mutta loppukaudeksi kasasi nelosketjussa muiden työmyyrien kanssa varsin mainion hyökkäyskolmikon. KHL-visiitti taisi kasvattaa pojasta miehen. 

#25 Henrik Haapala

Oksanen: 8

Haapala kärsi hieman loukkaantumisista, mutta pelasi suhteellisen ehjän kauden. Mikäli laukoisi enemmän, olisi suurempi uhka ja siten parempi pelaaja. Pienikokoiseksi pelaajaksi todella vahva nousemaan kulmista pois kiekon kanssa.

Lahtinen: 7

Haapala ei käyttänyt vaarallista laukaustaan tarpeeksi, joten ei vakuuttanut hirveästi otteillaan. Kuitenkin pienikokoisen hyökkääjän ketteryys piristi Jokerien hyökkäyspelaamista. Kaudesta jäi positiivinen maku.

#19 Veli-Matti Savinainen

Oksanen: 8

Loukkaantumisista huolimatta todella vahva kausi. Pudotuspeleissä arvo nousi entisestään. Savinaista ei hehkuteta turhaan.

Lahtinen: 9

Vaikka Savinaisen kautta hankaloitti loukkaantumiset, silti esitykset olivat vakuuttavia. Pudotuspeleissä kokemus huokui otteista, mikä on Jokereille valtava lisäarvo. Monipuolisuus ja särmikkyys tekevät Savinaisesta uniikin pelaajan.

#48 Henri Ikonen

Oksanen: 7

Vahva kausi puurtajalta. Vuoden vaihteessa ikävä polvivamma. Palasi pudotuspeleihin kaukaloon, mutta loukkaantui uudelleen. Täydellinen neloskentän laitahyökkääjä, joka voi tuurata kolmoskentässä.

Lahtinen: 7

Yhdessä joukkueessa ei voi olla liikaa Henri Ikosen kaltaisia taistelijoita, jotka pystyvät auttamaan joukkuetta kolmos- tai nelosketjussa. Kuitenkin loukkaantumiset latistivat raatajan kautta. 

#72 Aleksi Halme

Oksanen: 8

Odotuksiin nähden pelasi vahvasti aina, kun sai paikan näyttää. Pudotuspeleissä fyysisyys ei kuitenkaan enää riittänyt. Hyvä laukaus ja peliäly on riittävää KHL-tasolle.

Lahtinen: 8

Saadessaan peliaikaa runkosarjassa hän vakuutti allekirjoittaneen. Pudotuspeleissä oli vaikeaa, mutta fyysisesti kehittyneellä Halmeella on tulevaisuudessa kysyntää myös KHL-kaukaloissa.

#26 Konsta Hirvonen

Oksanen: 7

Nuori keskushyökkääjä vietti kauden pääosin Mestiksessä. Viisi peliä KHL:ssä, jotka sisälsivät 55 vaihtoa, mutta näissä ei tehopisteitä syntynyt. Liike KHL:n riittävää, mutta fysiikka ei riittänyt ainakaan menneellä kaudella.

Lahtinen: 6

Vähäisesti peliaikaa, ei aiheuttanut hurraa-huutoja. Fysiikassa on paljon petrattavaa.

#22 Mika Niemi

Oksanen: 5

Parin vuoden takainen pudotuspelisankari ei saanut käytännössä mitään aikaiseksi. Liike heikkoa eikä tehoja syntynyt. Tukahdutti kenttänsä pelin. Taso ei riitä KHL:n.

Lahtinen: 4

Kauden heikoin lenkki. En olisi uskonut kokeneelta Niemeltä näin suurta tasonlaskua. Tulevaisuudessa on vain yksi suunta ja se on ylöspäin. 

» Lähetä palautetta toimitukselle