Jokerien pelaaja-arviot 2018–2019: Kristian Vesalainen floppasi, kapteeni-Regin samoin – ylipäätään keskinkertaista

KHL / Artikkeli
Lauri Marjamäki ei saanut ulosmitattua Jokereiden kokoonpanosta parasta irti.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Helsingin Jokereiden viides kausi KHL:ssä oli ensimmäinen Lauri Marjamäen alaisuudessa. Jokereiden kausi päättyi mollivoittoisesti pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle. Jatkoajan toimittajat Jesse Aalto ja Nico Oksanen perkaavat jokeripelaajien kauden ja antavat kouluarvosanat nelosesta kymmeneen jokaiselle.

Jokereiden maalinsuulle tuli pieni muutos edelliseen kauteen, kun latvialaismaalivahti Janis Kalnins tuli täyttämään Karri Rämön jättämiä saappaita.

#98
Janis Kalnins

Jesse Aalto: 8
Kalnins tuli altavastaajana runkosarjaan lähdettäessä, mutta osoitti kykynsä kauden edetessä. Kalnins tuli pienestä seurasta Jokereihin ja pääsi erinomaiseen valmennusorganisaatioon, joten odotettavissa on tasonnostoa hyvän kesäharjoittelun aikana.

Nico Oksanen: 8
Kalnins pelasi hyvän runkosarjan ja otti ykkösmaalivahdin paikan itselleen vuodenvaihteen jälkeen. Pudotuspeleissä oli hyvä ja osoitti tasonsa laadukkaana KHL-maalivahtina. Onko hänestä joukkueen pitkäaikaiseksi ykkösmaalivahdiksi, siitä ei voi vielä mennä takuuseen.

#30
Ryan Zapolski

Aalto: 6
Zapolskilta erittäin vaikea kausi, joka johtui ennen kaikkea henkisistä ongelmista ja itseluottamuksen puutteesta. Zapolski tarvitsee hyvän kesäharjoittelun alle, eikä mentaalivalmentajastakaan olisi haittaa. On myös hyvin mahdollista, että jäljellä olevaa sopimusta ei käytetä ja Zapolskille etsitään uutta paikkaa.

Oksanen: 6
Yhdysvaltalaismaalivahdin itseluottamus tuhoutui toissa kevään TsSKA Moskova -sarjassa ja oikeastaan tuon sarjan ratkaisseessa kuudennessa pelissä. Rämön loukkaannuttua Zapolski tuli ratkaisuotteluun maaliin, eikä kyennyt antamaan joukkueelleen mahdollisuutta voittoon. Mennyt kausi oli ailahteleva. Zapolski pystyy parhaimmillaan huippupeleihin ja on teknisesti edelleen laadukkaasti torjuva maalivahti, mutta itseluottamus on tipotiessään. Maisemanvaihto tekisi hyvää, vaikka maalivahdilla sopimusta onkin vielä vuosi jäljellä.

Puolustus

Jokereiden puolustus koki pieniä muutoksia. Ykköspuolustajista Mike Lundin ja Matt Gilroy vaihtuivat Karl Stolleryyn ja Alex Grantiin. Sami Lepistö oli joukkueen puolustuksen kulmakivi läpi kauden, mutta otteet eivät olleet niin hyviä kuin toissa kaudella.

#18
Sami Lepistö

Aalto: 9
Erinomainen suomalainen puolustaja. Pelasi kiitettävän kauden ja toimi joukkueen johtavana puolustajana. Tuo hyvää imagollista vaikutusta seuralle, eikä pelaamisessa ole mitään moitittavaa. Sopimus on katkolla, ja saa nähdä, mitä tulee sen osalta tapahtumaan.

Oksanen: 8
Lepistö oli hyvä läpi kauden, juuri sellainen kuin joukkueen ykköspuolustajan kuuluu ollakin. Ei moittimista, ja Jokereiden kannalta olisi tärkeää, että varakapteeni jatkaisi tulevaisuudessakin narripaidoissa.

#4
Tommi Kivistö

Aalto: 7
Kohtalaisesti ja hieman vaihtelevasti sujunut kausi Kivistöltä. Oli hieman hukassa jossakin kohtaa kautta, mutta löysi pelirytminsä päälle loppukaudesta. Pelaa hyvin omassa päässään, mutta parannettavaa löytyy kiekollisessa pelaamisessa, etenkin hyökkäyksissä.

Oksanen: 7
Kivistöllä oli vaikea alkukausi ja puolustaja teki paljon virheitä kiekollisena ja etenkin kiekottomana. Sittemmin taso nousi vanhalle laadukkaalle tasolle, ja tekeminen oli vankkaa peruspakin työtä.

#51
Alex Grant

Aalto: 8
Erinomaisesti sujunut ensimmäinen KHL-kausi. Grant paransi peliään koko ajan runkosarjan edetessä ja teki erinomaista työtä viisikkopelaamisessa. Grant sai tuotua kiekkoa hyökkäysalueelle ja toimi erinomaisena tukipelaajana hyökkäyksissä. Grantilta nähtiin jopa yksi coast-to-coast -maali, joka jokerikannattajilta tuskin ihan heti unohtuu.

Oksanen: 7
Runkosarjassa puolustaja esitti huippuotteita ja jakoi joukkueen puolustajien sisäisen pistepörssin voiton Lepistön kanssa. Pudotuspeleissä taso katosi, ja oli etenkin puolustusalueella oli ongelmissa useasti. Grantilla on jatkosopimus, mikä on hyvä Jokereiden kannalta. Peruspeliltään kuitenkin ihan eliittipuolustaja KHL:ään.

#3
Karl Stollery

Aalto: 7
Stollery hoiti annetun tonttinsa hyvin. Muutamia tähtihetkiä kauden aikana oli, mutta runkosarjan loppua kohden jäi taka-alalle, eikä saanut tuotua vahvuuksiaan esiin.

Oksanen: 6
Stollery oli parhaimmillaan ihan laadukas puolustaja, mutta näitä hetkiä oli liian harvoin. Pelasi vuoden sopimuksella, ja tuskin saa Jokereilta jatkoa.

#50
Victor Lööv

Aalto: 8
Erinomainen sisääntulo KHL:ään. Lööv yllätti positiivisesti hyvällä kiekollisella peliosaamisella sekä jämptillä oman alueen puolustamisellaan. Varma suorittaja läpi runkosarjan, ja pelivarmuutta tuli lisää, mitä pidemmälle kausi eteni.

Oksanen: 7
Lööv tuli vähän puskista Jokereihin, ja heikon harjoituskauden jälkeen ruotsalainen yllätti kaikki ollen parhaimmillaan jopa kiekollinen johtaja puolustuksessa. Hän liikkuu hyvin ja voisi käyttää sitä useammin hyödykseen. Sopimus tulevalle kaudelle on, ja ottanee paikan puolustuksen kahdessa kärkiparissa. Puolustussuuntaan parannettavaa, mutta hyvä puolustaja silti.

#44
Jesper B. Jensen

Aalto: 6
Alkukaudesta oli vahvempi, mutta mitä pidemmälle kausi eteni, sitä enemmän jäi Jensen muiden varjoon. Pelaaminen ei kehittynyt riittävästi, ja se toi vaikeuksia pelissä pärjäämiseen. Fyysisyys jäi uupumaan, ja varsinkaan oman maalin edustalla pelaaminen vahvoja venäläispelaajia vastaan ei riittänyt.

Oksanen: 7
Jokereiden heikompi Jensen on ihan hyvä peruspuolustaja. Hän ei tee juuri mitään ihmeellistä ja on hyvä liikkumaan. Kiekollisesti Jokerit uskoi välillä Jenseniin liikaa, sillä puolustaja pääsi ylivoimallekin joskus, mikä ei missään mielentilassa ole puolustajalle oikea paikka. Takana uran paras jokerikausi, mutta jatkanee muualla.

#7
Oliver Lauridsen

Aalto: 9
Lauridensilta erinomainen kausi, ja oli ylivoimaisesti parhain puolustava puolustaja Jokereissa. Tehotilaston lukema +23 oli joukkueen paras. Voitti kulmaväännöt ja muutkin kaksintaistelutilanteet. Parannusta oli tapahtunut myös hyökkäyksiinlähdöissä ja peliä avaavien syöttöjen laadussa.

Oksanen: 8
Tanskandoggi pelasi uransa parhaan kauden. Parantanut peliään kiekollisena huomattavasti ja on fyysinen pelote oman maalin edustalla. Pystyy pelaamaan vastustajan parhaimpia vastaan ja hänellä on pukukoppikäytävätietojen mukaan suuri jokerisydän, mikä lisää pelaajan arvoa joukkueessa.

#77
Eemeli Räsänen

Aalto: 6
Vaikea arvioida, sillä Räsänen oli pitkään sivussa loukkaantumisen vuoksi. Alkukausi sujui peliä hakien, ja loukkaantumisen jälkeen roikkui lähinnä kokoonpanossa mukana saamatta peliaikaa. Voisi käyttää kokoaan enemmän hyödykseen ja saada sitä kautta tarvittavaa fyysisyyttä omaan pelaamiseen. 

Oksanen: 7
Alkukaudesta isokokoinen lupaava puolustaja oli hieman kohmeessa KHL-tason kanssa. Löysi peliään pikkuhiljaa, mutta eteen tuli ikävä loukkaantuminen. Palasi loppukaudella peleihin ja oli hyvä. Pudotuspeleissä vastuuta ei herunut. Mikäli jatkaa Jokereissa, tulee saamaan enemmän peliaikaa ja olemaan tärkeä osa esimerkiksi alivoimapeliä. Potentiaalia hurjasti kasvaa loistavaksi puolustavaksi puolustajaksi.

Hyökkäys

Jokereiden hyökkäyksessä oli tasaisen leveä rintama, jossa oli potentiaalia vaikka mihin. Etenkin syksyllä hyökkäyspelaaminen oli todella mallikasta ja joukkueen pelistä löytyi erilaisia variaatioita, mutta bensa loppui kevään isojen pelien alkaessa.

#93
Peter Regin

Aalto: 5
Regin oli tällä kaudella vain varjo entisestään. Pelin jokainen osa-alue on sakannut, eikä Regin ole pystynyt pelaamaan riittävän hyvällä tasolla. Parhaimmillaan on älykäs ja viekas pelinrakentaja, mutta tällä kaudella parhaat hetket loistivat poissaolollaan.

Oksanen: 6
Regin kärsi loukkaantumisista, mutta tanskalaiskapteenin pelillinen suunta on ollut kausi kaudelta alaspäin. Pelaa eri lähteiden mukaan isolla tilipussilla, joten tulostakin odotetaan. Oli loukkaantumisia tai ei, Regin ei ole esiintynyt vaadittavalla tasolla.

#6
Jesse Joensuu

Aalto: 8
Paras kausi jokeripaidassa. Joukkueen sisäisessä pistepörssissä viides. Käyttää kokoaan ja fyysisyyttään hyödyksi ja on erinomainen maalineduspelaaja ylivoimalla. Runkosarjan loppua kohden pientä väsymistä pelaamisessa näkyi, mutta ei niin pahasti kun aikaisemmilla kausilla. 

Oksanen: 8
Tyhmät jäähyt vähentyneet huomattavasti ja Joensuu antanut itsestään entistä enemmän hyökkäyspeliin. Parhaimmillaan johtaja jäällä ja jään ulkopuolella. Ominaisin paikka kokoonpanossa porilaiselle olisi kolmoskentän laidassa. Nyt pelaa turhan suurilla minuuteilla, mutta suoriutuu silti tästä roolista ihan hyvin.

#21
Brian O'Neill

Aalto: 9
O'Neill nosti tasoaan ja pelasi lähes ilmiömäisen runkosarjan, joka palkittiin joukkueen sisäisen pistepörssin voitolla. Kykenee rakentamaan peliä ja luomaan tilanteita lähes jokaisessa pelissä. Pienenä kehityskohteena mainittakoon puolustukseen lähteminen hyökkäysalueelta.

Oksanen: 8
Jokereiden sisäisen pistepörssin voittaja. Runkosarjassa hyvä, mutta pudotuspeleissä palkeet tyhjenivät aina niin loistavasti esiintyvältä yhdysvaltalaishyökkääjältä.

#11
Steve Moses

Aalto: 8
Alkukausi oli vaikea, eikä tehoja meinannut löytyä, mutta paransi otteitaan kauden edetessä, ja olikin runkosarjassa joukkueen sisäisen pistepörssin kolmas. Jää helposti kulmiin pyörimään, ja pienen kokonsa vuoksi häviää kulmakamppailut helposti. Tasaisuutta kaivataan.

Oksanen: 7
KHL:n entinen maalikuningas pelasi ihan keskikertaisen kauden, mutta häneltä odotetaan yli 20 maalia jokaisella kaudella. Pudotuspeleissä katosi kuvasta ja katseli kauden päättäneen pelin katsomosta.

#25
Pekka Jormakka

Aalto: 6
Tuttuun tapaan Jormakalta vaisu runkosarja, jossa oli paljon ohipelejä sekä sen myötä satunnaisia katsomokomennuksia. Mielialapelaaja, joka pelaa hyvin vain, jos huvittaa. Loppua kohti parani, mutta se ei riittänyt.

Oksanen: 7
Parhaimmillaan Jormakka on todella laadukas laitahyökkääjä, mutta ailahtelee aivan liikaa. Pudotuspeleissä parhaat puolet nousevat esiin, mutta takoisi KHL:ssä yli 20 maalia jokaisella kaudella, mikäli pystyisi pelaamaan korkealla tasolla sen 50 peliä 20 sijasta. Ura jatkuu muualla, mikä on hyvä sekä Jokereille että pelaajalle.

#22
Mika Niemi

Aalto: 7
Niemi sai otteisiinsa kaivattua tasaisuutta, mutta kausi jäi kokonaisuudessaan hieman vaisuksi. Sopii rooliinsa nelosketjun keskushyökkääjänä. Voisi parantaa fyysisyyttään, mikä auttaisi kulmakamppailuiden voittamiseen ja sitä kautta hyökkäyspelaamisen parantumiseen.

Oksanen: 7
Niemi ei ollut menneellä kaudella niin hyvä kuin edellisellä, mutta kykenee suoriutumaan neloskentän keskushyökkääjän roolista vallan mainiosti. Kaipaisi myös lisää kilpailua, jotta taso pysyisi paremmin korkealla.

#41
Antti Pihlström

Aalto: 6
Jälleen kerran loukkaantumisen pilaama kausi. Tehotilastolukema oli -7, joka oli joukkueen huonoin. Tarvitsee kokonaisen ehjän kauden, jotta voidaan nähdä todellinen taso ja hän pääsisi käyttämään vahvuuksiaan, kuten erinomaista luistelunopeuttaan hyväksi.

Oksanen: 6
Vammat pilasivat hyökkääjän kauden. Polvessa ilmeisesti polvilumpio oli haljennut, mikä on todella ikävä vamma. Loppukaudesta näkyi Pihlströmin tavaramerkki eli ääretön nopeus ja taistelutahto pelissä, mutta on todettava, että ikä alkaa myös näkyä. Sopimus löytyy ensi kaudeksi ja on edelleen yhdestä kuluneella kaudella tehdystä maalista huolimatta tärkeä palanen koko joukkuetta.

#65
Sakari Manninen

Aalto: 8
Yllätti monet monipuolisuudellaan. Teki runkosarjassa lähes 50 tehopistettä ja näytti sitä kautta epäilijöilleen. Pienestä koostaan huolimatta suoriutui hyvin fyysisessä pelissä ja voitti kulmavääntöjä. Jonkin verran voisi parantaa puolustuspelaamisessaan, mutta kokonaisuudessaan hyvä kausi.

Oksanen: 7
Manninen takoi allekirjoittaneen yllätykseksi 50 pistettä runkosarjaan ja kaksi maalia pudotuspeleissä. Hyvä keskushyökkääjä, mutta pudotuspeleissä näkyivät ongelmat. Pienikokoiseksi yllättävän fyysinen, mutta taito ei vain tuppaa riittämään, kun pelejä pitää alkaa ratkaisemaan.

#37
John Norman

Aalto: 8
Norman on erittäin hyvä kahden suunnan hyökkääjä. Onnistuu hyökkäyspelissä ja saa tehtyä itselleen maalipaikkoja. Puolustuspeleissä myös erittäin hyvä. Hyvä alempien ketjujen joukkuepelaaja.

Oksanen: 8
Norman teki kesällä kahden vuoden jatkosopimuksen, ja ensimmäinen vuosi sopimuksesta meni oikein mallikkaasti. Täydellinen pelaaja ollessaan kolmoskentässä. Liike ja fyysisyys riittävää. Normanilla on hyvät kädet ja hän tekee maalin, jos saa paikan. Oli pudotuspeleissä yksi Jokereiden parhaista ihan vain siksi, koska ei alisuorittanut.

#76
Kristian Vesalainen

Aalto: 6
Vesalainen ei saanut näytettyä parhaimpia puoliaan, ja kauden osalta suoritus oli keskinkertainen. Ei käyttänyt kokoaan ja tehnyt itsestään uhkaa, minkä vuoksi hävisi kaksinkamppailut eikä päässyt riittävästi maalintekopaikoille.

Oksanen: 6
Isokokoiseksi pelaajaksi turhan pehmeä. Tuli NHL:n porteilta kesken kauden Jokereihin ja hänestä odotettiin Eeli Tolvasen manttelinperijää, mutta siihen hänestä ei ollut.

#71
Nicklas Jensen

Aalto: 10
Kyllä, täysi kymppi. Kokonaisuudessaan erinomainen kausi muutaman ottelun loukkaantumisesta huolimatta. Jo hyvän toissakauden jäljiltä syntyi vielä kehitystä ja oli joukkueen parhaimpia – ellei paras – hyökkääjä, joka onnistui luomaan maalipaikkoja itselleen ja muille.

Oksanen: 9
Jokereiden parempi Jensen pelasi huippukauden takoen yli 20 maalia runkosarjaan ja paransi edellisestä kaudesta. Oli Jokereiden paras pelaaja pudotuspeleissä ja teki vastikään jopa hieman yllättäen jatkosopimuksen narripaitoihin.

#48
Henri Ikonen

Aalto: 6
Ikoselta hieman vaisu kausi, mikä johtunee osittain myös peliajan vähenemisestä. Suoriutui pienestä roolistaan kohtalaisesti ilman ongelmia. Potentiaalia löytyy vaikka mihin, mutta kehittymistä varten tarvitsisi enemmän peliaikaa ja vastuuta.

Oksanen: 7
Pelasi hyvin ja kurinalaisesti paikan saadessaan. Ikonen on nuori pelaaja edelleen ja häneltä odotettiin askelia eteenpäin kiekollisessa pelissä. Niitä ei toistaiseksi nähty, mutta ehkä vastuu kasvaa ensi kaudella ja Ikonen pääsee näyttämään.

#12
Marko Anttila

Aalto: 9
Anttila paransi tasoaan erittäin paljon tälle kaudelle, ja runkosarja oli äärimmäisen hyvä. Sai tehtyä tulosta myös pisteiden valossa, vaikka pelaa pääasiassa vain nelosketjussa. Erittäin tärkeä pala Jokereiden ensi kauden joukkuetta.

Oksanen: 9
Nicklas Jensenin ohella Jokereiden paras hyökkääjä läpi kauden. Ilman loukkaantumista arvio olisi varmasti täysi kymppi. Kameleonttimainen pelaaja, pystyy pelaamaan niin monessa eri roolissa. Alivoimassa jatkuva uhka ja neloskentässä pelaa todella vahvasti vastustajien parhaita pelaajia vastaan.

#16
Geoff Platt

Aalto: 7
Plattin kausi oli hyvä, mutta hänen vastuunsa joukkueessa jäi aika pieneksi. Tärkeä pala puolustuspelissä ja lukee hyvin vastustajan syöttöpeliä. Sopimus on katkolla, mutta mikäli jatkaa, häntä voisi rohkeasti kokeilla myös ylemmissä ketjuissa.

Oksanen: 8
Tärkeä palanen koko joukkuetta. Jokereiden paras aloittaja ja mukautui rooliin kuin rooliin. Organisaation kannalta olisi tärkeä palanen joukkuetta tulevaisuudessakin.

#84
Max Wärn

Aalto: 6
Wärniä on hankala arvioida, sillä tuli kesken kauden joukkueeseen ja oli valtaosan kaudesta loukkaantuneena. Yksittäistä hyvää peliä kohden oli monta keskinkertaista. Ura jatkunee muualla.

Oksanen: 6
Tuli kesken kauden joukkueeseen ja pelasi keskinkertaisesti. Loukkaantui mitä ilmeisimmin aika pahoin runkosarjan toisella puolikkaalla, eikä saanut vyölleen yhtään pudotuspeliottelua.

#14
Tomi Mäki

Aalto: 8
Mäki on saanut kausi kaudelta vähemmän peliaikaa, mutta se ei ole suorituksessa näkynyt. Mukautuu hyvin alempien ketjujen rooleihin, tai jopa puolustajaksi, jos tilanne sitä vaatii.

Oksanen: 8
Mäki on seuraikoni ja suoriutuu roolistaan täydellisesti. Paha kritisoida oikeastaan mistään, joten arvosanaksi perushyvä kasi.

» Lähetä palautetta toimitukselle