Jokereille aimo annos uskoa omaan tekemiseen – Yksilötasolla parannettavaa

KHL / Artikkeli
Maalin edustalla täytyy olla ruuhkaa, mikäli pudotuspeleissä maaleja haluaa tehdä.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Helsingin Jokerit onnistui kaventamaan ottelusarjan Dinamo Moskovaa vastaan perjantai-iltana, kun joukkue haki jatkoerässä tulleen voiton 3-2 -lukemin täpötäydestä VTB Arenasta. Jokerit oli yllättävän hyvä vieraskaukalossa, mutta parannettavaa silti löytyy edelleen, etenkin yksilötasolla.

KHL:n pudotuspelit ovat käynnistyneet todella mielenkiintoisesti. Kahdessa ottelusarjassa on nähty jo isoa yllätyksiä, kun viime vuosina KHL-kenttiä hallinneet SKA Pietari ja Ak Bars Kazan ovat sillassa omissa ottelusarjoissaan. SKA on ottelusarjassa tappiolla Spartak Moskovalle 0-2 -voitoin ja Ak Bars Avangard Omskille 0-3 -voitoin.

Suomalaisesta näkökulmasta katsottuna Helsingin Jokerit otti oman kautensa kannalta elintärkeän voiton perjantaina, kun narripaidat kaatoivat kaksi ensimmäistä ottelua voittaneen Dinamo Moskovan lukemin 3-2.

Jokereille ottelusarjan kolmannen ottelun voitto oli tuloksellisesti ja henkisesti todella tärkeä. Helsinkiläiset saivat varmasti lisää uskoa omaan tekemiseen, kun se viimeinkin tuotti voiton myötä tulosta.

Helsinkiläiset kaipaa tasonnostoa yksilöiltä

Jokerit ovat joukkueena pysyneet pelisuunnitelmassa tiukasti kiinni, mutta muutamilta joukkueen tärkeiltä yksilöiltä odotetaan enemmän. Nämä yksilöt ovat Steve Moses ja Alex Grant.

Moses on noussut Helsingissä ikonin asemaan. Hyökkääjä on rakastettu ja pidetty seuran keskuudessa, mutta se ei riitä, mikäli Jokerit haluaa pelejä voittaa. Mosesin peli on mennyt turhaksi pyörimiseksi laidoilla, eikä hän ole päässyt ajamaan itseään parhaimpaan maalintekosektoriin. Kun yhdysvaltalainen ei ole pelissä kiinni hän on kentällä vain turhake.

Puolustuksen yksi kiekollisista johtajista, kanadalainen Grant on ollut kujalla käytännössä kaikki sarjan pelit. Ensimmäisessä pelissä puolustaja oli kadoksissa Karl Stolleryn parina. Toisen ja kolmannen pelin Grant operoi Victor Löövin parina jo hieman paremmin, mutta etenkin kolmannessa pelissä puolustaja oli muutaman kerran pahasti ulkona tilanteista.

Grantilta odotetaan hyvää ja suoritusvarmaa kiekollista peliä, ja uhkaa etenkin ylivoimassa, mutta puolustajasta huokuu epävarmuus. Kanadalaisen täytyisi löytää kadonnut itseluottamus ennemmin tai myöhemmin, sillä juuri nyt hänestäkään ei ole kauheasti apua joukkueelleen. Ja mikäli Jokerit haluaa pelejä voittaa on parhaiden pelaajien oltava parhaita.

Jokereiden pelisuunnitelma toimii lähes täydellisesti

Katsottaessa tulosten taakse on todettava, että Lauri Marjamäki on tehnyt pelisuunnitelmallisesti loistavaa työtä Jokereiden penkin takana.

Ryan Zapolskin peluuttaminen maalissa ja Geoff Plattin peluuttamatta jättäminen toisessa ottelussa olivat huonoja valintoja, jotka kostautui, mutta nämä eivät kuulu kentällä toteutettavaan pelisuunnitelmaan. Ja näistäkin valmennus todennäköisesti oppi.

Pelisuunnitelmaan on kuulunut Dinamon ykköskentän totaalipimentäminen ja siinä Jokerit onkin onnistunut todella hyvin. Perjantain pelissä hämmästytti, ettei Dinamon päävalmentaja Vladimir Krikunov käyttänyt vaihtoetua hyväkseen, vaan orjallisesti pyöritti neljän kentän kiertoa, johon Jokerit pystyi täysin vastaamaan. Kun helsinkiläiset pitävät Dimitri Kagarlitskin kentän irti kiekosta ja tekopaikoista on joukkue todella lähellä voittoa.

Tehottomuus on ainut asia, mikä Jokereita vaivaa. Ja kuten on nähty monet muutkin kerrat, ennen pitkää kiekko alkaa löytää tietään maaliin, kun kärsivällisesti jaksaa jauhaa. Jokerit teki perjantain pelissä kaksi viimeistä maalia laukomalla kiekon viivasta maalille, jossa oli pelaajia maskissa ja kiekko päätyi maaliin ohjauksen myötä.

Yksinkertaisetkin asiat ovat kiinni itseluottamuksesta ja uskaltamisesta.

Jokerit sai onnistumisen tunteen ja alkaa varmasti tehdä kyseistä kuviota useammin seuraavissa peleissä. Tämän myötä voitaneen odottaa, että maalintekopaikkoja tulee enemmän ja kiekko löytää tiensä useammin Dinamon maaliin.

» Lähetä palautetta toimitukselle