Jokereilla puristettavaa KHL:n runkosarjan loppusuoralla

KHL / Artikkeli
Jokereiden valmennusjohdolla on paljon mietittävää runkosarjan lopulla.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/
Helsingin Jokerit on pelannut itsensä heikosti sujuneen syksyn jälkeen hyviin asemiin KHL:n läntisessä konferenssissa. Kotietu on käytännössä jo varma, mutta Bobrov-divisioonan voitosta joukkueella on kova kisa SKA Pietaria vastaan. Paljon on siis pelissä runkosarjan seitsemällä viimeisellä kierroksella.

Helsingin Jokereilla on todella kova loppuohjelma KHL:n runkosarjassa. Joukkueen seitsemästä pelistä neljä pelataan kotiyleisön edessä ja näistä seitsemästä pelistä kuusi on pudotuspeleihin meneviä joukkueita vastaan.

Jokereiden kannalta tilanne on sinällään hyvä, että joukkueen peli kulki joulu-tammikuussa mallikkaasti, mutta pienen suvantovaiheen jälkeen joukkue onnistui ottamaan heikommallakin pelillä pisteitä.

Alex Grantin paluuta Jokereissa odotetaan mahdollisimman pian tapahtuvaksi.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Joukkueen kokoonpanossa ei ole isoja poisjääntejä. Ainoastaan puolustaja Alex Grantin puuttuminen satuttaa Jokereita isosti, mutta kanadalaisen uskotaan olevan pelikunnossa ennen pudotuspelejä, vaikka päävammoista ei koskaan tiedä. Loppukauden poissa on ainoastaan tanskalaisjätti Oliver Lauridsen.

Jokerit pelasi tiukan rupeaman ennen maaottelutaukoa. Ruotsin EHT-turnaus tuli hyvään saumaan, eikä tässä turnauksessakaan esiintynyt kuin yksi Jokereiden pelaajista kahden pelin ajan, joten joukkue pääsee akut ladattuina runkosarjan viimeisiin peleihin. Pelin odotetaan kulkevan.

Jokereiden tulisi voittaa loput pelit, jotta Bobrov-divisioonan kärkipaikka olisi saavutettavissa

Narripakan loppuohjelman peleistä Metallurg Magnitogorsk, Traktor Tšeljabinsk, SKA Pietari ja Dinamo Moskova ovat kotipelejä. Kolmesti joukkue lähtee pelaamaan vieraisiin. Heti tällä viikolla joukkue käy Jekaterinburgissa Avtomobilistin vieraana. Dinamo-kotiottelun jälkeen suuntana on Moskova ja ottelu Avangard Omskia vastaan.

Runkosarjan viimeinen ottelu on Torpedon vieraissa Nižni Novgorodissa. Viisi ottelua seitsemästä ovat todella kovia. Ainoastaan ottelut Traktoria ja Torpedoa vastaan voidaan Jokereiden kohdalla luokitella vähän helpommiksi.

SKA on lähellä läntisen konferenssin kakkostilaa.
Kuva © Joonas Kämäräinen

Jokerit on kuitenkin osoittanut näytöillään, että pelaamalla korkealla tasolla kykenee joukkue voittamaan kenet vain KHL:ssä. Jokerit on nollannut sekä SKA:n, että TsSKA Moskovan tällä kaudella, ja onnistunut kaikissa kolmessa ottelussa kaatamaan Dinamo Moskovan.

Pietarilaisten loppuohjelma näyttää Jokereiden tavoin melko haastavalta, mutta on hieman kevyempi. SKA kohtaa kotonaan Amur Habarovskin, Admiral Vladivostokin ja Torpedon. Vieraissa SKA pelaa Jokereiden lisäksi Salavat Julajev Ufan, Torpedon ja TsSKA Moskovan vieraana runkosarjan viimeisessä pelissä.

Varmaa on se, että KHL:n pudotuspeleistä tulee jälleen äärimmäisen mielenkiintoiset, niin pelillisestikin kuin kaukalon ulkopuolella.

Mikäli Jokerit haluaa noista konferenssin toiseksi, tulee helsinkiläisten voittaa loput pelinsä ja SKA:n hävitä Jokereiden lisäksi sekä TsSKA:lle, ja Salavatille vieraissa. Tässä vaiheessa helsinkiläisillä on koossa 89 pistettä ja SKA:lla 87.

Vaikka kaikki joukkueet tarvitsee voittaa, mikäli mestaruuden haluaa napata olisi Jokereille huomattavasti mukavempi lähtötilanne kohdata joko Vitjaz Podolsk tai Torpedo ensimmäisellä kierroksella Lokomotiv Jaroslavlin tai Spartak Moskovan sijaan.

Dinamo Moskovalla mukava loppuohjelma – Spartakilla nihkeämpi

Dinamo Moskova on todella laadukas jääkiekkojoukkue. Vladimir Krikunovin valmentama ja suomalaisittain Juuso Hietasen, sekä Teemu Pulkkisen tähdittämä joukkue osaa puolustaa todella laadukkaasti, ja hyökätä tehokkaasti. Joukkueen ykköskentän teho- ja tuhokaksikko Vadim Šipatšov sekä Dmitri Jaskin keikkuvat maali- ja pistepörssin kärkisijoilla.

Dinamon loppuohjelmassa on kuusi ottelua. Näistä kaksi kotona ja neljä vieraissa. Kotiottelut ovat Spartakia ja Traktoria vastaan. Vierasottelut Jokereita, Severstal Tšerepovetsia, sekä hännänhuippuja Dinamo Riikaa ja Dinamo Minskiä vastaan.

Oletettavissa on, että Dinamo nappaa ainakin viisi voittoa viimeisistä peleistä ja nousee 85 pisteeseen. Mikäli joukkue haluaa nousta helsinkiläisten ohi, on Dinamon parempi hakea Helsingistä voitto varsinaisella peliajalla ja tietysti voitettava myös muut pelit.

Spartak pyrkii päästä myös taisteluun kotiedusta mukaan, mutta todella hankalaa se tulee olemaan. Seitsemästä viimeisestä ottelusta kaikki pelit ovat joukkueita vastaan, jotka ovat kiinni pudotuspelipaikoissa ja joukkue joutuu pelaamaan kahdesti itäisen konferenssin kärkiseura Ak Bars Kazania vastaan. Pelkästään tappiot Ak Barsille varsinaisella peliajalla tarkoittaisi Spartakille sitä, että voittamalla muut pelit voisi nousta 78 pisteeseen, mikä tuskin riittää nostamaan joukkuetta kotietuun ohi Dinamon tai Jokereiden.

Spartakin kovin taistelu käydään siis todennäköisesti sijoista viisi ja kuusi yhdessä Lokomotiv Jaroslavlin kanssa. Ensimmäisellä kierroksella tulee varmasti joku kolmikosta Dinamo, SKA tai Jokerit vastaan, joten merkitystä ei sillä juuri ole, millä sijoilla nämä joukkueet ovat.

Lokomotivin loppuohjelma on ehkä kevein kaikista TOP-6 joukkueista lännessä. Lokomotiv pelaa kotonaan kolme ottelua, joissa se kohtaa TsSKA:n, Vitjazin ja Dinamo Minskin. Vieraissa joukkue pelaa neljä ottelua. Näissä vastaan asettuu Dinamon sekä Vitjazin lisäksi Avangard Omsk ja Neftekhimik Nižnekamsk.

Vahvasti esiintyneen rautatieläisryhmän odottaisi näistä voittavan viisi peliä, joka nostaisi joukkueen 74 pisteeseen, mikä ei välttämättä riitä ohittamaan Spartakia, jolta vaaditaan kolme voittoa lopuista peleistä tämän pistemäärän saavuttamiseen.

Oletettavaa kuitenkin on, että TsSKA Moskova ja SKA Pietari hoitavat divisioonansa. Jokerit sekä Dinamo nappaavat kaksi muuta kotietupaikkaa ja Spartak, sekä Lokomotiv taistelevat viidennen sijan kohtalosta.

Pudotuspelipaikoista käynnissä vielä pieni kamppailu

HK Sotshin, Vitjazin ja Torpedon välillä käydään kisa viimeisestä kahdesta pudotuspelipaikasta. Severstalilla on vielä teoreettinen mahdollisuus pudotuspeleihin, mutta todennäköisyys on todella pieni.

Vitjaz ja Torpedo pitää kahta viimeistä paikkaa hallussaan 58 pisteellä, mutta Sotshilla on yksi peli enemmän jäljellä ja joukkue keikkuu kuuden pisteen päässä. Epätodennäköistä olympiakaupungin joukkueen nousu pudotuspeleihin on, mutta urheilussa on historiassa nähty isojakin ihmeitä.

Pekka Jormakan edustama Vitjaz nähdään KHL:n pudotuspeleissä suurella todennäköisyydellä.
Kuva © Joonas Kämäräinen

Aloittamalla loppuohjelmien läpikäymisen HK Sotshista tämän selvittäminen helpottuu. Joukkueella on peli enemmän pelattavaa, mitä edellä olevilla, mutta joukkue aloittaa kuromisen vieraskiertueella. Heti ensimmäisessä ottelussa vastaan asettuu Vitjaz. Tappio Vitjazia vastaan tarkoittaa eron kasvamista kahdeksaan pisteeseen.

Tämän jälkeen joukkue suuntaa itään kohdatakseen Barys Nur-Sultanin, Sibir Novosibirskin ja Salavat Julajevin. Kaikki joukkueet ovat Sotshia laadukkaampia ja kaipaavat myös pisteitä, joten voitot todella puun takana.

Neljä viimeistä peliä ovat ensin kotona Vitjazia sekä Torpedoa vastaan ja perään Severstalia sekä TsSKA:ta vastaan vieraissa. Mikäli neljästä ensimmäisestä vierasottelusta mukana on nolla pistettä, tulisi runkosarjan neljästä viimeisestä ottelusta ottaa voitot ja toivoa, että Torpedo ja Vitjaz olisivat hävinneet muut pelinsä.

Ei tule tapahtumaan.

Mikäli pudotuspelit alkaisivat tänään olisi luvassa kaksi mielenkiintoista paria

Koska jossittelu on hauskaa, niin nostetaan esille todennäköiset pudotuspeliparit, mikäli isot tanssit lähtisivät tänään käyntiin. TsSKA Moskova saisi ensimmäisen kierroksen suupalan itselleen Vitjaz Podolskin muodossa. Samaa voidaan sanoa myös SKA Pietarin kohdalla, kun vastaan asettuisi Torpedo.

Jokerit kohtaisi ensimmäisellä kierroksella todella vaikean Lokomotiv Jaroslavlin, joka otti voitot runkosarjassa Jokereista lukemin 4–2. Näiden lisäksi nähtäisi Moskovan herkkupala Dinamon ja Spartakin välillä.

Paljon on edelleen siis pelissä, niin Helsingin Jokereilla kuin muillakin KHL:n läntisen konferenssin joukkueilla. Varmaa on se, että KHL:n pudotuspeleistä tulee jälleen äärimmäisen mielenkiintoiset, niin pelillisestikin kuin kaukalon ulkopuolella.

» Lähetä palautetta toimitukselle