Jokereilla mahdollisuus kasvaa suureksi Jari Kurrin omistuksessa

KHL / Artikkeli
Jokereilla on edessään suuria muutoksia.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Helsingin Jokereilla on uusi omistaja ja todennäköisesti uusi toimintamalli tulevaisuuteen. Jatkoajan Jesse Aalto ja Nico Oksanen purkavat joukkueen tilannetta omistajamuutoksen jälkihöyryissä.

Jokereiden pitkäaikainen omistaja Harry Harkimo osti venäläiset omistajakollegat ulos seurasta ja kauppasi sen Jokereiden, ja Suomen, jääkiekkolegenda Jari Kurrille.

Miten Jokereiden siirtyminen takaisin täysin suomalaiseen omistukseen muuttaa organisaation tilannetta? Onko Jokereilla realistisia mahdollisuuksia menestyä tulevaisuudessa KHL:ssä, ja mikä on KHL:n arvo suomalaiselle jääkiekkofanille?

1) Jokerit on taas suomalaisomistuksessa. Mitkä ovat asian suurimpia merkityksiä?

Jesse Aalto: Jokereiden siirtyminen täysin suomalaisomistukseen tuo ennen kaikkea suurta imagollista hyötyä. Mediassa Jokereita on leimattu oikein rankallakin kädellä venäläiseksi joukkueeksi ja venäläisten talutushihnassa olevaksi.

Kurrin ostettua Jokereiden kaikki osakkeet, saa Jokerit uuden alun KHL-taipaleeseen. Omistajavaihdos varmasti mahdollistaa yhä useamman suomalaisyrityksen mukaan lähtemisen erilaisiin yhteistyökuvioihin ja sponsorointeihin, joka taas heijastuu suoraan myönteisesti liikevaihtoon ja sen kasvuun.

Nico Oksanen: Imagollinen asia on tietysti kaikkein suurin. Jatkossa Jokereista ei voi puhua enää minkäänlaisena venäläisten leikkikaluna, kun seuran johto on täysin suomalaisissa käsissä.

2) Onko KHL sarjana Jokereille edelleen oikea paikka ja pitääkö, tai pystyykö Jokerit rakentamaan oikeasti suomalaista koskettavan jutun Itä-Euroopan kiekkoliigaan?

Aalto: KHL on ehdottomasti Jokereille oikea paikka nykyisessä tilanteessa, sillä varsinaisia vaihtoehtojakaan seuralla ei ole. Paluu Liigaan on aina mahdollinen, mutta se tekisi suomalaiselle kiekkokulttuurille hallaa. On erittäin tärkeää, että Suomessa on korkeammalla sarjatasolla pelaava ammattilaisjoukkue, josta saa hyviä pelaajia myös arvokisoihin.

Tilannetta voisi muuttaa se, jos perustettaisiin kunnollinen yhteinen Euroopan-liiga, johon tulisi osallistujia Suomen lisäksi esimerkiksi Ruotsista, Tshekistä, Saksasta ja Sveitsistä. Niin kauan kuin tällaista vaihtoehtoa ei ole, toimii KHL Jokereille ainoana oikeana paikkana.

Oksanen: On minusta. Jokerit lähti tuolle tielle aikoinaan, ja siellä on myös parempi pysyä. Organisaatio on halunnut kasvaa Harkimon ostamisesta lähtien, ja viisi ensimmäistä vuotta KHL:ssä ovat olleet vasta alkua. Organisaation sisällä tietysti kaikki asiat eivät varmasti ole menneet, kuten suurimmissa suunnitelmissa on ajateltu, mutta tulevaisuudessa sen uskoisi olevan helpompaa.

3) Mikä merkitys Jokereiden juniorituotannolla on tulevaisuudessa? Tulisiko Jokereiden antaa nuorille lupauksilleen mahdollisuuksia edustusjoukkueessa?

Aalto: Jokereiden juniorituotanto on tällä hetkellä kriisissä. Polku on hyvä aina B-juonioritasoon asti, mutta sen jälkeen alkaa nuoren pelaajan huoli omasta kehityksestään.

Jokereilta puuttuu kunnon polku juuri nyt, sillä yhteistyö Liigan kanssa on tällä hetkellä mahdotonta. Jokereiden juniorit voivat tällä hetkellä korkeimmillaan päästä Mestis-tasolle yhteistyöseura Kiekko-Vantaan riveihin. Hyppy Jokereiden A-junioreista suoraan KHL-jäille on liian suuri, eikä tilanteeseen tule muutosta, ennen kuin Jokerit pystyvät tekemään yhteistyötä jonkun Liiga-seuran kanssa.

Jokereilla on kuitenkin useita nuoria lupauksia vuodesta toiseen listoilla. Heistä osa pääsee matkustamaan vieraskiertueelle, ja jopa pelaavaan kokoonpanoon, jos loukkaantumisia on paljon. Jokereiden ongelmaksi kuitenkin muodostuu se, että useasti loukkaantumissuma osuu kauden loppupuolelle, ja koska juniorit eivät ole saaneet alkukaudesta käytännössä yhtään peliaikaa, on hyppy pelaavaan kokoonpanoon liian suuri, eikä siitä ole joukkueelle hyötyä.

Mielestäni olisi erittäin tärkeää, että alkukaudesta annettaisiin muutamalle juniorille peliaikaa Jokereiden mukana esimerkiksi pienempiä seuroja vastaan, jotta he saavat pelejä alle. Näin nuoret voisivat oikeasti olla avuksi myös myöhemmin kaudella, kun loukkaantumisia tulee ja apuja tarvitaan.

Oksanen: Juniorituotannon merkitys kasvaa etenkin nyt huippuunsa, kun budjetillisista syistä Jokereiden on tuotava omia pelaajia pelaavaan kokoonpanoon ja pyrittävä luomaan runko sitä kautta. Taloudellisesti olisi Jokereille fiksuinta rakentaa pitkäjänteisesti ja tuoda tähtiä näiden rinnalle. Se tuo myös lisää kosketuspintaa joukkueeseen.

4) Venäläiset poistuivat Jokereiden taustalta. Onko Jokerit tulevaisuudessa vakavastiotettavampi organisaatio myös tavallisen tallaajan keskuudessa?

Aalto: Ehdottomasti kyllä. Suomalaisomistus tuo seuraan niin paljon uskottavuutta lisää, ja imagohyödyt brändille ovat valtavia, joten uskon sen tuovan uusia ja vanhoja Jokeri-kannattajia runsaasti hallille.

Oksanen: Varmasti on. Jatkossa suomalainen jääkiekkofani saa hyvillä mielin antaa tukensa suoraan suomalaiselle eikä tarvitse miettiä mitään oligarkkien toiminnan rahottamista. Tämä on lälleen yksi tekosyy vähemmän olla katsomatta KHL:ää ja etenkin Jokereiden pelejä.

5) Onko Jokereilla resursseja rakentaa tulevaisuudessa KHL:n kärkisijoista taisteleva joukkue?

Aalto: Jokereiden pelaajabudjettia ei varmastikaan tulla kasvattamaan lähivuosina, joten Jokerit joutuu edelleen keskittymään joukkueen kokoamisessa vahvoihin joukkuepelaajiin, sekä muutamaan "riskipelaajaan". Riskipelaajalla tarkoitan niitä pelaajia, jotka tulevat esimerkiksi hyvillä näytöillä AHL:sta mukaan joukkueeseen, ja toivoa, että he tuovat riittävästi apua Jokereille, jotta keväällä edettäisiin pitkälle.

Ainoa aito tapa Jokereille kehittää toimintaansa on luoda uusi ja uskottava junioripolku. Junioripolun kautta organisaatio voi tuoda omia junioreitaan edustusjoukkueeseen mukaan kilpailemaan pelipaikoista. Tämä mahdollistaisi sen, että joukkueeseen tulee enemmän tervettä kilpailua ja useampi pelaaja joutuisi tekemään enemmän töitä ansaitakseen pelipaikkansa.

Valitettavasti juorioripolun uudelleenrakentaminen ei kuitenkaan tapahdu kovinkaan nopeasti, vaan vie helposti useamman vuoden ennen kuin se rupeaa kantamaan hedelmää.

Oksanen: Tietysti on. Mikäli Jokerit saa luotua uskottavan ja helsinkiläisen brändin kuluttajille, niin katsojamäärät tulee varmasti nousemaan. Lisäksi ihmisten kiinnostusta helpottavat varmasti myös oletettavasti loistavat otteet kaukalossa, mutta siihen eivät pysty kuin valmennus ja pelaajat vaikuttamaan.

6) Mitä mahdollisuuksia Jokereilla on tarjota mahdollisille suomalaisille yhteistyökumppaneille tai rahoittajille?

Aalto: Jokerit tarjoaa Euroopan parasta jääkiekkoa sekä näkyvyyttä suurelle jääkiekkoyleisölle. Jokereilla on myös erilaisia projekteja Kiinassa, mikä tarjoaa kansainvälisille markkinoille haluaville yritykselle kontakteja ja näkyvyyttä.

Oksanen: En ole bisnesguru, joten vaikea lähteä toimittajana sanomaan, mutta lähtökohtaisesti näkyvyys on taattu. Venäjällä ja Kiinassa Jokerit on isosti seurattu joukkue. Lisäksi suomalaisuuden nimissä yritysten on helppo lähteä tukemaan joukkuetta, kun siinä ollaan rakentamassa isompaa tarinaa. Ja jääkiekko toimii Suomessa aina.

7) Tulisiko Jokereiden näkyä jatkossa entistä vahvemmin pääkaupunkiseudulla vai koko Suomessa?

Aalto: Koska Jokerit on edelleen ainut suomalaisjoukkue KHL:ssä, tulisi sen muistuttaa ja luoda illuusioita koko Suomen Jokereista. On kuitenkin hyvin tärkeää keskittää markkinointia enemmän pääkaupunkiseutulaisiin. Jokereiden tulee nostaa esille omaa ydintarinaansa sekä historiaa. Tätä kautta organisaatio voi luoda entistä tiiviimpää ja laajempaa kannattajakuntaa.

Oksanen: Pääkaupunkiseudulla ehdottomasti. Kyllä Jokerit liikuttaa maakunnassakin, mutta jos lähdetään ajattelemaan ihan väkiluvullisesti, niin pääkaupunkiseudulla asuu 20 prosenttia Suomen väestöstä. Tuo reilut miljoona ihmistä täytyy saada Jokereiden kannalta ensimmäisenä aktivoitua, sillä siinä on paljon potentiaalisia seuraajia. Jos Jokerit saa kosketettua edes viittä prosenttia pääkaupunkiseudun väestöstä, on tilanne äärimmäisen hyvä.

8) Mikä on KHL:n merkitys suomalaiselle jääkiekolle?

Aalto: KHL:n merkitys suomalaiselle jääkiekolle on suuri, mutta sillä on potentiaalia olla sitä vielä enemmänkin. Suomi saa vuosi toisensa jälkeen useita hyviä arvokisapelaajia KHL:stä ja monet suomalaiset huippupelaajat pääsevät kehittymään Liigaa korkeammalla tasolla, mikä antaa pelaajille paljon. Mikäli Jokerit saisi tulevaisuudessa tehtyä yhteistyötä joidenkin Liiga-joukkueiden kanssa, olisi siitä hyötyä molemmille osapuolille.

Oksanen: KHL:n tarjoamalla huippukiekolla on paikkansa yhdessä maailman kovimmista kiekkomaista. KHL:llä on ehdottomasti Suomessa tilausta ja on hyvä, että Liigalla on maassamme iso kilpailija.

9) Tulisiko Liiga-joukkueiden ja Jokereiden tehdä tulevaisuudessa yhteistyötä, ja jos tulisi, millaista yhteistyötä tämä voisi olla?

Aalto: Kyllä pitäisi. Ihannetilanteessa yhteistyötä olisi mahdollista tehdä pelaajapuolella siten, että Jokerit voisivat palkata sopimuspelaajia, jotka voivat pelata tilanteen mukaan Liigassa tai KHL:ssä. Tämä hyödyttäisi Liiga-joukkueita muun muossa taloudellisilla keinoilla (palkanmaksu), sekä tuomalla joukkueeseen laadukkaita pelaajia.

Ensimmäinen askel voisivat olla harjoitusottelut ennen kauden alkua Jokereiden ja Liiga-joukkueiden välillä. Se herättäisi varmasti laajaa kiinnostusta molempien osapuolten kannattajissa.

Jokerit kiinnostaa laajasti suomalaisia, ja tätä kautta myös harjoitusotteluihin saisi runsasta lipunmyyntiä sekä myyntituloa.

Oksanen: Kyllä. Pelaajasiirtoja Jokerit voisi harrastaa yksittäisten pelaajien ja joukkueiden kohdalla, mutta se on isompi yksittäinen keskustelu. Tulevaisuudessa ja ehkä jo tänä kesänä Jokerit voisi hyvin pelata viiden ottelun mittaisen vieraskiertueen ympäri Suomea Liiga-joukkueita vastaan.

Elokuussa ei kovin moni jäähalli ole loppuunmyyty, mutta esimerkiksi Turussa Jokereiden pelatessa hallille saapuisi kymmenisentuhatta ihmistä. Ja ei tarvitse olla bisnesguru todetakseen, että esimerkiksi 15 euron lipun hinnalla tämä olisi paikalliselle joukkueelle hyvä tulo.

» Lähetä palautetta toimitukselle