Jokereiden voitto SKA Pietarista merkitsi enemmän kuin kaksi pistettä sarjataulukkoon lisää

KHL / Artikkeli
Tuleeko Mikko Lehtoselle vielä uusia mahdollisuuksia tuulettaa tällä kaudella, kun Jokerit taistelee KHL:n läntisen konferenssin kärkisijoista?
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Helsingin Jokerit näytti joulukuussa nousua kuntoa häviämättä peliäkään varsinaisella peliajalla. Kymmenen peliä, kahdeksan voittoa ja kaksi tappiota kertoo joukkueen nousseesta kunnosta. Voittoja on tullut niin vahvemmista kuin heikommistakin joukkueista, mutta viimeisin voitto SKA Pietarista lähes täydessä kotiareenassa antoi viimeisen sysäyksen oletuksille. Jokerit kuuluu kuin kuuluukin niihin joukkueisiin, jotka tänä vuonna tulevat taistelemaan KHL:n Gagarin Cupista.

Yksi voitto ja peli kerrallaan. Näin jokainen jääkiekkoilija ja valmentaja ajattelee, ja samalla myös puhuu medialle. Jokerit murskasi juuri edellisessä ottelussaan SKA Pietarin, KHL:n suurimman ja rikkaimman organisaation 6–0-lukemin. Kyllä, 6–0. Se on asia, jota mikään muu KHL-joukkue ei ole aiemmin tehnyt.

Voitosta Jokerit sai palkinnoksi kaksi pistettä. Ei yhtään mitään muuta, joka merkitsisi sarjataulukossa jotakin. Eikä kaksi pistettä Jokereille ole pitkässä sarjassa edes merkityksellinen asia. Yksi voitto 62 ottelun runkosarjassa, jossa pisteitä on mahdollista saada 124 kappaletta. Suurempi merkitys oli se, mitä Helsingin Jokereiden pelaajat ja koko organisaatio sai. Organisaation jokainen osa sai voitosta tunteen, että tässä on mahdollista tehdä jotain spesiaalia. Itseluottamusta ja uskoa, että tehdyllä työllä on merkitys.

— Olemme pelanneet viime aikoina hyvin. Voitto SKA:sta ja pelaamisemme heitä vastaan näytti meille, missä menemme. Peli näytti kaikille tämän hetken tasomme, mutta siitä huolimatta näen, että meillä pelissämme vielä paljon kehitettävää, kommentoi hyökkääjä Steve Moses SKA-pelin jälkeen.

Steve Moses on parhaimmillaan yksi Jokereiden parhaimmista maalintekijöistä. Häneltä ja koko joukkueelta on vielä lupa odottaa parempaa.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Mosesin kommentit ovat loistavia, jos ajatellaan Jokereiden näkökulmaa. Joukkue oli juuri voittanut SKA:n tyrmäävällä esityksellä, antamatta palaakaan, mutta silti pelissä on kehitettävää ja parannettavaa. Se kertoo kopin sisäisestä vaatimustasosta sekä halusta voittaa, menestyä, kehittyä ja saavuttaa. Rima on asetettu korkealle.

Pelillisesti edelleen kehitettävää

Mitä tulee artikkelin pelillisiin asioihin, jokainen perjantaisen ottelun nähnyt voi allekirjoittaa sen, että SKA ei pelissä ollut paras mahdollinen oma itsensä. Toki, pystyykö tuosta SKA paljoa parantamaan? Joukkueessa ei ole selkeää pelitapaa, vastuita pakoillaan ja vapaamatkustajia on liikaa. SKA näytti siltä, miltä Jokerit näytti syksyllä, eli aivan hirvittävältä. Allekirjoittanut tuomitsi Jokereiden kauden jo ensimmäisen kymmenen pelin aikana, mutta tämä voitto sai kääntämään takkia.

Jokereiden pelissä on vielä ongelmia, mutta nyt sieltä löytyy tahtoa jokaiselta pelaajalta toteuttaa suunniteltua pelitapaa. Lauri Marjamäki on luonut Jokereille hyvän tavan ja joukkueen pelaajat ovat ottaneet siitä koppia. Pelaajistahan kaikki alkaa ja heidän tahdostaan toteuttaa sovittuja asioita.

Jokereilla on kuitenkin hyvä tilanne, sillä joukkueen puolustuksessa ja viisikkopelissä näkyvät hyvät aihiot

Tässä kohtaa voimme katsoa joukkueen pitkäaikaista kapteenia, Peter Reginiä. Regin on joukkueen ykkössentteri ja johtaa edestä. Tanskalaishyökkääjä muodostaa joukkueen parhaan pelaajan Brian O'Neillin ja Jesse Joensuun kanssa Jokereiden nimellisen ja pelillisen ykköskentän.

Reginin kenttä on jokaisessa vaihdossa vaarallinen ja vie pelin vastustajan puolustusalueelle. Kenttä luo maalipaikkoja hyvän määrän ja onnistuu viimeistelyssäkin kovalla prosentilla. SKA:ta vastaan ketju teki kolme maalia ja näistä kaksi tuli viidellä viittä vastaan.

Ykköskentän taustalla on helppo toteuttaa ja etenkin Nicklas Jensenin paluu Petri Kontiolan laitaan kakkoskenttään tuo lisää maalintekouhkaa Jokereiden hyökkäykseen.

Brian O'Neill ja Peter Regin muodostavat loistavan kaksikon Jokereiden ykköskentässä.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Mikäli Jokerit haluaa pelejä voittaa pudotuspeleissä, ei joukkue saa antaa niin paljoa A-luokan maalintekopaikkoja vastustajille kuin esimerkiksi joulukuussa antoi. Janis Kalnins on maalilla pystynyt hyvin näitä torjumaan, mutta todennäköisyydet takaiskuille kasvaa, mitä enemmän näitä paikkoja tulee.

Tällä hetkellä Jokereilla on kuitenkin hyvä tilanne, sillä joukkueen puolustuksessa ja viisikkopelissä näkyvät hyvät aihiot. Lisäksi joukkue on pystynyt kontrolloimaan kiekkoa todella laadukkaasti eikä ole lähtenyt hyökkäämään alivoimaisena vastustajien viisikkoja vastaan. Joukkueen puolustajat tekevät oikeita ratkaisuja ja pystyvät hyvällä liikkeellä murtamaan vastustajan karvausta.

Kuten edellä mainittiin, SKA-voitto toi paljon itseluottamusta ja henkisesti rauhan kehittää omaa pelitapaa. Tämä helpottaa runkosarjan loppua, jonka aikana joukkueen on kyettävä voittamaan, jotta helsinkiläiset voisivat ottaa divisioonansa kärkipaikan ja mahdollisuuden kotietuun pudotuspelien kahdelle ensimmäiselle kierrokselle.

» Lähetä palautetta toimitukselle