Jokereiden hankinnat kaudelle 2019-20: Stanley Cup -voittaja, kaksi tuoretta maailmanmestaria ja historian tehokkain suomalaispelaaja

KHL / Artikkeli
Viime kaudella Montreal Canadiensin paidassa pelannut Antti Niemi tuo Jokereiden maalinsuulle yli 500 NHL-ottelun kokemuksen.
Kuva © Francois Lacasse

Uuteen kauteen valmiina oleva Jokerit oli aktiivinen siirtomarkkinoilla ja kovatasoisia vahvistuksia on tullut niin maalivahti-, puolustus- kuin hyökkäysosastolle. Merkittävää oli, että kaikki GM Jari Kurrin hankinnat olivat suomalaispelaajia ja ulkomaalaispelaajista neljä sai lähteä viime kauden jälkeen.

Jatkoaika esittelee uudet Jokereiden pelaajat pelipaikoittain.

Maalivahti

Antti Niemi

Kaikkein nimekkäimmän vahvistuksen Jokerit sai maalinsuulleen, kun viimeiset 11 kautta Pohjois-Amerikassa pelannut Niemi teki paluun Suomeen. Niemi pelasi NHL:ssä kaikkiaan 464 ottelua runkosarjassa sekä 67 kamppailua pudotuspeleissä ja voitti Stanley Cup -mestaruuden Chicago Blackhawksin riveissä vuonna 2010.

Niemellä on pelattuja otteluita, voitettuja otteluita ja nollapelejä kautta aikojen viidenneksi eniten suomalaismaalivahdeista NHL:n runkosarjassa. Niemi on myös ainoa suomalaisvahti, joka on voittanut Stanley Cup -mestaruuden pelaavana maalivahtina.

Jokereiden maalivahtipeli viime kaudella, varsinkaan pudotuspeleissä, ei onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla ja yhdysvaltalaismaalivahti Ryan Zapolski saikin lähteä kauden jälkeen. Niemi ja latvialainen Janis Kalnins muodostavat helsinkiläisten maalivahtikaksikon tulevalla kaudella.

Vaikka Niemi ei kahden viime kauden aikana enää paljoa vastuuta NHL:ssä saanutkaan, tuo 35-vuotias konkari yli 500 NHL-ottelun kokemuksen Jokereiden maalille. Kertaalleen NHL:n parhaan maalivahdin palkinnon Vezina Trophyn saajaksi ehdolla ollut Niemi on lähtökohtaisesti täysin eritasoinen maalivahti kuin Zapolski tai Kalnins.

Puolustajat

Teemu Eronen

Viimeiset kolme kautta Helsingin IFK:n paidassa pelannut Eronen teki viime kaudella 49:ssä runkosarjaottelussa 35 (9+26) tehopistettä ja oli koko SM-liigan neljänneksi tehokkain puolustaja. Jokereihin 28-vuotias puolustaja tekee paluun viiden vuoden tauon jälkeen.

Eronen pelasi Jokereissa yhteensä 226 SM-liigaottelua ja oli kaudella 2011-12 joukkueen tehokkain puolustaja. Jokereiden viimeisen SM-liigakauden jälkeen Eronen siirtyi KHL:ään, jossa pelasi kauden sekä Neftekhimik Nizhnekamskissa, että Vitjaz Podolskissa. Eronen oli molemmilla KHL-kausillaan seuransa tehokkain puolustaja.

Jokereiden puolustuksesta löytyy alkavalle kaudelle poikkeuksellisen paljon kiekollista osaamista sekä hyökkäysvoimaa, ja Eroselle saattaa hyvinkin löytyä pelipaikka vasta kolmannesta pakkiparista. Eronen on kuitenkin ruotsalaisen Viktor Löövin ohella ensimmäisiä puolustajia, joiden vastuu tulee mahdollisten loukkaantumisten sattuessa joukkueessa kasvamaan.

Jokereiden viime kauden puolustajista kanadalainen Karl Stollery ja tanskalainen Jesper Jensen lähtivät molemmat alkavaksi kaudeksi Ruotsin SHL:ään.

Lehtosen hankinnan ja Lepistön jatkosopimuksen myötä Jokereilla on kasassa KHL-aikakauden kovatasoisin puolustus.

Mikko Lehtonen

Lehtonen pelasi keväällä erinomaiset MM-kisat tehden kymmenessä ottelussa seitsemän (1+6) tehopistettä ja tuli valituksi myös kisojen tähdistökentälliseen. Tuoreella maailmanmestarilla ottajia olisi kisojen jälkeen ollut NHL:stä asti, mutta Lehtonen oli solminut kaksivuotisen sopimuksen Jokereiden kanssa jo huhtikuun alussa.

Jokereiden uusista pelaajista juuri Lehtosta voidaankin hyvällä syyllä pitää kaikkein kovimpana hankintana.

Varsinaisen läpimurtokautensa Lehtonen pelasi 2015-16 KooKoon paidassa ja oli SM-liigan toiseksi eniten maaleja tehnyt puolustaja. Viime kaudella Lehtonen pelasi Ruotsin SHL:ssä ja oli joukkueensa HV71:n tehokkain puolustaja runkosarjassa sekä pudotuspeleissä. Lehtosella on vyöllään myös yhdet olympialaiset sekä kahdet aikuisten MM-kisat.

Jokereiden puolustajien viime kauden tehot lepäsivät pitkälti Alex Grantin sekä Sami Lepistön varassa, joista varsinkaan kanadalainen ei onnistunut parhaalla tavalla pudotuspeleissä. 25-vuotias Lehtonen tuokin lisää kiekollista osaamista ja hyökkäysvoimaa Jokereiden puolustukseen sekä selkeän viivapelotteen ylivoimalle.

Lehtosen hankinnan ja Lepistön jatkosopimuksen myötä Jokereilla on kasassa KHL-aikakauden kovatasoisin puolustus.

Mikko Lehtonen valittiin turnauksen tähdistökentälliseen Suomen kultajuhliin päättyneissä kevään MM-kisoissa.
Kuva © Martin Rose

Hyökkääjät

Henrik Haapala

Haapalan viimeiset kaksi kautta Florida Panthers -organisaation sopimuspelaajana olivat loukkaantumisten sävyttämiä ja NHL-otteluita laitahyökkääjälle kertyi lopulta vain viisi. Viiime kauden Haapala pelasi lainalla HC Luganon riveissä Sveitsissä ja solmi kesällä kaksivuotisen sopimuksen Jokereiden kanssa.

SM-liigan pistepörssin kaudella 2016-17 voittanut Haapala on pelannut Tapparan paidassa 197 liigaottelua ja voittanut mestaruuden kahdesti. Haapala kuului myös vuoden 2014 Suomen alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruusjoukkueeseen.

Uutta nostetta uralleen KHL:stä hakeva Haapala on vasta 25-vuotias ja hänellä on loukkaantumiset välttäessään edellytykset nousta helsinkiläisten kärkihyökkääjiin. SM-liigassa parhaimmillaan 60 tehopistettä yhdellä kaudella tehnyt Haapala saattaa tuoda lisää tehokkuutta myös Jokereiden ylivoimapeliin.

Petri Kontiola

Kaikkein kokeneimman vahvistuksen Jokerit saivat keskikaistalleen, kun 34-vuotias Kontiola teki paluun suomalaiseen seurajoukkueeseen 12 vuoden tauon jälkeen. Viisi viimeistä kautta Lokomotiv Jaroslavlia edustanut Kontiola pelasi ensimmäisen kautensa KHL:ssä jo kaudella 2009-10.

Kontiola on pelannut KHL:n runkosarjassa 484 ottelua ja tehnyt yhteensä 306 (109+197) tehopistettä. Pudotuspeliotteluita tilillä on 97 ja tehopisteitä näissä 53 (20+33). Kontiola on KHL:n kaikkien aikojen tehokkain ja eniten otteluita pelannut suomalaispelaaja. Lisäksi Kontiolan meriittilistalla on kahdet olympialaiset ja peräti kuudet MM-kisat.

Kontiola tuo kaivattua helpotusta Jokereiden kapeaan sentteriosastoon ja viime kauden lopulla pahasti yskineeseen ylivoimapeliin. Sakari Mannisen lähdön myötä Jokereiden keskikaista lepää Kontiolan ohella viime kaudella loukkaantumisista kärsineen Peter Reginin, ruotsalaisen John Normanin ja Mika Niemen harteilla. Viime kaudella koko KHL:n viidenneksi tehokkain pistemies Brian O'Neill pystyy myös tarvittaessa pelaamaan keskellä.

Petri Kontiola on KHL:n kaikkien aikojen tehokkain ja eniten otteluita pelannut suomalaispelaaja.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Ahti Oksanen

Kaksi viimeistä kautta SM-liigassa pelannut Oksanen on uusista Jokereiden pelaajista varmasti nimettömin vahvistus mutta ei välttämättä vähäpätöisin. SaiPassa viime kaudella 31 (15+16) tehopistettä tehnyt Oksanen oli joukkueensa kolmanneksi tehokkain ja toiseksi eniten maaleja tehnyt pelaaja runkosarjassa.

Ennen liigaotteluita Oksanen pelasi Pohjois-Amerikassa Bostonin yliopistossa ensin neljä kautta, ja valmistumisensa jälkeen laitahyökkääjä tavoitteli pelipaikkaa AHL:stä Hartford Wolf Packista. Toistaiseksi viimeisellä kaudellaan rapakon takana Oksanen pelasi 15 ottelua AHL:ssä ja 53 ottelua ECHL:ssä.

Peliaikaa Jokereiden hyökkäyksestä 26-vuotias Oksanen saattaa joutua hakemaan ainakin ensin rotaation ja mahdollisten muiden pelaajien loukkaantumisten myötä. Isokokoinen Oksanen tuo kuitenkin kaivattua kamppailuvoimaa ja maalintekopotentiaalia Jokereiden alempiin hyökkäysketjuihin.

Savinaisen todellinen arvo Jokereille mitataankin vasta alkavan kauden pudotuspeleissä.

Veli-Matti Savinainen

Viime kausien maajoukkueen luottopelaaja Savinainen oli Lehtosen ohella voittamassa Suomelle historian kolmatta maailmanmestaruutta kevään MM-kisoissa. Savinaiselle MM-kisat olivat jo uran neljännet, ja olympialaisissa kokenut hyökkääjä on edustanut Suomea vuonna 2018.

KHL:ssä Savinainen on pelannut yhteensä 161 runkosarjaottelua ja tehnyt 59 (33+26) tehopistettä. Viime kaudella Savinainen edusti Kunlun Red Staria ja teki 37 runkosarjaottelussa 18 tehopistettä. Toukokuun alussa solmittu sopimus Jokereiden kanssa pitää 33-vuotiaan Savinaisen helsinkiläisseurassa seuraavat kaksi kautta.

Vaikka Savinaisen tehot kahdella viime kaudella ovat jääneet vaatimattomiksi seurajoukkueissa, tuo laitahyökkääjä Jokereihin armottoman taistelijaluonteensa sekä ison määrän kansainvälistä kokemusta. Savinaisen todellinen arvo Jokereille mitataankin vasta alkavan kauden pudotuspeleissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle