Joakim Kemellin hattutemppu masensi Kanadan – Pikkuleijonat marssi dramaattisesti jatkoajan kautta mitalipeleihin

MAAJOUKKUE / Artikkeli
JYPin tähtihyökkääjä Joakim Kemell oli avainasemassa Kanadaa vastaan U18-puolivälierässä.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

Kanada ei saanut tämän vuoden turnaukseen kovinta mahdollista joukkuetta kasaan, sillä Kanadan juniorisarjojen pudotuspelit ovat käynnissä samanaikaisesti. Näin ollen esimerkiksi kesän ykkösvaraukseksi ennustettu Shane Wright ei ole mukana. Jalkeilla olevan joukkueen ykköstykki on ensi vuoden varaustilaisuuden kärkinimi Connor Bedard.

Suomi ei tehnyt suuria kokoonpanomuutoksia, ja iskun edellisessä ottelussa saanut Aleksanteri Kaskimäki palasi normaalisti paikalleen.

Trillerimäinen kamppailu sai ratkaisunsa vasta jatkoajalla. Suomi jatkaa mitalipeleihin. 

Joakim Kemellin ylivoimamaalit toivat juhlanaihetta Suomelle

Ensimmäinen erä oli kuin kopio monista Kanadan pelaamista eristä. Paikkoja aukeni kumpaankin päätyyn, ja ottelu oli tasaista niin maalien muodossa kuin pelillisestikin.

Joakim Kemell iski kaksi ylivoimamaalia ja Kanadan maalit viimeistelivät Kocha Delic ja Connor Hvidson. Kanada käytti Suomen virheet hyödykseen, sillä ensimmäistä maalia edelsi löysä puolustuspelaaminen ja toisessa tilanteessa Suomen puolustus menetti kiekon kulmassa.

Kumpikin joukkue iski vastustajansa heikkouksiin. Kanadan alivoimaprosentti ennen iltaa oli 42, ja lukema heikkeni entisestään, kun pelaajien vääränlainen sijoittuminen kostautui.

Aron Kiviharju teki toisessa erässä historiaa

Kanada sai ottelun toisen ylivoimansa. Vaikka Kanadan joukkue ei ole yhtä nimivahva kuin aiemmin, osaavat kanadalaiset silti pelata vahvasti maalinedustalla. Siitä todisteen antoi Brayden Shuurman, joka pelasi mailansa vapaaksi ja iski 3–2-maalin.

Pikkuleijonat joutui kahden maalin takaa-ajoasemaan 26. peliminuutilla, kun Bedard näytti viitteitä osaamisestaan ja löi kiekon verkkoon vain 28 sekuntia edellisen täysosuman jälkeen. Kanada hyökkäsi kovaa päälle ja Suomella oli ajoittain hankaluuksia paineen alla.

Sekavan hetken jälkeen Suomi pääsi helpohkosti ylivoimahyökkäyksiin. Kolmas nopea vastaisku toi myös maalin, kun Tommi Männistö iski kavennuksen ajassa 32.28. Männistön maali oli jäädä laihaksi lohduksi, kun vahvasti painostanut Kanada meinasi lisätä johtoaan viimeisen minuutin vaarallisella maalipaikalla. 

Aron Kiviharju nappasi 3–4-kavennusmaaliin syöttöpisteen, mikä tarkoittaa sitä, että puolustajan hallussa on nyt 16-vuotiaiden piste-ennätys yksittäisessä MM-turnauksessa. Edellinen ennätys oli kolme tehopistettä, kun taas Kiviharjulla on nyt kasassa tehot 0+4. 

– Hain syöttöpaikkaa, mutta lopulta päätin tehdä maalin itse, kommentoi kavennusmaalin iskenyt Männistö TV5:n haastattelussa.

Suomi tuli kahden maalin takaa tasoihin

Kolmas kaksikymppinen käynnistyi yllättäen Kemellin vaarallisella maalipaikalla, jota oli alustamassa Kiviharju loistavalla syötöllä. Suomi lähti tähän erään aggressiivisesti eikä Kanada päässyt hyville maalisektoreille muutamaan vaihtokiertoon. Kanada virkistyi myöhemmin, mutta Kaskimäen johtama Pikkuleijonien ykkösketju oli pirteä myös päätöserässä.

Kanadan puolustus haki tanssiparia Jani Nymanista, johon ottelun tuomaristo ei reagoinut mitenkään. Suomen alemmat ketjut saivat myös juonesta kiinni ja loivat hyviä maalipaikkoja erän aikana, kun taas vaahteralehtipaidat menettivät kiekkoja yllättävän helposti. Kemell haki vimmatusti kolmatta maaliaan, mutta verkko ei varsinaisella peliajalla hyökkääjän lavasta enää heilunut.

Varsinaisen peliajan jälkimmäisellä kymmenminuuttisella Tanner Howe otti turhan kaksiminuuttisen, mutta Bedard iski alivoimalla illan toisen ja turnauksen kuudennen osumansa komealla rannelaukauksella. Suomi pelasi kahden miehen ylivoimalla jopa 19 sekuntia, mutta tämä ei tärkeällä hetkellä tuonut parannusta ylivoimatehoihin.

Kanada sortui ottelun lopussa jäähyilyyn, sillä joukkue nappasi kolmannen rangaistuksen reiluun viiteen minuuttiin. Tuolla ylivoimalla Pikkuleijonat osui, kun Kaskimäki ohjasi taitavasti Jere Lassilan laukauksen.

Ylivoima oli jälleen valttia, kun ilman maalivahti Topias Leinosta kuudella kenttäpelaajalla hyökännyt Pikkuleijonat tasoitti Kasper Halttusen maalilla ottelun. Kapteeni Lassila oli tässäkin maalissa syöttäjänä.

Kiekkoherkkua saatiin koko rahan edestä, kun ratkaisua haettiin jatkoajalta. Suomi ei ollut johtanut sekuntiakaan ottelua, mutta Kemell ratkaisi ottelun vain 28 sekunnin jälkeen ja siten kruunasi ottelunsa hattutemppuun.

Suomen välierävastus ratkeaa muiden otteluiden lopputulosten myötä. 

Muokattu 28.4.22 klo 18.30: Upotettu Joakim Kemellin ratkaisuosumasta kuvattu video Twitteristä. 

» Lähetä palautetta toimitukselle