Jesse Puljujärven pelit Oilersissa ohi − tässä mahdolliset vaihtoehdot ensi kaudeksi

LIIGA, NHL, KHL / Artikkeli
Jesse Puljujärvi tähyää pelipaikkaa Edmontonin ulkopuolelta.
Kuva © Getty Images
Jesse Puljujärvi on ilmoittanut ennemmin palaavansa Eurooppaan kuin pelaavansa enää otteluakaan Edmonton Oilersin organisaatiossa. Mahdollisia NHL-seurojakin epäonniselle suomalaishyökkääjälle löytyy, mutta kauppojen laittaminen kansiin on vaikeaa.

Jesse Puljujärven nimi on kaikkien huulilla tällä hetkellä. Edmonton Oilersissa epäonistuneen hyökkääjän tulevaisuutta on aprikoitu kuumeisesti.

Jatkoajan NHL-toimittaja Niko Virolainen kokosi yhteen mahdollisia vaihtoehtoja Puljujärven uudeksi osoitteeksi kaudelle 2019−20.

Siirto toiseen NHL-joukkueeseen

Oilers varasi suomalaislaiturin vuoden 2016 varaustilaisuuden neljäntenä pelaajana. Odotukset tuolloin 18-vuotiaasta olivat korkealla, mutta mikään ei tuntunut menevän suunnitelmien mukaan.

Puljujärven tilanne on ajautunut siihen pisteeseen, että hänen tulevaisuutensa ei ole albertalaisseurassa, eikä seura aio olla hänen tiellään uuden osoitteen löytämisessä. Samalla GM Ken Hollandin on kuitenkin vaikea luoda kauppakirjoja pelaajasta, jonka vaihtoarvo on hiipunut − ja hiipuu päivä päivältä entisestään.

New York Rangers

New York Rangers on aloittanut joukkueensa jälleenrakentamisen. Yksi asia, joka seurojen on silloin tehtävä, on joukkueen nuorennusleikkaus. Tämä antaa Puljujärvelle mahdollisuuden siirtyä manhattanilaisseuraan muun muassa Chris Kreiderin kaltaisen kokeneen laiturin seuraksi.

Puljujärvellä on mahdollisuus nousta Rangersissa ykköskorin pelaajaksi, jos hän vain onnistuu lunastamaan odotukset, joita häneen kohdistettiin neljäntenä tulleen varauksen myötä.

Rangersilla on runsaasti nuoria ja kehittyviä pelaajia, joita he voisivat tarjota Oilersille vaihdossa. Mahdollisia vaihdokkeja voisivat olla hyökkääjät Filip Chytil, Lias Andersson ja Vitali Kravstov sekä puolustaja Libor Hájek.

Tilastot kaudella 2018-19
Pelaaja Sarja Ottelut Tehopisteet
Filip Chytil NHL 75 11+12=23
Vitali Kravstov KHL 50 8+13=21
Jesse Puljujärvi NHL 46 4+5=9
Lias Andersson NHL 42 2+4=6
Libor Hájek AHL 58 0+5=5

Columbus Blue Jackets

Columbus Blue Jackets on tuskin jatkamassa molempien venäläistähtiensä Sergei Bobrovskin ja Artemi Panarinin sopimuksia tänä kesänä. Mikäli toinen heistä suuntaa muualle, saattaa se olla avaintekijänä Puljujärven siirrossa. 

Suomalais-GM Jarmo Kekäläinen sivuutti vuoden 2016 varaustilaisuudessa Puljujärven, jonka uumoiltiin olevan kolmas varaus ja Blue Jacketsin tuleva luottopelaaja. Sen sijaan Blue Jackets varasi Pierre-Luc Dubois'n, ja ratkaisu on osoittautunut loistavaksi.

Ken Hollandin on vaikea kaupata pelaajaa, jonka vaihtoarvo hiipuu päivä päivältä.

Puolustaja Markus Nutivaara ja Puljujärvi pelasivat ennen NHL-sopimuksiaan yhdessä Oulun Kärpissä, ja tämä voi lisätä Kekäläisen kiinnostusta suomalaislaituria kohtaan.

Panarin tai Bobrovski saattavat olla massiivisen vaihtokaupan palasia, jonka vastapuolella Puljujärvi voisi olla. Mikäli Blue Jackets kuitenkin päätyy molempien venäläispelaajiensa kanssa jatkosopimuksiin, 21-vuotias suomalainen tuskin päätyy Ohion osavaltioon.

Carolina Hurricanes

Ajatus Sebastian Ahon ja Puljujärven muodostamasta ketjusta NHL-jäillä on herkullinen. Se on mahdollinen, mutta melko epätodennäköinen.

Carolina Hurricanesin suomalaistähti Aholla ja Puljujärvellä on takanaan yhteisiä vuosia Kärpissä ja nuorten MM-kisoissa. He muodostivat yhdessä Patrik Laineen kanssa kisoissa dominoineen ketjun, joka pelasi ilmiömäistä kiekkoa hyökkäyssuuntaan.

Puljujärvi oli voittamassa nuorten MM-kultaa vuonna 2016 yhdessä Sebastian Ahon kanssa.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Puljujärven on kuitenkin vaikea murtautua Ahon rinnalle, koska päävalmentaja Rod Brind'Amourin alaisista löytyy nuori ja lupaava Andrei Svetšnikov sekä Nino Niederreiter, jotka molemmat pystyvät täyttämään ykköskentän vaatimukset ja pelaamaan molempia laitoja.

Toinen vaihtoehto Puljujärvellä olisi ottaa paikkansa niin ikään Kärpistä tutun Saku Mäenalasen kanssa alemmista ketjuista.

Mahdollinen Oilersin suuntaan matkaava pelaaja löytyy kauppahuhujen kohteena olevasta nuoresta Haydn Fleurystä, jolla on ollut vaikeuksia murtautua hurrikaanipuolustukseen. Pian 23 vuotta täyttävä kanadalainen pelasi päättyneellä kaudella 20 NHL:n runkosarjaottelua ja esiintyi yhdeksän kertaa pudotuspeliottelussa, kun hänet nostettiin AHL:stä paikkaamaan loukkaantunutta Calvin De Haania.

Paluu Eurooppaan

Puljujärven agentti Markus Lehto ilmoitti Sportsnetin mukaan, ettei suomalaiskiekkoilija pelaa enää peliäkään Oilersissa. Mikäli häntä ei kaupata toiseen NHL-seuraan, aikoo hän palata Eurooppaan.

KHL ja Jokerit

KHL on Puljujärven ensi kauden osoitteeksi potentiaalinen vaihtoehto, sillä kyseessä on maailman toiseksi kovin jääkiekkosarja.

Suomalaisen kehityksen kannalta se olisi siis looginen vaihtoehto, koska hän menisi pelaajana eteenpäin pelatessaan vastuullisessa roolissa ja kovia pelaajia vastaan.

"Olemme kiinnostuneita Jessestä ja haluamme hänet."

Puljujärven KHL-oikeudet omistavan Torpedo Nizhni Novgorodin päävalmentaja David Nemirovski myönsi Iltalehdelle aiemmin keväällä, että seura on kiinnostunut kolme vuotta Oilersin organisaatiossa pelanneesta hyökkääjästä.

− Tiedämme Jessen tilanteen. Hän on nuori ja erittäin lahjakas pelaaja. Ehkä KHL olisi hänelle hyvä seuraava askel matkalla takaisin NHL:ään. Olemme kiinnostuneita ja haluamme hänet, mikäli hän haluaa tulla, David Nemirovsky sanoi.

Toinen vaihtoehto on ehdottomasti KHL:ssä pelaava Jokerit. Helsinkiläisseurassa Puljujärvi saisi monta kärpästä yhdellä iskulla − tutun ympäristön, kielen, kulttuurin ja kovia pelejä.

Kärpät

Oululaisjoukkue ei ole millään tasolla ensisijainen tavoite Puljujärvelle ensi kautta ajatellen, mutta paluu kotimaahan on mahdollinen skenaario.

Paluu "puolen Suomen joukkueeseen" on edessä kuitenkin vain siinä tapauksessa, että Puljujärvi ei saa pelipaikkaa muista sarjoista.

Kärpät on tässä kohtaa potentiaalinen vaihtoehto siinä mielessä, että se tarjoaisi paluun mukavuusalueelle ja kotiin, jossa kaikki on tuttua ja turvallista vaikeiden Oilers-aikojen jälkeen.

» Lähetä palautetta toimitukselle