Jatkoajan toimittajat äänestivät: Barkov paras suomalainen, Laineelta odotettiin enemmän

NHL / Artikkeli
Barkov äänestettiin kauden parhaaksi suomalaiseksi.
Kuva © Getty Images

21 Jatkoajan toimittajaa äänesti suomalaisten NHL-kaudesta viidessä eri kategoriassa, minkä lisäksi he valitsivat suomalaisten tähdistökentällisen.

Kategoriat olivat: paras suomalainen kaudella 2018 – 2019, kauden positiivinen yllättäjä, kauden aikana eniten kehittynyt pelaaja, pelaaja, jolta odotit enemmän tällä kaudella, pelaaja, jolle organisaation vaihto tekisi hyvää ja suomalaisten tähdistökentällinen.

Viidessä kategoriassa toimittajat äänestivät mielestään kolmea parasta pelaajaa kyseisessä kategoriassa.

Pisteitä sijoituksista sai seuraavasti:
1. sija = 5 pistettä
2. sija = 3 pistettä
3. sija = 1 piste

Maksimipistemäärä yksittäisessä kategoriassa oli siis 105 pistettä.

Tähdistökentälliseen äänestettiin kolme hyökkääjää, kaksi puolustajaa ja yksi maalivahti.

1. Paras suomalainen kaudella 2018 – 2019

Kauden paras suomalainen äänestyksen kolmesta parhaasta ei äänestäjien kesken ollut suurta erimielisyyttä, sillä kolmen parhaan ulkopuolelle meni vain kaksi ääntä.

Hajaäänet menivät loistavan tulokaskauden pelanneelle Dallas Starsin puolustaja Miro Heiskaselle, sekä Boston Bruinsin maalivahti Tuukka Raskille.

Kolmanneksi äänestyksessä nousi Colorado Avalanchen Mikko Rantanen, joka onnistui historian kolmantena suomalaisena puhkaisemaan 100 tehopisteen rajan yhden kalenterivuoden aikana.

Toiseksi äänestyksessä kipusi Carolina Hurricanesin Sebastian Aho. Hämmästyttävän nopeasti keskushyökkääjän paikalle sopeutunut 21-vuotias johti joukkueensa ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen pudotuspeleihin, tehden runkosarjan 82 ottelussa 83 tehopistettä.

Kauden parhaaksi suomalaiseksi toimittajat äänestivät Aleksander Barkovin. Loistavasta kahdensuunnan pelaamisesta tunnettu Barkov tehoili runkosarjassa uuden piste-ennätyksensä 96 pistettä. Suomalaisista pelaajista vain Jari Kurri ja Teemu Selänne ovat tehneet yksittäisen kauden aikana Barkovia enemmän pisteitä.

Kolmen kärjestä sanottua:
− Aho on kannatellut keskinkertaista Hurricanesia ja on johdattamassa joukkueen pudotuspeleihin ensimmäistä kertaa tällä vuosikymmenellä. Suhteessa Barkoviin ja Rantaseen Aho on myös pelannut heikompien ketjukavereiden kanssa, vaikka Avalanchen ja Panthersin suomalaistähtiäkään ei ole syytä aliarvioida. Kulunut kausi on ollut suomalaisittain todella vahva hyökkäystehojen osalta, joten hyvin pelanneet maalivahdit eivät mahtuneet kolmen kärkeen.

− Barkov, kenties NHL:n monipuolisin pelaaja, jonka vaatimattomuus vetoaa suomalaisiin. Joutui pelaamaan kakkossentteri Vincent Trocheckin loukkaantumisen aikana mielipuolisen paljon, mikä heijastui myös Barkovin tilastoihin.

− Aleksander Barkov on vetänyt kauden läpi 1,18 pisteen keskiarvolla joukkueessa, jonka mahdollisuudet pudotuspeleihin katosivat jo kauan sitten. Hän on paitsi joukkueensa kapteeni, niin myös joukkueensa ylivoimaisesti tärkein pelaaja. Oman pelipaikkansa eliittiä koko liigassa.

− Barkov ja Aho ovat omien seurojensa tärkeimmät pelaajat.

Äänestyksen tulokset:

1. Paras suomalainen kaudella 2018 – 2019
1. sija 2. sija 3. sija yhteensä
Aleksander Barkov 10 7 4 75
Sebastian Aho 6 7 7 58
Mikko Rantanen 4 7 9 50
Miro Heiskanen 1 0 0 5
Tuukka Rask 0 0 1 1

2. Kauden positiivinen yllättäjä

Kauden positiiviseksi yllättäjäksi oli useita hyviä vaihtoehtoja. Se näkyi myös äänestyksessä, sillä peräti 11 eri pelaajaa sai ääniä.

Äänestyksen kärkikolmikko oli kuitenkin selvä, sillä kärkiviisikon täydentäneet Hurricanesin tehomiehet Sebastian Aho ja Teuvo Teräväinen jäivät kuitenkin selvästi mitalisijojen ulkopuolelle.

Kolmanneksi äänestettiin tulokaskautensa NHL:ssä pelannut Miro Heiskanen. Heiskasen 33 tehopistettä on historian viidenneksi eniten suomalaiselta tulokaspuolustajalta. Dallas Starsin seurahistoriassa vain John Klingberg (40) on tehnyt Heiskasta enemmän pisteitä ensimmäisellä kaudellaan puolustajanpaikalta.

Toiseksi äänestyksessä nousi Toronto Maple Leafsin paidassa läpimurtokautensa pelannut Kasperi Kapanen. Loistavana luistelijana tunnettu Kapanen tehtaili kauden aikana 44 pistettä, millä irtosi suomalaisten pistepörssissä seitsemäs sija.

Kauden positiiviseksi yllättäjäksi toimittajat äänestivät Montreal Canadiensin Jesperi Kotkaniemen. Kotkaniemi oli ensimmäinen 2000-luvulla syntynyt pelaaja NHL:ssä, minkä lisäksi hänestä tuli Canadiensin seurahistorian toiseksi nuorin pisteen- ja maalintekijä.

Kolmen kärjestä sanottua:
− Helppo valinta. Ani harva odotti Kotkaniemen ylipäätään pelaavan NHL:ssä vielä tällä kaudella, mutta suomalaissentteri on paitsi tehnyt mukavat tehopisteet kolmossentterin roolissa, myös ollut perustellusti yksi kauden parhaita puolustavia hyökkääjiä.

− Kasperi Kapanen on syksyn avausottelusta lähtien ylittänyt häneen kohdistuneet odotukset. Kapanen on tehnyt tasakentällisin kolmanneksi eniten maaleja kaikista suomalaisista ja sementoinut asemansa Maple Leafsin rosterissa.

− Kotkaniemen piti pelata tällä kaudella Euroopassa, mutta yllättikin kaikki kasvamalla − henkisesti ja tuloksellisesti − NHL-pelaajan mittoihin. Fyysisissä raameissa on vielä kasvun varaa, mutta suoritustaso on ollut siitä huolimatta oivallinen. Kapanen ei ole sanan varsinaisessa merkityksessä yllättäjä, sillä hänen potentiaalinsa on ollut jo pitkään tiedossa. Kapanen on kuitenkin ottanut merkittävän askeleen eteenpäin tällä kaudella. Heiskanen niin ikään tiedettiin potentiaaliseksi kärkipuolustajaksi, mutta pelin kypsyys ja sen tuoma hyvin runsas peliaika ovat ylittäneet hurjimmatkin odotukset.

Äänestyksen tulokset:

2. Kauden positiivinen yllättäjä
1. sija 2. sija 3. sija yhteensä
Jesperi Kotkaniemi 8 1 6 49
Kasperi Kapanen 3 7 4 40
Miro Heiskanen 2 8 4 36
Teuvo Teräväinen 2 2 1 17
Sebastian Aho 2 1 2 15
Mikko Rantanen 2 0 1 11
Mikko Koskinen 1 1 1 9
Henri Jokiharju 1 0 1 6
Roope Hintz 0 1 1 4
Markus Nutivaara 0 0 1 1
Tuukka Rask 0 0 1 1

3. Kauden aikana eniten kehittynyt pelaaja

Kauden aikana eniten kehittynyt pelaaja kategoriassa peräti 15 pelaajaa keräsi ääniä. Kärkiviisikon äänestyksessä täydensivät Aho ja Heiskanen.

Kolmanneksi äänestyksessä kipusi Kapanen, joka paransi kauden aikana aiempaa maaliennätystään 13 maalilla ja piste-ennätystään 35 pisteellä. Kapasen maaleista 17 syntyi tasakentällisin, suomalaisista vain Barkov ja Aho onnistuivat runkosarjassa maalinteossa Kapasta useammin tasakentällisin.

Hyvä loppukausi nosti Dallas Starsin Roope Hintzin äänestyksessä toiseksi. Hintz pelasi kauden aikana 58 peliä NHL:n puolella. Kauden ensimmäisellä puolikkaalla Hintz onnistui saalistamaan vain kuusi tehopistettä, kauden jälkimmäisen puoliskon 29 pelissä Ilves-kasvatti takoi 16 tehopistettä.

Kotkaniemi äänestettiin myös kauden eniten kehittyneeksi pelaajaksi. Kotkaniemi oli NHL-historian viides suomalaispelaaja, joka on pelannut NHL:ssä 18-vuotiaana. Suomalaisista vain Patrik Laine on tehnyt 18-vuotiaana Kotkaniemeä enemmän pisteitä.

Kolmen kärjestä sanottua:
− Vuosi sitten käytännössä kukaan ei uskonut Kotkaniemen nappaavan vakiopaikan Montrealista. Vieläpä sentterin paikalta.

− Jesperi Kotkaniemen tason odotti kehittyvän NHL:ään vasta parin kauden kuluttua. Vakiorooliin nouseminen NHL-vauhdissa on ollut hieno saavutus.

− Hintzillä oli kauden alussa suuria vaikeuksia mahtua Starsin pelaavaan kokoonpanoon, vaikka hän sai ajoittain tilaisuuksia pelata joukkueen ykköshyökkääjien kanssa. Viimeisten kahden kuukauden aikana Hintz on kuitenkin onnistunut vakiinnuttamaan paikan NHL-joukkueen mukana ja on paikoitellen pelannut varsin mainiosti Starsin kärkiketjussa.

− Miro Heiskanen. Kotkaniemi on suurin yllättäjä, mutta Heiskanen eniten kehittynyt. Matkaa NHL:n huipulle ei ole enää paljoakaan. Taiteilee kiekollisilla ominaisuuksillaan ja luistelukyvyllään nyky-NHL-puolustajien aallonharjalla.

Äänestyksen tulokset:

3. Kauden aikana eniten kehittynyt pelaaja
1. sija 2. sija 3. sija yhteensä
Jesperi Kotkaniemi 7 2 4 45
Roope Hintz 5 2 2 33
Kasperi Kapanen 3 5 0 30
Miro Heiskanen 2 5 1 26
Sebastian Aho 2 2 4 20
Mikko Rantanen 1 1 3 11
Aleksander Barkov 1 0 1 6
Teuvo Teräväinen 0 1 1 4
Mikko Koskinen 0 1 1 4
Esa Lindell 0 1 0 3
Juuse Saros 0 1 0 3
Patrik Laine 0 0 1 1
Joel Armia 0 0 1 1
Henrik Borgström 0 0 1 1
Henri Jokiharju 0 0 1 1

Kotkaniemi oli äänestyksessä kauden positiivinen yllättäjä ja kehittynein pelaaja.
Kuva © Getty Images

4. Pelaaja, jolta odotin enemmän tällä kaudella

Peräti 16 eri pelaajaa keräsi ääniä kategoriassa: pelaaja, jolta odotin enemmän tällä kaudella. Kärkiviisikon äänestyksessä täydensivät Montreal Canadiensin hyökkääjä Artturi Lehkonen ja New Jersey Devilsin puolustaja Sami Vatanen.

Kolmanneksi äänestyksessä nousi Buffalo Sabresin puolustaja Rasmus Ristolainen, joka nousi kauden aikana kyseenalaisen suomalaistilaston kärkeen, kun Ristolaisen uran teholukema painui pakkasella -143 pykälän verran. Ristolaisen kauden aikana keräämä -41 on myös yksittäisen kauden suomalaisennätys.

Toiseksi eniten ääniä keräsi Edmonton Oilersin laitahyökkääjä Jesse Puljujärvi. Puljujärvi nostatti odotuksia hyvillä otteillaan harjoituspelien aikana. Nuori hyökkääjä ei kuitenkaan onnistunut siirtämään hyviä otteitaan runkosarjaan, sillä Oilers-lupauksen nimi päätyi pistesarakkeeseen vain yhdeksän kertaa 46 runkosarjapelin aikana. Puljujärven kausi päättyi leikkauspöydälle helmikuussa.

Äänestyksen ylivoimainen ykkönen oli Winnipeg Jetsin laitahyökkääjä Patrik Laine. 30 maalia ja 50 pistettä olisivat olleet vielä muutamia vuosi sitten hurraa-huutojen paikka suomalaispelaajan kohdalla. Laineen aiempiin suorituksiin peilaten kulunut kausi oli kuitenkin raju pettymys, vaikka punalamppu syttyikin marraskuun aikana 18 kertaa.

Kolmen kärjestä sanottua:

− Laineen kausi on vain ollut liian epätasainen, eikä toivottua kehitystä ole juurikaan tapahtunut tuloskauden jälkeen.

− Laineen pitkät maalittomat putket ja heikko 5vs5-pelaaminen.

− Puljujärven osalta odotukset olivat myös korkeamalla, etenkin hyvien harjoituspelien jälkeen. Mutta eipä vaan vieläkään tullut sitä läpimurtoa.

— Odotin, että Rasmus Dahlin olisi vienyt ylimääräistä vastuuta Ristolaisen harteilta, ja suomalaispuolustaja olisi pystynyt pelaamaan uransa parhaan kauden selvästi optimaalisemmassa roolissa. Ristolaista on kuitenkin tosiasiassa ylipeluutettu edelleen, vaikka tämän kauden otteiden perusteella hän on korkeintaan kolmosparin puolustaja.

Äänestyksen tulokset:

4. Pelaaja jolta odotin enemmän tällä kaudella
1. sija 2. sija 3. sija yhteensä
Patrik Laine 10 3 4 63
Jesse Puljujärvi 3 5 3 33
Rasmus Ristolainen 1 3 2 16
Sami Vatanen 2 1 2 15
Artturi Lehkonen 1 2 0 11
Mikael Granlund 0 3 1 10
Joonas Donskoi 1 1 2 10
Julius Honka 1 1 0 8
Markus Granlund 1 0 1 6
Mikko Koivu 1 0 0 5
Eeli Tolvanen 0 1 0 3
Antti Raanta 0 1 0 3
Olli Määttä 0 0 1 1
Jori Lehterä 0 0 1 1
Pekka Rinne 0 0 1 1
Joonas Korpisalo 0 0 1 1

5. Pelaaja, jolle organisaation vaihto tekisi hyvää

Jatkoajan toimituksen mukaan organisaation vaihto tekisi hyvää jopa 15 suomalaispelaajalle NHL:ssä. Kärkiviisikon äänestyksessä täydensivät Joonas Donskoi ja Markus Granlund.

Kolmanneksi äänestyksessä nousi Ristolainen. Urallaan keskimäärin yli 24 minuuttia peliä kohden pelannut Ristolainen oli siirtohuhuissa NHL:n siirtotakarajan aikaan. Muuan muassa Tampa Bay Lightningin kerrottiin olleen suomalaisjätin perässä.

Toiseksi eniten ääniä keräsi Dallas Starsin puolustaja Julius Honka. Viime kaudella 42 ottelussa esiintynyt Honka pääsi kuluneen kauden aikana pelaamaan vain 29 kertaa runkosarjan aikana, tehden tehot 0+4 pelaamissaan otteluissa.

Äänestyksen selvä voittaja oli Puljujärvi. 20-vuotias Puljujärvi on pelannut NHL:ssä 139 ottelua, niissä peliaikaa on kertynyt keskimäärin noin 12 ja puoli minuuttia ottelua kohden. Ainoastaan viime kaudella Puljujärven peliaika ottelua kohden on ollut yli 12 minuuttia peliä kohden, tuolloin Puljärvi pelasi keskimäärin 13:22.

Kolmen kärjestä sanottua:
− Jesse Puljujärvelle tekisi hyvää siirtyä pois tuskaisesta Oilers-organisaatiosta. Kovista odotuksista huolimatta Puljujärven NHL-ura ei ole lähtenyt sellaiseen lentoon, mitä on toivottu. Oilers on tällä hetkellä yksi koko liigan sekavimpia orkestereita, jossa paine alhaisella varausnumerolla kiinnitettyyn Puljujärveen on valtava. Organisaatiossa, jossa taustat ovat paremmin kunnossa ja kaupungilla tilaa hengittää, Puljujärvi voisi saada uuden startin uralleen.

− Puljujärvi ei ole esiintynyt edukseen pelaamissaan NHL-otteluissa, mutta toisaalta Oilers on tehnyt todella huonoa työtä hänen kehittämisessä eikä tarpeeksi pitkää näytönpaikkaa hyvässä roolissa ole annettu.

− Hongan pitäisi vihdoin päästä seuraan jossa pääsee pelaamaan. Dallasissa vastuusta tuskin tulee jatkossakaan.

− Ristolaisen tulisi päästä seuraan, jossa ei joudu olemaan ykköspuolustaja, sillä siihen hänestä ei ole.

Äänestyksen tulokset:

5. Pelaaja jolle organisaation vaihto tekisi hyvää
1. sija 2. sija 3. sija yhteensä
Jesse Puljujärvi 8 3 9 58
Julius Honka 4 4 3 35
Rasmus Ristolainen 3 5 2 32
Markus Granlund 2 0 2 12
Joonas Donskoi 1 1 0 8
Sami Vatanen 0 2 1 7
Patrik Laine 1 0 0 5
Henri Jokiharju 1 0 0 5
Urho Vaakanainen 1 0 0 5
Artturi Lehkonen 0 1 1 4
Olli Määttä 0 1 1 4
Kalle Kossila 0 1 1 4
Antti Suomela 0 1 0 3
Eeli Tolvanen 0 1 0 3
Joonas Korpisalo 0 1 0 3

6. Suomalaisten tähdistökentällinen

Suomalaisten tähdistökentällisen valinnat olivat äänestäjien kesken pääosin selviä, sillä vain toisen puolustajan ja tähdistökentällisen maalivahdin suhteen esiintyi isompaa hajontaa.

Hyökkäyksen miehittää superkolmikko: Barkov, Rantanen ja Aho, joista jokainen puhkaisi 80 tehopisteen rajan. Kyseessä on ensimmäinen kerta suomalaisessa jääkiekkohistoriassa, kun kolme suomalaista NHL-pelaajaa on ylittänyt 80 pisteen rajan yksittäisen kauden aikana.

Puolustukseen valittiin tähtipaitojen suomalaispuolustajat: Heiskanen ja Lindell. He olivat ainoat suomalaispuolustajat jotka onnistuivat puhkaisemaan kymmenen maalin rajapyykin kuluneella kaudella.

Maalivahtien taiston äänestyksessä voitti Pekka Rinne. Viime kauden parhaaksi maalivahdiksi valittu Rinne voitti kauden aikana 30 peliä.

Hyökkääjät: Mikko Rantanen, Aleksander Barkov, Sebastian Aho

Puolustajat: Miro Heiskanen, Esa Lindell

Maalivahti: Pekka Rinne

Tähdistökentällisestä sanottua:
− Rinteen ja Raskin välillä oli tiukin taistelu, mutta Rinteen suurempi pelimäärä ratkaisi valinnan. Kovista tehoistaan huolimatta Ristolainen jää kokonaisuutena Stars-kaksikon taakse. Samoin erittäin ailahtelevasti pelannut Laine joutuu antamaan tilaa tehokkaammille ja tasaisemmille suorittajille.

− Hyökkääjien valinnat selviä. Puolustajista Heiskasen suhteen ei niin ikään epäselvyyttä. Toisen puolustajan kohdalla puntarointi Lindellin ja Markus Nutivaaran välillä.

− Hyökkääjäkolmikko on melko selkeä ja helppo valinta, mutta pakistoon nostan Miro Heiskasen rinnalle Markus Nutivaaran, joka on pelannut hienoa kautta Blue Jacketsin pelitavallisista ongelmista huolimatta. Nousee ohi enemmän pisteitä tehneiden kilpakumppanien.

− Vaikka hyviä suomalaishyökkääjiä on muitakin, ovat Barkov, Rantanen ja Aho selvästi muita edellä, eikä näistä paikoista tule kiistaa. Teräväinen lähin haastaja. Pakeista huipputulokas Heiskanen ja luotettava työjuhta Lindell ovat hurjia miinuksia keräävän Ristolaisen edellä. Maalivahtivalinta aiheuttaa mietintää eniten, koska myös Rask ja Rinteen kakkosvahti Juuse Saros ovat pelanneet hyvän kauden

6. Suomalaisten tähdistökentällinen
Hyökkääjät: Äänet
Aleksander Barkov 21
Mikko Rantanen 21
Sebastian Aho 20
Jesperi Kotkaniemi 1
Puolustajat:
Miro Heiskanen 21
Esa Lindell 13
Rasmus Ristolainen 5
Markus Nutivaara 3
Maalivahti:
Pekka Rinne 13
Tuukka Rask 8

» Lähetä palautetta toimitukselle