Jatkoaika teki omat laajennusvalinnat Seattle Krakenille – "Piilevä tähtipelaaja, jonka todellista läpimurtoa edistyneet tilastot tukevat vahvasti"

NHL / Artikkeli
Jared McCann on yksi todennäköisimpiä Krakenin valintoja.
Kuva © Getty Images

Tulevalle kaudelle NHL:ään liittyvän Seattle Krakenin laajennusvaraustilaisuus käydään Suomen aikaa kello kolmelta torstain vastaisena yönä. Kraken valitsee jokaisesta joukkueesta Vegas Golden Knightsia lukuun ottamatta yhden pelaajan.

Lopullisessa Krakenin valitsemassa joukkueessa on oltava vähintään kolme maalivahtia, yhdeksän puolustajaa ja 14 hyökkääjää. Lisäksi vähintään 20 valitulla pelaajalla on oltava voimassa oleva sopimus tulevasta kaudesta, ja näiden sopimusten yhteisarvo ei saa ylittää NHL:n palkkakattoa (81,5 miljoonaa dollaria). Varaustilaisuuden säännöt ovat luettavissa tästä.

Jatkoajan NHL-toimituspäälliköt Riku Isokoski ja Ville Lampinen tekivät kumpikin omat hahmotelmansa Krakenin mahdollisista valinnoista. Löydät hahmotelmat kokonaisuudessaan artikkelin lopusta.

Mitkä olivat selvimmät valinnat?

Isokoski: Omassa joukkueessani vähiten päänvaivaa tuottivat maalivahti Chris Driedgerin, puolustajien Mark Giordanon ja Dylan DeMelon sekä hyökkääjien Colin BlackwellinMax DominRyan DonatonCalle Järnkrokin ja Jared McCannin valinnat. TSN-toimittaja Pierre LeBrunin mukaan Kraken valitsee lähes varmasti Panthersissa hyvin torjuneen Driedgerin.

Pitkäaikainen Calgary Flames -kapteeni Giordano on turvallinen poiminta Flamesista, ja valittaessa hänestä todennäköisesti tulee Krakenin ensimmäinen kapteeni. Toronto Maple Leafsiin juuri ennen laajennusvaraustilaisuutta kaupattu McCann on piilevä tähtipelaaja, jonka todellista läpimurtoa edistyneet tilastot tukevat vahvasti. McCann ei ole vielä pystynyt lunastamaan potentiaaliaan pisteiden valossa, mutta edellytykset esimerkiksi 70 pisteen rikkomiseen ovat erittäin hyvät.

Jared McCann pelasi todella vakuuttavan viime kauden.
Kuva © Evolving-Hockey

Lampinen: Itselleni helpoimpia valintoja olivat maalivahti Vitek Vanecekin, puolustaja Will Butcherin ja hyökkääjien Blackwellin ja Yanni Gourden valinnat. 25-vuotias Vanecek pelasi lupaavan kauden Washington Capitalsin maalilla ja hänessä on potentiaalia aina ykkösmaalivahdiksi saakka. 

Butcherin rooli pieneni vuosi vuodelta New Jersey Devilsissä, mutta hän on laadukas kiekonkäsittelijä, joka pystyy parhaimmillaan hyviin tehopistelukemiin. Blackwell pelasi viime kaudella New York Rangersissa uransa parhaan kauden ja osoitti samalla pystyvänsä maalintekoon, kunhan vierellä on tarpeeksi laadukkaita pelaajia. Tampa Bay Lightningista tarjolla oli useita laatupelaajia, joista hintalaatu-suhteeltaan paras valinta oli Gourde. 

Entä mitkä olivat vaikeimpia?

Lampinen: New York Islanders jätti pienenä yllätyksenä suojaamatta sekä Jordan Eberlen että Josh Baileyn. Eberlen valinta houkutteli pitkään, mutta lopulta oma valinta osui viime kaudella 35 tehopistettä nakuttaneeseen Baileyyn. Kraken kaipaa kokoonpanoonsa kovan työmoraalin pelaajia ja Bailey on tähän osuva valinta. 

Philadelphia Flyers jätti suojaamatta veteraanihyökkääjä Jakub Voracekin ja mietin pitkään hänen valintaansa. 31-vuotiaaan tšekkihyökkääjän esitykset ovat ailahdelleet viime kausina melkoisesti, eikä hänen nykyinen sopimuksensa ole halvimmasta päästä. Ruotsalaispuolustaja Robert Hägg ei saanut itsestään parasta irti Flyersissa, mutta siirto länsirannikolle voisi tuoda uutta nostetta hänen uralleen. 

Vladimir Tarasenko on mahdollinen Krakenin haaviin päätyvä pelaaja.
Kuva © Getty Images

Isokoski: Montréal Canadiens ja St. Louis Blues yllättivät suojausvalinnoillaan, kun Canadiens jätti suojaamatta tähtivahtinsa Carey Pricen ja Blues Vladimir Tarasenkon. Mietin kummankin kohdalla mahdollista valintaa, mutta päädyin lopulta poimimaan Canadiensista Jonathan Drouinin ja Bluesista Vince Dunnin.

Pricen kohdalla valintaa jarrutti ehdottomasti vielä viisi vuotta jatkuva rahakas sopimus, josta on vaikea päästä eroon ja lisäksi viime päivinä kantautuneet huhut torjujan terveyshuolista. Arvioin myös, ettei Pricen nykytaso ja uran kehityskäyrä hienoista pudotuspeleistä huolimatta vastaa nykyistä sopimusta. Tarasenkon kohdalla suurin kysymys on hänen todellinen tasonsa olkapäämurheiden jäljiltä.

Drouinin ura on kieltämättä huolestuttavassa laskusuhdanteessa, eikä hän todennäköisesti tule yltämään sille tasolle, jolle häntä aikoinaan odotettiin. Krakenissa hän voisi kuitenkin saada täysin uuden alun puhtaalta pöydältä ja osoittaa olevansa hyvän tason NHL-pelaaja. Dunn on puolestaan esittänyt vielä lyhyellä urallaan lupaavia otteita NHL:ssä, ja hänestä voi hyvin kuoriutua johtava pelaaja Krakenin alakertaan.

Miltä Krakenin joukkue vaikuttaa näiden valintojen pohjalta?

Isokoski: On helppoa todeta, ettei Kraken pääse yllättämään avauskaudellaan Vegas Golden Knightsin tavoin. Toisaalta Golden Knights on siinä mielessä huono verrokki, koska seuran tarina lukuisine pelaajien läpimurtoineen ja hurmostiloineen oli täysin ainutlaatuinen.

Krakenilla on kuitenkin tarjolla iso nippu laadukkaita NHL-pelaajia, ja laadukkaasti taustatyöt tehneenä se voi hyvinkin kasata pudotuspelipaikasta kamppailevan joukkueen avauskaudelle. Näiden valintojen pohjalta varsinkin maalivahtiosasto ja hyökkäys vaikuttavat lupaavilta, ja joukkueessa olisi hyvä sekoitus kokemusta ja läpimurtoa tai uutta nousua tavoittelevia pelaajia.

Lampinen: Krakenin seurajohto joutuu tekemään muutamia hankalia valintoja, mutta kokonaisuudessaan tulevassa joukkueessa riittää osaamista kaikille osa-alueille. Golden Knights varasi omassa laajennusvaraustilaisuudessaan melko vähän tähtipelaajia, joita on nyt tarjolla enemmän.

Onkin mielenkiintoista nähdä, kuinka paljon Kraken nappaa kokoonpanoonsa jo huipulla pelaavia tähtiä vai yrittääkö organisaatio pikemminkin kehittää nousevista nuorista lupauksista tulevaisuuden huippunimiä. 

Isokosken valinnat

Maalivahdit Puolustajat Hyökkääjät
Chris Driedger (FLA) Jake Bean (CAR) Nathan Bastian (NJ)
Josef Korenar (AZ) Kale Clague (LA) Colin Blackwell (NYR)
Kaapo Kähkönen (MIN) Connor Clifton (BOS) Max Domi (CBJ)
Vitek Vanecek (WSH) Dylan DeMelo (WPG) Ryan Donato (SJ)
Vince Dunn (STL) Joonas Donskoi (COL)
Haydn Fleury (ANA) Jonathan Drouin (MTL)
Mark Giordano (CGY) Jordan Eberle (NYI)
Joel Hanley (DAL) Adam Gaudette (CHI)
Colin Miller (BUF) Yanni Gourde (TB)
Troy Stecher (DET) Calle Järnkrok (NSH)
Jujhar Khaira (EDM)
Zack MacEwen (VAN)
Jared McCann (TOR)
Brandon Tanev (PIT)
Chris Tierney (OTT)
James van Riemsdyk (PHI)

Lampisen valinnat 

Maalivahdit Puolustajat Hyökkääjät
Alex Stalock (EDM) Nathan Beaulieu (WPG) Josh Bailey (NYI)
Malcolm Subban (CHI) Madison Bowey (VAN) Colin Blackwell (NYR)
Vitek Vanecek (WSH) Will Butcher (NJ) Paul Byron (MTL)
Jake Gardiner (CAR) J.T. Compher (COL)
Mark Giordano (CGY) Jevgeni Dadonov (OTT)
Radko Gudas (FLA) Max Domi (CBJ)
Joel Hanley (DAL) Christian Fischer (AZ)
Robert Hägg (PHI) Yanni Gourde (TB)
Jeremy Lauzon (BOS) Calle Järnkrok (NSH)
Colin Miller (BUF) Alexander Kerfoot (TOR)
Carson Soucy (MIN) Sam Lafferty (PIT)
Troy Stecher (DET) Brendan Lemieux (LA)
Marcus Sörensen (SJ)
Vladimir Tarasenko (STL)
Aleksandr Volkov (ANA)

» Lähetä palautetta toimitukselle