Jatkoaika listasi Pitsiturnauksen vakuuttavimmat yksilöt – Tarmo Reunanen säväytti, samoin joukko uusia ulkomaalaisia

LIIGA / Artikkeli
Pohjois-Amerikassa vietetyt kaudet ovat tuoneet Tarmo Reunasen otteisiin lisää fyysisyyttä.
Kuva © Tiia Mahkonen
Pitsiturnaus toimi perinteiseen tapaan näyttämönä, jossa joukkueet esittelivät uusia hankintojaan ensi kertaa. Tässä jutussa kerromme, ketkä viisi esiintyivät eniten edukseen.

Tänä vuonna Pitsiturnauksen kiertopalkinto matkasi Ässien mukana Poriin. Finaalissa Karri Kiven luotsaama ryhmä kaatoi TPS:n Niklas Appelgrenin maalilla lukemin 1–0. Järjestävä seura Rauman Lukko puolestaan hävisi TPS:lle välierissä.

Pitsiturnauksessa nähtiin tuttuun tapaan useita uusia pelaajia tai uuteen joukkueeseen siirtyneitä pelaajia. Mukana oli myös useita paluumuuttajia. Jatkoajan toimittajat Matti Koski ja Jenna Westerlund listasivat viisi pelaajaa, joilta voi odottaa tulosta myös alkavalla liigakaudella.

Tarmo Reunanen, Lukko

Reunanen palasi Raumalle kahden vuoden Pohjois-Amerikan visiitin jälkeen. Jo edellisen kerran Liigaa pelatessaan Reunanen todisti kuuluvansa Liigan eliittiin. Sinne 24-vuotias kuuluu alkavallakin kaudella, jos otteet pysyvät samankaltaisina.

Pitsiturnauksessa nähtiin tuttua Reunasta, kun kovien viivalaukausten lisäksi hän pystyi suojaamaan kiekkoa ahtaissakin väleissä. Vaikka Pitsiturnaus ei kerro koko totuutta, kertoi se kuitenkin sen, että kahden vuoden takaiseen verrattuna ainakin pelinlukutaito on kehittynyt roimasti.

Reunanen on selkeästi Lukon ykköspuolustaja tulevalla kaudella. Hänen ympärilleen on helppo rakentaa toimivia ketjukoostumuksia, sillä Reunanen voi pelata lähes tilanteessa kuin tilanteessa.

Greg Moro, SaiPa

Jykevä 26-vuotias puolustaja osoitti Pitsiturnauksessa elkeitä, joilla hän todennäköisesti nousee Kisapuiston lemmikiksi. Moro hankittiin pitkälti puolustusosaamisensa sekä fyysisen presenssinsä takia SaiPan puolustuksen jykeväksi monoliitiksi, mutta Pitsiturnauksessa nähtiin myös viitteitä rohkeudesta haastaa vastustajia kiekollisena.

Mikäli Moro sopeutuu Liigan tuomarilinjaan, Lappeenrannassa nähdään sekä jämäkkää oman alueen varjelua mutta myös Liiga-tasolle perusvarmaa ja peliä edistävää suorittamista kiekolla. Moro vaikuttaa olevan tismalleen sitä, mitä SaiPa kaipaa noustaakseen Liigan pohjilta kamppailuun pudotuspelipaikoista.

Will Graber, Ässät

ECHL-sarjassa hurjat tehopisteet takonut Will Graber aloittaa ensimmäisen kautensa Euroopassa ja Ässissä, jossa kaivataan kipeästi uusia takuuvarmoja pistenikkareita.

Vaikka Graber ei vielä räjäyttänyt pankkia kauden ensimmäiseissä otteluissa, Ässät saattoi löytää uuden syömähampaansa. Pitsiturnauksen otteluissa yhdysvaltalainen ei vielä juhlinut tehopisteillä, mutta sen sijaan hyökkääjä väläytti osaamistaan rangaistuslaukauksissa.

Pelitilanteissa Graber osoitti viitteitä niin kiekollisista oivalluksista kuin peliälystä myös kiekottomana. Pisteettömyydestään huolimatta pelaaja vaikuttaa lupaavalta tekijältä Liigaan, eikä kelvollinen tehopistesarakkeen lukema olisi yllätys.

Lassi Vanhatalo, Sport

Kaksimetrinen tamperelaislähtöinen hyökkääjä oli näkyvästi esillä Sportin otteluissa. Vaikka vaasalaisten hyökkäyspeli näytti ajoittain aneemiselta, sai Vanhatalo omalla pelaamisellaan kiekonliikutteluun vauhtia.

Vanhatalo hyödyntää kokoaan suojaamalla kiekkoa, ja Pitsiturnauksessa hän nousikin laitaväännöistä usein voittajana. Tapparan U20-joukkueessa ja Mestiksessä kovia tehoja takonut pelaaja ei ole vielä vakiinnuttanut paikkaansa Liigassa. Ensimmäinen kokonainen kausi Vaasassa monen Tampereella vietetyn vuoden jälkeen saattaa antaa pelaajalle lisäpotkua.

Scott Kosmachuk, TPS

Kahden edellisen kauden aikana ICEHL:ssä 45 maalia iskenyt Kosmachuk hankittiin Turkuun tulosketjun pelaajaksi. Pitsiturnauksessakin näkyi pelaajan halu päästä maalille ja haistaa mahdolliset maalipaikat. Laukauskaan ei ollut keveimmästä päästä.

Kosmachukilla on kahdeksan NHL-ottelun ja 319 AHL-ottelun kokemus, joten varastossa on myös kovuutta, eikä mahdollisen otteluruuhkan pitäisi olla ongelma. Jos kotiutuminen Liigaan onnistuu, Kosmachuk voi kamppailla maali- ja pistepörssin kärkisijoista ja auttaa joukkuettaan vaikeimmilla hetkillä.

Kunniamaininnat

Lähellä valintaa olivat myös Lukon Josh Kestner sekä Otto Somppi, TPS:n Antti Tuomisto, TUTOn maalilla torjunut Emil Vuorio sekä SaiPan Kristián Pospíšil.

Josh Kestner pääsi esittelemään terävää laukaustaan yleisölle ja Somppi teki kaukalossa paljon voittavia asioita, vaikka parrasvaloissa hyökkääjä ei paistatellut. Lähes satakiloinen puolustaja Tuomisto näytti kovuuttaan ja TUTOn maalilla Vuorio torjui ottelussa Ässiä vastaan peräti 19 kertaa päästäen vain yhden maalin.

Pospíšil puolestaan onnistui SaiPan avausottelussa kolmesti normaalin peliajan puitteissa ja kertaalleen rangaistuslaukauskilpailussa, mutta sen jälkeen urotekoja ei nähty. Pekka Virran valmennuksessa slovakialaishyökkääjän voidaan kuitenkin odottaa iskevän tauluun kovat tehot.

» Lähetä palautetta toimitukselle