Jatkoaika Washingtonissa: Mitä Capitals-fanit ajattelevat Putinia tukevasta Aleksandr Ovetškinista? – “Välitän vain voitoista ja menestyksestä”

NHL / Artikkeli
Aleksandr Ovetškinille löytyy vastustajia myös Pohjois-Amerikassa.
Kuva © Getty Images

Maalit, mahtava hyökkääjä, GOAT... Putin.

Nämä ovat sanoja, jotka monille Washington Capitalsin kannattajille tulevat ensimmäisenä mieleen joukkueensa kapteenista Aleksandr Ovetškinista.

Kun Washingtonissa kysyy seuran kannattajilta heidän suhtautumisestaan Ovetškinin poliittisuuteen, mielipiteet vaihtelivat hyvin kriittisestä suhtautumisesta välinpitämättömyyteen sekä politiikan ja urheilun erottamiseen toisistaan.

Ovetškin tunnetaan ennätyksiä rikkovana maalintekijänä mutta myös Venäjän presidentin Vladimir Putinin tukijana. Instagramissa hän on julkaissut paitsi useita yhteiskuvia Putinin kanssa – ja kertonut tukevansa tämän toimia – myös suoranaista Ukrainan sodan oikeuttavaa propagandaa.

Capitalsin kotihallin käytävillä yleinen vastaus on, ettei Putinin toimia hyväksytä, mutta että Ovetškinilla ei liene osaa Venäjän politiikassa.

"Hänellä ei ole vaihtoehtoa"

Stanin ja Jeffin mielestä asia on vaikea. He tiesivät toki Ovetškinin tehneen Putinia tukevia kannanottoja.

– Mutta ei hyökkäyksen alettua. Hän ei ole tehnyt kannanottoja helmikuun jälkeen, Stan puolustaa.

Ovetškin poseerasi kesällä Putinin "nuorten armeijan" johtajan Nikita Nagornyin kanssa, minkä lisäksi hän on kutsunut Putinia hänen presidentikseen viime helmikuussa alkaneen hyökkäyksen jälkeen.

On syytä myös muistaa, että Venäjä on käynyt sotaa Itä-Ukrainassa vuodesta 2014 lähtien, jolloin se valtasi Krimin. Juuri niiden Putinin toimien puolesta Ovetškin on ottanut kantaa.

Ovetškinia puolustavissa puheenvuoroissa vedotaan toisaalta usein hänen itsensä sekä perheensä turvallisuuteen tai heihin kohdistuvaan painostukseen. Tätä näkökulmaa myös Jeff pohtii.

Stan ja Jeff ottivat varovaisen kannan Ovetškiniin.
Stan ja Jeff ottivat varovaisen kannan Ovetškiniin.
Kuva © Aleksi Nissilä

– Hänellä ei ole vaihtoehtoa. Hänen perheensä on siellä, hänen vanhempansa ovat siellä. Kuvittele omalle kohdallesi. Jos hän avaisi suunsa... olemme nähneet, miten ihmisiä katoaa.

Jeff viitannee vangittuihin sekä ikkunoista pudonneisiin tai muuten epäilyttävissä olosuhteissa kuolleisiin Putinin kriitikoihin.

Vuonna 2021 New York Rangersin venäläistähti Artemi Panarin sai niskaansa syytökset vuosikymmenen takaisesta pahoinpitelystä hänen osoitettuaan tukensa juuri myrkytyksen uhriksi ja poliittiseksi vangiksi joutuneelle oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyille. Syytöksiä on pidetty tekaistuina ja poliittisina.

Myös Tom vetoaa Ovetškinin perheen turvallisuuteen.

– Kyllä, hän on aiemmin puhunut positiivisesti johtajastaan, mutta ei hyökkäyksen alkamisen jälkeen. Hänen täytyy suojella perhettään. Mielestäni hän ei ole erityisen poliittinen henkilö.

"Keskityn jääkiekkoon"

Joidenkin fanien mielestä siinä ei ole minkäälaista ongelmaa, että Putiniin kytkeytynyt Ovetškin toimii joukkueen kapteenina. He eivät halunneet antaa nimeään juttuun.

– Voi ei, olisi pitänyt kysyä, menevätkö kysymykset tähän suuntaan, puhahtaa eräs kannattaja.

– Ovetškin ja presidentti Putin... se on kamalaa. Mutta ihmiset ovat mutkikkaita: he ovat hyviä ja pahoja samaan aikaan. He tekevät viisaita valintoja ja huonoja valintoja.

Aleksandr Ovetškin on vannoutunut Putinin tukija.
Kuva © Getty Images

Toinen kannattaja sanoo, ettei ollut tietoinen Ovetškinin kytköksistä Putiniin.

– Keskityn jääkiekkoon. Keskityn häneen tekemässä maaleja ja tuomassa Stanley Cupin Washingtoniin. Se on kaikki, mihin keskityn.

Ovetškin on julkaissut Instagramissa useita kuvia Putinin kanssa ja kertonut antavansa tälle täyden tukensa. Etkö välitä siitä?

– Ei ole niin, ettenkö välitä, mutta minä keskityn vain urheiluun. Niin kauan kuin hän tuo voittoja ja menestystä, välitän vain siitä.

"Hän muutti jääkiekon tässä kaupungissa"

Andrew'n mukaan Ovetškin määritteli washingtonilaisen jääkiekon uudelleen.

– Hän kirjaimellisesti muutti jääkiekon tässä kaupungissa. Ennen häntä joukkue täällä oli ihan ok, mutta kun saimme "Ovien", hän muutti kaiken.

Andrew'n mukaan Ovetškin on muuttanut washingtonilaisen jääkiekkoilun.
Kuva © Aleksi Nissilä

Ovetškinin urheilullisen ja taloudellisen merkityksen Capitalsille ja NHL:lle on arveltu olevan yksi selitys sille, miksi seuran johdolle on tuntunut olevan niin vaikeaa käsitellä asiaa kriittisesti.

– En ole mikään Putinin kannattaja enkä varsinaisesti pidä siitä, että Ovetškinilla on suhde Putiniin, mutta yritän pitää urheilun ja politiikan erillään. En tiedä tarkkaan, kuinka läheisiä he ovat, Andrew jatkaa.

"Hänen ei pitäisi saada pelata"

Ennen pitkää vastaan tulee myös Ovetškinin suhteen kriittisempiä kannattajia. Sellaisia ovat esimerkiksi T.J. Oshien pelipaitaan pukeutuneet Barbara ja Rob. Heille Ovetškin tuo ensimmäisenä mieleen Putinin.

– Valitettavasti, Rob toteaa.

Rob jatkaa aina tienneensä Ovetškinin suhteesta Putiniin, mutta ajatteli aiemmin hänen olleen vain pelinappula. Venäjän hyökkäys Ukrainaan helmikuussa 2022 on kuitenkin muuttanut hänen suhtautumistaan jyrkemmäksi.

Barbara on sitä mieltä, ettei Ovetškinin tai muidenkaan venäläisten pitäisi tässä tilanteessa antaa pelata NHL:ssä lainkaan.

– Hänen ei pitäisi saada pelata. Se on häpeällistä. Venäläiset eivät välitä.

Barbaran ja Robin mielestä Ovetškinin ei pitäisi saada pelata.
Kuva © Aleksi Nissilä

» Lähetä palautetta toimitukselle