Japanin vahva pelivire jatkuu ja Tšekki kaatoi Ruotsin, Yhdysvallat jatkoi vakuuttavasti voittojen tiellä

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Tereza Vanišová oli Tšekin suuri sankari tänään. Vahva hyökkäyspeli tuotti kaksi maalia ja runsaasti vaikeuksia Ruotsin puolustukselle jokaisessa vaihdossa.
Japani jatkoi siitä, mihin avausottelussa jäi. Tanska osoittautui kelpo alun jälkeen aivan liian heiveröiseksi. Tšekki otti Tereza Vanišován johdolla voiton Ruotsista, vaikka joukkueen taso heilahtelikin. Olympialaisten myöhäisottelussa Yhdysvallat kaatoi Venäjän Olympiaurheilijat lukemin 5–0.

Japani–Tanska 6–2

Ottelun alku oli tasaväkinen ja vauhdikas. Kummallakin joukkueella oli tilaisuutensa maalintekoon. Vähitellen Japani otti komennon, ja sen suoraviivainen ja nopea hyökkäyspeli aiheutti toistuvasti ongelmia tanskalaisille.

Erän puolivälin jälkeen alkoi ropina käydä. Hikaru Yamashita avasi hanat läpiajosta ajassa 10.46. Puolitoista minuuttia myöhemmin Haruka Toko sujautti puolittain kiinnipidettynäkin maalin Cassandra Repstock-Rommen längistä.

Alle pari minuuttia tästä ja tilanne oli jo 3–0, kun Rui Ukita karkasi keskialueella Tanskan puolustukselta. Oman puolustuksensa hylkäämän Repstock-Rommen peli jäivät tähän, ja tilalle maalinsuulle luisteli Lisa Jensen.

Kun Ayaka Toko iski toisen erän alkuminuuteilla 4–0 vaikutti ottelu jo ratkenneelta hyvissä ajoin ennen sen puoliväliä. Japani pelasi kontrolloidusti ja hyödynsi armotta epävarmojen tanskalaisten virheet. Juuttien peli oli ajatusta vailla.

Mia Bau tosin pääsi kaventamaan erän puolivälissä, mutta Tanskan peli ei siitä sanottavasti piristynyt. Kuusi sekuntia ennen erän loppua oli Akane Shigan vuoro liittyä Japanin maalintekijäjoukkoon.

Päätöserässä kumpikin joukkue onnistui maalinteossa vielä kertaalleen – Haruna Yoneyaman nollakulman sohaisu meni halvalla pömpeliin, sen sijaan Josefine Jakobsenin kavennus viisi sekuntia ennen päätössummeria oli tarkka veto B-pisteeltä.

Erän puolivälissä Japanilla oli varaa vaihtaa maalivahtia, ja Akane Konishi sai tililleen kymmenisen minuuttia peliaikaa.

Tšekki–Ruotsi 3–1

Tšekin ja Ruotsin pelivire oli kuin suoraa jatkoa joukkueiden avausotteluista: Tšekki esiintyi pirteästi, Ruotsi kankeasti, ja vain Emma Söderbergin torjuntojen ansiosta tilanne säilyi tasaisena. Kertaalleen ruotsalaiset pelasti tolppa, ja Tereza Vanišován komeat veivaukset jäivät loppusilausta vaille täyttymystä.

Kesti 12 peliminuuttia ennen kuin Ruotsi sai ensimmäistäkään laukausta kohti Tšekin maalia.

Ruotsin sinnittelyä kesti melkein 20 minuuttia, kunnes taika särkyi ajassa 18.23. Vanišová rynnisti voimalla kohti maalia ja sai kaatuessaan sivallettua kiekon Ruotsin maalin kattoon.
Toisen erän vanhetessa alkoi Tšekin pelissä näkyä lievää turhautumista ja väkinäisyyttä, ja ruotsalaiset pääsivät rytmiin kiinni.

Hyvä pelihuumori latistui, kun Tšekin Klára Hymlárová nappasi kiekon puolustussinisellä ja karkasi läpiajosta maalintekoon alivoimalla. Erän viimeisellä minuutilla Emma Muren toi salakavalalla ohjauksellaan Ruotsin takaisin mukaan peliin.

Hermostuneessa kolmannessa erässä joukkueet hyökkäsivät hanakasti, mutta ratkaisut olivat hätäisiä. Erän puolivälissä sai ensin Ruotsi loistopaikan, ja vastahyökkäyksestä Vanišová veti sydämensä kyllyydestä ylähirteen.

Muutamaa minuuttia myöhemmin Vanišová paikkasi erheensä ja kiepautti komean läpiajomaalin. Ottelun tasaväkisestä luonteesta huolimatta Tšekin kolmannessa maalissa oli jo ratkaisun tuntua. Ruotsin takaa-ajohaaveet kokivat suoneniskun kapteeni Michelle Löwenhielmin ajattelemattoman rangaistuksen takia.

Ottelun suurin tähti Vanišová vietti ottelun loppuminuutit boksissa, mutta Ruotsi ei saanut mitään aikaan edes kuudella neljää vastaan.

Yhdysvallat – Venäjän Olympiaurheilijat 5–0

Ottelu oli kummankin joukkueen olympiaturnauksen toinen. Yhdysvallat kaatoi Naisleijonat lukemin 5–2 ja ottelu Venäjän olympiaurheilijoiden sekä Sveitsin välillä päättyi samoin lukemin. Viime elokuun MM-kilpailuissa joukkueiden välinen mittelö päättyi Yhdysvaltojen puhtaaseen 6–0 -voittoon.

Ottelun avausmaali nähtiin hieman ensimmäisen erän puolivälin jälkeen. Yhdysvallat hukkasi ensimmäisen ylivoimamahdollisuutensa, mutta toisella kerralla maalilamppu syttyi. Suomea vastaan kaksi syöttöpistettä iskenyt Savannah Harmon iski kiekon Maria Sorokinan selän taakse komean kuvion päätteeksi.

Ottelun viimeisillä sekunneilla Venäjän olympiaurheilijoiden Anna Shokhina pääsi polkemaan läpiajoon, mutta sekunnit ehtivät kulua loppuun. Venäjän olympiaurheilijoiden ainoat hyökkäykset kohti maalia syntyivät yksittäisten pelaajien toimesta.

Toiseen erään lähdettäessä keskiöön nousi joukkueiden pitkä vaihtomatka. Tämä satoi etenkin yhdysvaltalaisten laariin, sillä he pystyivät pyörittämään pitkiä jaksoja hyökkäysalueella.

Ottelun toinen maali nähtiinkin juuri tällaisen pyörityksen jälkeen, kun Hilary Knight pääsi ohjaamaan Savannah Harmonin viivalaukauksen sisään.

Erän puolivälin jälkeen Venäjän olympiaurheilijat pääsi myös ylivoimahyökkäykseen, mutta tilanne raukesi Viktoria Kulishovan laukoessa kaukaa matalan laukauksen. Vain hetkeä myöhemmin maalintekoa pääsi yrittämään myös Valeria Pavlova, mutta Nicole Hensley oli maalillaan terävänä.

Yhdysvallat piti kiekkoa ja hallitsi tilastoja, mutta tehokkuus uupui. Venäjän olympiaurheilijat puolestaan puolustivat ahkerasti omaa maaliaan, mikä konkretisoitui siinä, että tilanne oli heidän kannaltaan toisen erän jälkeen vain 2–0.

Kolmas erä lähti liikkeelle Venäjän olympiaurheilijoiden ylivoimalla. Kiekko pysyi alueella, mutta kuparinen säilyi. Parisen minuuttia myöhemmin lukemat taululla olivatkin 3–0, kun Maria Sorokina ei pystynyt kolmanteen perättäiseen torjuntaan, vaan Grace Zumwinkle iski turnauksen avauspisteensä.

Yhdysvallat iski alle viiteen minuuttiin kolme maalia, kun ensin Jesse Compher iski 4–0 -maalin puolustajien jaloista ja viidennen maalin teki Alexandra Carpenter. Maalin jälkeen Venäjän olympiaurheilijat vaihtoivat maalivahtia, kun vasta 17-vuotias Daria Gredzen luisteli maalille.

Ottelu eteni loppuun saakka tutuissa merkeissä Yhdysvaltojen pyörittäessä ja hallitessa pelivälinettä, vaikka lisämaaleja ei syntynyt. Lopputulos 5–0 ja laukaukset 62–12 kertovat omaa kieltään siitä, että verrattuna muihin, ovat Pohjois-Amerikan joukkueet monta potkua edellä.