JYPissä kova kilpailu pelipaikoista – huippulupaus Patrik Puistola ajautunut poppariosastolle

LIIGA / Artikkeli
Patrik Puistola mahtui harjoitusotteluissa JYPin kokoonpanoon, mutta yhtään Liiga-peliä hänellä ei ole alla juuri alkaneella kaudella.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Huippulupauksena pidetty Patrik Puistola, 20, mätti maaleja juniorimaajoukkueissa ja on Carolina Hurricanesin kolmannen kierroksen varaus kesältä 2019. Tällä hetkellä hänen on vaikea saada peliaikaa edes Liiga-joukkueessa.

Viime kaudella sarjajumboksi jäänyt Jyväskylän JYP on aloittanut kautensa viidellä ottelulla. JYPissä puhaltaa alkukauden perusteella raikkaammat tuulet kuin viime kaudella. Hyvä joukkuehenki ja sitoutuminen yhteiseen päämäärään huokuu ulospäin. Tällä kaudella joukkueella on tavoitteena pelata pudotuspeleissä. Ensimmäisessä ottelussaan JYP voitti Helsingin IFK:n 2–1 jatkoajan jälkeen. Tätä seurasi tappiot Kärppiä ja TPS:ää vastaan. Tämän jälkeen JYP onnistui kuitenkin voittamaan KooKoon kaksi kertaa peräkkäisinä päivinä.

JYPin urheilutoimenjohtaja Mikko Viitanen kommentoi alkanutta kautta seuraavasti:

− Tuloksellisesti on mennyt ihan ok, mutta pelaamisessa on paljon kehittämisen varaa. Peliä pyritään kehittämään, että voidaan kamppailla voitoista ennakkoon vahvempia joukkueita vastaan.

Silmiinpistävää on kuitenkin se, etttä huippulupauksena pidetty Patrik Puistola ja samettikätinen Severi Lahtinen eivät ole mahtuneet vielä hurrikaanipaitojen kokoonpanoon alkaneella Liiga-kaudella. Puistola ja Lahtinen siirtyivät JYPiin viime kaudeksi, ja molemmilla on taskussaan kahden vuoden sopimus jyväskyläläisjoukkueen kanssa.

Molempien tilannetta kuvaa hyvin se, että tulokashyökkääjät Joakim Kemell ja Jere-Matias Alanen ovat ajaneet heidän edelleen kokoonpanossa. Kemellillä oli ennen tätä kautta vain yksi Liiga-peli vyöllään, kun taas Alanen oli pelannut miesten tasolla vain Mestiksessä. Heidän vakiintuneet paikat kokoonpanossa ovat hyvä esimerkki siitä, että hurrikaaniryhmässä paikan kokoonpanossa määrittää omat otteet kaukalossa, eikä mikään muu.

JYP pelasi syksyllä seitsemän harjoitusottelua. Kaverukset Puistola ja Lahtinen olivat kuusi kertaa kokoonpanossa. Puistolan tehot näissä peleissä olivat 0+3=3 ja Lahtisen puolestaan 0+2=2.

− Molemmat ovat hyviä pelaajia, terveinä sekä harjoitelleet hyvin ja hyvällä moraalilla, Viitanen avaa.

− Kysymys on vain tavallisista huippu-urheilun asioista, eli onnistuvatko he ottamaan pelipaikkaa sellaisesta roolista, mitä heille on tarjolla. Jos valmennus näkee, että he eivät pysty sitä ottamaan, niin silloin he eivät ole kokoonpanossa.

Vaikka joukkue on pääosin terveenä ja suurempia loukkaantumisia ei ole, niin Puistolan ja Lahtisen lisäksi myös monet muut harjoituskaudella esiintyneet nuoret pelaajat voivat joutua hakemaan kovan kilpailutilanteen vuoksi peliaikaa esimerkiksi KeuPa HT:n Mestis- tai JYPin U20-joukkueesta. Jyväskylässä kyseeseen tulevat Joni Airon, Topias LeinosenValtteri ja Santeri Koskelan sekä Kimi Kuuselan kaltaiset pelaajat.

Huippulupaukselle on poppariosasto tullut tutuksi

Patrik Puistolalla on taskussaan kolmannen kierroksen varaus Carolina Hurricanesiin kesältä 2019. Hän on myös esiintynyt edukseen maajoukkuepaidassa. Puistola oli suomalaisten paras maalintekijä niin alle 18-vuotiaiden (2019) kuin myös alle 20-vuotiaiden (2020) MM-kisoissa. Molemmissa ikäluokissa Puistola nakutti menemään yli piste per peli -tahdissa.

Puistola on toisen polven Liiga-kiekkoilija. Patrikin isällä Pasi Puistolalla on myös takana pitkä ura jääkiekkoilijana. Uran huippuhetkenä hänellä on vuoden 2011 maailmanmestaruus. Pasi Puistola toimii nykyään Tapparan valmennuksessa.

Tapparan junnuputken läpikäyneellä hyökkääjällä oli aluksi vaikeuksia mahtua Tapparan edusjoukkueen kokoonpanoon. Peliaikaa Puistola lähti hakemaan lainalle ensin Mikkelin Jukureihin. Mikkelissä hänen pelinsä eivät kauaa kestäneet, kun vyölle kertyi ainoastaan seitsemän ottelua. Tämän jälkeen saman kauden aikana Puistola siirtyi lainalle Kouvolan KooKooseen. Kouvolassa vyölle kertyi tuplasti enemmän pelejä kuin Mikkelissä. Tamperelainen on hakenut Mikkelin ja Kouvolan lisäksi vauhtia myös Mestiksestä.

Syksyllä 2020 Puistola saapui peliajan perässä Jyväskylään. Ensimmäisellä kaudellaan hurrikaanipaidoissa Puistola pelasi 50 peliä tehoin 4+10=14. Syksyn 2020 esitykset JYPissä eivät kuitenkaan vakuuttaneet Antti Pennasen luotsaamaa alle 20-vuotiaiden maajoukkueryhmän valmennusjohtoa. Monien yllätykseksi leijonapaidassa säkenöinyt Puistola ei mahtunut vuodenvaihteessa nuorten MM-kisaryhmään, joka voitti lopulta MM-pronssia.

Severi Lahtinen on viilettänyt tällä kaudella vain harjoituspeleissä.

Katseet tulevaisuuteen

Moni Liiga-seura on valmis satsaamaan joukkueeseensa myös kesken kauden, eikä JYP ole poikkeus. Tämä lisää entisestään kilpailua joukkueen sisällä.

− JYP aikoo seurailla tilannetta. Mitään aktiivista hakua ei ole päällä millekkään tietylle pelipaikalle, mutta onhan hyökkäyksen leveys vähän kapea. Mahdollisen uuden pelaajan täytyy istua hyvin siihen sapluunaan mitä JYP hakee, Viitanen avaa JYPin suunnitelmia.

Puistolan ja Lahtisen sopimukset päättyvät JYPin kanssa keväällä 2022.

Kysymys kuuluukin: Kuinka kauan kaverukset viihtyvät Jyväskylässä, vai lähtevätkö he kenties hakemaan peliaikaa muualta, jos paikkaa JYPin kokoonpanosta ei irtoa?.

JYP kohtaa perjantaina kotonaan SaiPan ja matkustaa lauantaina Tampereelle Tapparan vieraaksi. Vaikka kaksikon alkukausi on mennyt kokoonpanon ulkopuolella, nopea paluu kokoonpanoon ei ole poissuljettua.

– Katsotaan, jos tällä viikolla hekin saisivat kauden avauspelit, Viitanen pyörittelee.

Kannattaa siis seurata, ketkä ovat JYPin kokoonpanossa.

» Lähetä palautetta toimitukselle