JYPin sonnit ja vasikat, 2023–24: Suomen paras Turkulainen ja läpimurtokomeetta loistivat loppukaudella sortuneessa korttitalossa

LIIGA / Artikkeli
Jerry Turkulainen jättää JYPin kauden päätteeksi seurahistorian ensimmäisenä Lasse Oksaneon -palkinnon voittajana.

JYPin 100-vuotisjuhlakausi oli täysi farssi niin jäällä kuin sen ulkopuolellakin. Runkosarjaan kuudetta vuotta putkeen päättynyt kausi tarjosi jäällä kuitenkin muutamia ilon aiheita, mutta epäonnistumisia sitäkin enemmän. Jatkoajan toimittaja Konsta Kiviniemi kävi läpi hurrikaanipaitojen sonnit ja vasikat.

Kauden sonnit

Jerry Turkulainen
60 peliä, 21+42=63, +4
Valovoimaisin tähti Hippoksella vuosiin. Nousi vielä uudelle tasolle loistavan viime kauden jälkeen. Sanalla sanoen Liigan arvokkain pelaaja, myös kollegoidensa mielestä. Kehittyi laukojana hurjasti, josta kertoo myös henkilökohtainen maaliennätys. Jättää Jyväskylän taakseen katkeransuloisin tunnelmin ja siirtyy Sveitsin HC Ajoien riveihin.

Juuso Puustinen
57 peliä, 23+18=41, +4
Kokenut kettu näytti viekkautensa jälleen, sillä päättynyt kausi oli pisteiden valossa uran toiseksi paras Liigassa. Tehokas rankkarispesialisti laukoi maaleja tehokkaasti, ja Puustinen lunasti vihdoin pitkän sopimuksensa odotukset jäällä ja sen ulkopuolella. Tärkeä johtaja muutosvaiheessa olevalle ryhmälle, ja jäällä tärkeä palanen ylivoimayksikössä. Jatkaa ainakin ensi kauden.

Jesse Pulkkinen
29 peliä, 2+6=8, -1
Yksi kauden merkittävimmistä läpimurroista. Omin sanoin harjoittelu alkoi kiinnostamaan viime kesänä, syksyllä hurjien tehojen jälkeen debyytti kirkkaissa valoissa. Onnistunut U20-turnaus jätti yhä enemmän nälkää, mistä kertoi myös hurjasti kasvanut kiekollinen itseluottamus. Fysiikka ja kahden suunnan pelaaminen mahdollistavat kärkiparin minuutin jo ensi kaudella. Solmi kolmivuotisen jatkosopimuksen, mutta tulevan kesän NHL-varaus tuskin pitänee kaupungissa vuotta kauempaa.

Kunniamaininta: Veini Vehviläinen
50 peliä, 88,72 %, 3,07 pmk, 1 nollapeli
Tilastojen valossa ei kovin mairitteleva kausi, mutta silmätesti kertoo muuta. Kykenevä torjumaan Liigan huippujen joukossa hyvänä iltana, mutta tasaisuuden kurvi on korjattava pikimmiten. Kiekolla pelaamisessa myös kehitettävää, sillä useampi vastustajan lapaan tarjoiltu maalisyöttö kummittelee yhä takaraivossa. Kaikesta huolimatta yksi joukkueen tärkeimmistä pelaajista jatkaa ensi kaudella maalilla.

Kauden vasikat

Eetu Peltola
42 peliä, 3+6=9, -4
Kolmen vuoden jatkosopimus Jukka Rautakorven vakiokalustolle nosti kulmakarvoja, eikä syyttä. Peruspakin roolissa ajottain kelpo, mutta virheitä vastuuseen suhteutettuna aivan liikaa. Sopeutuu parhaiten pohjapariin. Jatkaa seuraavat kaksi kautta.

Braden Christoffer
46 peliä, 6+12=18, -3
Pitkään näytti siltä, että kauan odotettu rauhoittuminen rangaistusten ja temperamentin hillitsemisen suhteen tapahtui. Loppukaudesta pakka levisi kuitenkin täysin, ja otti ansaitun paikkansa rangaistustilaston kärkikolmikossa, jälleen. Pistetuotannon hiljentyessä aiemmista kausista suurta ikävää ei nykytilanteessa jää. Kaikesta huolimatta jonkinlainen tiivistys seuran viime vuosista. Jonkin verran hyvää, sitäkin enemmän huonoa. Ei jatka Jyväskylässä.

Robert Rooba
56 peliä, 4+7=11, -19
"Kotiin" palaaminen kesällä 2022 ei tapahtunut yhtä ruusuisesti, kun pelaaja tai seura oli kuvitellut. Pitkä ja tuskainen taival päättyi lopulta kapteeniudesta luopumiseen tammikuussa. Avautui vaikeuksistaan helmikuussa ja pelasi sen jälkeen vapautunemmin. Vaikka 30 maalin rima ei paluun jälkeen käynyt edes lähellä, ja kannattajien julkinen palaute meni rankaksi, seurayhteisö näytti päätöskierroksella virolaisen olevan aina tervetullut kotiin. Ei jatka hurrikaaninutussa.

Epäkunniamaininta: Mikko Petman
53 peliä, 5+3=8, -9
Viime kaudella hyvin suorittaneessa nelosketjussa Aaro Vidgrenin vastakkaisella laidalla pelannut Petman hyytyi täysin kauden aikana. Kankea ja epävarma kiekon kanssa. Merkittävimpiä muistoja ulosajot kauden avauksessa ja joulukuussa. Vei loppukaudesta arvokasta peliaikaa junioreilta. Jatkaa seurassa.

Muista tämä nimi

Ossi-Veikka Vuontisvaara
U20 SM-sarja 2023-24: 47 peliä, 8+34=42, +6
Valittiin U20 SM-sarjan parhaaksi puolustajaksi. Seuran junioripolulta ensi kaudeksi suurella todennäköisyydellä Liiga-kartalle nouseva isokokoinen 19-vuotias merkkautti hurjat tehot runkosarjassa, mutta myös puolustussuuntaan on nähty pirteitä otteita. Kaikin puolin valmis ainakin satunnaisiin Liiga-koitoksiin ensi kaudelle. 

Sopimustilanne

JYPin kaudelle 2024–25 voimassa olevat Liigan pelaajasopimukset

Listaus ei sisällä pelaajia, joiden kauden 2023–24 Liiga-sopimuksessa on optio kaudesta 2024–25.

Veini Vehviläinen maalivahti 2025
Niko Minkkinen puolustaja 2025
Juuso Vainio puolustaja 2025
Jesse Pulkkinen puolustaja 2027
Eetu Peltola puolustaja 2027
Teemu Eronen puolustaja 2025
Mikko Petman hyökkääjä 2025
Mikko Perttu hyökkääjä 2027
Patrik Siikanen hyökkääjä 2025
Jere Lassila hyökkääjä 2025
Riku Tohila hyökkääjä 2025
Juuso Puustinen hyökkääjä 2025
Aaro Vidgren hyökkääjä 2025
Balázs Varga hyökkääjä 2026
Santeri Huovila hyökkääjä 2026

» Lähetä palautetta toimitukselle