JYPin pelaaja-arviot 2022–23: Maalikuningas Gardiner loisti Hippoksen kirkkaimpana tähtenä

LIIGA / Artikkeli
Kovin odotuksiin kauteen lähteneen JYPin yksi valopilkku oli Reid Gardiner.
Kesällä kovasti uudistunut JYP lähti kauteen kovin odotuksin. Kausi päättyi lopulta pettymykseen, kun hurrikaaniryhmä jäi pudotuspelien ulkopuolelle jo kolmatta kautta putkeen.

Maalivahdit

7+   Eetu Laurikainen
14 ottelua, 88,54%, 3,00pmk
Palasi kovin odotuksin Jyväskylään, mutta epävarman puolustuksen takana pelaaminen ei tuottanut tulosta. Lähti joulukuussa Sveitsin Lausanneen Vehviläisen paluun vietyä peliajan.

9-   Veini Vehviläinen
36 ottelua, 91,37%, 2,39pmk 
Heikon puolustuksen takana seisoo luja lukko. Tilanteeseen nähden yksi kauden parhaista pelaajista. Mitään Laurikaiselta pois ottamatta kauden tärkein hankinta. Ehdoton ykkönen ensi kaudellakin.

Pelaajat, jotka pelasivat alle 10 ottelua ja jäivät arvostelematta:
Maalivahti Niko Parkkinen
Maalivahti Topias Leinonen
Hyökkääjä Mikko Perttu

Puolustajat

6   Valtteri Kakkonen
33 ottelua, 0+1=1, 0
Keltinmäestä maailmalle ponnistaneen peruspakin vastuu romahti viime kaudesta. Peliaikakeskiarvo 5:40 ei ole jättänyt paljoa varaa ihmeteoille. Sopimus katkolla, tulevaisuus epävarma.

7-   Aleksi Malinen
42 ottelua, 0+7=7, -11
Nuori pakki oli kelvollinen korvaaja Nikun maaottelukomennuksen aikana helmikuussa. Merkkautti helmikuussa neljä kauden seitsemästä pisteestään. Pienikokoinen, mutta kiekollista potentiaalia ei voi kiistää. Optio ensi kaudesta, NHL-sopimus mysteeri.

9+   Sami Niku
54 ottelua, 9+33=41, +7
Hurrikaanikasvatti palasi Pohjois-Amerikan visiitiltä kovin odotuksin. Mullisti koko hyökkäyksen kiekollisella taidollaan. Jäi pisteen päähän etunimikaima Vatasen JYP-puolustajien piste-ennätyksestä. Tähtäin jälleen NHL:ssä. Ei jatka Jyväskylässä.

7 1/2   Ville Ottavainen
54 ottelua, 5+11=16, +2
Henkilökohtainen piste-ennätys rikki. Epätasainen, mutta hyvänä päivänä potentiaalia kärkipariin. Seattle Kraken omistaa Ottavaisen oikeudet, mutta NHL-sopimus on epätodennäköinen tässä vaiheessa. Jatkanee Jyväskylässä ensi kauden.

6+   Eetu Peltola
60 ottelua, 2+8=10, -4
Nautti Rautakorven antamasta vastuusta. Puolustajista kolmanneksi eniten peliaikaa. Rivimies, soveltuu parhaiten kolmospariin. Tarvitsee perusvarman pakkiparin kompensoimaan omaa peliään. Jatkaa ensi kaudella.

6-   Niko Seppälä
19 ottelua, 0+1=1, -6
Vastuuta ei ole tihkunut läheskään edelliskausien tavalla. Kävi lainalla HIFK:ssa, jossa kirjautti 12 otteluun yhden pisteen ja tehotilastolukeman -4. Sopimus katkolla, jatko epätodennäköistä.

7   Teemu Suhonen
46 ottelua, 5+10=15, +1
Alkukauden koeaika sujui loistavasti: kantoi syyskuussa kultakypärää. Lokakuussa saatu kuuden ottelun pelikielto sotki rytmin täysin. On ollut kuluvan kalenterivuoden aikana kuin haamu aiemmasta. Sopimus on katkolla ja JYP sitä tuskin jatkaa.

5   Josh Teves
48 ottelua, 3+7=10, -16
Hankittiin myöhään harjoituskaudella paikkaamaan sopimuksen purkanutta Jesper Lindgreniä. Ei tarjonnut puolustussuuntaan mitään. Kiekollisesti kelvollinen, mutta se ei riitä tällä tasolla. Siirtyi helmikuussa Sveitsiin.

8-   Tobias Winberg
58 ottelua, 5+16=21, +13
Nikun luottopari koko kauden. Positiivinen yllätys täysipäiväisenä JYP-puolustajana. Jatkoi siis siitä, mihin viime kauden JYP-visiitillään jäi. Perusvarma, mutta soveltunee paremmin kakkospariin. Jatkaa Jyväskylässä.

Hyökkääjät

7+   Braden Christoffer
51 ottelua, 12+18=29, -4
Odotuksena oli, että Rautakorven luja kuri toimisi viime kauden jäähykuninkaaseen. Jäi yhden kakkosen päähän tittelin uusimisesta. Pidetty kannattajien keskuudessa: kemiasta Gardinerin kanssa on valtavasti hyötyä. Ylilyöntien on pakko loppua, kärsi 8 ottelun edestä pelikieltoja (1+6+1). Teki jatkosopimuksen kauden aikana.

10-   Reid Gardiner
59 ottelua, 27+10=37, +12
Risto Kurkinen, Julius Nättinen ja Reid Gardiner. Siinä JYP-historian kaikki Liigan maalikuninkaat. Puutarhurin kuokka lauloi huikeaan tahtiin, mutta hän tarvitsee jatkossakin vierelleen luotettavan syöttökoneen. Maalipörssin voiton lisäksi eniten voittomaaleja (kuusi, jaettu Lukon Julius Mattilan kanssa). Sopimus kattaa ensi kauden.

6   Rasmus Heljanko
23 ottelua, 2+2=4, -3
Jos tämä olisi Mestis-pelaaja-arvostelu, arvosana olisi kiitettävä. Liigassa on ollut hiljaista. Peliaika jäänyt erittäin vähälle. Sopimus ensi kaudesta, mutta roolitus herättää kysymyksiä.

7-   Joakim Kemell
43 ottelua, 12+3=15, -16
NHL-lainalla Hippokselle palaaminen herätti toiveita huippukaudesta. Ruuti oli kuitenkin märkää, ja enemmistö pisteistä kertyi ennen ensimmäistä maaottelutaukoa. Puolustussuuntaan on paljon kehitettävää, jos NHL kiinnostaa. Yksi Liigan vaarallisimmista laukauksista ei kuitenkaan hävinnyt mihinkään. Tehojen valossa vaisusta kaudesta huolimatta Pohjois-Amerikka kutsuu.

6+   Santeri Koskela
26 ottelua, 4+2=6, +3
Geoff Plattin siirryttyä Tapparaan vastuu nousi merkittävästi. Henkilökohtainen piste-ennätys tuplattu. Pienikokoinen, tarvitsee vierelleen voimahyökkääjän. Jatkaa JYPissä.

9   Severi Lahtinen
55 ottelua, 11+25=36, -9
Taikuri on noussut suuren kansan tietoisuuteen. Rautakorven luja ote näkyy myös puolustuspelaamisessa. Hyökkäyssuuntaan Liigan kenties laajin kikkapankki. Teki kauden aikana jatkosopimuksen.

6 1/2   Jere Lassila
32 ottelua, 2+1=3, -9
Oma kasvatti otti roolinsa heti kauden alussa kolmoskentän keskeltä. Tulosta ei syntynyt, ja pelasi U20-joukkueessa piste per peli -tahdilla. Jatkanee Jyväskylässä.

6+   Mikko Petman
27 ottelua, 0+4=4, -9
Loukkaantuminen vesitti suuren osan kaudesta. Raudanluja taistelija on pidetty fanien keskuudessa. Sopii hyvin pohjaketjujen rouhijaksi. Jatkaa hurrikaanipaidassa.

8   Kyle Platzer
60 ottelua, 7+29=36, -2
Ykkössentteri kantoi isoa vastuuta koko kauden. Tärkeä palanen, mutta voisi sopeutua paremmin kakkoskentän keskelle. Sopimus katkolla, kysyntää on niin Suomessa kuin ulkomailla.

6 1/2   Juuso Puustinen
55 ottelua, 12+18=30, -3
Paluunmuuttajalta odotettiin paljon, mutta maalinteko hyytyi täysin loppukautta kohden. Istui kahden ottelun pelikiellon kaudella. Veteraani tuo johtajuutta koppiin. Jatkaa JYPissä.

7+   Robert Rooba
59 ottelua, 11+12=23, -5
Nousujohteinen kausi. Jäi kauas viimeisimmän Liiga-kautensa 30 maalista. Kapteeni on esimerkillinen johtaja jäällä ja sen ulkopuolella. Jatkaa Jyväskylässä.

6   Samuel Salonen
41 ottelua, 2+7=9, -6
"Leipä" jouduttiin erottamaan tutkapari Lahtisesta tämän läpimurtokauden seurauksena. Väläyttelee ajoittain, mutta yleisesti vaisu. Sopimus kattaa ensi kauden.

6 1/2   Patrik Siikanen
20 ottelua, 0+4=4, -1
Verot, kuolema ja Patrik Siikasen loukkaantumisongelmat. Jokaisella Liiga-kaudellaan jäänyt väliin vähintään 24 ottelua. Pelaamissaan peleissä vaisuhko. Jatkanee syvyysroolissa JYPissä.

6+   Anton Stråka
39 ottelua, 5+4=9, +2
Pohjaketjuissa koko kausi. Tehnee tilaa Mikko Pertulle ensi kaudeksi. Tilastollisesti joukkueen keskushyökkääjistä huonoin aloittaja. Sopimus katkolla, jatko epätodennäköistä.

10-   Jerry Turkulainen
60 ottelua, 12+42=54, -3
Elintärkeä koko joukkueelle jäällä ja sen ulkopuolella. Rooba linjasi uransa parhaaksi joukkuekaveriksi. Koko Jyväskylä syö kädestä. Teki jatkosopimuksen kolmeksi vuodeksi, ulkomaanoptio vasta syksyllä 2025.

7+   Aaro Vidgren
58 ottelua, 8+8=16, +6
Vaikkei loistanut tehojen valossa, näkyi kaukalossa joka ottelussa. Fyysinen, ja positiivinen yllättäjä. Sopimus jatkuu.

Juttua muokattu 16.3.2023 klo 7.40: Kuva vaihdettu.

» Lähetä palautetta toimitukselle