JYP selvisi säikähdyksellä: ykkösmaalivahdin loukkaantuminen pelättyä lievempi, sairastupa pian lähes tyhjä

LIIGA / Artikkeli
Riku Helenius on saanut heti minuutteja JYPin maalilla.
Kuva © Valtteri Vainio www.valtterivainio.com
JYP menetti ykkösvahtinsa Eetu Laurikaisen sairastuvalle heti ensimmäisessä harjoitusottelussa, mutta loukkaantuminen on pelättyä lievempi. Uusi päävalmentaja Pekka Tirkkonen odottaa sairastuvan tyhjenemistä sekä voittavien tekojen muistamista.

Viime kaudella JYPin kausi päättyi jo pudotuspelien ensimmäiselle kierroksella, ja tällä kaudella JYPiltä odotetaan uuden päävalmentajan Pekka Tirkkosen alaisuudessa parannusta. Harjoitusotteluiden osalta kausi on lähtenyt käyntiin mittelöillä Sportia ja KalPaa vastaan.

Harmaita pilviä JYPin taivaalle kertyi heti ensimmäisessä harjoitusottelussa, kun JYPin ykkösmaalivahti Eetu Laurikainen jätti pelin kesken. Jatkoajan tietojen mukaan Laurikaisen jalkaan tuli viiltohaavan, joka vaati tikkaushoitoa. Viilto syntyi tilanteessa, jossa Sportin pelaaja päätyi vauhdilla Laurikaisen päälle.

Tirkkonen ei kommentoinut syytä, mutta vahvisti Laurikaisen poissaolon tällä viikolla. Paluuta odotetaan kuitenkin pelättyä nopeammin.

− Tilannetta seurataan viikko kerrallaan. Toivomme, että olisi ensi viikolla mukana. Viimeistään sitten kahden viikon päästä, päävalmentaja selventää.

Luotsi mainitsee myös Miska Siikosen JYP-debyytin olevan lähellä. Pelicansista JYPiin siirtynyt hyökkääjä ei ole ollut pelikuntoinen, mutta sentterin odotetaan olevan mukana, kun jyväskyläläiset suuntaavat ensi viikolla Imatralle Bauer Cup -turnaukseen.

Siikosen ja Laurikaisen palattua sairastuvalla on vain kolmosmaalivahti Markus Ruusu, jota odotellaan tositoimiin marraskuun maajoukkuetauon tienoilla. Ruusun ja Laurikaisen ollessa loukkaantuneena Riku Helenius on saanut runsaasti minuutteja, ja hoitanut ruutunsa kunnialla.

KalPa-ottelun kesken jättäneen Jaakko Jokisen tilanteesta ei ole varmuutta. 

Paras harjoitus alla

Tuloksellisesti harjoitusottelut ovat menneet alakanttiin, kun Sport voitti Jyväskylässä 3−1 ja KalPa 3−2. Tärkeintä harjoituspeleissä on kuitenkin uuden pelitavan harjoittelu sekä terävyyden löytäminen.

Uudessa pelitavassa on saatu viitteitä siitä, että ainakin trap tulee olemaan olennainen osa Tirkkosen pelisapluunaa. Jos järkevää mahdollisuutta riistopelille ei ole ollut, keskialue on yritetty vetää tukkoon. Tämä elementti unohtui usein viime kaudella.

Ymmärrettävästi ehjä 60-minuuttinen on kuitenkin ollut vielä vain haaveena. Takkuaminen on näkynyt ajoittaisena ylihyökkäämisenä sekä yhteisen hyökkäysrytmin puutteena.

Jänne 60-minuuttiseen uupuu, ja voittamiseen vaadittavat asiat unohtuvat.

− Peli on nopeaa ja siinä pitää olla koko ajan hereillä, Tirkkonen tuumaa.

− Pitää jatkaa harjoittelua ja palaveeraamista. Tämä viikko on ollut paras harjoitusviikko. Eilen oli hyvä tempo, jonka täytyy pysyä yllä.

Tirkkonen korostaa myös kamppailupeliharjotteiden merkitystä, sillä ne pitävät intensiteetin korkeana.

Vaihtaisiko joku puolustajan hyökkääjään?

JYPin kokoonpanossa on havaittavissa epätasapainoa, sillä sopimuksenalaisia puolustajia on 11 kappaletta, mutta hyökkääjiä vain 14.

Tästä Tirkkonen ei osaa kantaa vielä suurta huolta.

− Se on meidän tilanteemme tällä hetkelle. Onneksi ensi viikolla pitäisi olla koko rinki käytettävissä.

Hyökkääjäpuolelta erityisesti uusi tulokas Patrik Siikanen on ollut pahasti hukassa. Blues juniorsin Nuorten SM-sarjan joukkueesta JYPiin siirtyneen Siikasen otteet ovat olleet jopa haluttomia, kun normaalisti harjoituspeleissä on totuttu näkemään pelipaikasta kamppailevien vääntämistä hampaat irvessä. Myös kiekollinen anti on jäänyt heikoksi.

Ensimmäiset miesten pelinsä tällä harjoituskaudella pelanneen Oskari Kalajanniskan otteet ovat olleet hapuilevia, eikä kolme ottelua viime kaudella kirjauttaneen Aleksi Rutasenkaan otteita ole voinut ylistää. Kun kokemuksia kertyy Liigassa lisää, otteiden voi olettaa parantuvan.

− Nuoria pelaajia pitää viedä eteenpäin ja luottaa heihin, Tirkkonen toteaa ja nostaa Kalajanniskan ja Anton Stråkan otteet esille.

Hyökkäyspelillisesti rohkaisevaa signaalia antaa se, että Jarkko Immosen johtama vitja, laidoilla Jerry Turkulainen ja Jani Tuppurainen, on aloittanut kauden vahvasti. Ketju on onnistunut luomaan maalipaikkoja liukuhihnalta.

Takalinjoilta syksyn musta hevonen saattaa olla Olli-Petteri Viinikainen, joka on tuonut puuttuvaa fyysisyyttä JYPin alakertaan. Väkevät taklaukset ovat varmasti jättäneet hänen nimensä Tirkkosen mieleen.

JYP ei pelaa kotona enää yhtään harjoitusottelua. Ensi viikon Imatran turnauksessa vastaan asettuvat KooKoo ja SaiPa, jota seuraavalla viikolla edessä on KalPan kohtaaminen Kuopiossa. Harjoitusottelut päättyvät Raumalla Lukkoa vastaan torstaina 5.9.

» Lähetä palautetta toimitukselle