Jégkorong: Uusi juttusarja alkaa – Viisi eri pääsarjaa ja paljon suomalaisia, tätä on unkarilainen jääkiekko

Muut Sarjat / Artikkeli
Unkari juhli Pietarin MM-kisoissa 2016.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Unkarissa pelataan viittä eri jääkiekon pääsarjaa, joissa elantonsa tienaa myös moni suomalainen. Jégkorong on uusi juttusarja, jossa tehdään heitä ja unkarilaista jääkiekkoa tunnetuksi.

Jégkorong-juttusarjan avausosassa käydään läpi Unkarin monisyistä sarjakarttaa ja kyseisissä sarjoissa pelaavia sekä valmentavia suomalaisia.

Jääkiekkomaista keskustellessa Unkari ei kovin usein nouse puheenaiheeksi. Vaikka maassa lauotaan kiekkoa peräti viidessä eri pääsarjassa, on tie huipulle jäänyt toistaiseksi aukeamatta. Miesten maajoukkue on päässyt maailmanmestaruuskilpailuihin mukaan kahdesti, vuosina 2009 ja 2016. Naisten joukkue puolestaan tekee debyyttinsä korkeimmalla tasolla ensi keväänä Kanadan MM-kisoissa.

Suurta menestystä ei ole saavutettu yksilötasollakaan. Kansainvälisesti tunnetuin unkarilainen kiekkoilija lienee kanadanunkarilainen Frank Banham, joka hankki uransa loppupuolella toisen kotimaansa passin ja edusti Unkaria MM-kisoissa 2016.

Liigaa seuraaville tuttuja nimiä ovat takavuosilta Jesse Dudás (TPS) ja Zoltán Hetényi (Jokerit, Tappara), sekä tällä kaudella kaukaloissa viilettävät János Hári (HIFK, Pelicans), Balász Sebők (KalPa) ja Vilmos Galló (KooKoo). Nuorten SM-sarjoissa pelaa yhteensä neljä unkarilaista, muun muassa KalPassa C-nuorten pistepörssikärkeä kolkutteleva Bence Horvath.

NHL:ssä unkarilainen ei ole vielä koskaan varsinaisesti pelannut. Banham sai kansalaisuuden vasta paljon NHL-peliensä jälkeen ja Calgary Flamesin Levente Szuper, lempinimeltään Szuperman, pääsi yhdeksässä pelissä luukkuvahdiksi. Ison veden taakse varattuja Unkarin passin haltijoita on kaiken kaikkiaan kahdeksan kappaletta, tosin heistä vain kolmelta se löytyi varaushetkellä.

Korkeinta varausnumeroa, #32, kantaa János Vás, joka varattiin Dallas Starsiin vuonna 2002. Varaamattomista pelaajista mainittakoon maalivahti Ádám Vay, joka vuoden 2016 MM-kisojen jälkeen solmi kahden vuoden sopimuksen Minnesota Wildin kanssa. Kyseiset kaksi vuotta hän kuitenkin vietti pääosin ECHL:ssä.

Sarjaviidakko – Erste Liga, EBEL, Tipsport Liga, EWHL, OB I

Unkarin maaperällä pelataan siis viittä eri pääsarjaa. Unkarin oma pääsarja on nimeltään Erste Liga, pääsponsorinsa Erste Bank Hungaryn mukaisesti. Liiga perustettiin vuonna 2008, jolloin se kantoi öljy- ja kaasuyhtiö MOL:n nimeä. Se perustettiin Országos Bajnokság I:n, eli maan mestaruussarjan rinnalle.

Unkarin mestaruudesta oli pelattu OB I:ssä jo vuodesta 1937 lähtien, mutta Erste Ligan perustamisen jälkeen OB I jäi puhtaasti unkarilaisten joukkueiden sarjaksi. Sitä ei enää pelattu erikseen, vaan pisteet laskettiin Erste Ligan perusteella.

OB I lakkautettiin kauden 2013–2014 jälkeen ja nykyään Unkarin mestariksi kruunataan Erste Ligan paras unkarilaisjoukkue. Erste Ligassa on tällä kaudella mukana kymmenen joukkuetta, joista kolme on Romanian puolelta. Aiempina kausina mukana ollut joukkueita myös Slovakiasta ja Itävallasta.

Erste Ligaa ei pidä sekoittaa Erste Bank Eishockey Ligaan, EBEL:iin. EBEL on Itävallan pääsarja, jossa sielläkin näkyy vihreä-valko-punaista väriä: Unkarin menestynein joukkue Fehérvár AV19 (entinen Alba Volán) pelaa EBEL:iä siirryttyään sinne kaudella 2007–2008. Siirtymisen taustalla oli paitsi joukkueen nousu hallitsemaan suvereenisti OB I:tä, myös tavoite saada Unkarin maajoukkueelle hyötyä kovemmista peleistä.

Siirron jälkeenkin Fehérvár voitti Unkarin mestaruuden vielä neljä kertaa, jolloin se oli ollut mestari kymmenen kertaa peräkkäin, vuosina 2003–2012. Sittemmin joukkue joutui vetäytymään Erste Ligasta, sillä se ei enää saanut jalkeille kolmatta joukkuetta jouduttuaan perustamaan joukkueen EBEL:n junioriliigaan EBEL:n sääntöjen mukaisesti.

Kolmas liiga Unkarin rajojen sisällä on Slovakian korkein sarjataso Tipsport Liga, jossa pelaavat budapestiläinen MAC Újbuda ja DTVK Jegesmedvék Miskolcin kaupungista. Miesten pääsarjojen lisäksi Unkarissa pelataan naisten OB I:tä sekä euroliiga EWHL:ää, jossa mukana ovat KMH Budapest ja MAC Budapest.

Vaikka unkarilaiset jääkiekkoihmiset eivät ole suomalaisille kovin tuttuja, sama ei päde toisin päin. Suomalaiset ovat hyvin edustettuina eri liigoissa. Fehérvárissa hyökkää Mikko Lehtonen ja puolustaa Harri Tikkanen. Päävalmentajana toimii Hannu Järvenpää, apuvalmentajanaan Antti Karhula.

Erste Ligassa pelaa peräti yhdeksän suomalaista ja penkin takaa löytyy lisää: HK Budapestin miesten joukkueen apuvalmentajana toimii Niko Suoraniemi ja maalivahtivalmentajana Aleksi Jääskeläinen. Saman katon alta löytyy aiemmin mainittu naisten joukkue KMH Budapest, jonka päävalmentaja on Mika Väärälä. Tämän työn ohessa Väärälä on myös Unkarin naisten maajoukkueen apuvalmentaja.

Tipsport Ligan kaikki kuusi suomalaista pelaajaa pelaavat slovakialaisissa joukkueissa, mutta MAC Újbudan maalivahtivalmennuksesta vastaa Jukka Kontsas.

Jégkorong on Samuli Huikurin kirjoittama juttusarja, jossa valotetaan unkarilaisen jääkiekon tapahtumia usein vahvasta suomalaisnäkökulmasta.

Päivitetty 16.12.2019 11.32: kuvatekstiin lisätty jäähallin unkarinkielinen nimi.

MAC Budapestin ja KMH:n naisten joukkueen viirejä Tüskecsarnokin eli "Piikkihallin" katossa
Kuva © Samuli Huikuri

» Lähetä palautetta toimitukselle