Kuva © Topi Lainio

Jättilistaus: Esittelyssä tämän kauden eurosarjoissa aloittavat suomalaiset sekä pelaajamäärien muutokset kymmenen vuoden aikana

Artikkeli
Suomalaispelaajien määrää ulkomaiden sarjoissa voi olla vaikea hahmottaa voimistuneen pelaajaliikenteen ja sarjojen suosion muutosten jyllätessä. Useassa maassa trendinä näyttää olevan suomalaisten määrän kasvun voimistuminen.

Uusi kiekkokausi on pyörähtänyt liikkeelle lähes kaikissa Euroopan merkittävimmissä sarjoissa. Tässä artikkelissa on esitelty suomalaiset pelaajat Euroopan eri pääsarjoissa sekä suurimpien kiekkomaiden alemmilla sarjatasoilla, ja yhteensä suomalaisia pelaa jutussa mainituissa sarjoissa noin 250.

Kokonaiskuvan hahmottamiseksi paremmin eri sarjoissa pelaavien suomalaisten määrää on verrattu kymmenen vuoden takaiseen tilanteeseen kaudella 2011–12. Tämän lisäksi tarkastelussa on pyritty avaamaan pelaajamäärien kehityksen trendiä. Tarkastelussa on huomioitu pelipaikkansa vakiinnuttaneet pelaajat eli esimerkiksi joitakin satunnaisia otteluita pelanneita junioripelaajia ei ole huomioitu.

Tässä tarkastelussa on syytä huomioida, että kauden aikana tapahtuvien siirtojen takia pelaajien määrä tulee kuluvan kauden osalta kasvamaan melkeinpä kaikissa sarjoissa. Lisäksi moni viime kaudella ulkomaiden sarjoissa pelannut suomalainen etsii yhä pelipaikkaa tälle kaudelle ja todennäköisesti myös kotimaan kaukaloissa pelanneita pelaajia siirtyy ulkomaiden sarjoihin.

Venäjä

Ensimmäiset suomalaiset siirtyivät pelaamaan ammatikseen Venäjälle vasta 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen puolivälissä, mutta vuonna 2008 perustetun KHL:n myötä suomalaispelaajien määrä itänaapurissa kasvoi rajusti. Kymmenen vuotta sitten KHL:ssä pelasi 33 suomalaista ja nykyisin määrä on 36.

Jokerien liityttyä sarjaan vuonna 2014 vakituisten suomalaispelaajien määrä nousi lähes 50:een, mutta viime vuosina määrä on vakiintunut noin 40 pelaajan tuntumaan. Jokerien myötä varsinaisesti Venäjällä tai muissa entisen Neuvostoliiton maissa pelaavien suomalaisten määrä on laskenut selvästi.

Euroopan parhaat suomalaispelaajat pelaavat pääasiassa KHL:ssä, eikä asetelmaan ole odotettavissa muutosta niin pitkään, kun Venäjällä panostetaan nykyiseen malliin pääsarjakiekkoiluun ja pelaajien palkat ovat Euroopassa omassa luokassaan.

Maalivahdit Puolustajat Laitahyökkääjät Keskushyökkääjät
Janne Juvonen (Jokerit) Niklas Friman (Jokerit) Marko Anttila (Jokerit) Miro Aaltonen (Podolsk)
Juha Metsola (Ufa) Jyrki Jokipakka (Novosibirsk) Henrik Haapala (Jokerit) Hannes Björninen (Jokerit)
Jussi Olkinuora (Magnitogorsk) Oliwer Kaski (Omsk) Teemu Hartikainen (Ufa) Markus Granlund (Ufa)
Joni Ortio (Nur-Sultan) Valtteri Kemiläinen (Podolsk) Markus Hännikäinen (Jokerit) Joonas Kemppainen (SKA Pietari)
Harri Säteri (Novosibirsk) Tommi Kivistö (Jokerit) Henri Ikonen (Jokerit) Kalle Kossila (Jokerit)
Frans Tuohimaa (Nižnekamsk) Otto Leskinen (Jokerit) Jesse Joensuu (Jokerit) Jori Lehterä (Spartak Moskova)
Petteri Lindbohm (Jokerit) Julius Junttila (Jokerit) Joonas Nättinen (Tšerepovets)
Ville Pokka (Omsk) Jere Karjalainen (Riika) Peter Tiivola (Riika)
Sakari Manninen (Ufa)
Niko Ojamäki (Podolsk)
Iiro Pakarinen (Jokerit)
Teemu Pulkkinen (Tšeljabinsk)
Veli-Matti Savinainen (Jokerit)
Teemu Turunen (Jokerit)

KHL:ää lukuun ottamatta Venäjä tai muut ex-neuvostovallat eivät ole suomalaisten suosiossa. Venäjän kakkosliigassa VHL:ssä ei ole pelannut suomalaisia liki kolmeen vuoteen, Valko-Venäjän pääsarjassa suomalaisia ei nähty viime kaudella eikä nytkään, Kazakstanista suomalaiset katosivat kokonaan viisi vuotta sitten eikä suomalaisia pelaa myöskään Ukrainan ja Latvian pääsarjoissa.

Teemu Hartikaisella on käynnissä jo yhdeksäs perättäinen kausi Salavat Julajev Ufassa.
Kuva © Joonas Kämäräinen

Ruotsi

Ruotsi on vetänyt suomalaispelaajia puoleensa jo siitä lähtien, kun Pentti Lindegren solmi ensimmäisenä suomalaisena ammattilaissopimuksen ruotsalaisseuran kanssa vuonna 1965. SHL:ssä on pystytty vastaamaan melko hyvin KHL:n asettamaan haasteeseen Euroopan kiekkokartalla, ja sarja vetää edelleen maajoukkuetason suomalaisia puoleensa hyvän palkanmaksukyvyn ja agressiivisen pelityylin ansiosta.

Parhaimmista vuosista suomalaisten määrä länsinaapurissa on kuitenkin vähentynyt selvästi, ja viime vuosina määrä on pysynyt melko stabiilina reilun 20:n tuntumassa. Kymmenen vuotta sitten silloisessa Elitserienissä pelasi 20 suomalaista ja tänä syksynä lukema on 21. 

Maalivahdit Puolustajat Laitahyökkäjät Keskushyökkääjät
Kasimir Kaskisuo (Leksand) Julius Honka (Luulaja) Joel Mustonen (Örebro) Jani Lajunen (Örebro)
Sami Rajaniemi (Timrå) Miika Koivisto (Växjö) Julius Nättinen (Växjö) Robert Leino (Örebro)
Veini Vehviläinen (Brynäs) Kristian Näkyvä (Örebro) Juuso Puustinen (Örebro) Oula Palve (Brynäs)
Rasmus Rissanen (Örebro) Joonas Rask (Luulaja) Mikael Ruohomaa (Leksand)
Tony Sund (Rögle) Miikka Salomäki (Örebro) Tomi Sallinen (Brynäs)
Juuso Vainio (Växjö) Juhani Tyrväinen (Luulaja)
Jesse Virtanen (Färjestad)

Myös Ruotsin kakkostasolla HockeyAllsvenskanissa suomalaisten määrä on pudonnut vuosien varrella. Vuosikymmen sitten suomalaisten määrä oli peräti 18, nyt se on 11 vähemmän eli seitsemän. Suomalaisten määrä on viime vuosien aikana vaihdellut kuudesta noin 15:een. 

Maalivahdit Puolustajat Laitahyökkääjät Keskushyökkääjät
Joona Voutilainen (Björklöven) Viljami Juusola (Björklöven) Jesper Kokkonen (HV71)
Veeti Vainio (Björklöven) Emil Oksanen (Mora)
Aleksi Rekonen (Karlskoga)
Janne Tavi (Karlskoga)
Julius Vähätalo (Troja-Ljungby)

Erityisen huomioitavaa Ruotsin kohdalla on maan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla HockeyEttanissa pelaavien suomalaisten määrä ja taso. Toki täytyy huomioida, että sarjassa pelaa peräti 40 joukkuetta, mutta silti pelaajista löytyy kokeneita Liiga-nimiä, kuten Mika JärvinenEero SavilahtiMicke Saari ja Niko Kivelä. HockeyEttanin suomalaisten määrä on vaihdellut paljon: kymmenen vuotta sitten sarjassa pelasi 39 suomalaista ja nykyään 33. Viime vuosina määrä on vakiintunut noin 35:n paikkeille.

Maalivahdit Puolustajat Laitahyökkääjät Keskushyökkääjät
Aleksanteri Heiskanen (Kiiruna) Aku Alho (Vimmerby) Niko Ahoniemi (Kalmar) Daniel Bäckström (Kiiruna)
Mika Järvinen (Karlskrona) Henri Auvinen (Hudiksvall) Joonas Alanne (Mariestad) Ville Heikkinen (Visby)
Antti Karjalainen (Boden) Miro Hovinen (Mörrum) Niko Kivelä (Tranås) Niki Kaila (Visby)
Riku Lindroos (Lindlöven) Mikko Kumin (Kiiruna) Ville Kivimäki (Kalix) Janne Kettunen (Nybro)
Niklas Mattila (Kumla) Niki Koskinen (Vimmerby) Tatu Kokkola (Vimmerby)
Samuli Rahikainen (Tranås) Leo Landor (Örnsköldsvik) Alex Levänen (Nyköping)
Markus Västilä (Nybro) Samu Markkula (Visby) Miro Mäkinen (Tranås)
Nicklas Rintamäki (Mariestad) Nicklas Nousiainen (Tyresö)
Micke Saari (Karlskrona) Viljami Wacklin (Lindlöven)
Eero Savilahti (Nybro)
Henri Tamminen (Boden)
Matias Varttinen (Kalmar)
Janne Väyrynen (Nybro)

Sveitsi

Sveitsi on onnistunut houkuttelemaan vuosikymmenten ajan nimekkäitä pelimiehiä aina NHL:ää myöten ja myös moni suomalainen tähtipelaaja on Petteri Nummelinin ja Ari Sulanderin johdolla tehnyt menestyksekkään uran maan pääsarjassa. Sveitsissä pelaajia houkuttelee luonnollisesti kovan tason palkat sekä myös lupaavasti kehittynyt sarjan taso.

Kymmenen vuotta sitten Sveitsin pääsarjassa pelasi yhdeksän suomalaista ja nykyään seitsemän. Määrä oli nosteessa aivan viime vuosikymmenen lopulle asti ja esimerkiksi toissa kaudella liigassa pelasi 15 suomalaista, mutta määrä on laskenut lyhyessä ajassa paljon. Yksi selittävä tekijä saattaa olla liigan tiukentuneet kiintiöt ulkomaalaisille pelaajille.

Maalivahdit Puolustajat Laitahyökkääjät Keskushyökkääjät
Juuso Hietanen (Ambri-Piotta) Harri Pesonen (Langnau) Valtteri Filppula (Geneve)
Sami Vatanen (Geneve) Toni Rajala (Biel) Aleksi Saarela (Langnau)
Jere Sallinen (Biel)

Sveitsin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla aloitti tämän kauden kaksi suomalaista – pääsarjajoukkue Bielin päävalmentajan Antti Törmäsen poika Aaro sekä takavuosina Liigassa kovia teholukemia takonut Eero Elo. Viimeisen kymmenen vuoden ajan suomalaisedustus Sveitsin kakkostasolla on ollut jokaisella kaudella varsin vähäistä.

Valtteri Filppula on tämän kauden nimekkäin Euroopassa pelaava suomalainen.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Tšekki

Tšekin pääsarja on tunnettu ulkomaalaisvahvistusten suhteen hieman takapajuisena, vaikka sarjassa pelaakin liuta kovatasoisia tšekki- ja slovakkipelaajia. Viime aikoina Extraligassa on jo nähty ulkomaalaisia enenevissä määrin, mutta suomalaisten osalta sarja on kuitenkin ollut yhä varsin heikossa suosiossa.

Kymmenen vuotta sitten Tšekin pääsarjassa pelasi vain yksi suomalainen ja tämän hetken lukema on kolme. On kuitenkin syytä huomioida, että täksi kaudeksi Tšekkiin siirtynyt Ahti Oksanen on harvinaisen kova suomalaisnimi tässä sarjassa.

Maalivahdit Puolustajat Laitahyökkääjät Keskushyökkääjät
Henri Kiviaho (Hradec Kralove) Patrik Parkkonen (Karlovy Vary) Ahti Oksanen (Hradec Kralove)

Myös Tšekin toiseksi korkein sarjataso on ollut suomalaisille melko tuntematonta aluetta. Tällä kaudella sarjassa pelaavat suomalaisista puolustaja Antti Kauppila sekä hyökkääjät Markus Korkiakoski ja Riku Sihvonen.

Saksa

Saksalaisen jääkiekon nousu on heijastunut myös maan pääsarjaan DEL:iin, jonka kiinnostus on suomalaispelaajien silmissä nousussa. Kymmenen vuotta sitten Saksan pääsarjassa pelasi vain kaksi suomalaista, ja tämän kauden alussa määrä on huomattavasti suurempi kahdeksan. Viimeisen viiden kauden ajan määrä on vaihdellut viiden ja kymmenen välillä.

Maalivahdit Puolustajat Laitahyökkääjät Keskushyökkääjät
Sami Aittokallio (Bietigheim) Joonas Järvinen (Düsseldorf) Niclas Lucenius (Krefeld)
Tomi Karhunen (Straubing) Markus Kojo (Bietigheim)
Karri Rämö (Ingolstadt) Joonas Lehtivuori (Mannheim)
Ilari Melart (Mannheim)

Suomalaisia pelaa myös huomattava määrä Saksan alemmilla sarjatasoilla. Toiseksi korkeimmalla sarjaportaalla DEL2:ssa aloitti tämän kauden neljä suomalaista hyökkääjää (Ville JärveläinenSami BlomqvistRoope Mäkitalo ja Arttu Rämö). Vielä muutama vuosi sitten DEL2:n suomalaisten määrä oli reilusti yli kymmenen.

Myös Saksan kolmostaso houkuttelee Liigassa ja Mestiksessä rutinoituneita pelaajia. Yhteensä 11 suomalaista aloitti tämän kauden kolmostasolla Oberligassa, ja heistä tunnetuimmat lienevät puolustaja Sebastian Moberg sekä hyökkääjät Joonas RiekkinenJere LaaksonenEetu-Ville Arkiomaa ja Joonas Niemelä.

Itävalta, Italia ja Slovenia

Alpeilla on pitkät perinteet monikansallisista sarjoista, ja nykyisessä ICE Hockey Leaguessa pelaa joukkueita peräti kuudesta eri maasta, joista selvä enemmistö Itävallasta. Tällä hetkellä sarjassa pelaa kymmenen suomalaista, joista monet ovat hyvin tuttuja Liiga-jäiltä. Kymmenen vuotta sitten määrä oli vain kolme – kovin kasvu suomalaisten määrässä on tapahtunut viimeisen neljän vuoden aikana.

Maalivahdit Puolustajat Laitahyökkääjät Keskushyökkääjät
Paavo Hölsä (Ljubljana) Joona Erving (Ljubljana) Kai Kantola (Linz) Jasse Ikonen (Pustertal)
Rasmus Tirronen (Fehervar AV19) Ari Gröndahl (Ljubljana) Jesse Saarinen (Dornbirn) Jan-Mikael Järvinen (Salzburg)
Atte Tolvanen (Salzburg) Teemu Suhonen (Dornbirn)

Jan-Mikael Järvinen on kiertänyt ahkerasti Eurooppaa Tapparasta lähtönsä jälkeen.

ICE Hockey Leaguen alempana sarjatasona voi pitää pääasiassa italialaisista ja itävaltalaisista seuroista muodostuvaa Alppien kiekkoliigaa. Vasta viiden vuoden ajan pystyssä ollut sarja on onnistunut houkuttelemaan suomalaisia ja tämän kauden aloittavien lukumäärä on 13.

Maalivahdit Puolustajat Laitahyökkääjät Keskushyökkääjät
Panu Hyyppä (Bregenzerwald) Eetu Elo (Jesenice) Jesperi Viikilä (Jesenice)
Olli Kaskinen (Cortina) Ville Korhonen (Gherdëina)
Joona Lehmus (RB Juniors) Rasmus Lahnaviik (RB Juniors)
Julius Nyqvist (Bregenzerwald) Niko Lahtinen (Linz)
Lasse Uusivirta (Ritten/Renon) Waltteri Lehtonen (Bregenzerwald)
Jari Sailio (Ritten/Renon)
Niklas Salo (Sterzing)

Slovakia

Tšekin tavoin Slovakia oli pitkään suomalaisille tuntemattomampaa maaperää, mutta varsinkin viimeisen vuoden aikana määrä on kasvanut huomattavasti. Kymmenen vuotta sitten Slovakian pääsarjassa pelasi kahdeksan suomalaista, jonka jälkeen määrä väheni lähes olemattomiin. Viimeiset viisi vuotta määrä on kuitenkin ollut nousussa, ja nyt sarjassa pelaa 12 suomalaista.

Huomionarvoista on suomalaisten määrä Dukla Michalovcen joukkueessa, jota valmentaa Tomek Valtonen ja johtaa urheilupuolella Elmo Aittola. Slovakian kakkostasolla pelaa tällä kaudella yksi suomalainen, puolustaja Nico Vuorijärvi.

Maalivahdit Puolustajat Laitahyökkääjät Keskushyökkääjät
Karolus Kaarlehto (Michalovce) Roope Reini (Nove Zamky) Antti Erkinjuntti (Michalovce) Hannu Kuru (Spisska Nova Ves)
Julius Pohjanoksa (Michalovce) Kalle Valtola (Michalovce) Tommi Jokinen (Presov)
Aleksi Varttinen (Liptovsky Mikulas) Joona Jääskeläinen (Slovan Bratislava)
Sameli Ventelä (Liptovsky Mikulas) Janne Keränen (Michalovce)
Mikko Nuutinen (Michalovce)

Norja

Myös Norjan pääsarjan suomalaisten määrässä on tapahtunut selvää kasvua viimeisen kymmenen vuoden aikana. Kaudella 2011–12 määrä oli vain kaksi ja nyt se on 11. Huomattavin kasvu on tapahtunut edellisen kahden kauden aikana. Vuonomaan kakkostasolla pelaa tällä kaudella kuusi suomalaista.

Maalivahdit Puolustajat Laitahyökkääjät Keskushyökkääjät
Joona Partanen (Stavanger) Marcus Fagerudd (Sarpsborg) Arttu Niskakangas (Stjernen) Frank Gymer (Lillehammer)
Jimi Kuronen (Asker) Mika Partanen (Vålerenga)
Konsta Mäkinen (Storhamar)
William Mäkinen (Grüner)
Niklas Nevalainen (Asker)
Tommi Taimi (Vålerenga)
Teemu Vuorisalo (Lillehammer)

Tommi Taimi solmi kesken viime kauden pitkän sopimuksen oslolaisen Vålerengan kanssa.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Tanska

Norjan tavoin Tanskan pääsarja vetää Liigasta tuttuja pelaajia puoleensa. Kymmenen vuotta sitten suomalaisten määrä Tanskassa oli 13, mutta viime kausina määrä on ollut hienoisessa laskussa. Tällä hetkellä määrä on kymmenen. Tanskan kakkostasolla kautensa aloitti kolme suomalaista.

Maalivahdit Puolustajat Laitahyökkääjät Keskushyökkääjät
Ville Kolppanen (Rungsted) Eemeli Räsänen (Frederikshavn) Jonatan Tanus (Odense) Miska Humaloja (Herning)
Samu Perhonen (Odense) Niklas Tikkinen (Herlev) Jarkko Malinen (Herning)
Elias Ulander (Frederikshavn) Mikko Virtanen (Odense)
Mikko Kuukka (Herning)

Ranska

Ranska on ollut jo 1990-luvulta lähtien yllättävän suosittu kohde varsinkin niille suomalaispelaajille, joiden taso Liigaan on kyseenalainen, mutta Mestikseen oikein hyvä. Kaudella 2011–12 maan pääsarjassa Ligue Magnusissa pelasi peräti 22 suomalaista, mutta tuon kauden jälkeen määrä laski selvästi muutaman kauden ajan. Viimeisten kausien ajan määrä on kuitenkin ollut jälleen kasvussa, ja tänä syksynä kyseinen määrä on 17. 

Maalivahdit Puolustajat Laitahyökkääjät Keskushyökkääjät
Janne Jalasvaara (Grenoble) Jarkko Harjula (Chamonix) Aku Kestilä (Cergy-Pontoise)
Jere Karlsson (Nizza) Elias Karvonen (Anglet) Jesse Pelamo (Nizza)
Jerry Laakso (Mulhouse) Mikael Kuronen (Nizza) Tuukka Rajamäki (Cergy-Pontoise)
Konsta Mesikämmen (Chamonix) Juho Mäkelä (Anglet)
Jere Rouhiainen (Grenoble) Markus Poukkula (Grenoble)
Christian Silfver (Chamonix) Samuel Salonen (Chamonix)
Taavi Tiala (Amiens)
Julius Valtonen (Nizza)

Myös maan kakkostasolla pelaa varsin tuttuja suomalaisnimiä, kuten Jyri Marttinen ja Marko Virtala. Yhteensä kakkosliigassa aloitti tämän kauden kahdeksan suomalaista.

Iso-Britannia

Brittein saarilla pelaavien suomalaisten määrä on pysynyt vuosien varrella melko maltillisena, mutta viime vuosina etenkin monet kokeneet Liiga-pelaajat – kuten täksi kaudeksi Markus Kankaanperä ja Simon Suoranta – ovat enenevissä määrin siirtyneet maan pääsarjaan EIHL:ään. Kymmenen vuotta sitten EIHL:ssä pelasi vain kaksi suomalaista, mutta määrä on ollut selvästi kasvava tämän ajanjakson aikana.

Maalivahdit Puolustajat Laitahyökkäjät Keskushyökkääjät
Markus Kankaanperä (Dundee) Janne Laakkonen (Coventry)
Mikko Vainonen (Glasgow) Timi Lahtinen (Dundee)
Simon Suoranta (Nottingham)

Markus Kankaanperä lähti vielä 41-vuotiaana aistimaan brittikiekon tunnelmaa.

Puola

Puolan pääsarjassa on tapahtunut aivan viime vuosina huomattava suomalaispelaajien määrän kasvu. Kymmenen vuotta sitten sarjassa pelasi vain yksi suomalainen, mutta nykyään heitä on jo 13. Selvin kasvu tapahtui kaudelle 2018–19, jolloin määrä pomppasi muutamasta pelaajasta 16:een. Tälle kaudelle määrä kuitenkin laski viime kauden 19:stä.

Maalivahdit Puolustajat Laitahyökkääjät Keskushyökkääjät
Sami Jekunen (Sanok) Toni Henttonen (Sanok) Aleksi Hämäläinen (Sanok)
Saku Kinnunen (Krakova) Timo Hiltunen (Sanok) Joona Monto (Katowice)
Julius Marva (Sanok) Lauri Huhdanpää (Torun) Sami Tamminen (Sanok)
Eemeli Piippo (Sanok) Miro Lehtimäki (Torun)
Matias Lehtonen (Katowice)
Henri Limma (Torun)

Unkari ja Romania

Unkarin ja Romanian yhteisessä pääsarjassa ei varmasti kylvetä rahassa, mutta eksoottisia kokemuksia on tarjolla sitäkin enemmän. Kymmenen vuotta sitten sarjassa pelasi kolme suomalaista, ja määrä on ollut melko tasaisessa kasvussa sen ollessa nyt seitsemän. 

Maalivahdit Puolustajat Laitahyökkääjät Keskushyökkääjät
Rasmus Rinne (Gyergyoi) Matias Haaranen (Gyergyoi) Rasmus Kulmala (Ferencvarosi)
Ville Hyvärinen (Miskolc) Juhani Tamminen (Ferencvarosi)
Lauri Kärmeniemi (Ferencvarosi)
Santeri Saari (Gyergyoi)

» Lähetä palautetta toimitukselle