Jääkiekolla on oma paikkansa mustien historiaa ja kulttuuria käsittelevässä museossa

NHL / Artikkeli
Mustien historiaa käsittelevässä museossa jääkiekko sai oman vitriinin vuonna 2021.
Kuva © Robert Stewart/Smithsonian Institute
Washingtonin-pelireissuun voi yhdistää vierailun mustien historiaa ja kulttuuria käsittelevässä museossa. Museossa avattiin jääkiekkonäyttely vuonna 2021 koronasulun päätteeksi.

Jesse Owens Hitlerin olympialaisissa. Tommie Smithin ja John Carloksen kohotetut nyrkit. Colin Kaepernickin polvistuminen.

Urheilijoilla on monta kertaa ollut johtorooli kansalaisoikeusliikkeen historiassa – ja toisaalta kansalaisoikeusliike on jättänyt jälkensä urheiluun. Siksi amerikkalaista urheilua ymmärtämään haluavan on syytä vierailla Washingtonin-pelireissulla mustien historiasta ja kulttuurista kertovassa museossa (National Museum of African American History and Culture, NMAAHC).

Urheilun kautta peilata yhdenvertaisuuden edistymistä, todetaan näyttelyssä. Kertooko se jääkiekon historiasta jotakin, että ensimmäistä mustaa NHL-pelaajaa saatiin odottaa vuoteen 1958 asti (yli 40 vuotta NHL:n perustamisen jälkeen)? Tuolloin Willie O'Reestä tuli "jääkiekon Jackie Robinson" hänen tehtyään debyyttinsä Boston Bruinsissa. Bruins jäädytti O'Reen pelipaidan viime vuonna numerolla 22.

O'Reen rikottua lasikaton lukuisat muut uranuurtajat ja supertähdet ovat raivanneet tilaa mustien jääkiekkoilijoiden normalisoitumiselle. Nyt mustille jääkiekkoilijoille on vuonna 2016 avatussa museossa omistettu vitriini sekä O'Reen patsas.

Willie O'Ree.
Kuva © Josh Weilepp/Smithsonian Institute

Keitä on nostettu esille?

Vitriinissä ensimmäisenä huomion kiinnittävät Columbus Blue Jacketsin pelipaita sekä musta maila. Pelipaidan selkämyksessä lukee numero 3 ja sen yläpuolella nimi Jones.

Vuonna 2013 neljäntenä Nashville Predatorsiin varattu, nykyisin Chicago Blackhawksia edustava Seth Jones on korkeimmalla sijalla varattu musta pelaaja NHL:n historiassa. Mailan puolestaan on lahjoittanut museolle 726 NHL-ottelua pelannut Barbados-taustainen, Capitalsiakin edustanut Joel Ward.

Etenkin zoomereita edeltäville sukupolville nostalgiatripin tarjoavat vitriinissä komeilevat jääkiekkokortit, joissa on ensimmäisiä mustia NHL-pelaajia. Näihin pioneereihin kuuluvat O'Reen lisäksi Capitalsissa 70-luvulla pelanneet Mike Marson ja Bill Riley sekä ensimmäisenä mustana NHL-pelaajana 40 maalia kaudessa (1987–88) tehnyt Tony McKegney.

McKegneyn kyseisen kauden piste-ennätyksen onnistui rikkomaan vasta Jarome Iginla kaudella 2001–02.

Näyttelyssä esillä ovat muun muassa Seth Jonesin pelipaita ja Joel Wardin maila.
Kuva © Robert Stewart/Smithsonian Institute

Esineistön ohella esillepanossa on historiallisista pelaajista mainittu Herb Carnegie, Herbert Allison ja P.K. Subban. Carnegieta pidetään kenties parhaana mustana pelaajana ennen O'Reeta. Hän pääsi jopa näytille New York Rangersiin jo 1940-luvun puolella, mutta ei koskaan saanut sopimusta.

Halifax Eurekasia edustanut Allison puolestaan mainitaan maalivahtina, joka muistetaan perhostyylistä – jo ennen Glenn Hallin syntymää ja kauan ennen Tony Espositoa. Eurekas pelasi vuodesta 1895–1930 pelatussa mustien jääkiekkoliigassa (Colored Hockey League of the Maritimes, CHL). Tuohon aikaan monien mustien maalivahtien kerrotaan suosineen perhostyyliä ja vieneen sitä eteenpäin – aikana, jolloin se oli monissa muissa sarjoissa kielletty. Monet liigassa pelanneista olivat Yhdysvalloista Kanadan itärannikolle vuoden 1812 sotaa paenneiden jälkeläisiä. Huomattavaa ja kuvaavaa onkin, että suurin osa mainituista uranuurtajista on nimenomaan kanadalaisia eikä yhdysvaltalaisia.

Vastikään uransa lopettanut Subban ei taas juuri esittelyjä kaipaa. Hänet tunnetaan Norris Trophylla palkittuna puolustajana (2012–13).

Lisäksi esillä on Fort Dupont Hockey Clubin ja Ice Hockey in Harlemin esineitä. Niiden kerrotaan olevan 1970- ja 80-luvuilla perustettuja, urheilun monimuotoisuuden edistämiseen vihkiytyneitä tahoja.

Museo sijaitsee ytimessä

Museon merkityksen näkökulmasta symbolista on, että se sijaitsee National Mall -puistossa samassa arvovaltaisten rakennusten rivistössä kongressitalon, Lincoln Memorialin ja Valkoisen talon kanssa, kaikista likimpänä puiston keskellä seisovaan Washington Monumentiin nähden.

Aivan National Mallin ytimessä komeilevan pronssinvärisen "kruunun" sijainnissa ja arkkitehtuurissa on symboliikkaa.
Kuva © Alan Karchmer/Smithsonian Institute

Washingtonissa museoihin pääsee ilmaiseksi ja National Mall sijaitsee aivan kävelymatkan päässä Capital One Arenasta, joten pelipäivän yhteyteen ehtii varata aikaa* museovierailulle. Vaikuttavan ja paikoin hiljaiseksi vetävän museon neljään kerrokseen jaetut näyttelyt ovat hengästyttävän laajat ja toisaalta jääkiekkonäyttely kiinnostavuudestaan huolimatta lopulta kokonaisuuteen nähden melko vaatimaton. Museouupumuksen kannalta sopivaksi annokseksi voisi siten pelipäivälle suositella esimerkiksi urheilunäyttelyn haltuunottamista kokonaisuudessaan.

*Museo on ilmainen, mutta vaatii ajanvarauksen.

Kirjoittaja on Washingtonissa vuoden 2022 loppuun havaintoja tekevä toimittaja ja poliittisen maantieteen opiskelija, joka teki kandidaatintutkielmansa poliittisesta urheilusta (tapaus: Venäjän jalkapallon MM-kisat 2018).

Juttua muokattu kello 16:14.

» Lähetä palautetta toimitukselle