Jääkiekkoliitto ei taaskaan ole kiinnostunut Olympiakomitean vetämisestä – Yksi mies olisi näyttönsä antanut: Juha Junno

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Jääkiekko on olympialaji siinä missä muutkin.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com
Suomen Olympiakomitean tulevan puheenjohtajan kartoitus käynnistyy toden teolla kesälomien jälkeen, mutta suomalaisen urheilun pääjohtajan tehtävä ei tunnu kiinnostavan Jääkiekkoliittoa.

Suomalaisen urheilun pääjohtaja vaihtuu syksyllä, kun Olympiakomitea valitsee uuden puheenjohtajan. Tehtävää vuodesta 2016 hoitanut Timo Ritakallio ilmoitti aiemmin kesäkuussa, ettei hae uudelle nelivuotiskaudelle.

Olympiakomitean puheenjohtajaa ei ole valittu perinteisesti joukkueurheilun parista, palloilulajeista puhumattakaan. Suomen vaikutusvaltaisin ja varakkain lajiliitto Jääkiekkoliitto ei tälläkään kerralla ole suunnitellut esittävänsä omaa ehdokasta puheenjohtajakandidaatteja kartoittavalle Olympiakomitean ehdollepanotoimikunnalle.

– Olympiakomitean puheenjohtajaksi tarvitaan henkilö, jolla on laaja-alaista näkemystä koko suomalaisen urheilun lajikentästä. Toki arvostaisimme, jos valittavalla henkilöllä olisi näkemystä myös joukkue- ja palloilulajeista, jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela tyytyy toteamaan.

Liitto näkee panoksensa jo tarpeeksi suurena

Urheilu on globaalisti äärimmäisten haasteiden äärellä koko urheilumaailman pysäyttäneen koronakriisin johdosta. Kesäolympialaisten ja jalkapallon arvokisojen siirtäminen vuodella olivat ennenkuulumattoman kovia ratkaisuja. Suomessa taloushaasteet kasvavat koronakriisin sekä kotimaisen urheilun ikiaikaisen ykköstukijan Veikkauksen haasteiden myötä.

Vallitsevassa tilanteessa urheilun kattojärjestössä kaivattaisiin kipeästi vahvaa urheilu- ja myyntijohtamista, jota eittämättä asiansa Suomessa mallikkaasti hoitaneen jääkiekon parista löytyisi. Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Nummela näkee kuitenkin jääkiekon aseman Olympiakomitean toiminnassa jo riittävän suurena, eikä varsinaisesti syty ajatukselle aktiivisemmasta roolista.

– Jääkiekko saa mielestäni hyvin äänensä kuuluviin Olympiakomiteassa. Kyse on suomalaisen urheilun yhteistoimintaelimestä, jossa on vajaat sata järjestöä ja kumppanuusjäsenet vielä päälle. Ei Olympiakomiteassa minkään yksittäisen lajin tai lajiliiton tule olla muita päätä pidempi, Nummela linjaa.

Tässä hetkessä saattaisi olla kokonaisuuden etu, jos suurin ja ammattitaitoisin kantaisi enemmän vastuuta. 

– Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Matti Nurminen on Olympiakomitean hallituksen jäsen, ja sitä kautta meillä on vähintäänkin aktiivinen rooli. Mielestämme Matti olisi hyvä ehdokas jatkamaan hallituksessa, Nummela lisää, ja vakuuttaa olevansa tyytyväinen nykytilanteeseen.

Jatkossa tarvetta erityisesti myyntiosaamiselle

Olympiakomitean rahoitus on vahvasti julkispainotteinen, sillä kaksi kolmasosaa 11 miljoonan vuosibudjetista tulee valtion varoista. Omaa rahoitusta Olympiakomitea keräsi viime vuonna vain noin 2,6 miljoonaa euroa. Summa on vähäpätöinen, kun huomioidaan, että puhutaan suomalaisen urheilun kattojärjestöstä, jonka olisi hyvä myös näyttää allaan oleville järjestöille eteen.

Vuoden 2020 tulobudjettitavoitteet ovat vielä tätäkin maltillisemmat.

Uutena taloushaasteena Olympiakomitealla on viime vuonna perustettu Olympiarahasto, johon on tarkoitus kerätä 40 miljoonan potti vuoteen 2023 mennessä.

Valtion 20 miljoonan osuus kokonaispotista toimii vastinrahaperiaatteella. Jokaisen yksityiseltä sektorilta kerätyn neljän miljoonan euron jälkeen valtiolta tulisi saman suuruinen erä aina 20 miljoonan kattorajaan saakka. Eli nyt valtio palkitsee Olympiakomiteaa itsenäisestä varainhankinnasta. Siksi on elintärkeää kerätä jatkossa entistä enemmän rahaa yksityiseltä sektorilta.

Erityisesti tällä saralla yritysmaailman kanssa jo vuosikausia sujuvasti operoineilla kokeneilla jääkiekkoihmisillä olisi paljonkin annettavaa suomalaisen urheilun kattojärjestölle. Muun muassa Oulun Kärpät lähes parinkymmenen miljoonan liikevaihtoa pyörittäväksi konserniksi kasvattanut Juha Junno elelee tätä nykyä vapaaherrana Oulussa.

– Ihan sama millä taustalla henkilö Olympiakomitean johtoon tulee, kunhan tulee sellainen ihminen, joka osaa strategisesti visioida mihin laivaa pitää viedä ja osaa johtaa porukkaa, niin että saadaan uhma päälle. Yksi asia on tietysti se, että yritysmaailma täytyy saada mukaan, Junno painottaa.

Suomalaisen urheilun kentältä Junnolta löytyisi kenties kovimmat näytöt tuotteistamisesta ja myymisestä. Olisiko entinen kärppäpomo kiinnostunut Olympiakomitean laivan luotsaamisesta kohti uusia haasteita, jos puheenjohtajan tehtävään pyydettäisiin?

– Hehehheh, nyt täällä tuulee niin kovaa, ettei oikein kuule, kesken kesäpäivän lenkin tavoitettu Junno naureskelee.

» Lähetä palautetta toimitukselle