Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Sami Kauhanen vakuuttaa: ”Mestistä ei ole jätetty yksin”

LIIGA, MESTIS, Suomi-sarja / Artikkeli
Jääkiekkoliitosta vakuutetaan Mestiksen olevan tärkeä.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

Toiseksi korkeimman sarjatason Mestiksen elinvoimaisuus – tai sen puute – on puhuttanut paljon. Seurojen talous on heikolla tolalla, eikä asiaa auta nykyisessä maailmantilanteessa jylläävä inflaatio.

Viime vuonna Savonlinnan Pallokerho hakeutui konkurssiin, kun se ei yksinkertaisesti kyennyt jatkamaan toimintaansa. Suomen jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Sami Kauhanen kertoo liiton pohtivan jatkuvasti, mitä Mestikselle pitäisi tehdä.

– Sarjan nykytila ei varmasti tyydytä kaikkia, Kauhanen pyörittelee.

Mahdollisia kehityskohtia tai muutoksia Kauhanen ei juuri esittele, vaan toteaa, että hänen mielipiteensä ei välttämättä ole ratkaiseva tai lopulta "se oikea". Hän kuitenkin näkee kaksi suurta kehityslinjaa.

– Meidän täytyy miettiä urheilulliselta näkökulmalta. Eli miten saamme urheilullisen tason mahdollisimman korkeaksi. Toinen on sitten seurojen talouden näkökulma, miten saadaan seurat kestämään ja voimaan hyvin.

Samainen työryhmä, joka perustettiin pohtimaan nuorten sarjoihin liittyviä kehitysratkaisuja, pyrkii kehittelemään niitä myös Mestikseen.

Kauhanen kertoo, että viime viikonloppuna pidettiin Mestiksen oman strategiaprosessin palaveri. Palaverissa laitettiin prosessi kunnolla käyntiin sekä pohdittiin, miten muutoksia saadaan aikaiseksi ja mitä nämä päivitykset voisivat olla.

Kauhanen vakuuttaa, että niin Jääkiekkoliitossa kuin Liigassakin on halu ylläpitää Mestis laadukkaana sarjana. Kauhanen käyttää tilaisuutensa lausua julkinen rohkaiseva puheenvuoro Suomen toiseksi korkeimman sarjatason tueksi.

– Mestistä ei ole jätetty yksin, hän sanoo.

Mestiksen tilanne aiheuttaa paljon pohdittavaa.
Kuva © Timo Savela

Oikotie ratkaisuun?

Yhtenä oikotienä onneen niin suomalaisen jääkiekon, Liigan kuin Mestiksenkin tilan kohentamiseksi on pidetty Liigan avaamista. Nyt tiedossa on, että Liiga ainakin selvittää mahdollisuuksia sarjajärjestelmän muuttamiseksi, ja tämän voisi olettaa jollakin tavalla vaikuttavan myös Mestikseen.

Liigan asioihin tai mahdolliseen sarjajärjestelmän uudistukseen Kauhanen ei lähde ottamaan kantaa.

– Liiga on itsenäinen toimija, jonka kanssa vain käymme keskustelua.

Vaikka on toki ymmärrettävää, etteivät Liiga-seurat sarjan osakkaina varsinaisesti lämpene ajatukselle suurista muutoksista koko lajin hyväksi, on silti aiheellista pohtia, kuinka suuri yhteinen halu Mestiksen ahdingon poistamiseksi todella on.

"Siitä projektista en tiedä mitään."

Liigan ja Mestiksen osalta keskusteluissa on aina viime helmikuusta alkaen pyörinyt – ikuisuusaihe sarjajärjestelmän ohella – yksi nimi: Jokerit. Jokerit tähtäsi Mestikseen tulevalle kaudelle, mutta hakemus vedettiin pois, eikä asiaa lopulta käsitelty Jääkiekkoliitossa laisinkaan.

Jokereiden tilanteeseen seuran entinen toimitusjohtaja Kauhanen ei halua sekaantua.

– Siitä projektista en tiedä mitään, hän linjaa.

Selvää tuntuu olevan vain, että jotakin pitäisi tehdä

Jossain sentään pelataan karsintoja sarjapaikoista. Mestiksen ja Suomi-sarjan välillä liikkuminen on mahdollista, mikä pitää yllä jonkinlaisen kilpailuasetelman.

Suomi-sarja on jääkiekon kolmanneksi korkein sarjataso Suomessa, mutta sen varsinaiseen rooliin ei Kauhanen lähde ottamaan kantaa.

– Suomessa tarvitaan laaja sarjajärjestelmä, ja Suomi-sarja on yksi osa tätä.

Kauhasen mukaan Suomi-sarjan elinvoimaisuus on tärkeää suomalaiselle jääkiekkoilulle. Hän myös muistuttaa, että joillakin paikkakunnilla Suomi-sarjassa pelaava joukkue on tärkeä markkinaikkuna. Kuten Mestistä, myöskään Suomi-sarjaa ei olla Kauhasen mukaan liitossa unohdettu.

– Liiton tehtävänä on ylläpitää lajin suosiota myös Suomi-sarja mukaan lukien.

"Urheilun kannalta maailman paras pelaajapolku on meidän kantava teemamme."

Se, miten Liigasta seuraavat sarjatasot saataisiin kohennustilaan, on vielä epäselvää. Selvää tuntuu olevan vain, että jotakin pitäisi tehdä.

Yhtäältä Liiga-seurat vaikuttavat haluttomilta pohtimaan Suomi-kiekon kehitysehdotuksia yhdessä, toisaalta Mestis tai Suomi-sarjakaan ei nykyisessä tilanteessa voi kovin paljoa Kauhasen mukaan kehittyä.

– Urheilun kannalta maailman paras pelaajapolku on meidän kantava teemamme, Kauhanen päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle