Jégkorong: Kaksi mestaria ja viivelähtö uuteen kauteen

Muut Sarjat / Artikkeli
Viime kaudella Hokiklub Budapestin maalia vartioi Jeremy Brodeur.
Kuva © Samuli Huikuri

Jos Unkarissa on olemassa perinteinen suomalaisseura, niin Ferencváros Torna Club on sellainen. Vuosien varrella suomalaisia pelaajia on ollut vino pino ja 2009−10 päävalmentajana toimi Jarmo Jamalainen.

Viime kaudella kokoonpanossa oli jopa viisi suomalaista, kärkenään heillä Liigastakin tuttu Rasmus Kulmala. Mutta eivät suomalaiset Erste Ligassa siihen loppuneet. Heti perässä tuli HK Budapest neljän suomalaisen voimin UTE:n ja Dunaújvárosi Acélbikákin tyytyessä yhteen per joukkue.

Suomalaisia arvostetaan sekä kaukalossa että katsomon puolella. Numero 6 tässä viittaa kaudeksi 2020−21 FPS:ään siirtyneeseen Anssi Rantaseen.
Kuva © Samuli Huikuri

Monilajiseuran perspektiiviä

Viime kaudella Erste Ligan "suomalaisottelussa" FTC:n ja Hokiklub Budapestin välillä tapasin katsomossa sattumalta kaksi pitkän linjan FTC-kannattajaa, jotka mieluusti lupautuivat kommentoimaan lajia suomalaistoimittajalle.

Georgeksi ja Györgyksi esittäytyneillä miehillä oli selvä näkemys siitä, mikä unkarilaisessa jääkiekossa ja etenkin Ferencvárosin kasvun tiellä on suurin ongelma: jäähallit. Niitä on liian vähän, niiden tilat ovat riittämättömiä ja kunto on huono.

Kuin alleviivatakseen kannattajien sanomaa jääkone hajoaa juttutuokion aikana, ja erätauko venähtää vähintään tuplamittaiseksi. Mutta vaikka teknisiä ongelmia piisaa, FTC:llä olisi kannattajia välillä enemmänkin kuin mitä heidän halliinsa mahtuu.

− Tänään katsojia on vähän, koska meillä on jalkapallopeli samaan aikaan, mutta tule katsomaan huomenna, kun pelaamme Brasovia vastaan, George selittää yleisötilannetta.

György puolestaan sanoo, että FTC:n tavoitteena on siirtyä lähivuosina EBEL:iin (nyk. IceHL) ja sitä silmällä pitäen on myös uusi, oma jäähalli suunnitteilla vuodelle 2023. Yhdessä tuumin miehet kertovat jääkiekon olevan Unkarissa suosittua ja katsojaennätyksen olevan jopa 12 000 silmäparia ulkoilmaottelusta vuodelta 1973.

Vasta myöhemmin juttutuokion jälkeen selviää, että jututtamani György on seuraikoni György Kassai, joka pelasi FTC:ssä vuosina 1959−1973 voittaen useita mestaruuksia.

Ylpeydestä omaa seuraa kohtaan kertovat kuin apteekin hyllyltä tulevat tiedot: FTC on hallitseva mestari, jolla on yhteensä 28 mestaruutta. Joukkueessa pelasi viime kaudella kuusi maajoukkuepelaajaa ja päävalmentaja Szabolcs Fodor oli myös maajoukkueen apuvalmentaja.

Unkarilaisen kiekkoilun heikot kohdat

Keskustelun siirtyessä maajoukkueeseen juttukaverini myöntävät, että tällä hetkellä taso ei riitä A-ryhmän kisoihin. Luonnollisesti he toivoisivat, että Unkari pystyisi vakiinnuttamaan paikkansa "ylhäällä", mutta samaan hengenvetoon George ja György toteavat olevansa tällä hetkellä tyytyväisiä siihen, että Unkari pystyy taistelemaan I-divisioonan voitosta.

Erste Ligan tasosta näillä FTC:n miehillä on selvä viesti: voittoon on mahdollisuus FTC:llä ja romanialaisella Sport Club Csíkszeredalla, muut eivät pitkässä juoksussa pärjää. Tasoerot sarjassa ovat liian suuria.

Rasmus Kulmala #87 ja Jere Pulli #79 matkalla onnittelemaan maalivahtiaan nollapelistä.
Kuva © Samuli Huikuri

FTC:n 8–0-voittoon päättyneen ottelun jälkeen sain haastatteluun 1+1-tehot käärineen Kulmalan. Mainittuja heikkoja tiloja ja kenties myös jääkiekon ja median suhdetta Unkarissa kuvaa se, että juttutuokio järjestetään käytävällä katsojien valuessa vieressä pois hallista.

Mitä sanottavaa Kulmalalla on illan pelistä ja Erste Ligasta?

− Alku oli uudessa joukkueessa hankala, mutta viime aikoina on mennyt paremmin. Aina kun ulkomaalaisena joukkueeseen hankitaan, niin ratkaisevaksi pelaajaksi hankitaan ja pisteitä ja tuloksentekoa odotetaan, Kulmala kuvailee.

Suomalaishyökkääjä kertoo viihtyvänsä Erste Ligassa hyvin, mutta yhden epäkohdan hän löytää:

− Näistä peleistä en oikein tykkää, nämä ovat mitä ovat, Kulmala sanoo viitaten sarjan tasoeroihin.

Muutoksia joukkuerintamalla

Koronakriisin puhjettua HK Budapest irtisanoi koko joukkueensa pelaajat ja henkilöstön. Alun perin huhut kertoivat Hokiklubin päätyvän samassa hallissa toimivan, viime kaudella Slovakian Tipsport Ligaa pelanneen MAC Újbudan farmiseuraksi.

Irtisanomista seuranneiden viikkojen ja vaiheiden jälkeen seurat kuitenkin sulautettiin yhteen, ja MAC Újbuda jätti Slovakian liigan kahden kauden jälkeen. Fuusioseura MAC HKB Újbuda pelaa kaudella 2020–2021 Erste Ligaa ja nostanee näin sarjan tasoa toteuttaen Kulmalan toiveen ainakin osittain.

Myös George ja György voinevat olla hieman tyytyväisempiä, sillä FTC muutti kauden jälkeen vuonna 2014 valmistuneeseen modernit tilat tarjoavaan Tüskecsarnokiin, joka toimii myös MAC HKB:n kotihallina.

MAC Újbuda pelasi Slovakian pääsarjassa muun muassa HC Slovan Bratislavaa vastaan.
Kuva © Samuli Huikuri

Yksi kauden päätteeksi kuopatun HK Budapestin suomalaisista oli SaiPassakin pyörähtänyt Eetu Koski, joka ehti haastateltavaksi joulukuisen DEAC-ottelun jälkeen. Hän vertaa Erste Ligaa edellisellä kaudella pelaamaansa Puolan pääsarjaan. Kosken mukaan Erste Ligassa taitotaso on parempaa, mutta fyysinen peli puuttuu lähes kokonaan.

− Montaa taklausta ei ole tällä kaudella tullut, Koski toteaa kauden 2019–20 ensimmäisistä kuukausista.

Erste Ligasta ei ilmeisesti voi keskustella ilman, että suuret tasoerot tulevat esille, sillä poikkeusta tähän ei tee Koskikaan. Hän sanoo suoraan, että Hokiklubin tasoisella joukkueella pitää olla aika hyvä päivä voidakseen haastaa edes sijoilla 3–6 majailevat seurat.

− Varsinkin kaksi kärkijoukkuetta ovat aivan ylivoimaisia. Missään muualla en ole näin suuriin tasoeroihin törmännyt. Vaikka Puolassakin oli [suuret erot], silti ne [parhaat seurat] pystyi silloin tällöin voittamaan, viittaa Koski Podhale Nowy Targissa viettämäänsä aikaan.

Koskella ja kesken viime kauden joukkueeseen ja Erste Ligaan siirtyneellä Otto-Eemeli Linkellä on yhteistä tyytyväisyys omaan rooliin. Erste Ligassa suomalaisen kiekkokoulun kasvatille vastuuta on tarjolla reilusti sekä tasakentällisin että erikoistilanteissa.

Tulevalla kaudella Koski jatkaa uraansa Ranskan kakkosliigan Toursissa, Linke puolestaan päätti viime kauden Suomi-sarjassa Kiekko-Espoon riveissä ja on toistaiseksi vailla sopimusta.

Eetu Koski otti ja sai vastuuta HK Budapestin kärkiketjuissa.
Kuva © Samuli Huikuri

Kosken mainitsema fyysisen pelin puute Erste Ligassa näkyy. Paikoitellen peli muistuttaa hieman juniorikiekkoa, jossa peliväline kulkee päästä päähän ja taklaukset sekä laitaväännöt puuttuvat.

Saman huomion olivat tehneet kaksi suomalaisturistia, jotka Kulmalan suomenkielisen haastattelutuokion nähtyään ja kuultuaan tulivat keskustelemaan kiekosta. Pirkanmaalaismiehet kertoivat ottaneensa tavaksi käydä matkoillaan katsomassa paikallista jääkiekkoa, eikä Budapestin-loma ollut tässä suhteessa poikkeus.

− Odotimme alasarjatyyliin räiskettä ja räminää, mutta eihän tuolla edes taklattu, kuuluu miesten jakama mielipide.

Kiitosta heiltä saavat FTC:n kannattajaporukka, joka otti vieraat vastaan avosylin, sekä kanttiinissa myyty halpa olut.

Mutkien kautta kauteen 2020−21

Kun Unkarin hallitus keväällä teki päätöksen yleisötapahtumien kieltämisestä, Unkarin jääkiekkoliitto MJSZ kysyi seurojen mielipidettä otteluiden jatkamisesta tyhjille halleille. Kausi päätettiin yksimielisesti, ja mestaruus jaettiin FTC:n ja Csíkszeredan kesken. Myös pronssi meni jakoon UTE:n ja Gyergyói HK:n kesken. Unkarin mestariksi kruunattiin FTC.

Kaudella 2020−21 Erste Ligassa pelaa kymmenen joukkuetta. Ne ovat periaatteessa samoja kuin edeltävällä kaudella, muutosten ollessa fuusioitunut MAC HKB ja aiemmin Schiller-Vasas HC -nimellä tunnettu Vasas HC. Liigaan jätti ehdollisen ilmoittautumisen myös DVTK Jégesmedvék, joka varmisteli hakemuksella pelipaikkaa, mikäli Tipsport Liga ei alkaisikaan. Joukkue kuitenkin jatkaa Slovakian sarjassa.

Erste Ligan koronaerikoisuus on otteluohjelma: pelit aloitetaan 12. syyskuuta, mutta FTC, ASC Corona Brasov ja SC Csíkszereda, joissa on todettu koronavirustartuntoja, pääsevät tositoimiin vasta myöhemmin. Kaikki joukkueet aloittavat kautensa Unkarissa, ja ensimmäinen ottelu Romanian maaperällä pelataan vasta 10. marraskuuta Csíkszeredan ja Corona Brasovin kohdatessa.

Koronan sotkiessa sarjaa mitä tahansa voi tapahtua, mutta jos veikkaa seuraavankin mestarin tulevan kaksikosta FTC-Csíkzereda, ei voi mennä hirveästi metsään.

Suomalaisia Erste Ligassa myös alkavalla kaudella

Suomalaisia aloittaa sarjassa viisi: Rasmus Kulmala ja Lauri Kärmeniemi jatkavat FTC:ssä, Niki Huovinen ja Riku Tiainen siirtyivät KeuPasta Fehérvári Titánokiin ja Tero Koskiranta vaihtoi DEL2:n Ravensburgin Gyergyóiin.

Titánokin valmennuksesta vastaa Kasper Vuorinen. FTC:n maalivahtivalmentajana toimii Samuli Nordman, Gyergyóin vastaavaa pestiä hoitaa Jukka Kontsas. MAC HKB:n toimistolla suomalaista kiekko-osaamista edustaa Joonas Kuutsa.

Jégkorong on Samuli Huikurin kirjoittama juttusarja, jossa valotetaan unkarilaisen jääkiekon tapahtumia usein vahvasta suomalaisnäkökulmasta.

» Lähetä palautetta toimitukselle