Iso-Britannia teki historiaa, Kazakstan jatkoi liitoaan, Venäjä nollasi Tanskan

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Iso-Britannian voitto Valko-Venäjästä oli uutta kiekkohistoriaa.
Kuva © Samuli Huikuri
MM-kisojen keskiviikko sisälsi neljä mielenkiintoista ottelua. Joka pelissä oli myös merkittävää panosta pudotuspelipaikoista kamppailemisen suhteen.

MM-kisoissa on keskiviikkona neljän ottelun päivä. Leijonat ei askissa ole, vaan valmistautuu huomiseen Italia-kamppailuun.

Muissa otteluissa nähtiin kuitenkin jällee toinen toistaan jännittävämpiä tuloksia.

Venäjä-Tanska 3-0

Tanska lähti Venäjä-otteluun kahden ottelun voittoputkessa. Venäjällä voittoja oli yhtä monta, mutta myös yksi tappio. Pelissä haettiin siis jo vahvoja lähtöasetelmia pudotuspelipaikkataisteluun.

Avauserä meni vielä tasaisissa merkeissä, mutta pelin puolivälin lähestyessä Tanska sortui kahteen jäähyyn ja Venäjä meni lopulta johtoon aivan erän lopussa ylivoimalla, kun Ivan Morozov osui.

Kolmannen erän alussa kumpikin pääsi kertaalleen ylivoimalle tuloksetta ja heti sen jälkeen Aleksander Baravanov tuplasi venäläisjohdon. Tanska ei tästä enää tokeentunut ja kun Dmitri Voronkov iski vielä kolmannen osuman, voittajasta ei jäänyt epäselvyyttä.

Kazakstan-Saksa 3-2

B-lohkon päivän avausottelussa kohtasivat pirteästi kisat aloittaneet Kazakstan ja Saksa. Saksa johti jopa koko lohkoa.

Avauserä oli tässäkin ottelussa maaliton parista ylivoimasta huolimatta, mutta toisessa erässä alkoikin sitten tapahtua. Joukkueet tekivät reilussa seitsemässä minuutissa yhteensä kolme maalia. Kazakstanilta osui Aleksander Šin ja Saksalta Tom Kühnhackl sekä Markus Eisenschmid.

Päätöserä alkoi jännittävästi, kun Kazakstanin Roman Startšenko pääsi ampumaan rangaistuslaukausta 31 sekunnin pelin jälkeen ja onnistui. Tiukat paikat jatkuivat aina erän loppuun saakka, kunnes kazakkien Pavel Akolzin iski voittomaalin ja joukkue sai pidettyä hurjalla taistelulla johtonsa.

Valko-Venäjä-Iso-Britannia 3-4

Valko-Venäjä oli aloittanut turnauksensa ennakko-odotuksiin nähden hyvin, kun taas Iso-Britannian taival oli pistesaldon kannalta heikkoa luettavaa. Lisäksi brittien edellinen suora voitto oli vuodelta 1962.

Avauserä oli tasaista kamppailua, mutta britit olivat avausmaalin verran terävämpiä. Maalarina toimi Liam Kirk. Tasoitusmaalia saatiin odottaa aina toisen erän puoliväliin saakka, kunnes Vladislav Kodola siinä onnistui.

Iso-Britannia löi erän lopussa kuitenkin hurjan vaihteen silmään ja karkasi kahden maalin johtoon Ben Daviesin ja Kirkin maaleilla. Päätöserä alkoi myös brittien vahvalla otteella ja Mike Hammond lisäsi johtoa.

Valko-Venäjä ei ollut kuitenkaan vielä lannistettu, vaan se nousi erän puolivälin jälkeen reilussa kuudessa minuutissa jo maalin päähän Geoff Plattin ja Shane Princen maaleilla.

Loppu oli armotonta myllytystä, mutta lopulta britit pääsivät juhlimaan avausvoittoaan turnauksessa, joka oli myös heidän ensimmäinen suora voittonsa sitten vuoden 1962 MM-kisojen.

Kanada – Norja 4-2

Keskiviikon B-lohkon iltaotteluna nähtiin Kanadan ja Norjan välinen kiekkonäytös, jonka Kanada voitti 4–2-lukemin. Ottelu sai räväkän alun jo heti 22 sekunnin pelaamisen jälkeen, kun kanadalaishyökkääjä Connor Brownin avasi ottelun maalihanat luistimen kautta kiekon kimmotessa maaliin.

Ottelussa oli Kanadalle suotuisa käsikirjoitus, eikä vastahyökkäyksiin panostaneelle Norjalle jäänyt avaus- ja päätöserässä paljoa jälkipolville kerrottavaa. Thomas Valkvæ Olsen teki Norjan avausmaalin komealla tavalla, vaikkakin Kanadan epäonninen puolustus auttoi asiaa.Tuomarilinja oli ottelussa tarkkaa. Colin Miller blokkasi kiekon uhrautuvasti, mutta joutui jättämään kesken ottelun kanadalaispuolustuksen loukkaannuttuaan.

Taiston avausmaalia tutkittiin videolta mahdollisen potkuliikkeen vuoksi. Samasta syystä tarkistettiin myös norjalaisten illan toista maalia, joka syntyi Mats Rosseli Olsenin kautta. Kolmannessa erässä Brandon Hagelinin survoma Kanadan mahdollista viidettä osumaa tarkastettiin videolta maalivahdin häirinnän vuoksi, joka oli syynä maalin hylkäämiselle. 

Darcy Kuemper torjui kamppailussa 13 ja joukkueen parhaana pelaajana palkittu Henrik Haukeland 38 laukusta.

Kanadalle vihellettiin ottelussa neljä ja Norjalle viisi kaksiminuttista. Kanadalaisten maaleista yksi tehtiin ylivoimalla. Norja ei saanut ylivoimaosumia hienoista maalipaikoista huolimatta. Kahden maalin iltapuhdetta viettänyt Adam Henrique namutteli ryöhkeästi Kanadan taiston neljännen maalin alivoimalla.

» Lähetä palautetta toimitukselle