Ilves–SaiPa: Nuorekasta sapelien kalistelua kovin panoksin

LIIGA / Artikkeli
On taas se aika vuodesta. Kahdesta otteluvoitosta maksettava hinta on usein suolainen.
Kuva © Jarno Hietanen
Asetelmat pudotuspelien ensimmäisen kierroksen kohtaamiseen Ilves–SaiPa ovat kutkuttavat. Molempien joukkueiden kokemus kevään peleistä on vielä toistaiseksi ohutta, mutta nuoruuden voimalla eteenpäin pyrkivät miehistöt ovat sitäkin nälkäisempiä menestymään.

Ilveksen viimetalvinen mahalasku on nyt pyyhitty mielestä ainakin osittain, sillä säälikierroksen kotietuun yltämistä voidaan pitää joukkueelle kaikin puolin hyvänä suorituksena. Tilastojen valossa Ilves on kuitenkin esiintynyt selvästi paremmin pelatessaan vieraskaukalossa.

SaiPalle kotiedun menettäminen oli sen sijaan kova kolaus. Ainoastaan 29 pistettä matkapeleistä kerännyt Sputnik-ryhmä hävisi ratkaisevan sijoituksen runkosarjan 54. kierroksellä kärsittyyn Ilves-tappioon.

Erityisen mielenkiintoisen ottelusarjasta tekee sen arvoituksellisuus. Molemmilla joukkueilla on riveissään paljon kääntämättömiä kortteja. Jatkuuko nuoren Lukáš Dostálin huippuvire tolppien välissä? Riittääkö Ilveksen fyysisyys laitaväännöissä? Entä onko SaiPan yhteispeli yhä hakusessa täyden runkosarjan jälkeen?

Muun muassa näihin keväisiin aiheisiin pureutuvat Jatkoajan toimittajat Lassi Seppä ja Viljami Kalmari.

Molemmat joukkueet ovat nuorekkaita ja jalkavia, mutta kokeneet jermut täydentävät kokoonpanoja tehden niistä tasapainoiset joka osa-alueella.

Seppä: Ilves on pelannut tapojensa mukaan ailahtelevan runkosarjan, mutta tekemisen ylätaso on ollut laadukkaampaa kuin monena vuonna aikaisemmin. Juurikin varmaotteisen Dostálin ansiosta viisikkopeliin on tullut uskoa sekä tasaisuutta ja uskon sen jatkuvan. Arttu Ruotsalaisen johtama ykköskenttä on ollut parhaimmillaan pitelemätön, eikä tupsukorvien muukaan osasto hyvänä päivänä jää kenenkään varjoon.

Kotietu on nähdäkseni Ilvekselle todella merkittävä asia tässä lyhyessä sarjassa.

Ilves on useassa kotiottelussaan aloittanut todella terävästi ja onkin tamperelaisten kannalta suotavaa, että putki kulkee otteluiden alusta saakka. Kotietu on nähdäkseni Ilvekselle todella merkittävä asia tässä lyhyessä sarjassa. Lauantain avauspelissä Hakametsän jäähalli tulee olemaan lappeenrantalaisille paha paikka pelata, sillä kotiyleisö ei anna tuumaakaan armoa varsinkaan, jos kentällä tapahtuu jotain heidän epäoikeudenmukaiseksi katsomaansa.

Kalmari: Lappeenrannassa harmaita hiuksia on aiheuttanut etenkin Tero Lehterän nopea pystysuunnan pelitapa, jonka valmentaja itsekin hylkäsi kauden viimeisellä kolmanneksella. Sittemmin peli on toiminut jo hieman paremmin, mutta jatkuva ketjujen sekoittaminen on vaikeuttanut pelaajien yhteistyötä edelleen.

Muutamat ketjukoostumukset ovat alkaneet toimia pudotuspelien kynnyksellä jo kiitettävästi. Etenkin kolmikko David GoodwinMicke SaariAhti Oksanen on saanut pelata jo pidemmän aikaa yhdessä ja tulostakin on tämän myötä tullut.

Molemmista joukkueista löytyy myös tiukoissa paikoissa aina hyödyllistä yksilötaitoa. Vaikka joukkuepeli on jääkiekossa avainasemassa, nousevat säkenöivät yksilöt usein kiekkoa seuraavan kansan huulille.

Seppä: Kuten mainittua, Ilveksen ehdoton syömähammas on Ruotsalaisen johtama vitja, jossa laidoilla temmeltävät kapteeni Eemeli Suomi sekä Teemu Rautiainen. Kolmikko ei ole koolla pilattu, mutta jokainen on vajavaisista senteistään huolimatta väkivahva kamppailija. Erityisesti Rautiainen ja Ruotsalainen viihtyvät kulmaväännöissä.

Oskari Laaksosen loukkaantuminen aiheuttaa puolustukseen ison loven, mutta se avaa toisaalta ovia muille mahdollisille vastuunkantajille. Ässistä Ilvekseen siirtotakarajalla rantautunut Niko Peltola on yksi sellaisista pelaajista, joiden on oltava muun muassa ylivoimalla tikissä. Jarkko Parikka pitää kuria omassa päässä ja Mark Flood jatkaa varmoja kiekollisia otteitaan.

Frans Tuohimaan torjuntavireen löytyminen on SaiPalle kullanarvoinen asia.

KalmariFrans Tuohimaan torjuntavireen löytyminen on SaiPalle kullanarvoinen asia. Maalinsuulla keltapaidoilla ei siis tule olemaan hätää, kunhan talonmiehen hommat saadaan hoidettua myös nyt, kun Vladimir Denisov on sivussa loukkaantumisen vuoksi. Tässä kohtaa katse kääntyy satakiloiseen pakkijärkäle Markus Kojoon.

Avainhyökkääjien huilatessa torstaisen TPS-ottelun vastuuta saivat enenevissä määrin myös SaiPan haalariosaston miehet. Vahvoja näyttöjä antoivat erityisesti samassa ketjussa pelanneet Ville Vainikainen ja Oskari Lehtinen, jotka järjestivät aktiivisella pelillään myös SaiPan 0–1-maalin.

Näitä herroja näkisi mielellään askissa myös Ilvestä vastaan, mutta keltapaitojen miehistö tulee todennäköisesti näyttämään täysin erilaiselta torstaiseen verrattuna. Sairastuvalta kokoonpanoon hyökkää useita virkeäjalkaisia vahvistuksia.

On yhteenvedon aika. Kumpi joukkueista menee jatkoon ja miksi?

Seppä: Ilveksellä on tällä hetkellä enemmän kuumia pelaajia ja tällaisessa lyhyessä sarjassa päivän kunto korostuu. Vaikka SaiPalla esimerkiksi Tyler Morley on herännyt alkukauden kaltaiseen loistoon, ei se tule riittämään.

Odotan, että tupsukorvien ykkösketju jatkaa vahvaa virettään ja myös alemmista ketjuista Mike Halmon kaltaiset taistelijat nostavat päätään vieden tamperelaistet puolivälieriin.

70-vuotisjuhlakausi ei ole saanut kansaa liikkeelle odotettuun malliin ja viimeistään nyt olisi aika kerätä kasaan kaikki kynnelle kykenevät naapureista ja työkavereista lähtien.

Kalmari: SaiPan ailahtelevat otteet ja ketjumuutokset ovat vaarallinen yhdistelmä pudotuspelien alla.  Tuohimaan vahva vire ja kokemukset viime kevään upeasta Pelicans-sarjasta kääntänevät Sputnikeille ainakin yhden voiton.

Suurinta huolta kantaisin SaiPan osalta hieman yllättäen sunnuntain kotiottelusta. 70-vuotisjuhlakausi ei ole saanut kansaa liikkeelle odotettuun malliin ja viimeistään nyt olisi aika kerätä kasaan kaikki kynnelle kykenevät naapureista ja työkavereista lähtien. Joukkue pystyy edelleen tuottamaan kannattajilleen hurmoksellisia hetkiä.

Tulosveikkaukset

Seppä: Ilves jatkoon, voitot 2–0

Kalmari: Ilves jatkoon, voitot 2–1

» Lähetä palautetta toimitukselle