Ilveksen pelaaja-arvostelut 2020−21: Alkukauden NHL-avut kauden kermaa − ailahtelu koitui joukkueen kohtaloksi

LIIGA / Artikkeli
Ilves jäi kaipaamaan Arttu Ruotsalaisen tehoja.
Kuva © Juuso Koro
Ilves aloitti kautensa jykevästi NHL-lainojensa tukemana, mutta lopulta vuoristorata päättyi putoamiseen puolivälieristä. Tupsukorvien kauteen mahtui nousuja ja laskuja.

Ilveksen kausi päättyi puolivälierävaiheeseen, jossa se hävisi ottelusarjan Lukolle suoraan kolmessa ottelussa. Tamperelaisten riveissä nähtiin kauden aikana monia onnistujia. Varsinkin alkukausi näytti joukkueen osalta valoisalta.

Arvosteluissa on käytetty kymmenen pelatun runkosarjaottelun rajaa lukuun ottamatta muutamaa pelaajaa, jotka pelasivat Ilveksessä myös pudotuspeleissä tai heidän panoksensa joukkueessa oli muuten näkyvä.

Maalivahdit

8,5
Eetu Mäkiniemi
34 ottelua, 90,72 %, 2,59
Otti joukkueen ykkösmaalivahdin tontin haltuunsa alkukauden jälkeen ja osoitti, että hän on potentiaalinen tulevaisuuden huippuvahti. Vielä tällä kaudella Mäkiniemen otteet ailahtelivat paljon, mutta parhaimmillaan nuorukainen oli tupsukorvien iltojen paras suorittaja.
7
Ville Kolppanen
8 ottelua, 86,27 %, 3,48
Kolppanen paransi hieman otteitaan edelliskaudesta, mutta vielä hänelle sattui heikompia iltoja liian usein. Koko kauden korkeintaan kakkosvahtina torjunut veräjänvartija lähtee Ilveksestä ensi kaudeksi muihin maisemiin.
10
Lukáš Dostál
11 ottelua, 94,14 %, 1,64
Supertähti jo nuorella iällä. Vaikutti koko joukkueen pelaamiseen. Lähti kolkuttelemaan NHL:n portteja Anaheim Ducksin organisaatioon ja on osoittanut Pohjois-Amerikassakin pelatessaan olevansa huippumaalivahti. Dostálin tekeminen maalinsuulla oli jotain sellaista, minkä menettämisestä Ilves ei toipunut täysin koko loppukauden aikana. Eikä ihme, sillä niin hyvä hän oli.

Puolustajat

6
Santeri Airola
19 ott, 0+3=3, +/- 0
Sai tilaisuutensa ylivoimalla vastuuroolissa, muttei saanut itsestään lopulta parasta irti. Jäi rivipuolustajan rooliin. Vaikka Airolan kiekonkäsittelytaito on kohtuullisella tasolla, olivat hänen liikkeensä ja pelin sisällä tapahtuvat oivallukset vieä tällä kaudella kehitysasteella.
8
Aleksi Elorinne
50 ott 4+9=13, +4
Pelasi hyvän peruskauden. Ei säkenöinyt, mutta sitä ei kukaan Elorinteeltä odotttanutkaan. Hoiti leiviskänsä tyylikkäästi eikä pettänyt kentällä ollessaan. Toi Ilveksen takalinjoille läpi kauden sen kaipaamaa johtajuutta. Jatkaa tamperelaisten riveissä ensi kaudellakin.
7,5
Santeri Hatakka
44 ott, 1+6=7, +/- 0
U20-maajoukkueeseenkin murtautunut nuori puolustaja väläytteli aika ajoin, mutta kokonaiskuvasta hän katoili silloin tällöin. Hyvää perustekemistä. Potentiaalia olla tulevilla kausilla kärkipuolustajia Liiga-tasolla.
8
Kalle Maalahti
51 ott, 3+21=24, +3
Kärsi pitkästä maalittomasta jaksosta, mutta pelasi muuten oivan kauden. Oli ylivoimapelin siniviivan ankkuri ja jakeli hyviä syöttöjä niin tasaviisikoin kuin erikoistilanteissakin. Kiekkovarma ja sulavaliikkeinen puolustaja on jättämässä Ilveksen taakseen.
6
Nikolas Matinpalo
11 ott, 0+0=0, +2
Lähti kesken kauden Ässiin vaihdossa Niklas Peltomäkeen. Isokokoinen ja nuori puolustaja on vielä raakile, mutta hänellä on mahdollisuudet kehittyä Liigassa hyväksi perustason puolustavaksi puolustajaksi.
8
Jarkko Parikka
43 ott, 5+5=10, +20
Maajoukkueen porteilla oleva Parikka esiintyi päättyneellä kaudella kelvollisesti. Hän ei yritä pelissään mitään ylimääräistä, vaan pitää huolen oman pään siisteydestä. Teholukema kertoo luotettavuudesta.
6
Niklas Peltomäki
19 ott, 0+2=2, -4
Tuli kesken kauden Ilvekseen ja pelasi lähinnä seitsemäntenä puolustajana. Ei esittänyt mitään mieleenpainuvaa.
8
Anssi Salmela
23 ott, 3+5=8, +/- 0
Toi kokemuksellaan oman lisänsä Ilves-puolustukseen. Oli varma omassa päässä ja toi vaihtoehdon myös ylivoimapeliin. Pääsi käyttämään laukaustaan muutamaan otteeseen, mutta keskittyi pääasiassa simppeliin peruspelaamiseen.
7,5
Tuomas Salmela
53 ott, 2+7=9, +8
Joukkueen toinen Salmela oli ehkä sukunimikaimaansa värikkäämpi tapaus kaukalossa, mikä tarkoitti joinain iltoina komeita yksilösuorituksia ja toisina ehtoina helppoja virheitä. Pelityyliltään sellainen puolustaja, josta voi tulevaisuudessa kehittyä omaleimaisuudellaan kannattajien suosikki.
6
Lassi Thomson
18 ott, 0+2=2, +/- 0
NHL-laina Thomson ei saanut pelaamissaan otteluissa itsestään juurikaan irti. Kovasta laukauksestaan tunnettu puolustaja ajautui sivurooliin eikä hän mahtunut aina edes pelaavaan kokoonpanoon. Lähti Pohjois-Amerikkaan vaikea alkukausi niskassaan.
10
Juuso Välimäki
19 ott, 2+17=19, +15
Alkukauden paras puolustaja koko sarjassa. Piti vastustajia pilkkanaan kentällä ollessaan luistelutaitonsa ansiosta. Vaikkei Välimäki mikään raketti luistimilla ollutkaan, löysi hän tarvittavat tilat itselleen ja kiekolle. Osoitti, että NHL:n vakiokokoonpanon pelaaja on Liigassa ylikylän miehiä.

Hyökkääjät

7
Joose Antonen
41 ott, 10+11=21, +4
Muutamaa väläytystä lukuun ottamatta jäi kauden aikana sivurooliin. Ei tehnyt itseään tunnetuksi kovana työntekijänä, joten jätti hieman laiskan vaikutelman. Sai kuitenkin mukiinmenevät tehot aikaiseksi.
7
Barrett Hayton
8 ott, 0+4=4, -2
Kanadan MM-kultaa voittaneen U20-joukkueen kapteeni osoitti olevansa pelimies, mutta onnikaan ei ollut Haytonin puolella hänen luodessa paikkoja ketjukavereilleen. Myös sopeutumisvaikeudet leveään kaukaloon saattoivat hidastaa keskushyökkääjän pistetahtia.
7
Joni Ikonen
23 ott, 2+3=5, -4
On hienoa, että Ikonen sai pitkän loukkaantumisjakson jälkeen ehjän loppukauden. Meni porukan mukana eikä ollut erityisen hyvä tai heikko. Taitavalta hyökkääjältä olisi kuitenkin odottanut näkyvämpää roolinottoa. 
7
Joona Ikonen
36 ott, 7+8=15, +4
Jatkoi tuttua tekemistä siinä roolissa, jossa hänet on totuttu näkemään jo monta kautta. Ei kuitenkaan ottanut vieläkään askelta kohti Liigan huippupelaajan titteliä. Potentiaalia on ja kyse on nuoresta pelaajasta.
8
Roby Järventie
48 ott, 14+11=25, +4
Esiintyi pääosin edukseen ja käytti vahvuuksiaan. Sopi Ilveksen pelityyliin hyvin ja löysi sopivan ketjuympäristön oman pelinsä tueksi. U20-kisojen jälkeen kadotti pelinsä hetkeksi, mutta pääsi takaisin tekemisen makuun loppukaudesta.
7,5
Joona Koppanen
13 ott, 3+2=5, +4
Lähti niin ikään alkukauden jälkeen Pohjois-Amerikkaan. Pelasi parhaat pelinsä Ilveksen edustusjoukkueessa ja sopi rooliinsa kahden suunnan sentterinä hyvin. Mikäli NHL-ura ei urkene, on Koppasella varmasti tulevaisuutta Suomen kentillä.
7,5
Teemu Lepaus
38 ott, 13+9=22, +5
Paransi kuin se kuuluisa sika juoksuaan. Löysi itsensä loppukaudesta ykkösketjun keskushyökkääjän tontilta ja iski muutaman erinomaisen iltapuhteen. Lepaukseen pätevät hieman samat sanat kuin Joose Antoseenkin − joinakin iltoina verkkainen olemus ei sopinut joukkueen pelityyliin. Lähdössä Ilveksestä.
9
Matias Maccelli
51 ott, 15+24=39, -3
Joukkueen parhaita pelaajia. Hurja pelikäsitys ja taitavat kädet antoivat nuorelle hyökkääjälle välineet tehdä tulosta joka ilta. Osasi paitsi hyödyntää ketjukavereitaan pelin edistämiseksi, pystyi myös ratkomaan tilanteita henkilökohtaisella taidollaan. Yksi koko sarjan viihdyttävimpiä pelaajia.
8
Ville Meskanen
48 ott, 15+12=27, +2
Jäi hieman isoimpien tykkien varjoon, mutta täytti paikkansa kovaa laukovana laiturina. 15 maalia on hyvä suoritus ottaen huomioon, ettei Meskanen ollut koko kautta joukkueensa kärkihyökkääjiä. Pieni maltti pelaamiseen voisi tuoda vielä lisää tulosta.
8,5
Panu Mieho
36 ott, 9+12=21, +4
Joukkuepelaaja, jonka pystyi laittamaan kentälle rooliin kuin rooliin. Mieho myös suoriutui tehtävistään pääosin kiitettävästi. Erinomainen syvyyspelaaja, jollaisia jokainen menestystä haikaileva joukkue tarvitsee. Kärsi loukkaantumisista loppukaudella.
6,5
Matias Myttynen
27 ott, 1+14=15, -3
Tuli kesken kauden joukkueeseen paikkausmiehenä. Jäi suurelta osin pieneen rooliin eikä aina pystynyt olemaan se pelaaja, jota hänestä todennäköisesti toivottiin. Auttoi maalillaan Ilveksen jatkoon pudotuspelien ensimmäiseltä kierrokselta KooKoota vastaan.
7,5
Miro Nalli
46 ott, 7+9=16, +4
Energiahyökkääjä, joka teki joukkueen edun nimissä pajon töitä. Antoi taitopelaajille tilaa ja aikaa toteuttaa itseään. Ei pelännyt mennä pieniin väleihin ja ottaa vastaan taklauksia.
7
Eetu Päkkilä
49 ott, 5+12=17, +/- 0
Kyvykäs maalintekijä, vaikka tilastot eivät vielä todellisesta ilotulituksesta kertoneetkaan. Jäi pieneen rooliin, mutta sai silti itsensä myös tulostaululle. Isossa roolissa ehdottomasti mahdollisuus iskeä 20 maalia rikki.
5,5
Adam Rockwood
9 ott, 0+0=0, -1
Yksinkertaisesti epäonnistunut loppukauden haku. Pelasi jämäminuutteja tai istui kokoonpanon ulkopuolella. Muutaman hyvän energiavaihdon Rockwood ehti Ilves-taipaleellaan esittää.
6
Ondřej Roman
12 ott, 1+3=4, +4
Alkukaudella lähtöpassit saanut kokenut hyökkääjä ei soveltunut Ilveksen luisteluun perustuvaan pelitapaan alkuunkaan. Olosuhteiden uhri, mutta ei löytänyt myöskään itsestään kykyä sopeutua tilanteeseen.
10
Arttu Ruotsalainen
19 ott, 16+11=26, +10
Säkenöivä alkukauden tehopistelinko, joka teki tuhojaan niin tasavoimin kuin ylivoimallakin. Loistavan liikkeen ja pelikäsityksen ansiosta veti vastustajia höplästä kerta toisensa jälkeen. Sai ansaitun mahdollisuuden myöhemmin kaudella NHL:ssä Buffalo Sabresissa ja on yhä sillä tiellä.
7,5
Antti Saarela
47 ott, 7+7=14, +/- 0
Pelasi loppukaudesta parhaat pelinsä. Haki kauden aikana rooliaan joukkueessa eikä rajallisen vastuun myötä päässyt kunnolla tehoilemaan. Nopeajalkainen ja taitava Saarela osoitti, että hän on valmis ottamaan tilaisuuden tullen isommankin roolin hyökkäyspelissä.
9
Eemeli Suomi
52 ott, 11+36=47, +11
Joukkueen kapteeni ja taistelun ruumiillistuma. Kliseiset sanat pätevät taistelijaluonteiseen Suomeen, joka asetti joukkueen henkisen tason oman tekemisensä mukaan. Suomen oma asennoituminen otteluihin oli kauden liki jokaisessa ottelussa viimeisen päälle kunnossa, minkä ansiosta Ilves onnistui yllättämään sarjan parhaitakin joukkueita.
7
Teemu Väyrynen
30 ott, 3+6=9, -3
Väläytteli, muttei ollut sateentekijä. Perusvarmaa tekemistä roolista riippumatta. Ei onnistunut kuitenkaan olemaan taitopelaajille jatkuvasti riittävä tukimies ja jäi aika-ajoin hieman pelin ison kuvan ulkopuolelle. Ura jatkunee muualla.

Lisäksi Ilveksessä kauden aikana pelasivat muutamia otteluita hyökkääjät Santeri Virtanen, Eppu Varjamo, Joona Korhonen ja Samuli Vainionpää sekä puolustajat Karri Aho, Erik Autio ja loukkaantumisista kärsinyt Niko Peltola. Lisäksi maalivahti Ondrej Bizon oli kertaalleen tupsukorvien luukkuvahtina.

» Lähetä palautetta toimitukselle