Ilveksen pelaaja-arviot 2018−2019: Tupsukorvien menestys nojasi yksilöiden kehitykseen − otteissa kuitenkin liikaa aaltoliikettä

LIIGA / Artikkeli
Ilves selvisi tällä kaudella puolivälieriin.
Tampereen Ilves pelasi positiivissävytteisen kauden ja pääsi Liigan puolivälieriin asti. Moni pelaaja otti askeleita eteenpäin urallaan.

Ilveksen kausi päättyi otteluvoitoin 4−0 puolivälierissä Kärppiä vastaan. Tupsukorvien pelaaja-arvioissa tarkastellaan päättynyttä kautta ja arvioidaan kunkin pelaajan edesottamuksia arvosanoin. Tilastot ovat runkosarjasta.

Maalivahdit

7
Riku Helenius
32. 88,46%, 2,69
Aloitti kauden muun joukkueen ohella terävästi, mutta sesongin edetessä osoittautui arpakortiksi kovissa paikoissa. Erinomainen runkosarjavahti, mutta kevään korvalla tarvitsisi paremmat hermot.
6
Antti Lehtonen
21. 88,30%, 2,86
Jäi tällä kaudella vähälle vastuulle, osittain siksi, että miehet edellä olivat kovemmassa kunnossa, mutta toisaalta iso syy oli myös miehen itsensä tähdenlennon osittainen katkeaminen. Edelliskausien haamupelastuksista ei ollut enää tietoa.
9
Lukas Dostal
10. 92,17%, 1,80
Nuori veskari tuli loppukaudesta sisään todella varmaotteisesti. Hän auttoi otteillaan Ilveksen kotietuun oikeuttavaan sijoitukseen pudotuspelien avauskierrokselle. Pudotuspeleissä hän teki kaikkensa, jotta Ilves olisi pystynyt laittamaan kampoihin suursuosikki Kärpille.

Puolustajat

8
Mark Flood
60. 3+6=9, +12
Puolustuksen kokeneempaan kaartiin kuulunut kanadalainen pelasi läpi kauden varmaotteisest, vaikkei säkenöinytkään. Hän oli kiekkovarma ja kauden edetessä hänen itseluottamuksensa tarttui vaikeina hetkinä myös muuhun joukkueeseen. Lopulta yksi joukkueen kantavia pelaajia.
5
Matt Generous
40. 0+0, -15
Romuluinen Generous pelasi läpi vaikean kauden. Loukkaantumiset vaivasivat ja luistin ei meinannut kulkea riittävällä tavalla. Yhdysvaltalainen oli todella usein pulassa omassa päässä. Lisäksi tehopisteissä 0+0 on nolla.
8
Oskari Laaksonen
46. 3+21=24, -+2
Niinä iltoina, kun pistepussi ei karttunut sen paremmin pelaajalla kuin joukkueella, oli Laaksonen ainakin viihdyttävää seurattavaa yleisölle ympäri Suomen. Edustukset maajoukkueessa pönkittivät nuoren lupauksen onnistunutta kautta entisestään. Loukkaantumiset vaivasivat.
6
Juha Leimu
38. 2+7=9, +11
Tähän kauteen uransa päättänyt puolustaja ei saanut enää irti sitä Leimua, jonka kaikki muistavat esimerkiksi Pelicansista. Lisäksi hidastunut liike vaikeutti oman pään pelaamista. Hyökkäyspäässä uhka silloin tällöin, mutta vastustajat onnistuvat lukemaan hänen kanuunansa pois.
7,5
Nikolas Matinpalo
30. 2+4=6, +7
Jykevä oikealta ampuva puolustaja tuli rymisten sisään tupsukorviin. Hän yllätti itseluottamuksella ja kiekkovarmuudella, mutta sortui toisinaan myös höntyilyyn. Matinpalolla on varmasti hyvä tulevaisuus kiekkoilijana edessä.
8,5
Jarkko Parikka
59. 5+14=19, +16
Tulinen imatralaislähtöinen puolustaja kolkutteli jo MM-joukkueen portteja, mutta vielä Parikalla ei aivan riittänyt kisakoneeseen asti. Liigakausi meni kuitenkin todella vakuuttavasti ja pakki oli ajoittain myös tehotilaston kärkipaikoilla. Pelasi ikäistään huomattavasti kypsemmin ottein.
7
Niko Peltola
57. 0+14=14, +6
Alkukausi Porissa oli yhtälailla pettymys Peltolalle kuin Ässillekin. Paluu Tampereelle piristi kokeneen puolustajan otteita jonkin verran, vaikka maali jäikin runkosarjassa näkemättä. Peltola oli monena iltana tupsukorvien alakerran kiekkovarmin seppä.
7,5
Tuomas Salmela
52. 1+12=13, +6
Mestiksestä Ilvekseen tupsahtanut Salmela oli kenties joukkueen peräpään suurin yksittäinen valopilkku. Vanttera luuta haravoi milloin kiekon, milloin vastustajan pois omalta alueelta vahvoilla taklauksilla ja varmoilla puruilla.
6
Olli Vainio
45. 0+3=3, +8
Vainio jäi kuluneella kaudella vähäiselle peliajalle ja askiin päästessään hän ei onnistunut riittävissä määrin osoittamaan kykyjään. Välähdyksiä miehen taidoista toki saatiin, mutta Ilveksellä oli laittaa parempia puolustajia kentälle.

Hyökkääjät

7
Erik Ahopelto
11. 2+0=2, -1
Ahopelto sai näyttöpaikan loukkaantumisten myötä ja käytti paikkansa miehekkäästi. Kauden tärkeillä hetkillä hyökkääjä tasapainotti joukkueen kolmosketjua ja jakeli kiekkoa varmoin ottein. Ahopellolla on ehdottomasti lahjoja tulla päteväksi liigapelaajaksi.
6
Jerry Ahtola
26. 5+2=7, +1
Kokenut hyökkääjä osoitti edelleen osaavansa pelata jääkiekkoa. Vahva hyökkääjä pelasi pääasiassa laadukasta kiekkoa silloin, kun hän oli jäällä - Ilveksen kannalta harmittavasti Ahtolan kausi päättyi loukkaantumiseen ennen aikojaan.
8
Joose Antonen
58. 14+15=29, -8
Alkukausi oli Antoselle varsinainen tykinlaukaus. Hän muodosti yhdessä Tammisen ja Lepauksen kanssa yhden alkukauden parhaista ketjuista, mutta kolmikko katosi hieman kuvasta kevätpuolella. Kadonnut itseluottamus näkyi viimeistelyn tehottomuutena ja hienoisena pehmeytenä.
7,5
Topias Haapanen
47. 9+7=16, +1
Haapanen lukeutui Ilveksen positiivisiin yllättäjiin. Vauhdikas hyökkääjä teki tuhojaan vahvalla luistelullaan sekä terävällä laitapelillään. Haapasessa on potentiaalia nousta liigajoukkueen kantavaksi maalintekijäksi, mikäli saa lisää voimaa ajoissa. Myös pelinluvussa on parannettavaa.
7
Mike Halmo
52. 5+11=16, -6
Taisteleva pohjoisamerikkalainen herätti Ilves-leirissä hurmoksen ja kauhun sekoittamia tunteita, sillä Halmon taklaukset osuivat joskus satasella kohteeseen, mutta tamperelaisittain ajateltuna aivan liian usein sääntöjen vastaisesti poskipäähän. Ehdoton kevään taistelija.
8
Joona Ikonen
60. 16+19=35, +8
Alivoimavirtuoosi, jonka käsille on jatkossakin käyttöä joka tilanteessa. Ikosella on mahdollisuus olla yksi Liigan parhaista luistelijoista, sillä jo kuluneella kaudella hän herätti kauhua vastahyökkäyspelaamisellaan.
8
Teemu Lepaus
60. 16+24=40, -3
Lepaus otti huimia harppauksia urallaan ja oli pitkin kautta joukkueen kantavia hyökkääjiä. Vaikka 40 tehopisteen raja ylittyi, ei voida puhua aivan nappikaudesta, sillä hänen ketjunsa katosi liian usein tärkeillä hetkillä tupsukorvien tutkasta. Kiekonkäsittelytaidoiltaan Lepaus on ehdottomasti sarjan valioluokkaa.
6,5
Juho Liuksiala
52. 11+7=18, +1
Liuksialalta on jo muutaman kauden ajan odotettu murtautumista Liigan huippupelaajien joukkoon, sillä potentiaalia luistelukoneella ilman muuta on. Jälleen kerran kausi ajautui kaksijakoisuuteen ja keväällä Liuksiala oli ajoittain myös kokoonpanon ulkopuolella. Uran jatko Sportissa saattaa tehdä laiturille hyvää.
7,5
Panu Mieho
45. 8+12=20, +7
Mieho sai uralleen selvästi uuden nosteen llveksessä. Tietynlaiseksi kannattajien suosikiksikin noussut hyökkääjä onnistui muutamia kertoja pelaamaan superottelun, mutta toisaalta nukahduksiakin tuli jonkin verran. Loukkaantuminen sotki loppukautta, mutta tuleva kausi Tampereella on hyvä mahdollisuus parantaa entisestään siitä, mihin Mieho tällä kaudella jäi.
8,5
Teemu Rautiainen
57. 17+17=34, +11
Rautiainen oli nuoren Ilves-lauman johtavia pelaajia läpi kauden niin kentällä kuin en ulkopuolellakin. Pienikokoinen väkkärä taisteli ja pelasi kokoaan aggressiivisempaa kiekkoa. Rautiainen oli osa Ilveksen suurinta syömähammasta ja tarjoili ketjukavereilleen tekopaikkoja illasta toiseen. Rautiainen jatkaa Tampereella vielä ainakin ensi kauden.
9,5
Arttu Ruotsalainen
59. 21+21=42, +11
Ilveksen superhyökkääjä numero uno. Ajoittain Ruotsalainen oli jopa koko sarjan paras keskushyökkääjä varsinkin, kun otetaan huomioon Ilveksen muu pelaajamateriaali verrattuna muihin seuroihin. Pääsi edustamaan Suomea myös maajoukkueessa ja on pitkällä MM-leiriryhmässäkin. Ruotsalaisella on sopimusta Ilvekseen jäljellä, mutta ottajia olisi varmasti muuallakin.
5,5
Eero Savilahti
25. 1+7=8, +/- 0
Savilahden kausi oli sanalla sanoen hankala. Hän ei onnistunut vakiinnuttamaan paikkaansa kokoonpanossa ja joutui pelaamaan pääosin Mestiksessä KOOVEEn riveissä. Ilveksesä esiintyessään hän ei varsinaisesti pettänyt, mutta oli kuitenkin liian väritön ja mauton. Taistelijaluonteella on kuitenkin potentiaalia. Ilveksessä ura ei kuitenkaan jatku, sillä sopimus purettiin kauden jälkeen.
9
Eemeli Suomi
49. 18+21=39, +9
Kapteeni onnistui tehtävässään mainiosti niin tehopisteiden kuin johtajuudenkin kantilta. Jämäkkä mies niin kaukalossa kuin sen laidallakin. Kaipaisi peliinsä vielä ripauksen röyhkeyttä, vaikka taistelijasielu onkin. Ilveksen näköinen pelaaja ja siksi oiva kapteeni. Seuran oma kasvatti jatkaa myös ensi kaudella.
7
Juhani Tamminen
51. 4+10=14, +/- 0
Prinssin Aurinko keskittyi lähinnä laskemaan päättyneellä kaudella. Vaikka alkukaudesta Tamminen olikin yhden sarjan värikkäimmän ketjun sentteri, ei hän onnistunut ylläpitämään tasoaan kovin kauan. Suhteellisen verkkainen liike ja helposti turhautuva luonne eivät välttämättä takaa pitkää ja menestyksekästä uraa. Jatkaa muualla.
7,5
Samuli Vainionpää
50. 2+6=8, -4
Nuorten maailmanmestari oli todellinen nelosketjun ammattimies, joka taisteli ja taklasi, karvasi ja kampesi - välillä myös sääntöjen rajojen ulkopuolella. Vainionpää teki hyvää työtä läpi kauden, vaikkei paistatellut lehtien palstoilla tai pistepörssin kärkisijoilla. Jatkaa Ilveksessä.
6
Julius Valtonen
17. 1+0=1, -1
Voimahyökkääjän rooli tupsukorvissa jäi todella pieneksi ja hän pääsi nelosketjun myllääjän rooliin lähinnä loukkaantumisten paikkaajana. Pörräsi silloin tällöin ihan mallikkaasti, mutta laukaus sekä pelikäsitys ovat toistaiseksi vajavaisia vakiroolia ajatellen.

Yllä mainittujen lisäksi tupsukorvissa kuluneella kaudella pelasivat puolustajat Cam Barker, Erno Hopponen, Elias Laitamäki ja Daniil Troskin sekä hyökkääjä Toni Henttonen.

» Lähetä palautetta toimitukselle