Tuomareilla on riittänyt tällä kaudella töitä.

Ilmiö: Tätä tilastoa ei ole muualla – Liiga-joukkueiden rikotuimmat pelaajat, Lukon supertähti Danforth on ylivoimainen ykkönen

Artikkeli
Liiga ei tilastoi rangaistusten yhteydessä rikottua pelaajaa. Siksi se tilasto täytyi luoda itse. Jatkoajan toimittajat selasivat videolta rangaistuksia ja listasivat joukkueittain useimmin rikotut pelaajat.

Liigasta puuttuu tilastointi rikkeiden kohteiksi joutuneista pelaajista. Kun tuomarit tuomitsevat rikkeen, rangaistu pelaaja luonnollisesti tilastoidaan, mutta rikkeen kohde jää hämärän peittoon. Kuluvan kauden osalta tämä tilasto on kuitenkin nyt saatavilla.

Jatkoajan toimittajat Riku Isokoski, Tero Rantalainen, Toni Luhtakallio ja Sami Iilomo kahlasivat läpi TeliaTV:n tallenteita ja laskivat rangaistus kerrallaan Liigan tämän kauden eniten rikotut pelaajat. Tässä artikkelissa tilastot käydään joukkueittain läpi ja listataan kärkikymmeniköt. 

Yksi kiekkohallien kestofraaseista on erityisesti jäähyn tullessa kiviä taskuun. Videoiden katsomisen jälkeen helpot kaatumiset eivät olleet päällimmäisenä mielessä, sillä Liigassa on tiukentuneesta linjasta huolimatta edelleen paljon mailahäirintää, erityisesti käsille suuntautuvien huitaisujen muodossa. 

Koko Liigan kärkipaikkaa eniten jäähyjä vastustajalle aiheuttaneena pelaajana pitää hallussaan Lukon Justin Danforth, kanadalaista on rikottu 44 ottelussa 29 kertaa. Danforthin perässä toisena tulee loistavaa kautta HIFK:ssa ennen loukkaantumistaan pelannut Teemu Turunen, jolla vastaavat lukemat ovat 34 ottelua ja 24 aiheutettua jäähyä.

Eniten rikottu puolustaja on Ässien Tommi Taimi, perässään tasalukemissa SaiPan Veeti Vainio, Ilveksen Kalle Maalahti ja Tapparan Valtteri Kemiläinen.

HIFK

YV% 28,66, YV-kertoja 157, YV-maalit 45

eniten rikotut pelaajat
Pelaaja Ottelut Aiheutetut
jäähyt
Teemu Turunen 34 24
Michael Keränen 27 13
Thomas Nykopp 28 13
Otto Paajanen 40 12
Teemu Tallberg 43 10
Micke Åsten 39 10
Jere Sallinen 40 10
Juho Keränen 44 9
Joonas Lyytinen 41 9
Sebastian Dyk 41 8

HIFK:n ylivoima on ollut käytännössä läpi kauden todella tehokasta. Ongelmana on ollut ylivoimatilanteiden määrä, sillä helsinkiläiset ovat saaneet ylivoimatilaisuuksia viidenneksi vähiten. 

Moni asia kulminoituu tehohyökkääjä Teemu Turuseen. Turunen on ollut helsinkiläisten ylivoimaisesti eniten rikottu pelaaja, mutta myös selvästi tehokkain ylivoimapelaaja. Hyökkääjä löytyy edelleen Liigan ylivoimapistepörssin viidenneltä sijalta, vaikka väliin on jäänyt 12 ottelua.

Eniten rangaistuksia istuneiden pelaajien joukosta ei löydy HIFK:n edustajia, mutta helsinkiläisten oman tilaston kärkipäästä löytyy useampi pelaajia, jotka eivät ole tuoneet joukkueelleen ylivoimamahdollisuuksia. 

Mikko Kousaa on rikottu vain kolmesti, kun Kousa itse on kuluttanut jäähypenkkiä 14 kertaa, Ville Varakkaan vastaavat luvut ovat kolme ja yksitoista. Yllättävinä voi pitää myös rikkonaista kautta pelanneiden Jesse Saarisen ja Juha Jääskän lukemia, sillä kumpaakin on rikottu vain kertaalleen. 

HPK

YV% 20,48, YV-kertoja 166, YV-maalit 34

eniten rikotut pelaajat
Pelaaja Ottelut Aiheutetut
jäähyt
Filip Krivosik 45 17
Jere Innala 45 15
Tommi Tikka 46 12
Henri Kanninen 47 11
Elmeri Eronen 44 10
Cody Kunyk 47 10
Petteri Nikkilä 44 8
Philippe Cornet 39 7
Niclas Lucenius 43 7
Miro Ruokonen 44 7

HPK on niukasti keskikastin paremmalla puolella sekä ylivoima-ajassa että -tehokkuudessa. 

Hämeenlinnalaisten listan kärkipää ei koostu Jere Innalaa lukuun ottamatta joukkueen nimekkäimmistä tähdistä, vaan roolinsa muilla avuilla lunastaneista pelaajista. 

HPK:n tehokkaimmat ylivoimapelaajat ovat 15 pistettä mieheen keränneet Cody Kunyk ja Valtteri Puustinen.  

Listan kärkipaikkaa pitävän Filip Krivošikin lukema on monelle yllätys. Slovakkihyökkääjä on myös päässyt kokeilemaan siipiään ylivoimalla reilun sadan minuutin verran, mutta toistaiseksi pistetili on karttunut vain kolmen maalin verran. Krivosikin lisäksi Tommi Tikka ja Henri Kanninen ovat kunnostautuneet jäähyjen hankkimisessa. 

Kirkkaimmasta kärjestä puhuttaessa silmiin nousee Markus Nenosen ja Valtteri Puustisen lukemat. Kumpaakin on rikottu vasta kolme kertaa. Viime keväänä tärkeitä maaleja iskenyt Janne Tavi on hankkinut joukkueelleen vasta yhden ylivoiman. 

ILVES

YV% 23,38, YV-kertoja 201, YV-maalit 47

eniten rikotut pelaajat
Pelaaja Ottelut Aiheutetut
jäähyt
Joona Ikonen 39 16
Panu Mieho 41 16
Matias Maccelli 36 14
Eemeli Suomi 45 14
Teemu Lepaus 43 13
Kalle Maalahti 47 12
Robert Leino 47 12
Teemu Rautiainen 44 11
Niko Peltola 43 11
Eetu Päkkilä
Jarkko Parikka
Samuli Vainionpää
29
46
30
6

Ilveksen aktiivisuus näkyy myös rangaistussarakkeessa, sillä tupsukorvat ovat ainoat, jotka ovat päässeet pelaamaan yli 200 kertaa ylivoimalla. Lähin haastaja Sport on pelannut 187 ylivoimaa. Kun ylivoima on vielä tehokasta, on Ilves onnistunut tekemään niiden aikana myös eniten maaleja. 

Runsaasta maalimäärästä huolimatta ylivoiman pistepörssi ei ole Ilveksen juhlaa, sillä kärkikymmenikköön ei mahdu yhtäkään joukkueen edustajaa.

Materiaalin tasaisuudesta kertoo, että peräti seitsemän pelaajaa on tehnyt vähintään kymmenen pistettä miesylivoimalla, luku on Liigan suurin. 

Tasainen on myös joukkueen rikottujen pelaajien listaus, eikä joukossa ole yksittäisenä loistavia tähtiä. Kuvaavaa on, että Ilveksen yhdeksänneksi eniten rikottu pelaaja mahtuisi monessa muussa joukkueessa kärkikolmikkoon.  

Teemu Turunen lukeutuu eniten rikottujen pelaajien kärkipäähän, vaikka on kärsinyt loukkaantumisista.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

JUKURIT

YV% 22,89, YV-kertoja 166, YV-maalit 38

eniten rikotut pelaajat
Pelaaja Ottelut Aiheutetut
jäähyt
Teemu Henritius 44 14
Ville Leskinen 40 14
Vadim Pereskokov 45 13
Martins Dzierkals 26 11
Janne Ritamäki 42 10
Jesper Piitulainen 31 9
Fredric Weigel 17 8
Joonas Kalliola 36 7
Mika Partanen 43 7
Charles Sarault 46 7

Jukurit on sarjataulukon peräpään tehokkain ylivoimajoukkue, mutta on silti pudonnut jo pudotuspelijunan kyydistä. Kokonaisuudessa mikkeliläisten ylivoimaprosentti on Liigan viidenneksi paras. 

Myös ylivoimakerroissa Jukurit on ylempää keskikastia ja ylivoimamaaleja joukkueella on tehtynä viidenneksi eniten. 

Varsinaisia ylivoimapelin dynamoja mikkeliläisten riveissä ei ole, mutta huomio kiinnittyy Aleksandr Jakovenkon ja Charles Saraultin sarakkeisiin. Kaksikko on iskenyt yli 60 prosenttia tehopisteistään ylivoimalla. Jakovenko ei ole itse osallistunut juuri ylivoimien hankkimiseen, sillä puolustajaa on rikottu vain kertaalleen jäähyn arvoisesti.

Kokonaisuutena Jukureilla puolustajien osuus hankituista rangaistuksista on ollut pieni, sillä joukosta Jakovenko, Axel Rindell, Jakub Galvas ja Mikko Kuukka yhtäkään ei ole rikottu tällä kaudella yli kahta kertaa. Kuukan kohdalla pieni pelimäärä selittää osittain, mutta isoa kuvaa se ei muuta. 

JYP

YV% 15,89, YV-kertoja 151, YV-maalit 24

eniten rikotut pelaajat
Pelaaja Ottelut Aiheutetut
jäähyt
Petrus Palmu 36 15
Samuli Ratinen 46 12
Miska Siikonen 43 11
Jani Tuppurainen 45 11
Jerry Turkulainen 47 10
Juha-Pekka Hytönen 47 8
Oskari Kalajanniska 26 8
Anttoni Honka 36 8
Alex Lindroos 41 6
Julius Nättinen 42 6

JYP lukeutuu kokonaisuutta katsottaessa Liigan heikoimpiin ylivoimajoukkueisiin. Jyväskyläläisillä on kolmanneksi vähiten ylivoimakertoja, lisäksi tehokkuus ja tehtyjen maalien määrä on KalPan jälkeen heikoin. 

Vaikean jakson keskellä rämpivä JYP on voittanut yhdestätoista edellisestä ottelustaan vain yhden, vastaavan jakson ylivoimaprosentti on katastrofaalinen 2,86. 

Jyväskyläläisten riveissä on myös monellakin tapaa yksi kauden poikkeusyksilöistä, Julius Nättinen. Edelleen maalipörssin kärjessä ja pistepörssin toisena keikkuva Nättinen on ylivoimapisteissä vasta JYPin kolmantena. 

Alkukauden komeetta on tehnyt 45 pisteestään vain 10 ylivoimalla. Pistepörssin kärkipaikoilla pahimmat haastajat ovat keränneet suuremman osan pisteistään ylivoimien aikana ja esimerkiksi JYPin tilastokärki Jani Tuppurainen on tehnyt kolmasosan pisteistään ylivoimalla. 

KALPA

YV% 12,94, YV-kertoja 170, YV-maalit 22

eniten rikotut pelaajat
Pelaaja Ottelut Aiheutetut
jäähyt
Kai Kantola 45 19
Juuso Könönen 43 15
Matti Järvinen 46 13
Miikka Pitkänen 46 12
Mikael Seppälä 38 9
Balazs Sebok 46 9
Mikko Nuutinen 44 8
Kim Nousiainen 39 8
Alexander Ruuttu 33 7
Aleksi Klemetti 46 7

KalPan erikoistilannepelaaminen on ollut yksi sen suurimmista heikkouksista läpi kauden ja joukkueen ylivoima on koko Liigan tehottominta.

Luvut kuvaavat hyvin tahmeaa ylivoimapelaamista. KalPa on saanut Liigassa kolmanneksi eniten ylivoimatilaisuuksia, mutta ylivoimamaaleja on vähiten (22).

Ylivoima ei ole ollut ainoastaan tehotonta vaan myös riskialtista omaan päähän. KalPaa vastaan on tehtailtu eniten alivoimamaaleja. Kuopiolaiset ovat myös ainoita, joita vastaan on tehty maali viidellä kolmea vastaan -alivoimalla.

KalPan rikotuimpien pelaajien listalla ei ole suuria yllätyksiä, mutta esimerkiksi Janne Keräsen heikompi kausi näkyy myös tällä listalla, sillä Kuopioon täksi kaudeksi palannut hyökkääjä ei mahdu kuudella aiheuttamallaan jäähyllä kärkikymmenikköön. 

KalPan tehokkain ylivoimapelaaja on yhdeksällä pisteellä Mikko Nuutinen. Vastaavasti joukkueen kultakypärää kantavan ja eniten rikotun Kai Kantolan ruuti on ollut märkää, sillä kauden 35 pisteestä vain kuusi on tullut ylivoimalla. 

Kai Kantola lukeutuu Liigan eniten rikottuihin pelaajiin.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

KOOKOO

YV% 26,79, YV-kertoja 168, YV-maalit 45

eniten rikotut pelaajat
Pelaaja Ottelut Aiheutetut
jäähyt
Anrei Hakulinen 44 13
Kimi Koivisto 45 12
Erik Karlsson 42 11
Vilmos Gallo 47 11
Martin Berger 36 10
Matthew Caito 47 8
Toni Kähkönen 37 8
Joonas Oden 31 8
Kasperi Ojantakanen 32 7
Libor Sulak
Toni Suuronen
Juha-Pekka Haataja
Trevor Mingoia
22
41
47
43
7

KooKoo on noussut yllättäen taisteluun pudotuspelien kotiedusta. Yksi merkittävimmistä seikoista nousun taustalla on erikoistilannepelaamisessa. KooKoon yli- ja alivoiman yhteisonnistumisprosentti on 108,78%. Vain Kärpillä ja Tapparalla vastaava luku on korkeampi. 

KooKoo on onnistunut yksilötasolla laajalla rintamalla. Ylivoimapistepörssin kärkikymmeniköstä löytyy neljä KooKoon edustajaa, joista kärjessä 21 pistettä tehtaillut Juha-Pekka Haataja, perässään Anrei Hakulinen, Kim Strömberg ja Trevor Mingoia. Lisäksi puolustaja Matthew Caito on toiseksi tehokkain puolustaja. 

Viisikon taustalla on vielä huippupuolustaja Libor Sulak, joka olisi tasaisen vauhdin taulukolla lähentelemässä joukkueen kärkipaikkaa myös eniten rikottuna pelaajana. 

Yleisesti KooKoon listauksesta ei löydy suurempia yllätyksiä, ellei sellaisena pidä pienemmässä roolissa pelaavan Kimi Koiviston kakkospaikkaa. Koivistonkaan kokonaislukema ei kuitenkaan ole niin suuri, että voisi puhua koko Liigan tasolla yllättävän suurista lukemista. 

KÄRPÄT

YV% 20,12, YV-kertoja 164, YV-maalit 33

eniten rikotut pelaajat
Pelaaja Ottelut Aiheutetut
jäähyt
Juho Lammikko 45 17
Jesse Puljujärvi 44 16
Jari Sailio 44 14
Radek Koblizek 39 11
Miska Humaloja 38 11
Jakub Krejcik 43 11
Jussi Jokinen 38 8
Michal Kristof 38 7
Mika Pyörälä 39 6
Jasper Lindsten 23 6

Sarjataulukon kärkipaikalla porskuttava Oulun Kärpät on päässyt pelaamaan ylivoimalla 164 kertaa. 

Vastustajien kannalta oululaisten ikävin kaksikko on ollut vielä viime kaudella NHL-kaukaloissa viilettänyt tutkapari Juho LammikkoJesse Puljujärvi, joita on rikottu yhteensä 33 kertaa. Kaksikko on kerännyt myös joukkueensa hyökkääjistä eniten tehopisteitä ylivoimalla.

Kärppien tehokkain ylivoimapelaaja on ollut Shaun Heshka tehoillaan 2+12. Vastaavasti Heshka ei ole aiheuttanut vastustajille harmaita hiuksia hankittujen jäähyjen muodossa, sillä kanadalaispuolustajaa ei ole rikottu kertaakaan jäähyn arvoisesti tällä kaudella.

Alempien ketjujen raatajista Miska Humaloja ja Jari Sailio ovat myös Kärppien eniten rikottujen pelaajien listan kärkipäässä, mutta toisaalta kaksikko on kuluttanut myös jäähypenkkiä yhteensä 19 pikkukakkosen verran. Kärppien useimmin rangaistu pelaaja on Juho Lammikko, jolle on tuomittu yhteensä 18 pientä rangaistusta.

LUKKO

YV% 17,28, YV-kertoja 162, YV-maalit 28

eniten rikotut pelaajat
Pelaaja Ottelut Aiheutetut
jäähyt
Justin Danforth 44 29
Jonne Tammela 47 16
Kristian Pospisil 43 10
Linus Nyman 45 10
Tarmo Reunanen 39 9
Ville Petman 35 8
Lukas Klok 45 8
Eetu Koivistoinen 47 8
Mikko Petman 45 7
Robin Press 47 7

Erilaisia ylivoimatilastoja vertaillessa Lukko jää kauas kirkkaimmasta kärjestä, mutta toisaalta mistään katastrofista on turha puhua. Ylivoima-ajassa ja -tehokkuudessa Lukko sijoittuu Liigan alempaan keskikastiin. 

Raumalaisten riveissä pelaa yksi sarjan rikotuimmista pelaajista. Itseään ahtaisiin väleihin tunkeva sekä rohkeasti kiekollisena haastava Justin Danforth on aiheuttanut vastustajille jo 29 rangaistusta. 

Liigan nopeimman nopeuden tällä kaudella mittauttanut Jonne Tammela on käyttänyt nopeuttaan myös hyödykseen. Valtaosa Tammelaan kohdistuneista rikkeistä on tullut, kun hyökkääjä on karannut vastustajiltaan.

Vastaavasti Kristián Pospíšil on aiheuttanut lukuisia jäähyjä vastustajille, mutta Pospisilin tapauksessa kokonaisuus painuu rankasti pakkaselle. Slovakialainen on nimittäin itse istunut Liigan eniten kahden minuutin rangaistuksia ja kymmenestä hankitusta jäähystä Pospisil on itse lähtenyt samanaikaisesti istunnolle peräti seitsemän kertaa. 

Isossa roolissa Lukossa pelanneet veljekset Pathrik ja Ponthus Westerholm eivät mahtuneet kärkikymmenikkoon. Kaksikon yhteismääräkin riittäisi vain niukasti listalle, sillä Pathrikia on rikottu rangaistuksen arvoisesti viisi kertaa ja Ponthusta kolme. 

Lukon Justin Danforth on Liigan rikotuin pelaaja.
Kuva © Topi Lainio

PELICANS

YV% 20,29, YV-kertoja 138, YV-maalit 28

eniten rikotut pelaajat
Pelaaja Ottelut Aiheutetut
Antti Tyrväinen 40 12
Jesse Ylönen 47 12
Juhamatti Aaltonen 47 10
Aleksandr Shtshemerov 44 9
Taavi Vartiainen 32 7
Hannes Björninen 38 7
Aleksi Mustonen 45 7
Ossi Ikonen 18 6
Pavel Vorobei 15 5
Samuel Salonen
Jesse Mankinen
26
38
4

Pelicansin ylivoimapelaamisessa ei ole suurta vikaa, mutta viisikkopelaamisen ongelmat heijastelevat myös tälle listalle, sillä lahtelaisilla on vähiten ylivoimakertoja koko Liigassa. 

Ylivoimien vähäinen määrä näkyy myös ylivoiman pistepörssissä. Juhamatti Aaltonen, Hannes Björninen, Aleksi Mustonen sekä jo joukkueen jättänyt Topi Jaakola ovat ainoat kymmenen pisteen rajapyykin rikkoneet. 

Neljänneksi eniten yv-aikaa kerännyt Jesse Ylönen on tehtaillut vasta kuusi pistettä ja profiilipelaajan statusta nauttivalla Jesse Mankisella on vielä maalitili avaamatta ylivoimalla. Erityisesti Mankisen saldoa voi pitää katastrofaalisena, sillä parhaalla kaudellaan 18 maalia tehnyt hyökkääjä on Pelicansin neljänneksi ahkerin laukoja.

Pelicansin listan kärkikymmeniköstä kaksi puolustajaa ovat jo vaihtaneet maisemaa. Heistä sekä Ossi Ikonen että Pavel Vorobei lähentelisivät tasaisen vauhdin taulukolla listan kärkipäätä, sillä Ikonen pelasi lainapestinsä aikana 18 ottelua ja Vorobei 15. 

SAIPA

YV% 18,75, YV-kertoja 144, YV-maalit 27

eniten rikotut pelaajat
Pelaaja Ottelut Aiheutetut
jäähyt
Veeti Vainio 37 12
Topi Piipponen 40 11
Ville Vainikainen 47 10
Tomas Zaborsky 41 10
Mikael Kuronen 40 9
John Persson 39 8
Teemu Ramstedt 45 6
Joni Nikko 44 6
Tomi Iso-Mustajärvi 46 5
Anssi Löfman
Veikko Loimaranta
44
14
5

SaiPa lukeutuu Pelicansin, Ässien, JYPin ja KalPan ohella vähiten ylivoimamaaleja tehneisiin joukkueisiin. Perimmäinen syy on tilaisuuksien puute, sillä Sputnikit ovat pelanneet toiseksi vähiten miesylivoimalla. 

Lappeenrantalaiset ottivat kauteen lähdettäessä tietoisen riskin hankkimalla kaksi korkean profiilin pelaajaa, Teemu Ramstedtin ja Tomáš Záborskýn. Kummaltakin odotettiin varmasti kovaa tulosta ylivoimalla, mutta Záborskýlta myös jäähyjen aiheuttajana. 

Kaksikon kohdalla odotukset ovat täyttyneet vähintäänkin kohtalaisesti, sillä tutkapari on tehtaillut yhteensä 32 pistettä ylivoimalla. 

Vastaavasti muut uhkakuvat ovat käyneet toteen, sillä taustatukea ei ole ollut riittävästi. Jos Záborský−Ramstedt-parivaljakko on iskenyt 32 ylivoimapistettä, kaikki muut SaiPan pelaajat ovat onnistuneet kasaamaan 54 pistettä. 

Záborskýn kohdalla myös hankittujen rangaistuksien määrä on ollut pykälän odotettua heikompi. Liukasliikkeinen slovakki oli varmasti odotusarvolla joukkueen kärkimies myös tällä saralla.

SPORT

YV% 17,65, YV-kertoja 187, YV-maalit 33

eniten rikotut pelaajat
Pelaaja Ottelut Aiheutetut
jäähyt
Jesse Paukku 45 19
Chris DeSousa 43 16
Roope Talaja 39 13
Erik Riska 43 13
Valtteri Viljanen 46 12
Niko Kuiri 42 11
Antti Erkinjuntti 43 8
Filip Riska 26 8
Aaro Vidgren 38 8
Jared Wilson
Aleksi Ainali
41
45
7

Liigassa eniten ylivoima-aikaa on tällä kaudella kerännyt Vaasan Sport. Ylivoimakertoja joukkueella ei kuitenkaan ole eniten, sillä huomattavasti tehokkaampi Ilves on käyttänyt nopeammin tilaisuutensa hyväkseen ja sitä kautta pelannut ajallisesti vähemmän. 

Pudotuspelihaaveensa jo haudannut joukkue päästi toiseksi eniten jäähyjä hankkineen ja eniten ylivoimapisteitä tehneen pelaajansa pois, kun Chris DeSousa jatkoi matkaansa SHL:ssä pelaavan Rögle BK:n riveihin. 

Sportin riveissä on yksi suurimmista yllättäjistä koko Liigan mittapuulla. Keskimäärin alle 15 minuuttia ottelussa pelaava Jesse Paukku on sarjan kärkipäätä aiheutetuissa rangaistuksissa.

Lukemaa korostaa Paukun itsensä ottamien rangaistuksien määrä, sillä hyökkääjä on istunut vain yhdeksän pikkukakkosta ja vain yksi aiheutetuista jäähyistä on ollut yhtaikainen rangaistus vastapuolen pelaajan kanssa. 

Otto Rauhala on ollut vaikea pideltävä.

TAPPARA

YV% 25,77, YV-kertoja 163, YV-maalit 42

eniten rikotut pelaajat
Pelaaja Ottelut Aiheutetut
jäähyt
Anton Levtchi 47 13
Valtteri Kemiläinen 42 12
Otto Rauhala  47 11
Jere Karjalainen 44 10
Ben Blood 43 10
Charles Bertrand 39 8
Matias Lehtonen 34 7
Sami Moilanen 43 6
Niko Ojamäki 47 6
Tyler Morley
Juhani Jasu
Jarkko Malinen
24
45
30
6

Tappara lukeutuu Liigan tehokkaimpiin ylivoimajoukkueisiin yhdessä HIFK:n ja KooKoon kanssa, mutta ylivoima-aikaa joukkueella on kolmanneksi vähiten.

Ylivoimalla on kunnostautunut erityisesti Liigan ylivoimapistepörssin kärkinimi Jere Karjalainen, jolla on kasassa 24 pistettä.

Kirvesrintojen listan kärkipaikan Anton Levtchiä tai Valtteri Kemiläistä ei voi pitää yllätyksinä, mutta kolmannella paikalla oleva Otto Rauhala ei juuri otsikoissa paistattele. Rauhalan suorituksen arvoa nostaa entisestään, että hyökkääjä on itse istunut vain kaksi rangaistusta tällä kaudella. 

Yllätyksenä voi pitää myös hyökkäyksen peliaikakuninkaan, Kristian Kuuselan, jäämistä listan ulkopuolelle. Kuusela on viidella rikkeellään kuitenkin listan tuntumassa. Samaten Patrik Virta ja puolustaja Teemu Suhonen ovat kumpikin hankkineet vastustajille viisi rangaistusta. 

Kokonaisuutena Tapparan kohdalla rikkeet ovat jakautuneet laajasti, sillä kaikkiaan 25 pelaajaa on ollut aiheuttamassa vastustajille rangaistuksia kauden aikana, jokainen vähintään kahdesti. 

TPS

YV% 22,44, YV-kertoja 156, YV-maalit 35

eniten rikotut pelaajat
Pelaaja Ottelut Aiheutetut
jäähyt
Lauri Pajuniemi 42 13
Markus Nurmi 48 12
Lauri Korpikoski 40 11
Teemu Väyrynen 41 10
Elias Karvonen 37 8
Hannu Kuru 43 8
Ilari Filppula 47 8
Greg Squires 14 7
Juuso Pärssinen 22 7
Simon Suoranta
Zach Budish
Henrik Larsson
27
37
48
6

Alkukausi ei ollut TPS:lle myöskään erikoistilanteiden valossa riemukulkua, mutta kevään lähestyessä vauhti on kiihtynyt. Kymmenen edellisen ottelun ylivoimaprosentti on 26,67, mutta edelleen tilaisuudet ovat turkulaisittain ajateltuna liian harvassa. 

Turkulaisten kauden hahmoa lienee turha arvuutella, sillä Lauri Pajuniemi johtaa joukkueen sisäistä maali- ja pistepörssiä, on ylivoiman pistepörssissä toisena ja riketilaston kärjessä. Joukkueen sisäistä ylivoimapörssiä johtaa syöttövelho Ilari Filppula.

Ulkomaalaishankintojen kohdalla voi puhua pienoisesta pettymyksestä. Anton Holm latoi kauden alussa pisteitä kovalla tahdilla, mutta hankittuja ylivoimia ruotsalainen toi joukkueelleen vain kolme. Kesken kauden joukkueeseen liittynyt Greg Squires oli aktiivinen ja aiheutti reilusti rangaistuksia, mutta tehopisteet antoivat odottaa. Lopulta Squires jatkoi matkaansa TPS:n riveistä Sveitsiin.

Myös Zach Budish on ollut yksi kauden pettymyksistä. Rikelistalla Budish mahtuu vain niukasti kymmeneen kärkeen rikkeissä, kirkkain kärki on ylivoimapisteissä kanadalainen on kaukana kärjestä ja muutenkin vastuu on pienentynyt kauden edetessä.

ÄSSÄT

YV% 16,35, YV-kertoja 159, YV-maalit 26

rikotut pelaajat, top10
Pelaaja Ottelut Aiheutetut
jäähyt
Tommi Taimi 41 15
Otto Kivenmäki 45 14
Mikko Salmio 45 14
Peter Tiivola 47 14
Niklas Appelgren 43 10
Lenni Killinen 31 9
Roni Hirvonen 43 9
Aleksi Rekonen 45 7
Sami Lähteenmäki 37 6
Jyri Marttinen 33 6

Ässät on vielä niukasti kiinni viimeiseen pudotuspelipaikkaan oikeuttavassa kymmenennessä sijassa, mutta pykälän terävämmällä erikoistilannepelaamisella porilaiset taistelisivat paremmista sijoituksista. 

Porilaisten listan kärkipäässä on paljon arvostelua osakseen saanut Tommi Taimi. Puolustaja on myös porilaisten ylivoimapörssin neljännellä sijalla, mutta siitä huolimatta ruudin voi puhua olleen märkää, sillä Taimi on ollut joukkueen ahkerin laukoja. Verkko on heilunut kauden aikana vain kolmesti, joista kaksi ylivoimalla. 

Listalta myös puuttuu kaksi patapaitojen isoa nimeä, kanadalaisveljekset Tyson ja Tylor Spink. Kumpikin on ollut aiheuttamassa vain viittä rangaistusta vastustajille. Veljeksistä Tylor on ollut kuitenkin mies paikallaan tilaisuuden tullessa, sillä sentteri on joukkueensa tehokkain pelaaja ylivoimalla. 

Tilastoista puuttuu 25.1. pelatun ottelun ajassa 58:51 Alexander Bonsaksenille huitomisesta tuomittu rangaistus, sillä TeliaTV:n lähetyksessä oli häiriö.

» Lähetä palautetta toimitukselle