Ikoniset liigapelaajat ”väärissä” pelipaidoissa − Jarkko Immonen ja Eric Perrin aloittelivat liigauriaan Porissa, Mika Strömberg lopetti KalPassa

LIIGA / Artikkeli
Jokereista parhaiten tunnettu Mika Strömberg pelasi viimeiset liigapelinsä KalPassa.
Kuva © Pekka Rautiainen
Lukko-legendat Pasi Saarela Ässissä ja Toni Koivisto Kärpissä − Jatkoaika listasi Liigan seuralegendojen lyhyet vierailut muissa liigaseuroissa.

Monet Liigassa eniten otteluita pelanneista pelaajista on totuttu näkemään tietyn tai tiettyjen joukkueiden paidassa, kuten kaikkien aikojen ottelutilaston kärki Jan Latvala JYPissä, Pelicansissa ja Jokereissa.

Vähintään 600 runkosarjapelissä esiintyneiden kenttäpelaajien joukossa on kuitenkin esimerkkejä, kuinka seuraikonit ovat pidempiaikaisten seurojensa lisäksi käyneet lyhyellä vierailulla muissa liigajoukkueissa.

Vierailun kriteerinä on käytetty yksittäistä kautta uran keskellä tai korkeintaan kolmea liigauran alussa tai lopussa. Tästä syystä esimerkiksi TPS-kasvatti Ville Vahalahden viiden kauden Lukko-jaksoa ei otettu listaukseen mukaan.

Listauksessa pääseurana on käytetty sitä seuraa, jossa pelaaja on pelannut eniten otteluita liigaurallaan.

Jutun innoittajana on käytetty tätä ESPN:n vastaavaa listausta NHL-supertähdistä.

Toni Koivisto: 861 runkosarjaottelua − pääseura Lukko, vierailu Kärpissä

Aktiivipelaajista neljänneksi eniten − Markus Kankaanperän, Arto Laatikaisen ja Kristian Kuuselan jälkeen − Liigan runkosarjaotteluita pelannut Lukko-hyökkääjä Koivisto on pelannut 17 liigakaudestaan Lukossa 13:lla. Ilveksessä vikkelä laitahyökkääjä viihtyi kolmen kauden ajan ja neljä kautta vierähti ulkomailla KHL:ssä ja SHL:ssä.

Yksittäiseksi jäänyt kausi Kärpissä oli Koiviston liigauran tehokkain.
Kuva © Ville Salminen

Uransa parhaan kauden Koivisto kuitenkin pelasi Kärpissä kaudella 2008−09. Tuolloin 26-vuotias hyökkääjä oli Liigan pistepörssin kolmonen ja maalipörssissäkin kärkikymmenikössä. Kausi päättyi finaalitappioon, mikä on Koiviston toistaiseksi paras saavutus Liigassa. Myös viimeisellä SHL-kaudellaan Koivisto sai Luleå HF:n paidassa kaulaansa hopeisen mitalin.

37-vuotias hyökkääjä on pelannut 861 runkosarjaottelua, joista peräti 646 Lukon paidassa. Liigan kaikkien aikojen maalipörssissä Koivisto on 206 osumallaan sijalla 32 ja 458 pisteellään Liigan 30. tehokkain pelaaja.

Pitkällä urallaan Järventie käväisi kauden verran myös Kärpissä.
Kuva © Aapo Mannelin

Martti Järventie: 845 runkosarjaottelua – pääseura Ilves, vierailut Lukossa, TPS:ssä, Kärpissä ja HPK:ssa

Ilves-kasvatti Järventie on Liigan pelattujen runkosarjaotteluiden listalla sijalla 14. Monipuolinen puolustaja pelasi Liigaa 20 kaudella, joista 11:llä hän edusti Ilvestä. Jokereissa vierähti neljä kokonaista kautta ja yksi vajaa. HIFK:ssa Järventie pelasi kaksi kokonaista kautta ja yhden vajaan.

Pitkän uran varrelle mahtui lyhyet piipahdukset Lukkoon, TPS:ään ja HPK:hon, joka jäi kaudella 2015-16 konkarin viimeiseksi liigaseuraksi. Lukossa tuolloin parikymppinen puolustaja pelasi vain 15 ottelua kaudella 1995−96, jolloin pelikokemusta tuli Liigan lisäksi 1. divisioonasta ja nuorten SM-liigasta.

Järventien uran alkuvuosina Ilves kuului Liigan haastajiin ja ylsi keväällä 1998 hopealle asti. Ensimmäisen mestaruutensa Järventie kuitenkin saavutti vasta keväällä 2001 TPS:ssä, kun turkulaisseura voitti jo historiansa toisen triplamestaruuden. Seuraavan kauden ajan hän kokeilikin siipiään Pohjois-Amerikassa. Suomeen palattuaan Järventie pelasi ensin 19 peliä Ilveksessä ja seuraavat neljä ja puoli kautta Jokereissa.

HPK jäi Järventien viimeiseksi liigaseuraksi.

Kaudella 2008−09 Järventie piipahti Kärpissä ja voitti uransa kolmannen hopean. Kärpistä kokeneen puolustajan tie vei HIFK:hon, jossa jälkimmäisellä kaudella juhlittiin taas mestaruutta. Tämän jälkeen Järventie palasi kasvattajaseuraansa Ilvekseen, josta hän kuitenkin pistäytyi taas HIFK:ssa loppukauden 2012−13.

Neljän Ilves-kauden jälkeen Järventie siirtyi HPK:hon, mutta 13 ottelun jälkeen nelikymppinen puolustaja lähti vielä Iso-Britannian toiseksi korkeimmalle sarjatasolle, missä uransa päättyi. 845:stä Liigan runkosarjaottelustaan Järventie pelasi HPK:ssa 13, Lukossa 15, Kärpissä 17, TPS:ssä 56, HIFK:ssa 130, Jokereissa 207 ja Ilveksessä 407.

Kuinka outoa on nähdä Pasi Saarela ässäpaidassa Lukkoa vastaan?
Kuva © Jussi Kivimäki

Pasi Saarela: 775 runkosarjaottelua – pääseura Lukko, vierailu Ässissä

Kuudenneksi eniten liigamaaleja tehnyt Saarela nousi tähdeksi ja voitti kaksi mestaruutta 1990-luvulla Jokereissa, mutta kasvattajaseurassaan Lukossa kovaa laukova hyökkääjä pelasi kuitenkin yhteensä 13 kaudella. Kaksi kokonaista kautta Saarela pelasi Ruotsissa − toisen SHL:ssä ja toisen Allsvenskanissa. Lisäksi Saarela pelasi kolme peliä Sveitsin NLA:ssa.

Kahdesti Liigan maalipörssin voittanut laitilalainen hairahtui kuitenkin uransa viime metreillä kasvattajaseura Lukon verivihollisen Ässien riveihin. Kaudella 2007−08 Saarela pelasi 40 peliä patapaidassa ja oli 12 osumallaan joukkueensa kolmanneksi paras maalintekijä.

Kesken kauden Saarela palasi kuitenkin Lukkoon ja lopetti uransa Lukon kapteenina vielä yhden täyden kauden jälkeen. Aktiivipelaajista Kuusela ja Juha-Pekka Haataja ovat 20 osuman päässä Saarelan kokonaissaldosta.

Luttisen kausi Bluesissa päättyi finaalitappioon kasvattajaseura HIFK:ta vastaan.
Kuva © Antti Romsi

Arttu Luttinen: 749 runkosarjaottelua – pääseura HIFK, vierailut Bluesissa ja Pelicansissa

749 runkosarjapeliä pelannut Luttinen edusti kasvattajaseuraansa HIFK:ta 12 liigakaudella. Yhden AHL- ja kahden Unkarin EBEL-kauden lisäksi Luttinen pelasi Liigassa kaksi kautta Bluesissa ja Pelicansissa. Kaudella 2010−11 maaliahne hyökkääjä oli Bluesin riveissä häviämässä finaaleissa juuri HIFK:lle ja vuotta myöhemmin Pelicans-paidassa JYPille.

Kasvattajaseuransa riveissä Luttinen joutui kokemaan finaalitappion Tapparaa vastaan keväällä 2016. Kausilla 2008−09 ja 2014−15 helsinkiläishyökkääjä mahtui maalipörssin kärkikymmenikköön.

Pelicansissa Luttinen puolestaan joutui toteamaan finaaleissa JYPin paremmaksi.
Kuva © PETTERI AIKAS

Jani Tuppurainen: 689 runkosarjaottelua – pääseura JYP, vierailu Kärpissä

11 kautta JYPissä pelannut Tuppurainen on muodostunut jyväskyläläisikoniksi ja kuulunut seuran kapteenistoon seitsemällä viime kaudella. Ennen ensimmäistä JYP-otteluaan monipuolinen laitahyökkääjä kuitenkin ehti pelata vajaat kolme kautta KalPassa.

Liiga-debyyttinsä Oulussa syntynyt hyökkääjä teki jo kaudella 2002−03 Kärpissä − kahdeksan pelin saldo oli 0+1. Ensimmäisten liigapelien jälkeen Tuppurainen pelasi vielä kaksi täyttä kautta Mestistä ennen siirtymistään KalPaan.

Jani Tuppurainen pelasi Mestistä yhdessä Pekka Rinteen kanssa ja aloitti tämän tavoin liigauransa Kärpissä.
Kuva © Jatkoaika

Liigan kaikkien aikojen pistepörssissä Tuppurainen on sijalla 22, mutta kuluva kausi on alkanut tehokkaasti, joten nykyisellä pistetahdilla paikka 20 parhaan pistemiehen joukkoon todennäköisesti aukeaa. Kaksi mestaruutta JYPissä voittanut hyökkääjä valittiin jälkimmäisellä mestaruuskaudella myös pudotuspelien parhaaksi pelaajaksi.

Mika Strömberg: 651 runkosarjaottelua – pääseura Jokerit, vierailut HPK:ssa ja KalPassa

Maailmanmestari ja nelinkertainen Suomen mestari pelasi Jokereissa 20-vuotisella urallaan lähes 500 liigaottelua. Yhden kauden jämäkkä puolustaja pelasi HPK:ssa ja kaksi ja puoli kautta KalPassa, missä jokerikasvatti pelasikin viimeiset liigapelinsä.

Voitettuaan Jokereissa neljä mestaruutta 90-luvulla Strömberg siirtyi kolmeksi kaudeksi Sveitsin pääsarjaan, mistä myös tarttui matkaan yksi mestaruus. Yhden jokerikauden jälkeen Strömberg palasi ulkomaille ja tällä kertaa SHL:ään, minkä jälkeen hän pelasi Jokereissa enää 24 peliä kaudella 2007−08.

Maailmanmestari ja nelinkertainen Suomen mestari ehti käväistä pelaamassa myös HPK:ssa.
Maailmanmestari ja nelinkertainen Suomen mestari ehti käväistä pelaamassa myös HPK:ssa.
Kuva © Matti Liljaniemi

Pelaajauransa loppumisen jälkeen Strömberg jatkoi apuvalmentajana ensin KalPassa ja sitten TPS:ssä. Jääkiekkoleijonaksi Strömberg aateloitiin vuonna 2011.

Eric Perrin: 643 runkosarjaottelua – pääseura JYP, vierailut Jokereissa, Ässissä ja HPK:ssa

Liigan kaikkien aikojen tehokkain ulkomaalaispelaaja ja Stanley Cup -voittaja Perrin nousi JYPissä tähdeksi ja pelasi ikämiehenä tehokkaita kausia vielä TPS:ssäkin. Liigauransa kanadalainen kuitenkin aloitti Jokereissa kaudella 2000−01. Kuuden pelin saldoksi jäi 1+1 ja Perrin siirtyi puoleksitoista kaudeksi Ässiin, jossa ensimmäisellä vajaalla kaudella syntyi 43 pelissä 38 tehopistettä.

Seuraava kausi ei sujunut enää yhtä tehokkaasti, ja Perrin pelasikin kevään 2002 HPK:ssa voittaen pronssia. JYPissä Perrin pelasi ensimmäisen kerran kaudella 2002−03, minkä jälkeen hän vietti seitsemän kautta ulkomailla − viisi kautta Pohjois-Amerikassa ja kaudet Sveitsissä sekä KHL:ssä.

HPK oli Perrinin kolmas liigaseura ennen JYPiä.
Kuva © Matti Liljaniemi

Kaudeksi 2010−11 Perrin palasi JYPiin ja voitti keväällä 2012 Suomen mestaruuden. Yhteensä kuuden JYP-kauden jälkeen kanadalaistähti siirtyi kolmeksi kaudeksi TPS:ään, mistä hän palasi vielä yhdeksi kaudeksi JYPiin ja lopetti pelaajauransa keväällä 2019.

Jarkko Immonen: 460 runkosarjaottelua – pääseura JYP, vierailu Ässissä

Kaudella 2001−02 Ässissä pelasi Perrinin lisäksi toinenkin tuleva JYP-legenda. Maailmanmestaruuden voittanut keskushyökkääjä on itse asiassa pelannut enemmän ulkomailla kuin Liigassa, mutta Suomen mestaruus ja tehokkaat kaudet ovat profiloineet Immosen JYPin mieheksi.

Ensikosketuksensa Liigaan Immonen kuitenkin otti Ässissä kaudella 2001−02. Kaksi syöttöpistettä 44 pelissä ei ennakoinut menestyksekästä uraa, mutta heti ensimmäisellä JYP-kaudellaan taitava keskushyökkääjä keräsi 33 tehopistettä 56 pelissä. Sittemmin pistetahti on vain kiihtynyt, ja menestystä on tullut JYPin lisäksi maajoukkueessa ja KHL:ssä.

Petri Variksen maalivainu ei siirtynyt Tapparaan yhden kauden visiitillä.
Kuva © Marko Hannula

Petri Varis: 638 runkosarjaottelua – pääseura Jokerit, vierailu Tapparassa

Maaliahne laitahyökkääjä voitti tulokaspalkinnon Ässissä kaudella 1991−92, Jokereissa Varis saavutti kolme Suomen mestaruutta, maalikuninkuuden ja kaksi pistepörssin voittoa. Kolmannen mestaruutensa voitettuaan Varis kävi kokeilemassa ensin Pohjois-Amerikassa ja seuraavalla kaudella Saksan pääsarjassa.

Saksasta maalitykki palasi kahdeksi kaudeksi Jokereihin, minkä jälkeen hän pelasi kaksi kautta Sveitsissä. Kauden 2003−04 Varis pelasi taas Liigassa, mutta yllättäen Tapparassa. Mestaruuskrapulaisen joukkueen kausi oli kuitenkin vaikea − ja niin oli myös 34-vuotiaan hyökkääjän. Ainoan kerran uran aikana Variksen maalisaldo jäi kokonaisella kaudella alle kymmenen maalin.

Vaisun Tappara-kauden jälkeen Varis pelasi vielä Jokereiden kapteenina kolme mainiota kautta, mutta uran viimeisiksi jääneet kaudet 2007−09 olivat rikkonaisia. 236 osumallaan Varis on Liigan kaikkien aikojen maalitilastossa sijalla 16, lähin aktiivipelaaja on Lukon Koivisto 30 maalia takamatkalla.

Myös kaikkien aikojen pistepörssissä Varis mahtuu 20 parhaan joukkoon. Jääkiekkoleijonaksi hänet aateloitiin vuonna 2013.

Jukka Tammi on paidanjäädytystä myöden Ilves-legenda, mutta lopetti kuitenkin liigauransa TUTOssa.
Kuva © Timo Koistinen

Jukka Tammi: 510 runkosarjaottelua – pääseura Ilves, vierailu TUTOssa

MM-pokaalilla ilmakitaraa soittanut Tammi on toiseksi eniten liigaotteluita pelannut maalivahti − Pasi Kuivalaisella on vain seitsemän peliä enemmän. Ilveksen viimeisimmän mestaruuden torjunut maalivahti onkin todellinen seuralegenda.

14 Ilves-kauden jälkeen Tammi kuitenkin pelasi 41 ottelun verran Liigaa TUTOssa, kun 18-vuotiaasta Vesa Toskalasta alettiin koulia Ilveksen uutta ykköstorjujaa. TUTO-kauden jälkeen Tammi pelasi vielä kolme kautta Saksan pääsarjassa ennen uransa lopettamista 37-vuotiaana.

Ilveksessä Tammi voitti sekä vuoden tulokkaan että parhaan maalivahdin palkinnon. Lisäksi Ilves on jäädyttänyt maalivahdin pelinumeron. Jääkiekkoleijonaksi Tammi aateloitiin vuonna 2002.

Ässäkauden jälkeen Kapanen palasi kasvattajaseuraansa KalPaan ja siirtyi toimistohommiin.
Kuva © Kari Saha

Kimmo Kapanen: 326 runkosarjaottelua – pääseura KalPa, vierailut Kiekko-Espoossa ja Ässissä

KalPa-kasvatti Kapanen pelasi isänsä Hannun ja isoveljensä Samin tavoin urallaan myös HIFK:ssa. KalPassa isokokoinen maalivahti pelasi juniorivuosien lisäksi kuudella liigakaudella. HIFK:n lisäksi Kapanen vietti parin vuoden jakson HPK:ssa, jossa hän voitti myös peliuransa ainoan mitalin − pronssia keväällä 2001. Kaudet 2001−05 toisen polven kiekkoilija pelasi ulkomailla SHL:ssä ja 12 peliä Saksan DEL-liigassa.

Peliuransa jälkeen Kapanen on toiminut KalPassa muun muassa maalivahtivalmentajana ja urheilujohtajana, ja jo pelkästään sukunsa myötä häntä on helppo pitää KalPa-legendana. Kapasen peliuralle kuitenkin mahtui kaksi lyhyempää liigavisiittiä.

Kauden 1996−97 Kapanen pelasi Kiekko-Espoossa Iiro Itämiehen kakkosmaalivahtina. Uransa viimeisellä kaudella 2007-08 hän jakoi Ässissä torjuntavastuun tasan nykyisen KalPa-maalivahdin Eero Kilpeläisen kanssa. Heti seuraavalla kaudella Kapanen aloitti KalPan maalivahtivalmentajana.

Ari Sulander kävi kaudella 2010–11 viiden pelin lainapestillä Pelicansissa.
Kuva © Pekka Rautiainen

Ari Sulander: 264 runkosarjaottelua – pääseura Jokerit, vierailu Pelicansissa

Torjuttuaan Jokereille neljä Suomen mestaruutta ja Leijonille olympiapronssia Naganossa lähti maailmanmestaruudenkin voittanut Sulander Zürichiin ZSC Lionsin maalivahdiksi. Sveitsin-pelireissu kesti lopulta 14 kautta.

Jokeri-ikoni teki kuitenkin kaudella 2010–11 vielä toisen pysähdyksen Liigaan mutta tällä kertaa Pelicansiin. Lahtelaiset tarvitsivat kokenutta torjujaa Niko Hovisen kärsiessä polvivammasta. Sulanderin lainapesti Pelicansissa kesti vain viisi ottelua.

Maailmanmestari, olympiamitalisti sekä nelinkertainen Suomen ja Sveitsin mestari onnistui NLA:ssa myös maalinteossa ensimmäisenä maalivahtina kaudella 2002–03.

Ilveksen Raimo Helminen, Tapparan Janne Ojanen, HIFK:n Pertti Lehtonen ja SaiPan Ville Koho ovat esimerkkejä pelaajista, jotka viettivät koko liigauransa yhdessä seurassa. Seurauskollisuus on kuitenkin koko ajan hiipumassa, ja kuten yllä olevat esimerkit osoittavat, moni seuraikonina pidetty pelaaja on vähintään käväissyt toisessa liigaseurassa – lisäksi listaukseen olisi väljemmillä kriteereillä ottaa monta esimerkkiä lisää.

Tilastopoiminnat tehty 22.11.2019 liigakierroksen jälkeen.

» Lähetä palautetta toimitukselle