Kuva © Ak Bars

"Ideana on auttaa nuoria maalivahteja seuraavalle tasolle" – Marko Torenius ja Jaakko Valkama valmentavat kesäisin nykyisiä ja tulevia NHL-maalivahteja

Artikkeli

Espoon Matinkylässä, Ilmatar Areenalla kokeneet maalivahtivalmentajat Marko Torenius ja Jaakko Valkama paitsi pyörittävät omaa No Goal -valmennusyritystään, myös kehittävät yksilöiden kautta koko lajiosaamista.

Harrastuksena alkanut maalivahtien kesäharjoittaminen on pikku hiljaa houkutellut mukaan aiempaa isomman ringin, minkä vuoksi Torenius pyysi Espoon Bluesista tutun Valkaman mukaan. Kehitys johti lopulta oman yrityksen perustamiseen.

– Sanotaan, että tuolta 15 vuoden takaa on lähtenyt halu auttaa jätkiä kesätreenauksessa. Ideana on auttaa nuoria maalivahteja seuraavalle tasolle, ja se on meillekin etuoikeus päästä tekemään yhteistyötä näiden eturivin jätkien kanssa. On ollut todella mielekästä tehdä hommia näiden motivoituneiden jätkien kanssa.

Haastattelutilanteen jälkeen Torenius on jo tehnyt sopimuksen Vancouver Canucksin AHL-organisaation kanssa: 45-vuotias suomalainen aloittaa Abbotsford Canucksin maalivahtivalmentajana. Ennen AHL-sopimuksen julkistamista Toreniuksella kuitenkin oli visioita hänen ja Valkaman yritykseen liittyen.

– Pelkällä kesällä ei elantoa tee, ja meillä on "Jaskan" kanssa visioita, mihin suuntaan toimintaa voisi kehittää: seuroille voisi olla mahdollista tarjota valmennustukea ja junioreille vetää pienimuotoisia leirejä tai klinikoita. Aikataulutus on vielä kesken, mutta visio on tuohon suuntaan.

– Emme aio ajaa itseämme henkihieveriin tällä työllä, vaan se juuri mahdollistaa laadukkaan keskittymisen muutaman jätkän valmennukseen, kun ei tarvitse painaa kahdeksaa tuntia jäitä putkeen, Torenius valottaa.

Keskittyminen pienissä yksityiskohdissa

Heinäkuun helteillä Toreniuksen ja Valkaman ohjeilla olivat treenamassa nuoret torjujat Kari Piiroinen, Henrik Tikkanen, Oskari Salminen ja Ukko-Pekka Luukkonen – jokaisella on vahva motivaatio kehittää taitojaan.

Tapparassa Suomen mestaruuden kakkosmaalivahtina voittanut Piiroinen siirtyi HockeyAllsvenskaniin Mora IK:n maalille hakemaan peliaikaa, Tikkanen teki äskettäin AHL-sopimuksen Bridgeport Islandersiin, Salminen siirtyi alkavaksi kaudeksi Winnipeg Jetsin organisaatioon ja Luukkonen tavoittelee isompaa vastuuta Buffalo Sabresissa.

Luukkonen tavoittelee alkavalla kaudella isompaa vastuuta Buffalo Sabresin paidassa.
Kuva © Getty Images

Myöhemmin kesällä harjoittelurinkiin olivat liittyneet muun muassa vapaana agenttina Detroit Red Wingsiin siirtynyt Ville Husso, Nashville Predatorsiin Juuse Saroksen taustatueksi siirtyvä Kevin Lankinen ja ensi kaudeksi Jussi Parkkilan valmennukseen siirtyvä Aleksandr Georgijev.

– Olemme aika hyvin saaneet eriytettyä uran eri vaiheissa olevia maalivahteja. Ensinnäkin kaudet päättyvät vähän eri aikaan ja toisaalta kaikkien kanssa aloitetaan samoista peruselementeistä, kommentoi Torenius eri vaiheessa uraa olevien maalivahtien samanaikaista valmentamista.

Neljä edellistä kautta Pohjois-Amerikassa pelannut Luukkonen oli haastatteluhetkellä vasta toista päivää Toreniuksen ja Valkaman valmennuksessa, mutta ensivaikutelma oli positiivinen.

– On tuntunut hyvältä, vaikka on ollut rankkoja luistelusessioita. Liikkumista ja luistelua on treenattu paljon. Täällä myös kiinnitetään huomiota pieniin yksityiskohtiin eli omalla kohdalla yritetään saada pystympää peliasentoa ja parannettua kiekon seuraamista katseella. Se on hienoa, että valmentajilla on näkemys, kuinka maalivahdin kannattaa pelata.

Viidennen kautensa Pohjois-Amerikassa aloittava Lankinen on kolmatta kesää Toreniuksen valmennuksessa ja maailmanmestaritorjuja on tyytyväinen saamaansa oppiin.

− Olin kuullut Toreniuksesta paljon hyvää yhteisiltä tutuilta ja halusin ottaa urallani seuraavan askeleen. Otin häneen yhteyttä ja kysyin mielipidettä pelistäni, vaihdoimme ajatuksia ja totesimme näkevämme pelin samalla tavalla. Siitä lähdimme työstämään ja olen todella tyytyväinen Toreniukselta saamaani apuun.

Lankinen mainitsee Luukkosen tavoin liikkumisen ja torjunta-asennon kesäharjoittelun kehityskohteiksi.

− Olisi kiva sanoa, että olemme tehneet jotain salajuttuja, mutta todellisuudessa olemme keskittyneet perusjuttuihin, kuten liikkumiseen ja teränkäyttöön, että esimerkiksi sivuittaisliike olisi mahdollisimman terävää. Olemme panostaneet myös torjunta-asentoon, että se olisi kapeampi ja enemmän pystyssä.

Torenius ja Valkama ottavat valmennuksen sisällössä huomioon maalivahtien omien toiveiden lisäksi myös työnantajien näkemykset.

– Jotkut seurat Pohjois-Amerikassa seuraavat, mitä täällä harjoituksissa tehdään ja sinne menee videot ja saadaan palautetta. Totta kai yritämme viedä tekemistä siihen suuntaan kuin seura haluaa, niin se auttaa jätkiä parhaiten.

– Voimme ottaa kaksi maalivahtia kumpaankin päätyyn, niin pystymme ottamaan veskareiden erilaiset lähtökohdat huomioon. Juttelemme myös jätkien kanssa heidän yksilöllisistä kehityskohteista ja yritämme löytää niihin sopivia harjoitteita, Torenius taustoittaa.

Chicago Blackhawksista Nashville Predatorsiin siirtynyt Lankinen on jo kolmena kesänä hakenut oppia Toreniuksen ja Valkaman valmennuksesta.
Kuva © Getty Images

Täsmäharjoittelua maalivahdeille

Jukureissa läpimurtokauden pelannut Salminen on kokenut pikkutarkan ja maalivahteihin keskittyvän harjoittelun virkistävänä vaihteluna. 22-vuotias torjuja sai vinkin kesäharjoittelumahdollisuudesta agentiltaan.

– On ollut paljon uutta, juuri liikkumiseen ja teränkäyttöön liittyvää harjoittelua. Tosi spesifiä harjoittelua, jolla saa liikkumista paremmaksi. Aiemmin kesäjäillä olen tottunut harjoittelemaan kenttäpelaajien ehdoilla eli torjumaan kiekkoja. Tämä on nyt pelkästään meitä maalivahteja varten, mikä tuntuu todella hyvältä.

Kenttäpelaajien puuttumisen myötä maalivahtien treeneissä korostuu mielikuvaharjoittelu.

– Aluksi keskitymme siihen omaan tekemiseen, kuten liikkumiseen, emmekä edes yritä ajatella kiekkoa. Lähempänä kauden alkua tulee pelitilanteiden harjoittelu mukaan. Asteittain edetään, ettei kaikkea rysäytetä kerralla, Salminen kuvailee harjoitusten sisältöä.

Stanley Cup -voittaja Jordan Binningtonin taustalta tiukemmin ykköstorjujan vastuuta Red Wingsistä alkavalla kaudella tavoitteleva Husso kehuu harjoitusten hyödynnettävyyttä pelitilanteissa.

− Koko kesä on painotettu liikkumista, tavoitteena on saavuttaa jääjaksamista. Toteutuksessa on ollut erilaisia variaatioita, tällä kertaa oli paljon tolppapelaamista. Meitä on yleensä neljä maalivahtia yhtä aikaa jäällä ja kaksi jätkää samassa päädyssä, niin siinä tulee hyvin taukoa ja pystyy palautumaan.

Elokuussa näkemäni harjoituksen lopuksi maalivahdit tekivät toisilleen maskia ja harjoittelivat tilanteen lukemista maskin takaa. 191-senttinen Husso vakuutti nähneensä 187-senttisen Lankisen takaa kiekon hyvin.

− Maskin takaa täytyy osata lukea, mihin kiekko tulee, jotta pääsee palaamaan tolppien väliin eikä pelaa yli. Se oli hyvä harjoitus ja siitä on paljon hyötyä kauden aikana.

Liikkumisen kehittäminen on isossa roolissa Toreniuksen ja Valkaman valmennuksessa.

– Siinä tulee sekä fyysinen että taidollinen näkökulma, ja sillä on pelaamiseen merkittävä vaikutus, jos liikkumista pystyy parantamaan. Sen näemme tärkeänä asiana, mitä haluamme viedä eteenpäin.

Husso tavoittelee alkavalla kaudella Detroit Red Wingsin ykkösmaalivahdin paikkaa.
Kuva © Getty Images

“Se tietysti huolettaa, että Liigassa on suomalaisnuorille vähän näyttöpaikkoja”

Kokenut valmennuskaksikko sparraa myös toisiaan ja tavoitteena on kehittää valmennustoimintaa ja harjoittelukäytäntöjä, jotta he pystyvät auttamaan suomalaismaalivahteja omissa tavoitteissaan.

– Olemme paljon miettineet, millainen harjoitusprosessin pitää nykypäivänä olla ja miten sitä voi tehostaa. Yritämme löytää toimivia harjoitteita, joilla pääsemme tarttumaan maalivahtipelin eri osa-alueisiin ja viemään niitä eteenpäin. Myös eri keinoja mietimme, ja videot esimerkiksi on yksi keino.

– Kaikki harjoitukset videoidaan. Siitä on helppo todentaa asioita ja videon käyttö nopeuttaa oppimisprosessia. Jotkut veskat käyttävät sykemittaria ja seuraavat omaa kuormitustaan jäällä, mutta me valmentajat emme sitä aja. Tiedämme kyllä, että meidän harjoitteet lisäävät myös fyysistä kapasiteettia, ettei se ole pelkästään taitojen hiomista.

Yksilöitä harjoittamalla ja kehittämällä vahvistuu samalla koko kansallinen maalivahtiosaaminen.

– Olemme pieni maa, niin meidän pitää olla jatkuvasti ajan hermolla. Pelaajamassaa ei ole valtavasti, mutta siitä aineksesta pitää saada huiput tuotettua. Se tietysti huolettaa, että Liigassa on suomalaisnuorille vähän näyttöpaikkoja, kun ulkomaalaisia on hankittu paljon.

– Meillä on totta kai halu omassa toiminnassa, kun nuoria jätkiä autetaan, että pääsisivät urillaan eteenpäin ja isompiin sarjoihin. Me tehdään oma osamme, mutta koko kentän laajuudelta tarvitaan hommia, että suomalainen veskaripeli voi hyvin. Oli upea juttu, että tämän vuoden varaustilaisuudessa kaksi suomalaista varattiin ensimmäisinä maalivahteina, Torenius päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle