III divisioonan MM-kisat: Katoilevia pyykkejä ja suomalaista fanikulttuuria

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Luxemburgin Marcus Anselm on saanut tehdä parhaansa maalillaan pitääkseen Luxemburgin mukana mitalitaistossa.
Kuva © Liam McEvoy
III divisioonan MM-kisat jatkuivat Bulgarian Sofiassa välipäivän jälkeen.

Välipäivää väritti Turkin joukkueen huono tuuri kaukalon ulkopuolella. Yhdet harjoitukset meinasivat peruuntua, kun pyykit olivat jääneet pesulaan. Myös jostain syystä tuntuu, että ruokahuolto tökkii koko ajan juuri tämän joukkueen kohdalla. Voisiko syy olla rajanaapurin Bulgarian?

Kolmas ottelupäivä lähti käyntiin Luxemburgin ja Etelä-Afrikan välisellä kamppailulla. Ottelun ensimmäinen erä oli varmaan huonointa jääkiekkoa, mitä kansainvälisen jääkiekkoliiton turnauksissa on koskaan nähty. Molemmat joukkueet onnistuivat kuitenkin räpeltämään yhden maalin, joten erätauolle mentiin lukemissa 1-1.

Toisessa erässä pukukoppikäytävillä käytiin tulisia keskusteluja ja ehkä kiitos tämän, pelin taso hieman koheni viimeiseen kahteen erään. Ottelu päättyi lopulta Luxemburgin 5-2-voittoon. Myönnettäköön, että allekirjoittanut saattaa katsella tilanteita hieman luxemburgilaisten lasien läpi.

Toisessa ottelussa Taiwanin mestaruushaaveet kokivat kovan kolauksen, kun se kärsi 7-4-tappion Turkille. Kun Bulgaria voitti päivän viimeisessä kuumassa ottelussa Turkmenistanin lukemin 7-2, käytännössä Luxemburg oli ainut joukkue, jolla oli mahdollisuudet haastaa Bulgaria nousukahinoissa.

Neljäntenä ottelupäivänä Etelä-Afrikka onnistui sinnittelemään Turkin kyydissä ensimmäiset 30 minuuttia. Tämä ei kuitenkaan riittänyt vaan Turkki korjasi lopulta voiton lukemin 6-3.

Turkki otti viimein avausvoittonsa.

Päivän toisessa ottelussa Luxemburg kohtasi Turkmenistanin, jonka voittamalla Luxemburg olisi pystynyt kiinni turnausvoitossa. Ennakkoasetelmat näyttivät Luxemburgin kannalta hyvältä: läpi turnauksen pelaajatarkkailua hotellin aulasta käsin tehnyt valmentaja John Bierchen kiinnitti huomiota, että viimeiset Turkmenistanilaiset saapuivat takaisin hotellille vasta aamun pikkutunteinta.

Ottelun alku tuki ennakkoarvailuja Luxemburgin hallitessa ottelua, ja sen karaten jo 2-0-johtoon ensimmäisessä erässä. Toisessa erässä Luxemburg sortui kuitenkin jäähyilyyn, mikä kostautui raa'alla kädellä, Turkeministanin nakutellessa kaksi ylivoimamaalia. Molemmat joukkueet osuivat myös tasakentällisin ja kolmanteen erään lähdettiin 3-3-tasalukemista.

Luxemburgia oli saapunut kannustamaan myös uusi joukko suomalaisia kiekkofaneja. Saatuaan tankattua energiavarastonsa täyteen ensimmäisen erän aikana hallia ympäröivissä ravintoloissa, ryhmä asettui kannustamaan toisessa erässä suosikkijoukkueettaan vaihtoaition takaa käsin. Luxemburgilaisia kannattajia erilaiset suomalaiset kannattajarutiinit hieman ihmetyttivät, mutta joukkueen pelaajilta saaman palautteen mukaan kokonaiskuva jäi kuitenkin positiiviseksi.

Kovasta kannustuksesta huolimatta Luxemburg joutui tuottamaan pettymyksen, kun kolmannessa eressä Turkmenistanin Begench Dovletmyradov karkasi läpiajoon ja viimeisteli 4-3-osuman. Kun Luxemburgin väsyneet kärkipelaajat eivät enää saaneet kiriä aikeksi, jäi Dovletmyradovin maali ottelun voittomaaliksi. Samalla kariutuivat myös Luxemburgin nousuhaaveet.

Päivän viimeisessä ottelussa kotijoukkue Bulgaria höykkyytti Taiwania maalein 11-2, ja varmisti näin jo turnausvoittonsa sekä sarjanousunsa.

Bulgaria on varmistanut turnausvoiton ja sarjanousun jo ennen viimeistä kierrosta.
Kuva © IIHF/Andonov

Ennen sunnuntain viimeisiä pelejä on siis selvää, että Bulgaria tulee viemään turnauksen ja Etelä-Afrikka tulee putoamaan karsintasarjaan. Sijat 2-5 ovat sen sijaan vielä täysin auki. Tässä vaiheessa Turkmenistanilla on kasassa seitsemän pistettä, Turkilla ja Luxemburgilla kuusi pistettä ja Taiwanilla viisi pistettä.

Viimeisissä otteluissa Turkmenistan ja Turkki käyvät kiihkeän taiston sijoituksista, Taiwan voittanee Etelä-Afrikan ja Luxemburgin toiveet mitaleista lienee bulgarialaisten pitkittyneiden voittojuhlien varassa.