Hyökkäävään rooliin hankittu Mikael Granlund on vaipunut Predatorsissa rivipelaajaksi − suomalainen lähestyy NHL-uransa taitekohtaa

NHL / Artikkeli
Mikael Granlund ei ole ollut omalla tasollaan.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Mikael Granlundin alkukausi on ollut kaikkea muuta kuin toivotunlainen. Luottamusta on herunut eri rooleihin, mutta tulokset ovat jääneet laihoiksi. Suomalaishyökkääjän on saatava peli nopeasti takaisin uomiinsa ennen kaikkea itsensä takia, sillä keväällä odottavat jatkosopimusneuvottelut.

Uhkapelimerkki

Viime keväänä Mikael Granlund joutui Minnesota Wild -GM Paul Fentonin siirtoruletin pelinappulaksi. Fenton havitteli Nashville Predatorsista Kevin Fialaa, ja siirron hintalapussa luki Granlundin nimi. Wild-pomolla ei ollut mitään näitä ehtoja vastaan ja Granlund sai seitsemän vuoden palveluksen jälkeen vaihtaa maisemaa.

Kaupan jälkeen Predatorsin GM David Poile arvioi The Tennessean-lehden haastattelussa Granlundin nousevan joukkueen tehokkaimpien hyökkääjien joukkoon. Poilen mukaan Granlund toisi lisävoimaa hyökkäykseen niin ykkös- kuin kakkosketjussakin.

− Olemme nyt entistä suurempi uhka vastustajalle, Poile naulasi.

Predatorsissa Granlundin tekemisestä on kuitenkin puuttunut Wild-ajoilta tutut rentous, varmuus ja oivaltavuus kiekollisessa pelaamisessa. Predators-johdon ilmeinen tavoite Fiala-Granlund-kaupassa on ollut joukkueen painopisteen siirtäminen aiempaa hyökkäävämmäksi, ja tämän vision mukaiseen rooliin on Granlundin ollut vaikea sopeutua. Granlundin kannalta ongelmallista on se, että saman profiilin pelaajia on Predatorsissa jonoksi asti.

Uuteen joukkueeseen on toki tavallisesti vaikea päästä sisään, etenkin jos siirto on uran ensimmäinen ja tapahtuu keväällä. Kausi jää lyhyeksi ja kesällä joukkueen sisäinen yhteys on hajanaista. Toisaalta seitsemän NHL-kauden kokemuksella ylitsepääsemättömiä sopeutumisvaikeuksia ei pitäisi olla.

Perustaso on hukassa

Odotukset huomioon ottaen pitäisi Granlundilla olla 21 ottelun jälkeen enemmän tehoja kuin 3+5. Toisin sanoen Granlund olisi täyden kauden pelatessaan vaatimattomassa 30−35 tehopisteen tahdissa. Itse asiassa Granlundin numerot ovat kutakuinkin samaa luokkaa kuin viime keväänä suomalaisen pelattua kauden viimeiset 16 ottelua Predatorsissa. Tehot olivat silloin 1+5, ja lisäksi kuudessa pudotuspeliottelussa Granlund merkkautti yhden maalin ja yhden syöttöpisteen.

Wild-vuosien kaltaisesta 60 pisteen kaudesta on turha haaveilla. Sen sijaan Granlund on joutunut totuttelemaan fyysiseen pelaamiseen: blokkaamiseen, katkoihin ja riistoihin. Granlund on asettunut kiekon tielle keskimäärin useammin kuin Wild-aikoina. Huomattavaa on myös jäähyjen kasvanut määrä verrattuna viime kauden tähän vaiheeseen.

Granlundin maaliodottama ei ole käytännössä muuttunut sitten viimeisen Wild-kautensa. Kun ympärillä on Matt Duchenen ja Filip Forsbergin kaltaisia pistenikkareita, on normaalioloissa odotettavissa hyviä tehoja. Ongelmat ovat siis todellisia − ja ne koskevat Granlundia itseään.

Lupaavasti alkanut syksy katkesi Forsbergin loukkaantumiseen lokakuun puolivälissä. Predatorsin ketjukoostumukset menivät uusiksi, ja niiden myötä Granlund katosi valokeilasta. Ylivoimalla ja tasakentällisillä peliaikaa on kyllä siunaantunut suunnilleen saman verran kuin viimeisillä Wild-kausilla. Kun toivottua tulosta ei syntynyt, Granlund valahti loppukuun aikana nelosketjuun.

Forsbergin palattuakaan ei Granlund enää saanut säännöllistä paikkaa ruotsalaisen viereltä. Granlundia on pomputeltu eri ketjuissa lähinnä silloin, kun on ollut tarpeellista kokeilla eri koostumuksia. Tilastot ovat tietysti aina oma lukunsa, mutta Predatorsin peluutuksen näkökulmasta niihin kannattaa suhtautua arvostavasti.

Uutta roolia sisäistämässä

Pelitavan lisäksi Granlundille haasteita on tuonut peluutus. Varsinkin nelosketju on kaikkea muuta kuin Granlundille ominainen paikka: hän on elimellisesti pelinrakentaja, ei pelinrikkoja. Nykyisessä asemassaan Granlund ei pääse hyödyntämään omia vahvuuksiaan. On paradoksaalista, että hyökkäyspeliä vahvistamaan hankittu pelaaja on joutunut puolustavan hyökkääjän rooliin.

Nykyisessä asemassaan Granlund ei pääse hyödyntämään omia vahvuuksiaan.

Nimekkäitä Kyle Turrisia ja Matt Duchenea sekä tuloksellisesti yli odotusten pelanneita Nick Boninoa ja Calle Järnkrokia on kuitenkin vaikea ohittaa peluutuksen hierarkiassa niillä esityksillä, joita Granlundilta toistaiseksi on nähty. Granlund on toisaalta saanut peliaikaa 16−19 minuuttia ottelua kohti, mikä on kohtuullisen hyvä määrä tasalaatuisessa Predators-nipussa. Turrisin ollessa loukkaantuneena vastuuta on annettu jopa enemmän. 

Käytännön tekeminen kentällä on kuitenkin ollut Granlundilta vaatimatonta. Avaussyötöistä puuttuvat luovuus ja oivaltavuus, fyysisestä pelistä uupuu itseluottamus. Granlundin tarjoilut eivät tavoita miehiä tekopaikoissa, ja mies itse on tällä kaudella laukonut keskivertoonsa nähden todella vähän.

Granlundin onneksi hänen peliosaamisensa ei ole naulattu keskushyökkääjän tontille vaan hän kykenee pelin pyörittämiseen myös laidalla. Kokoonpanosta pudottamista ei näin ollen tarvitse ihan heti pelätä. Varsinaiset huolenaiheet liittyvät ensi kevääseen, kun Granlund esikuntineen alkaa neuvotella jatkosopimuksesta.

Granlundin tilanne on haastava. Tulosta on synnyttävä, mutta liikaa ei saa puristaa.
Kuva © Getty Images

Predatorsin ja Granlundin lyhyt kuherruskuukausi

Granlund ei ole tehnyt predatorsista ratkaisevasti parempaa joukkuetta.

Poile antoi keväällä Granlundin joukkueessa pitämistä puoltavia lausuntoja, mutta tilanne oli silloin hyvin erilainen, eikä yli puolen vuoden takaisilla sanomisilla ole enää paljoakaan painoarvoa. Poilen mielessä varmasti pyörii myös tieto siitä, että Granlundin lähtiessä vapautuu palkkakattoon 5,75 miljoonan dollarin verran tilaa.

Granlundin kannalta keväällä katkolla oleva sopimus tarkoittaa ennen kaikkea sitä, että tällä kaudella omasta kyvykkyydestä on annettava näyttöjä. Niiden osalta ei Granlund ole syksyn aikana herättänyt huomiota. Granlund on toki paikannut Fialan vähintään kelvollisesti, muttei ole tehnyt Predatorsista ratkaisevasti parempaa joukkuetta.

» Lähetä palautetta toimitukselle