Humboldt Broncosin bussiturmasta selviytyneen ex-kiekkoilijan tarina on voimakas kuvaus auttamisesta ja avun saamisesta

Muut Sarjat / Artikkeli
Kaleb Dahlgren (vasemmalla) itselleen tunnusomaisessa puuhassa auttamassa muita. Tässä hän työntää joukkuekaveriaan NHL:n palkintojenjakotilaisuuteen.
Kuva © Getty Images
Kaleb Dahlgren oli selättänyt muun muassa diabeteksen ennen Humboldt Broncosin tuhoisaa onnettomuutta − ja kuntoutui myös kolarissa saamistaan vammoista, mitä pidettiin ihmeenä.

Kanadalaisen juniorijoukkueen Humboldt Broncosin bussiturma 6. huhtikuuta 2018 oli järkyttävä tragedia: kuolonuhreja oli 16, ja monille henkiin jääneille jäi pysyviä ja vakavia vammoja. Yksi selviytyneistä, Kaleb Dahlgren, julkaisi tarinansa kirjassa ”Crossroads: My Story of Tragedy and Resilience as a Humboldt Bronco”. Apunaan Dahlgrenilla oli haamukirjoittaja, Athletic-toimittaja Dan Robson.

Fyysinen ja psyykkinen trauma, läheisten ihmisten menettäminen ja peliurasta luopuminen 20-vuotiaana olisi huikea tarina sellaisenaan, mutta Dahlgren halusi kertoa koko tarinansa ja tulla muistetuksi muustakin kuin bussionnettomuudesta.

Dahlgren nimittäin on sairastanut tyypin 1 diabetesta 4-vuotiaasta asti, oli lähellä menettää isänsä teini-ikäisenä ja on tehnyt hyväntekeväisyys- ja valistustyötä diabetekseen liittyen – osa kirjan tuotoista puolestaan menee ambulanssihelikopteritoiminnan tukemiseen.

Arviota varten kriitikko kuunteli teoksen äänikirjana.

Kaleb Dahlgren on tarinassaan monissa risteyksissä, joissa pitää valita oma suunta.

Sairauksia ja selviytymistä

Diabetes oli Dahlgrenin ensimmäinen vastoinkäyminen, mutta hän käänsi sen voimakseen: jääkiekkoon liittyvät rutiinit auttoivat urheilullisuuden lisäksi myös krooniseen sairauteen sopeutumisessa, ja Dahlgren aloitti jo nuorena muiden auttamisen.

Aluksi nuorukainen liittyi kanadalaiseen tyypin 1 diabeteksen tutkimussäätiöön ja myöhemmin hän lanseerasi oman ”Dahlgren’s Diabeuties” -ohjelman, jossa diabeetikot nostetaan positiiviseen valokeilaan. Dahlgren myös piti tiiviisti yhteyttä ohjelmaan valittujen kanssa tukien ja vahvistaen näitä. Lisäksi pelatessaan Notre Dame Houndsissa Dahlgren järjesti seurakavereidensa kanssa pääsylippuja ja kuljetuksen kotipeleihin jääkiekosta innostuneille erityisnuorille.

Oman diabeteksen lisäksi Dahlgrenin elämää järkytti tämän isän vakava sairastuminen, joka romahdutti hyväkuntoisen miehen vuodepotilaaksi ja toistuviin sairaalahoitoihin. Perhe joutui elämään pitkään epävarmuudessa, kunnes syyksi selvisi maksan sarkoidoosi.

Kirjan nimi ”Crossroads” viittaa paitsi kolaripaikkaan myös Dahlgrenin tekemiin valintoihin elämänsä aikana: Onko mahdollista yhdistää diabetes ja urheilu-ura? Lähteäkö pelaamaan ja opiskelemaan toiselle paikkakunnalle vai jäädäkö sairaan isän tueksi?

Nuoreksi mieheksi Dahlgren pohtii poikkeuksellisen kypsästi ja perusteellisesti asioitaan, mutta poikkeuksellinen on elämänkaarikin.

Kolari oli käännekohta

Dahlgrenilla oli keväällä 2018 jo tiedossa opiskelu- ja pelipaikka Torontossa Yorkin yliopistossa, mutta kesken SJHL:n pudotuspelien sattunut onnettomuus muutti suunnitelmat. Vaikka hän toipui fyysisistä vammoistaan nopeasti, ja toimintakyvyn säilymistä suhteessa aivovammojen laajuuteen pidettiin ihmeenä, eivät lääkärit enää antaneet lupaa kilpailulliseen urheiluun.

Parikymppinen mies menetti yhtä aikaa sekä pitkäaikaisen unelmansa jääkiekkoilijan urasta että lukuisat läheiset ystävät. Tämä tragedia muutti Dahlgrenin ja muiden selviytyjien elämän − ja myös kirjan sävyn.

Rationaalinen ja hyväkäytöksinen nuorukainen olikin äkisti sekava ja rääväsuinen potilas, jolle läheiset joutuivat toistuvasti selittämään, ettei Dahlgren ollut loukkaantunut pelissä, vaan auto-onnettomuudessa. Päähenkilön kaoottista sisäistä maailmaa elävöittäessään äänikirjan lukija Adam Verner on elementissään, vaikka kokonaisuutena keski-ikäisen miehen ääni tuntuu väärältä kuvaamaan nuoren aikuisen kokemuksia.

Sekavuus, persoonallisuuden muutos ja epätietoisuus tulevasta olivat luonnollisesti kovin paikka Dahlgrenille itselleen sekä läheisille, mutta lukijakaan ei pääse helpolla. Tuska välittyy juuri äänikirjasta erityisen paljaana.

Murheen alhoon ei kuitenkaan jäädä vellomaan, vaan pääosaan nousee kolarin jälkeen taas Dahlgrenin selviytymiskyky ja päättäväisyys. Toivo peliuran jatkumisesta kantaa eteenpäin, ja nuorukainen kuntoutuu pikavauhtia. Pikkuhiljaa myös ajattelu selkiytyy, ja Dahlgren lähtee käsittelemään kolarin aiheuttamia psyykkisiä vaurioita.

Humboldt Broncosin tragediassa eli mukana koko kiekkomaailma.
Kuva © Getty Images

Ylitsevuotavaa yhteisöllisyyttä

Jääkiekko on Kanadassa sydämen asia, mikä välittyi voimakkaasti Humboldt Broncosin bussiturman myötä. Henkiin jääneet pelaajat saivat tsemppiviestejä ja muistoesineitä useilta NHL:n supertähdiltä – Dahlgrenin vieraana puolestaan kävivät muun muassa Joe Sakic ja Hayley Wickenheiser.

Tätä välittämisen ja auttamisen määrää Dahlgren korostaa moneen otteeseen. Auttajakin tuli autetuksi.

Dahlgren kuvaa yksityiskohtaisesti myös eri joukkueyhteisöjään ja erityisesti Humboldt Broncosia, mille löytyy selitys pian kolarin jälkeen, kun käy ilmi, ketkä ovat menehtyneet onnettomuudessa. Tositapahtumiin perustuvien teosten kohdalla jännityksen ylläpitäminen voi olla vaikeaa, mutta tässä ”Crossroads” onnistuu erinomaisesti.

Vaikka tiesin ennakkoon, mitä tarinassa tulee tapahtumaan, en tiennyt, keitä tämä tapahtuma peruuttamattomin koskettaa − ja Dahlgrenin vetävään tarinaan keskittyessäni ikään kuin unohdin miettiä dramaattista loppuratkaisua.

Onnettomuuden kuolonuhreille on omistettu jopa oma lukunsa, mutta Dahlgrenille tärkeiden ihmisten muisto elää tarinassa myös jatkuvana.

”Crossroads: My Story of Tragedy and Resilience as a Humboldt Bronco” on tilattavissa fyysisenä kirjana esimerkiksi Amazonista, ja äänikirjana teos löytyy ainakin Bookbeatin ja Nextoryn valikoimista.

Kaleb Dahlgren (2021): ”Crossroads: My Story of Tragedy and Resilience as a Humboldt Bronco”. HarperCollins Publishers. 7t56min.

» Lähetä palautetta toimitukselle