Hokki lähtee tavoittelemaan pudotuspelejä nuorentuneella joukkueella

MESTIS / Artikkeli
Pasi Räsänen aloittaa kolmannen kautensa Hokin penkin takana.
Kuva © Juha Alamäki
Viime kaudella Mestiksen pudotuspelien ulkopuolelle sijalle 11 jäänyt Kajaanin Hokki lähtee Mestis-kauteen rajusti uudistuneella joukkueella. Vaihtuvuutta on ollut paitsi pelaajistossa, myös valmennustiimissä.

Kokeneelle Mestis-luotsi Pasi Räsäselle alkava Mestis-kausi on jo kolmas Hokin peräsimessä. Kaiken nähnyt Räsänen odottaa perjantaina Hokin osalta alkavaa kautta levollisen innostuneena.

– Hyvällä meiningillä ollaan menty elokuun alusta lähtien. Taas uusi porukka ja selkeästi tehty nuorennusleikkausta vielä entisestäänkin, ja vähän uudistettu muutenkin tekemistä. Raikkaalla yllätysvalmiilla joukkueella päästään toimimaan, on ollut mukava tehdä hommia ja käydä uusia juttuja läpi.

Hokin joukkueen runko meni isoilta osin uusiksi, kun lähtijäpuolella oli pelaajia kuten Oskari Siiki, Risto Mattila, Valtteri Niemi, Joonas Savolainen, Daniil Troshin ja Anton Troshin sekä maalivahtiduo Alex Mäkelä-Patrik Koivisto.

Joukkuetta on vahvistettu pääasiassa nuorilla pelaajilla, mutta mukaan mahtuu myös muutamia Mestiksessä jo rutinoituneita pelimiehiä. Mielenkiintoisia nimi ovat myös Selänteen veljekset Eetu ja Leevi, joista jälkimmäinen tavoittelee pelipaikkaa koeajan kautta.

Räsänen on ollut erityisen tyytyväinen joukkueen puolustuskaluston esityksiin harjoituspeleissä.

– Meidän pakiston raikkaus pelata kiekolla on erottunut ihan selkeästi tämän alkukauden aikana. Ollaan pystytty pelaamaan vahvaa kiekollista peliä ja silti siinä on ollut hyvä valmius ja hyvää puolustamista. Oikeastaan koko pakisto on ollut alkusyksyn piristysruiske, ollaan pystytty pelaamaan vähän erilaista ja vähän nopeampaa kiekkoa. Se on selkeästi muutos edellisvuoteen ja helpottanut hyökkäyspelaamista.

Rajusta pelaajaliikenteestä huolimatta Hokki pystyi tekemään kesän aikana tärkeitä jatkosopimuksia runkopelaajiensa kanssa, kun esimerkiksi Samu Pyykkönen, Tuomas Komulainen, Jesper Henriksson ja Aapo Holtinkoski rustasivat nimensä jatkosopimuksiin.

– Meiltä löytyy myös kokemusta: Pyykkönen ja Komulainen esimerkiksi tuovat myös jatkuvuutta ja kainuulaisuutta. He pystyvät kokemuksella rauhoittamaan nuoria poikia tarvittaessa.

Räsäsen valmennustiimi on vaihtunut joka kausi. Viime kaudella aisaparina toimi maalivahtilegenda Jarmo Myllys, joka ei kuitenkaan enää penkin takana jatka. Sen sijaan Räsänen sai avukseen Hokissa pelaajana Mestis-mestaruuttakin juhlineen Antti Halosen ja maalivahtivalmennuksesta vastuun ottavan Juuso Tuppuraisen.

– Nyt oli hyvä tilanne että ensimmäistä kertaa Kajaanin projektin aikana on valmennustiimi ollut kasassa jo hyvissä ajoin ennen kautta. Aiemmin oli vaikeuksia löytää apuvalmentajia ja kokoonpano varmistui vasta syyskuussa. Nyt on Antin kanssa päästy työskentelemään keväästä lähtien ja etsimään palasia meidän tapaan toimia ja pelata.

Räsänen tervehtii Jokereita ilolla ja peräänkuuluttaa Mestiksen arvostusta

Alkavasta kaudesta on puhuttu monissa yhteyksissä jopa kaikkien aikojen Mestis-kautena, johon ison kipinän on tuonut Jokerien liittyminen sarjaan. Lisäksi hallitseva mestari Kiekko-Espoo on puhunut avoimesti Liiga-tavoitteistaan.

– Mielenkiintoinen sarja on taas tulossa, mielenkiinnolla odotan että perjantaina kiekko tippuu jäähän. Mielestäni erittäin hieno juttu, että Jokerit tuli Mestis-kartalle ja on lähtenyt hienolla asenteella tuohon. Tämä on heille oikea paikka startata uusi tuleminen suomalaiseen kiekkoon.

– Mestiksen arvostus ja Mestiksestä puhuminen ovat selkeästi nousseet tämän myötä ja se tuo varmasti näille pienemmillekin paikkakunnille mielenkiintoa, kun Jokerit tulee pelaamaan.

Räsänen valmensi Mestiksessä ensimmäisen kerran vuonna 2011, joten sarja on enemmän kuin tuttu. Kokeneen valmentajan mukaan sarjassa tehdään kovaa töitä, mutta se ei aina saa ansaitsemaansa arvostusta. 

– Viime vuonna oli Zemgale uutena tekijänä, mutta ei se meillä esimerkiksi yleisömääriä juuni nostanut. Jokerit on yleisölle tutumpi nimi. Myös Kiekko-Espoolla on kova tavoite nousta Liiga-kartalle, joka lisää Mestiksen nostetta.

– Toivottavasti tämä nostaa koko sarjan arvostusta, täällä kun tehdään todella kovaa työtä. Joensuussakin tämä kausi on tiukka, kun eivät pääse kotihalliinsa, mutta sen jälkeen hallikin on siinä kunnossa, että olisi mahdollisuus haistella isompien ympyröiden suuntaan.

Räsänen itse puolestaan kuuluu jo Mestiksen vakiokalustoon.

– Taitaa olla 12. kausi Mestistä itselleni ja sarja on tuttu. Joukkueet ovat nuoria ja aina kokoonpano vähän vaihtuu, mutta urheilullinen taso on myös noussut vuosi vuodelta ja jokaisen pisteen eteen joutuu tekemään täyden työn. Jokainen voi voittaa kenet tahansa, vaikka kyllähän Etelä-Suomesta ne kaksi kovinta löytyvät budjetillakin mitattuna, ja myös TUTO on satsannut paljon joukkueeseen, arvioi Räsänen alkavan kauden voimasuhteita.

Hokin nuoren joukkueen omaksi minimitavoitteeksi Räsänen linjaa pudotuspelipaikan. 

– Kaikkihan pudotuspelipaikkaa tavoittelevat, ja siellä meidänkin maalit ovat. Uudistusta oli pakko tehdä, viime kauden systeemit eivät menneet kuten haluttiin ja siihen on monia syitä, nyt on uusi kausi.

– Pelicansin päävalmentaja Tommi Niemelä sanoi mielestäni hyvin, että kyllähän se mestaruus on aina kaikilla tavoitteena, mutta kyllä sen verran realisti pitää olla, että me lähdemme sitä pudotuspelipaikkaa tavoittelemaan, se on minimitavoite.

» Lähetä palautetta toimitukselle