Hokkareita naulaan? NHL:n veteraanipelaajat, joiden ura on katkolla määrittelemättömän pituisen koronatauon takia

NHL / Artikkeli
Useammat kokeneet NHL-pelaajat ovat saattaneet jo jäähyväisensä heiluttaa.
Kuva © Getty Images
NHL pyrkii vielä johtoportaansa sanojen mukaan jatkamaan katkolla olevaa kautta jotenkin, jotta Stanley Cup saataisiin jaettua. Jos pelit eivät jatku, voi usean NHL-veteraanin ura olla paketissa jo nyt.

NHL on ollut koronaviruskriisin vuoksi tauolla jo yli kuukauden. Jonkinlaista pudotuspeliviritystä vielä pohditaan, jotta Stanley Cup saataisiin vielä tänä vuonna jaettua. Hyvin hankalaksi se kuitenkin menee, kun seuraavaa kautta ei haluttaisi kuitenkaan vaarantaa. Epävarmuudessa elävät niin päättäjät, pelaajat kuin fanitkin.

Yhä nuorentuvassa ja nopeutuvassa liigassa veteraanipelaajia on yhä harvemmassa. Kaiken muun epävarmuuden keskellä moni näistä vanhemmista pelaajista pohtii uransa jatkoa, ja epävarmuus pelien jatkumisajankohdasta voi ajaa heitä vielä tavallista hanakammin jättäytymään eläkepäivien viettoon.

Tässä lista potentiaalisista lopettajista ja heidän tilanteestaan.

Corey Crawford ja Brent Seabrook ovat ehtineet voittaa paljon yhdessä.
Kuva © Getty Images

Maalivahdit

Ryan Miller, 39, Anaheim Ducks

Buffalo Sabresin vuonna 1999 viidennellä kierroksella varaama yhdysvaltalaistorjuja kuului joukkueen tukipilareihin monta vuotta. Sabresista matka jatkui St. Louis Bluesiin kevääksi 2014, ja sieltä Vancouver Canucksiin vuosiksi 2014−2017. Viimeiset kolme kautta mies on toiminut John Gibsonin kirittäjänä Anaheim Ducksissa, mutta nyt sopimus on katkolla. Milleristä saisi vielä hyvän varamaalivahdin, mutta alkaako ikä painaa?

Henrik Lundqvist, 38, New York Rangers

"Kuninkaan" valtakausi alkaa tulla päätökseensä. Viisitoista vuotta Rangersin maalilla vastuuta kantanut ruotsalainen on voittanut urallaan liki kaiken muun paitsi himoitun Stanley Cupin. Sekin oli lähellä seuran edellisenä finaalikeväänä 2014. Rangers on kuitenkin kyntänyt viime vuodet, eikä Lundqvistkaan ole enää entisaikojen iskussaan. Mies vajosi kolmosvahdiksi tällä kaudella, joten 8,5 miljoonaan dollarin vuosituloja nauttivasta seuralegendasta oltaisiin varmasti valmiita siirtymään eteenpäin.

Craig Anderson, 38, Ottawa Senators

Kahdesti sarjaan varattu Anderson kiersi ensimmäisinä vuosinaan liigassa useita seuroja, kunnes pitkäaikainen koti löytyi lopulta Ottawasta vuonna 2011. Näihin yhdeksään vuoteen on mahtunut niin pudotuspelikeväitä, liigan pohjalla kyntämistä kuin henkilökohtaisesti vaikeita aikoja vaimon syöpätaistelun myötä. Voiton päässä Stanley Cup -finaaleista keväällä 2017 ollut Senators on vajonnut sittemmin sarjan häntäpäähän. Sopimus päättyy tähän kauteen.

Mike Smith, 38, Edmonton Oilers

Kokenut kanadalainen on nähnyt uransa aikana Floridan palmut Tampa Bay Lightningissa ja aavikkomaisemaa Arizona Coyotesissa sekä vähän talvisempaa ympäristöä ensin Calgary Flamesissä ja tällä kaudella Edmonton Oilersissa. Miehen kaulaan on ripustettu myös niin MM- kuin olympiakullatkin. Jakoi torjuntavastuun tällä kaudella tasaisesti Mikko Koskisen kanssa, eivätkä otteet olleet heikkoja.

Jimmy Howard, 36, Detroit Red Wings

Detroit Red Wingsin luottovahti debytoi NHL:ssä jo kaudella 2005−2006. Koko uransa Red Wingsin organisaatiossa pelannut Howard on Andersonin kanssa samankaltaisessa tilanteessa, kun joukkueella menee heikosti ja itsellä alkavat pelivuodet käydä vähiin. Maalivahtiosaston ollessa Red Wingsillä koko lailla ohut voi Howard saada jatkopaperin käteensä, jos miehellä itsellään on jatkohaluja.

Corey Crawford, 35, Chicago Blackhawks

Chicago Blackhawksin luottovahti jo kymmenen kauden ajalta. On varmistanut torjunnoillaan seuran kaksi viimeisintä Stanley Cup -voittoa, mutta viime vuodet ovat olleet vaikeita. Runsaat loukkaantumishuolet ovat vähentäneet kanadalaisen pelimääriä. Sopimus katkolla. Jos ura jatkuu, tulee ainakin palkkapussi pienenemään nykyisestä kuuden miljoonan vuosipalkasta huomattavasti.

Puolustajat

Zdeno Chára, 43, Boston Bruins

Jo 14 vuotta Boston Bruinsin kapteenina toiminut slovakkijätti peri vasta tällä kaudella sarjan vanhimman pelaajan tittelin. Liiga nuorenee ja nopeutuu, mutta Cháran koko ja kokemus pitävät miehen yhä vain pinnalla. Tehnyt viime vuosina jatkosopimuksia vuosi kerrallaan, ja sellainen on taas katkolla. Vaikka Trenčínin jätille yhä paikka Bruinsin alakerrasta löytyykin, näillä ikävuosilla jokainen kausi voi olla viimeinen.

Ron Hainsey, 39, Ottawa Senators

Kahdeksan NHL-seuraa urallaan kiertänyt Hainsey tarttui kahden Toronto Maple Leafsissä vietetyn vuoden jälkeen täksi kaudeksi Ottawa Senatorsin vuoden mittaiseen tarjoukseen. Kuului myös joukkueen kapteenistoon. Hainsey sai nimensä Stanley Cupin kylkeen jo keväällä 2017 Pittsburgh Penguinsin riveissä, joten sitä ei enää tarvitse jahdata.

Deryk Engelland, 38, Vegas Golden Knights

Alempien parien perusjyränä pitkään taalaliigassa kolunnut Engelland sai uralleen uuden käänteen, kun hänet varattiin laajennusseura Vegas Golden Knightsiin kaudeksi 2017−2018. Las Vegasissa asuneelle Engellandille siirto teki hyvää, iskihän tämä NHL-uransa suurimmat pisteet Stanley Cup -finaalitappioon pättyneellä kaudella. Mies on kuulunut myös joukkueen kapteenistoon joka vuosi. Vaikka pistemäärät ovat puolittuneet joka kausi, voi alemman parin puolustavasta ruudusta löytyä vielä Engellandille paikka.

Dan Hamhuis, 37, Nashville Predators

Nashville Predatorsin varaus kesältä 2001 aloitti uransa kantrikaupungissa, ja mahdollisesti päättää sen siellä. Pelasi uransa huippuvuosia Predatorsin lisäksi Vancouver Canucksissa, jossa pääsi kertaalleen finaalisarjaan asti, mutta kannu jäi haaveeksi. Viimeiset kaksi kautta jäähdytellyt Predatorsissa ilman mainittavia urotekoja.

Andy Greene, 37, New York Islanders

New Jersey Devilsin pitkäaikainen luottopuolustaja ja kapteeni siirtyi täksi kevääksi New York Islandersiin kannujahtiin, mutta sekä kannu että jahti jäivät haaveeksi. Sopimus on katkolla, joten miehen voisi olettaa joko palaavan Devilsiin lyhyellä sopimuksella ja merkittävällä palkanalennuksella tai lopettavan kokonaan.

Jay Bouwmeester, 36, St. Louis Blues

Varausvuotensa 2002 korkeimmalla varattu puolustaja on pelannut mittavan uran edustaen Florida Panthersia, Calgary Flamesiä ja viimeisimpänä St. Louis Bluesia. Voitettavaa miehelle ei enää juuri ole jäljellä, sillä palkintokaapissa on olympia- ja MM-kultamitalit sekä Stanley Cup -voitto viime keväältä. Uran jatko ei ole vaakalaudalla ainoastaan koronatilanteen takia, vaan pelikuntoon toipuminen on epävarmaa 11. helmikuuta iskeneen sydänkohtauksen jälkeen.

Trevor Daley, 36, Detroit Red Wings

Suurimman siivun urastaan varaajaseurassaan Dallas Starsissa kiekkoillut Daley kävi voittamassa kaksi Stanley Cupia Pittsburgh Penguinsissa keväinä 2016 ja 2017. Viimeisimmän jälkeen mies siirtyi kolmen vuoden sopimuksella Red Wingsin organisaatioon, ja tuo sopimus menee umpeen tänä keväänä.

Brent Seabrook, 35, Chicago Blackhawks

Vaikka Seabrook listauksen nuorimpiin kuuluukin, on hän ehtinyt kokea paljon ja ottaa osumaa muidenkin edestä. Blackhawksin puolustuksen selkärangan Duncan Keithin kanssa jo 15 vuotta muodostanut Seabrook on ehtinyt pelata yli 1100 NHL-ottelua runkosarjassa ja yli 120 lisää pudotuspeleissä. Kova kuormitus on näkynyt tason hiipumisena ja runsaina loukkaantumisina. Tämä kausi päättyi jo joulun jälkeen olkapääleikkaukseen, minkä jälkeen oli edessä vielä molempien lonkkien operointi. Sopimusta olisi vielä neljä kautta jäljellä, mutta Seabrookin pelit saattavat hyvinkin olla pelattu jo nyt.

Mikko Koivun tulevaisuus puhututtaa.
Kuva © Getty Images

Hyökkääjät

Joe Thornton, 40, San Jose Sharks

Jo vuonna 1998 alkanut NHL-ura lukeutuu kaikkien aikojen kovimpiin. 1636 ottelua ja 1509 pistettä. Pelimäärässä mies on kaikkien aikojen yhdeksännellä sijalla ja pisteissä neljännellätoista. Ikinuoren syöttökoneen jalkanopeus ei tahdo nykypäivänä riittää, mutta kykenee silti yhä tekemään kohtalaisesti pisteitä. Stanley Cup -voitto mieheltä puuttuu yhä, vaikka finaaleissa kävikin keväällä 2016. Olisi ollut valmis siirtymään kevääksi jahtaamaan kannua toiseen joukkueeseen, mutta siirtoa ei tullut. Sopimus katkolla, vieläkö löytyisi virtaa yhteen yritykseen?

Patrick Marleau, 40, Pittsburgh Penguins

San Jose Sharks -legenda, jolta Thorntonin lailla puuttuu nimi Stanley Cupista. Kaikkien aikojen eniten pisteitä ja pelattuja otteluita Sharksin paidassa. Hänelle olisi suonut finaalivoiton vuonna 2016. Sitä ei tullut, ja hän lähti vuoden päästä kokeilemaan Toronto Maple Leafsin tähtisikermään. Siellä hänestä tuli isähahmo Auston Matthewsille ja Mitch Marnerille, mutta pudotuspelimenestys jäi saamatta. Teki täksi kaudeksi vielä paluun Sharksiin, josta siirtyi siirtorajalla Pittsburgh Penguinsiin. Mahdollisuudet olisivat olleet pitkään kevääseen. Kuten Thorntonilla, sopimus on katkolla ja omaa jaksamista mitataan.

Justin Williams, 38, Carolina Hurricanes

Paljon menestystä urallaan osakseen saanut Williams aloitti uransa Carolina Hurricanesissa, jossa voitti Cupin keväällä 2006. Kannun nosteleminen tuli tutuksi myös Los Angeles Kingsissä keväinä 2012 ja 2014. "Mr. Game Seven" -lempinimen saanut Williams tunnettiin vahvasta esiintymisestään juuri pudotuspeleissä ja ratkaisuhetkillä. Tätä osaamista hänen toivottiin tuovan myös Washington Capitalsiin kahden kauden visiitillään, mutta se jäi vajaaksi. Syksyllä 2017 hän palasi juurilleen Hurricanesiin, jossa joukkue piti hyvää mekkalaa vuosi sitten pudotuspeleissä. Syksyllä Williams mietti pitkään uransa jatkoa, ja päätti lopulta tammikuussa tehdä sopimuksen Hurricanesin kanssa loppukaudesta. Nyt lopettamispäätös lienee enemmän kuin lähellä.

Mikko Koivu, 37, Minnesota Wild

Minnesotan Wildin seuraikoni, eniten pelattuja otteluita ja tehtyjä pisteitä. Kapteenin C-merkki rinnassa yhdentoista kauden ajan. Erittäin luotettava kahden suunnan keskushyökkääjä. Johtanut vaihtelevasti menestynyttä Wildia koko NHL-uransa ajan, mutta pudotuspelien toista kierrosta pidemmälle seura ei ole Koivun aikana päässyt. Suurimmat joukkuesaavutukset ovatkin maajoukkueesta MM-kullan ja olympiamitalien muodossa. Jalkanopeus ei tahdo riittää nyky-NHL:ssä. Halvalla ja lyhyellä sopimuksella mahtuisi vielä alempien ketjujen sentteriksi moneen joukkueeseen. Myös paluuta Turkuun ja TPS:ään on huhuttu.

Jason Spezza, 36, Toronto Maple Leafs

Kymmenisen vuotta Ottawa Senatorsissa pelannut Spezza oli noina vuosina uransa huipulla. Kaudeksi 2013−14 mies sai kapteenin C-kirjaimen rintaansa, mutta seuraavaksi kaudeksi siirtyi Senatorsista Dallas Starsiin. Kaksi ensimmäistä Stars-vuotta olivat vielä totuttuja yli 60 pisteen kausia, mutta 2016 eteenpäin tahti alkoi hiipua. Menneeksi kaudeksi Spezza teki halvan sopimuksen Toronto Maple Leafsiin, jossa tämä oli alempien ketjujen hyökkääjä. Edullisella sopimuksella olisi varmasti vielä käyttöä NHL:ssä.

Corey Perry, 34, Dallas Stars

Ryan Getzlafin tutkapari Anaheim Ducksissa 14 vuoden ajan. Voitti Ducksissa Stanley Cupin keväällä 2007. Perry on voittanut myös MM- ja olympiakullat, joten hän kuuluu harvalukuiseen kolmen kullan klubiin. Taso alkoi hiipua jo Ducksissa, mutta siirtyi vielä täksi kaudeksi Dallas Starsiin.

» Lähetä palautetta toimitukselle